Δεξιώσεις
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους Θέμα: Δεξιώσεις Μάθημα 3ον
ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος ο μαθητής/τρια θα είναι ικανός/ή να: 1. Ονομάζει τα φαγητά και ποτά που περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις αυτές.
Φαγητά Και Ποτά Πολύ καλά μενού Εκλεκτά φαγητά Ανάλογη τιμή Επίσημο Γεύμα Πολύ καλά μενού Εκλεκτά φαγητά Ανάλογη τιμή
Μενού 1 Consommé au Profiteroles xxxxxx Fillet de sole Waleska χχχχχχ Consommé au Profiteroles xxxxxx Fillet de sole Waleska χχχχχχ Selle d’ Agneau Rotie Sauce Menthe Pommes Fondantes Petits Pois au Beurre Garrottes Glacees xxxxx Meringue Chantilly xxx Café – Petits Fours
Μενού 2 Saumon Fume Ecossaise xxxxxx Val au Vent Forestiere Tournedos Rossini Pommes Parisienne Jardiniere de Legumes xxxx Savarin aux Fruits xxx Café – Friandises
2. Χοροεσπερίδες Είδη Μενού Για Χοροεσπερίδα 2. Χοροεσπερίδες Είδη Μενού Για Χοροεσπερίδα Προκαθορισμένο μενού με τρεις ή τέσσερεις σειρές φαγητών Μενού μπουφέ με μεγάλη ποικιλία φαγητών που θα συμφωνηθεί με το πελάτη.
Μενού 1 Cocktail de Crevettes ******** Escalope De Veau Cordon Bleu Pommes mignonettes Carottes Glacees Courgettes au Beurre ******* Coupe Jacques
Μενού 2 Salmon Fume ******* Fillet De Boeuf aux Champignons Pommes Croquettes Bouquetiere de Legumes ********* Soufflé Milanaise
Δεξίωση Κοκτέιλ- Cocktail Party Ανοικτά σάντουιτς (canapes) Ψαρικά: γαρίδες, καπνιστή πέστροφα, καπνιστή ρέγγα, καπνιστός σολομός, χαβιάρι, ταραμάς, καβούρι Κρέατα: ζαμπόν, χοιρομέρι, σαλάμι, βοδινό ή χοιρινό ρόστο, γλώσσα βοδινή, Ειδικά κρύα παρασκευάσματα Σέλινο γεμιστό με τυρί ροκφόρ, αγγουράκι γεμιστό, μανιταράκια γεμιστά, προφιτερόλ με τόνο, γαρίδες με σάλτσα κοκτέιλ. Ζεστά παρασκευάσματα Πίτσες, τυρόπιτες, μπουρέκια με κιμά, μπουρέκια με χαλούμι, φλαούνες, κεφτεδάκια, σουβλάκια, μανιταράκια πανέ, βολοβάντ, κροκ μεσιέ, δαμάσκηνα με μπέικον, ανανάς με μπέικον, συκωτάκια με μπέικον, σεφταλιές, κούπες, γαρίδες πανέ, ταρταλέτες με μανιτάρια, στικ τυριού, στικ αντζούγιας. Διάφορα Ελιές: πράσινες, μαύρες, γεμιστές. Κύβοι τυριού, ξηροί καρποί, πατατάκια κρισπ, τυρί ένταμ, τυρί ροκφόρ, αυγό. Γλυκά: Προφιτερόλ με πραλίνα, εκλέρ σοκολάτας, βαρκούλες με φρούτα, μπουρέκια με αναρή.
Ποτά Οινοπνευματώδη: Ουίσκι, τζιν, βότκα, μπρά-ντι, σέρι, καμπάρι, μαρτίνι, σαμπάνια. Κοκτέιλ: Μαρτίνι, Μπράντι Σάουαρ, Τζιν Φις, Μπλάντι Μαίρη, Σιντιρέλα. Μη οινοπνευματώδη: χυμός πορτοκαλιού, ντομάτας, γρέιπφρουτ, σόδα, λεμονάδες, αναψυκτικά.
ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ Banquet: Συμπόσιο, δεξίωση. Barquettes: Μικρές βαρκούλες από ζύμη. Bouchées: Παρασκευάσματα μικρού μεγέθους, που τρώγονται με μια μπουκιά. Buffet:Τραπέζι, χώρος στο οποίο εκτίθενται κάποια φαγητά Carving:Τεμαχισμός Cocktail party:Δεξίωση κοκτέιλ Dinner Dance: Χοροεσπερίδα. Formal banquet: Επίσημη δεξίωση, επίσημο γεύμα.
ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ Function form: Εντυπο, δελτίο εκδήλωσης. Function’s list: Κατάλογος, πρόγραμμα, εγκύκλιος εκδηλώσεων. Profiteroles: Μικρά γλυκίσματα από ζύμη σφαιρικού σχήματος τα οποία γεμίζονται με κρέμα. Head table: Επίσημο τραπέζι, τραπέζι επισήμων σε δεξίωση. Wedding Reception: Γαμήλια δεξίωση
Φύλλο Εργασίας Ερωτήσεις Ερωτήσεις Να ονομάσετε τα φαγητά και ποτά που περιλαμβάνονται: Επίσημο Γεύμα Χοροεσπερίδες Δεξίωση Κοκτέιλ- Cocktail Party
Φύλλο Αξιολόγησης α/α Σωστό Λάθος 1 το επίσημο γεύμα συνήθως ετοιμάζονται πολύ καλά μενού. 2 Η τιμή του μενού είναι ανάλογη σύμφωνα με το περιεχόμενο. 3 Συνήθως στα επίσημα γεύματα σερβίρονται μη οινοπνευματώδη ποτά. 4 Στις χοροεσπερίδες συνήθως, ο πελάτης έχει επιλογή φαγητού. 5 Χαρακτηριστικό γνώρισμα της δεξίωσης κοκτέιλ είναι ότι οι πελάτες κάθονται αλλά τρώνε και πίνουν στο πόδι. 6 Στις χοροεσπερίδες σερβίρονται μόνο κρασιά της επιλογής του πελάτη. 7 Η ποικιλία εδεσμάτων στη δεξίωση κοκτέιλ είναι μικρή. 8 Στις δεξιώσεις κοκτέιλ υπάρχει μεγάλη ποικιλία ποτών αρκετά από τα οποία είναι ανάμεικτα(Cocktail). 9 Σε μια χοροεσπερίδα συνήθως, τα φαγητά τοποθετούνται σε μπουφέ 10 Τα παρασκευάσματα είναι μεγάλου μεγέθους στις δεξιώσεις κοκτέιλ.
Φύλλο Αξιολόγησης α/α Σωστό Λάθος 1 Στο επίσημο γεύμα συνήθως ετοιμάζονται πολύ καλά μενού. χ 2 Η τιμή του μενού είναι ανάλογη σύμφωνα με το περιεχόμενο. 3 Συνήθως στα επίσημα γεύματα σερβίρονται μη οινοπνευματώδη ποτά. 4 Στις χοροεσπερίδες συνήθως, ο πελάτης έχει επιλογή φαγητού. 5 Χαρακτηριστικό γνώρισμα της δεξίωσης κοκτέιλ είναι ότι οι πελάτες κάθονται αλλά τρώνε και πίνουν στο πόδι. 6 Στις χοροεσπερίδες σερβίρονται μόνο κρασιά της επιλογής του πελάτη. 7 Η ποικιλία εδεσμάτων στη δεξίωση κοκτέιλ είναι μικρή. 8 Στις δεξιώσεις κοκτέιλ υπάρχει μεγάλη ποικιλία ποτών αρκετά από τα οποία είναι ανάμεικτα(Cocktail). 9 Σε μια χοροεσπερίδα συνήθως, τα φαγητά τοποθετούνται σε μπουφέ 10 Τα παρασκευάσματα είναι μεγάλου μεγέθους στις δεξιώσεις κοκτέιλ.
Κατ ‘ οίκον εργασία Ερωτήσεις 20, 21, στη σελίδα 94 του βιβλίου σας.