Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Άνοιξη του 1941 Οι Ελληνες αντιστέκονται λυσσαλέα στις γερμανικές μεραρχίες. Παρά τις ηρωικές προσπάθειές τους όμως, τα Γερμανικά στρατεύματα καταφέρνουν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Άνοιξη του 1941 Οι Ελληνες αντιστέκονται λυσσαλέα στις γερμανικές μεραρχίες. Παρά τις ηρωικές προσπάθειές τους όμως, τα Γερμανικά στρατεύματα καταφέρνουν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 Άνοιξη του 1941 Οι Ελληνες αντιστέκονται λυσσαλέα στις γερμανικές μεραρχίες. Παρά τις ηρωικές προσπάθειές τους όμως, τα Γερμανικά στρατεύματα καταφέρνουν να επιβληθούν.

4 Σαν "αρχαιολάτρες" οι ναζί χαίρονται για το επίτευγμά τους. Στρατηγοί, στρατάρχες, υπουργοί καταφθάνουν από το Βερολίνο και φωτογραφίζονται στον Παρθενώνα κάτω απ' τη σβάστικα. Οι εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου.

5 Τότε ακριβώς δυο δεκαεννιάχρονοι φοιτητές αποφασίζουν το παράλογο. Πρόκειται για τον Λάκη Σάντα, φοιτητή της Νομικής και τον Μανώλη Γλέζο, φοιτητή της Ανωτάτης Εμπορικής, που διακατέχονται από την εμμονή να κατεβάσουν από τον ιερό βράχο το σύμβολο του ναζισμού.

6 Τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα γίνονται, ωστόσο, γνωστά το 1945, από τον ημερήσιο τύπο. Η πράξη χαρακτηρίζεται αργότερα ως “η πρώτη αντιστασιακή ενέργεια στην κατεχόμενη Ευρώπη”. Ο Μανώλης Γλέζος, όμως, έχει διαφορετική άποψη. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «’Ηδη είχαν ξεκινήσει προσπάθειες αντίστασης από μικρές ή μεγάλες ομάδες. Κάθε προκήρυξη που διανεμόταν, κάθε σύνθημα σε κάποιο τοίχο, πράξεις που ήδη είχαν προηγηθεί, σηματοδοτούσαν την αντίσταση στον κατακτητή...» η οποία δεν άργησε να εκδηλωθεί και σε οργανωμένα σχήματα, με την ίδρυση των αντιστασιακών οργανώσεων από το φθινόπωρο του 1941.

7 Στην αντίσταση κατά της ξένης κατοχής, που έλαβε τεράστιες διαστάσεις και ποικίλες μορφές, πήρε μέρος η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

8 Οι ηρωικές μάχες που έδωσαν οι Έλληνες κατά τον αλβανικό πόλεμο από τη μια και ο λιμός, η μαύρη αγορά, η αφόρητη καταπίεση και το κοινό μίσος εναντίον των κατακτητών από την άλλη, ένωσαν τον λαό με κοινό στόχο την απελευθέρωση.

9 Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ιδιότητας, κοινωνικής και πολιτικής θέσης, σε πόλεις και ύπαιθρο, μετείχαν στον αγώνα αυτόν.

10 Ίδρυση του ΕΔΕΣ (23-9-1941) Ο καθηγητής Κομνηνός Πυρομάγλου, με εντολές του εξόριστου στη Γαλλία Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, φτάνει στην κατεχόμενη Αθήνα και αρχίζει συνεννοήσεις με στρατιωτικές και πολιτικές προσωπικότητες για την ίδρυση του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ).

11 Ο ΕΔΕΣ,με Αρχηγό το Στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα και Υπαρχηγό τον Κ. Πυρομάγλου, συγκρότησε στην περιοχή Ηπείρου τις Ένοπλες Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών (ΕΟΕΑ), που είχαν πλήρη στρατιωτική οργάνωση και έδρασαν εναντίον των κατακτητών.

12 Με τη δράση του αυτή κατά των κατακτητών, ο ΕΔΕΣ διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην αποτίναξη του γερμανοϊταλικού ζυγού.

13 Ίδρυση του ΕΛΑΣ (16-2-1942) Κυκλοφορεί η Ιδρυτική Προκήρυξη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ). Συγκροτήθηκε σε κανονικό Στρατό, με πλήρη ιεραρχική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκε και σημαντικός αριθμός μόνιμων στελεχών του Στρατεύματος με επικεφαλής το Στρατηγό Στέφανο Σαράφη που έγινε και ο αρχηγός του ΕΛΑΣ.

14 Ο ΕΛΑΣ αποτέλεσε την ένοπλη έκφραση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, οργάνωσης που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

15 Το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στην Νεότερη Ιστορία είναι η Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ την νύχτα της 25 ης Νοεμβρίου 1942. Η γέφυρα του Γοργοπόταμου ήταν η μοναδική αξιόπιστη δίοδος προς τα λιμάνια της Νότιας Ελλάδας και η αχρήστευσή της θα προκαλούσε σημαντικό πρόβλημα στον ανεφοδιασμό της γερμανικής στρατιάς του Ρόμελ στη Βόρειο Αφρική.

16 Τον Σεπτέμβριο του 1942 Αγγλικό κλιμάκιο με αρχηγό το συνταγματάρχη Μάγιερς αποβιβάζεται κρυφά στην Ελλάδα, έρχεται σε επαφή με τις διάφορες αντάρτικες ομάδες και κατορθώνει να συντονίσει τις ενέργειες τους. Αποτέλεσμα του συντονισμού αυτού ήταν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

17 Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών που μάχονταν στην Αφρική για ένα τουλάχιστον πολύτιμο μήνα, έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης, ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων.

18 Στην ανατίναξη έλαβαν μέρος 120 άνδρες του Ε.Α.Μ., 65 του Ε.Δ.Ε.Σ και 12 Αγγλοι κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Αρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα.

19 Επιμέλεια παρουσίασης : ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Κατέβασμα ppt "Άνοιξη του 1941 Οι Ελληνες αντιστέκονται λυσσαλέα στις γερμανικές μεραρχίες. Παρά τις ηρωικές προσπάθειές τους όμως, τα Γερμανικά στρατεύματα καταφέρνουν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google