Διαταραχη εθισμου στο διαδικτυο και εφηβεια

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η σχέση των εφήβων με το Διαδίκτυο: Χρήση, κίνδυνοι και στάση γονέων
Advertisements

Παπαπέτρου Στέλιος Βασιλείου Έλενα Γκλιάου Μαρία Κυριάκου Κυριακή
Μαρία Κουφέλου Μαρία Παυλή Θάλεια Τσουκαρέλλη Όλγα Δουγραματζή
Internet ‘Εκεί που η πληροφορία είναι το νόμισμα’ Παρουσιάζεται από τον Παναγιώτη Μιντόπουλο.
Το ΔιαδΙκτυο στη ζωΗ μαΣ
ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΜΨΥ ΒΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΑΨΥ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΕΠΑ.Λ.
7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ-Λ.Τ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
Εθισμός στο Διαδίκτυο.
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ AMUSE
Εξάρτηση από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή
Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή εκφοβισμού, η οποία παίρνει εύκολα και γρήγορα διαστάσεις και εκτός σχολείου.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: AITIA KAI ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΡΙΓΚΕΛ ΣΕΛΕΝΙΤΣΑ
Chat rooms και παρενόχληση ανηλίκων στο διαδίκτυο από αγνώστους
Οι κίνδυνοι, οι τρόποι προφύλαξης και γενικές πληροφορίες
Ασφάλεια Διαδικτύου Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για επικοινωνία, για αγορές, για ψυχαγωγία.
Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Γιώργος Κωσταρέλας|Στέφανος Κεραμάρης|Κώστας Καλογερόπουλος Λευτέρης Κοτζαμπασούδης|Γιώργος Κουγιουμτζίδης|Δέσποινα Καραπέτσα.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Το Παγκόσμιο Δίκτυο Επικοινωνίας Το Διαδίκτυο (αγγλ. Internet) είναι παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν.
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και Μάρκετινγκ Όνομα : Χατζηπαυλίδης Ανέστης
ΘΕΜΑ : Υπάρχουν εξαρτημένοι χρήστες του διαδικτύου ; Ποιοι μπορούν να θεωρηθούν εξαρτημένοι από το διαδίκτυο, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιες οι αιτίες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - FACEBOOK
«Παιδιά και Ασφαλές Διαδίκτυο: Μια Πολύπλευρη Θεώρηση» Μάνος Β. Μάγκος Επικ. Καθηγητής Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής
ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ
«Ασφαλές Διαδίκτυο» ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας Τρίτη 4/2/2015 ΓΕ.Λ. Φιλοθέης πρόγραμμα Comenius Regio: «Εκφοβισμός των εφήβων: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης.
ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΟΜΑΔΑ:Ε.Π.Ε.Σ.Α Ανθή, Σέλφο, Ελένη, Παναγιώτα, (Έφη).
Κάπνισμα & Εφηβεία Ομάδα Α’.
Project Β' Λυκείου. Πολλοί έφηβοι στρέφονται στο διαδίκτυο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν συναισθήματα άγχους, μοναξιάς, κατάθλιψης. Είναι ένας τρόπος.
ΟΜΑΔΑ:ΦΑΝ ΦΑΤΑΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΦΡΟΣΣΩ ΔΙΣΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΤΣΟΛΑ ΕΛΕΝΗ ΣΤΟΥΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΥΠ.ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΤΡΑΨΙΩ ΤΗ ΑΘΗΝΑ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ.
….για πολλές ώρες…..
Θέμα project : Cyberbullying
Κωνσταντίνος Δούκας Εκπαιδευτήρια Δούκα 27 Ιουνίου 2012.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.
Εθισμοσ στο διαδικτυο. ΚΩΝ/ΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΤΣΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΛΜΠΑΝ.
Έρευνα με ερωτηματολόγιο σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου του 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα Σχολική χρονιά Η φιλία στην αρχή της εφηβείας.
Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού Κατανοώντας τις συνέπειες μίας θετικής ψηφιακής ταυτότητας Έφηβοι και online φήμη.
Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Κατανοώντας τις συνέπειες μίας θετικής ψηφιακής ταυτότητας Έφηβοι και διαδικτυακή φήμη #2.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΒΕΛΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ ΦΕΝΙΑ ΚΑΛΙΑΚΑΤΣΟΥ =] ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Εθισμός παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο Αβαγιανού Πηνελόπη-Αλεξία (MSc, PhD), Ψυχολόγος Αβαγιανού Πηνελόπη-Αλεξία (MSc, PhD), Ψυχολόγος.
ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ «Ασφάλεια στο διαδίκτυο». 6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΛΟΠΙΟΥ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ « Ο εαυτός μου στο διαδίκτυο / Σερφάρω σε «ασφαλή νερά»-Πληροφορούμαι,
Εθισμός στο Διαδίκτυο.
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
«Ελπίδα Ζωής» Αγγελική Μπαβέλλα- Επιστημονικά Υπεύθυνη-ψυχολόγος
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΥΣΗ – ΒΕΡΓΟΥ, PhD Ψυχολόγος
ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Εθισμός στην Τεχνολογία
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εθισμός σε αυτά
ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ta μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας
Κανόνες Ασφαλούς Χρήσης του Διαδικτύου
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ.
Εθισμός στα Social Media
Δραστηριότητες και εξάρτηση στην εφηβεία
Ερευνητική Εργασία Α Γεωπονίας 1
Γίνε μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος
Κίνδυνοι του διαδικτύου
Η φιλία στην αρχή της εφηβείας
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
ΘΕΜΑ: ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ
Εκφοβισμός είναι δυνατό να συμβεί μέσω του Διαδικτύου και περιλαμβάνει εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε άτομο ή ομάδα ατόμων.
του διαδικτύου Η ασφάλεια ΛΕΟΝΤΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ:
Οι απόψεις των μαθητών του σχολείου μας για τα βιντεοπαιχνίδια
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ
Δρ. Πήλιος Σταύρου Κλινικός Ψυχολόγος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διαταραχη εθισμου στο διαδικτυο και εφηβεια Μπλέτσος Κωνσταντίνος, Νοσηλευτής (RN) Ψυχολόγος (MSc) Ψυχο-Κοινωνιολογία του Διαδικτύου

Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα τόσο "πραγματική", όσο το αυτοκίνητο ή η τηλεόραση.Το ερώτημα επομένως αν κάποιος είναι υπέρ ή ενάντια στη χρήση του είναι πιθανότατα άνευ αντικειμένου. Καθημερινά βρισκόμαστε on line για να επικοινωνήσουμε, να μάθουμε, να εργαστούμε και να διασκεδάσουμε, ενώ λέξεις όπως το facebook ή το twitter και το you tube έχουν μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο μας . Οι εικονικοί κόσμοι του διαδικτύου αποτέλεσαν πεδίο έντονης διαμάχης μεταξύ των επιστημόνων, για το εάν και κατά πόσο είναι πραγματικοί. Ο Levi (1997) το έθεσε πολύ καθαρά "Το διαδίκτυο είναι τόσο αληθινό, όσο και οι συνέπειες που παράγει"

Σε αυτές λοιπών τις συνέπειες θα αναφερθούμε, στους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η υπερέκθεση στο διαδίκτυο σε παιδιά και εφήβους.  Πρόσφατες έρευνες  (Siomos et.al 2009) έδειξαν ότι ένα ποσοστό 8% του εφηβικού πληθυσμού της Ελλάδας πληρούν τα κριτήρια για να  αναγνωριστούν ως εθισμένοι χρήστες.  Πολλοί περισσότεροι έφηβοι της πατρίδας μας  αναπτύσσουν επικίνδυνες   διαδικτυακές συμπεριφορές και εκτείθενται σε σοβαρούς κινδύνους. Σε χώρες όπως η Κορέα και οι ΗΠΑ που η διείσδυση του μέσου είναι ευρύτερη τα  αποτελέσματα είναι πιο ανησυχητικά.  Στο πλαίσιο αυτό οι θεματικές κατηγορίες που θα αναπτυχθούν, ακολουθούν τίς παρακάτω κατευθύνσεις: •Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο; • Ποιες είναι οι αιτίες και ποια είναι τα συμπτώματα;  •Ποια είναι τα σημεία κινδύνου που οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίζουν στα παιδιά  •Tι μπορούν να κάνουν για να προλάβουν ή πως μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο;

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΕΦΗΒΕΙΑ Χαρακτηριστικά της εφηβείας Η κατασκευή της ταυτότητας-Απ το παιδί στην ενηληκίωση Έφηβος και διαδίκτυο-Η κατασκευή της on line ταυτότητας Οικογενειακές σχέσεις και εφηβεία

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 2. ΕΘΙΣΜΟΙ Τι είναι ο εθισμός Ποια είναι τα κυριότερα είδη εθισμών Νευροψυχολογία του εθισμού Σημεία και χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του εθισμένου

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 3. ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Τα χαρακτηριστικά του διαδικτύου Είναι το διαδίκτυο εθιστικό; Πως επιδρά το διαδίκτυο στη συγκρότηση της εφηβικής ταυτότητας Οι δυνητικοί φίλοι και τα sites κοινωνικής δικτύωσης (facebook-myspace-orkut)

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 4. ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Υπάρχει εθισμός στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα συμπτώματα της συμπεριφοράς του εθισμένου; Διάγνωση του εθισμού στο διαδίκτυο Σημεία προσοχής στη συμπεριφορά του εφήβου

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 5. ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Έκθεση σε ακατάλληλο υλικό e- εγληματικότητα; Cyber bulling Η ανωνυμία και οι ανεύθυνες σχέσεις

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 6. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ποιότητα των ενδοοικογενειακών σχέσεων ως παράγοντας πρόληψης της διαταραχής εθισμού στο διαδίκτυο Δυσλειτουργικά οικογενειακά μοντέλα επικοινωνίας Η αξία των ορίων της συμπεριφοράς και η επιτακτική ανάγκη διατήρησης των ρόλων Τι μπορώ να κάνω στα πλαίσια της πρόληψης Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 7. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η αξία της από κοινού συμμετοχής στις παιδικές περιπλανήσεις στον κυβερνοχώρο Ευαισθητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών σε σχέση με την ασφάλεια στο διαδίκτυο Τεχνικές συμβουλές ελέγχου της παιδικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο (λογισμικά φίλτρα-firewall-antivirus-antiTrojan-proxy server) Ιστοσελίδες και ομάδες βοήθειας, υπηρεσίες αναφοράς για γονείς παιδιών με διαταραχή εθισμού στο διαδίκτυο.