Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μια μεγάλη διαμάχη του Τρωικού πολέμου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μια μεγάλη διαμάχη του Τρωικού πολέμου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μια μεγάλη διαμάχη του Τρωικού πολέμου
Αχιλλέας και Έκτορας Μια μεγάλη διαμάχη του Τρωικού πολέμου

2 α) Αχιλλέας Ο Αχιλλέας ήταν γιος του Πηλέα (γι' αυτό τον αποκαλούσαν και Πηλείδη), βασιλιάς των Μυρμιδόνων στη Φθία και της Νηρηίδας Θέτιδας. Ο Δίας και ο Ποσειδώνας συναγωνίστηκαν για το χέρι της Θέτιδας μέχρι που ένα μαντείο αποκάλυψε ότι θα γεννούσε ένα γιο μεγαλύτερο από τον πατέρα του, οπότε και πολύ σοφά επέλεξαν να την δώσουν σε κάποιον άλλο.

3 Η μητέρα του, η Θέτιδα προσπάθησε να κάνει τον Αχιλλέα αθάνατο, βουτώντας τον στα νερά της Στύγας, όμως πιάνοντάς τον από τη φτέρνα, τον άφησε τρωτό σ' αυτό το σημείο (Αχίλλειος πτέρνα). Ο πατέρας του Αχιλλέα, ο Πηλέας τον έδωσε (ίσως μαζί με το μικρό ξάδελφό του, τον Πάτροκλο) στον κένταυρο Χείρωνα, στο όρος Πήλιο, να τον μεγαλώσει και να τον εκπαιδεύσει για να γίνει ένας μεγάλος πολεμιστής

4 β) Έκτορας Ο Έκτορας ήταν γιος του Πριάμου, του βασιλιά της Τροίας και της Εκάβης και ήταν ο πρώτος πρίγκιπας και αρχηγός του στρατού της Τροίας. Γυναίκα του ήταν η Ανδρομάχη με την οποία απέκτησε ένα γιο. Κάποτε τον θεωρούσαν γιο όχι του Πρίαμου, αλλά του θεού Απόλλωνα και της Εκάβης και αδελφό του Τρωίλου.

5 Αρχικά δεν ενέκρινε τον πόλεμο μεταξύ των Ελλήνων και των Τρώων
Αρχικά δεν ενέκρινε τον πόλεμο μεταξύ των Ελλήνων και των Τρώων. Προτείνει πριν την αρχή του πολέμου μια μονομαχία μεταξύ του αδερφού του Πάρη και του Μενέλαου. Όποιος κέρδιζε την μονομαχία θα κρατούσε την Ελένη και έτσι θα σταματούσε ο πόλεμος. Από την μονομαχία πάντως δεν υπήρξε αδιαμφισβήτητος νικητής λόγω Θεϊκής παρέμβασης.

6 Αχιλλέας εναντίον Έκτορα
Μετά τον θάνατο του Πατρόκλου, επιστήθιου φίλου του Αχιλλέα, ο ίδιος ο Αχιλλέας αποφασίζει να γυρίσει στη μάχη και να αφήσει στην άκρη την διαμάχη του με τον Αγαμέμνονα για να πάρει εκδίκηση. Όταν έμαθε ότι ο Έκτορας ήταν αυτός που σκότωσε τον Πάτροκλο, τον κάλεσε σε μονομαχία. Στην αρχή ο Έκτορας φοβήθηκε να τον αντιμετωπίσει γιατί ήξερε ότι ο Αχιλλέας ήταν πολύ κάλος πολεμιστής και δεν έβγαινε από τα τοίχοι της Τροίας.

7 Τελικά όμως, ο Έκτωρας στέκεται μπροστά στον καλύτερο πολεμιστή των Ελλήνων. Πριν αρχίσουν την μονομαχία ο Έκτορας ζητά από τον Αχιλλέα να συμφωνήσει ότι ο νικητής της μονομαχίας δε θα ατιμάσει το σώμα του ηττημένου. Ο Αχιλλέας, γεμάτος με μίσος για το χαμό του Πατρόκλου, αρνείται. Το κυρίως μέρος της μονομαχίας ξεκινά. Ο Αχιλλέας ρίχνει πρώτος το ακόντιο του, αλλά ο Έκτορας το αποφεύγει. Μετά ρίχνει ο Έκτορας το ακόντιο του, όμως βρίσκει στην ασπίδα του Αχιλλέα. Η Αθηνά στο μεταξύ βοηθάει τον Αχιλλέα, δίνοντας του πίσω το ακόντιο του, ενώ ο Έκτορας γυρνά κοιτώντας στα τείχη ψάχνοντας το Δειήφοβο (τον στρατηγό του) για να του δώσει νέο ακόντιο. Κανένας όμως δεν είναι εκεί.

8 Ο Έκτορας ορμάει πάνω στον Αχιλλέα με το ξίφος του, φορώντας την πρώην αθάνατη πανοπλία του Αχιλλέα, την οποία είχε πάρει από τον νεκρό Πάτροκλο. Ο Αχιλλέας, γνωρίζοντας καλά τα αδύναμα σημεία της παλιάς του πανοπλίας, τον κτυπάει με το ακόντιο του σε ένα ανοιχτό σημείο του λαιμού του Έκτορα και τον σκοτώνει. Ο Αχιλλέας δένει τον νεκρό Έκτορα πίσω από το άρμα του και τον σέρνει γύρω από τα τειχη της Τροίας, πανηγυρίζοντας τη νίκη του.


Κατέβασμα ppt "Μια μεγάλη διαμάχη του Τρωικού πολέμου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google