Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

2 ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Σημάδια κατάθλιψης είναι πολύ πιθανό να εμφανισμένοι άνθρωποι που περνάνε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία όμως συναντά αντιδράσεις, μεταξύ άλλων επειδή δεν είναι ξεκάθαρο αν το Ιντερνέτ προκαλεί κατάθλιψη ή αν αντίστροφα οι καταθλιπτικοί άνθρωποι έλκονται από αυτό. Η έρευνα, που μελέτησε περίπου άτομα ηλικίας 16 – 51 ετών (από τους οποίους το 1,2% χαρακτηρίστηκαν «εθισμένοι» στο Ιντερνέτ), έγινε από ψυχολόγους του πανεπιστημίου του Λιντς υπό την Κίτρινα Μέρισαν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychopathology» (Ψυχοπαθολογία).

3 ΨΗΦΙΑΚΗ ΖΩΗ Οι ερευνητές, όπως ανέφεραν, βρήκαν «εντυπωσιακά» στοιχεία ότι ορισμένοι φανατικοί χρήστες του διαδικτύου αναπτύσσουν καταναγκαστική εξάρτηση από αυτό και αντικαθιστούν τις κοινωνικές συνήθειες της πραγματικής ζωής τους με τις online επαφές και τις συνομιλίες σε chat-rooms και κοινωνικά sites όπως το Facebook. Η τάση αυτή πιθανώς συνδέεται με τον εθισμό και την κατάθλιψη. «Αυτό το είδος εθιστικού «σοφαρίσματος» μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διανοητική υγεία», σύμφωνα με την έρευνα.

4 ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Οι «κολλημένοι» με το Ιντερνέτ περνάνε πολλή ώρα σε ιστοσελίδες πορνό ή online τυχερών παιγνιδιών, σε online κοινότητες, καθώς και σε κοινωνικά δίκτυα. Όλοι βρέθηκαν να έχουν περισσότερα συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης, αν και οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούν να είναι απόλυτα βέβαιοι τι τελικά προηγείται: η κατάθλιψη ή ο εθισμός στο διαδίκτυο. Όπως είπαν πάντως, είναι σίγουρο ότι για ορισμένους ανθρώπους, η υπερβολική χρήση του Ιντερνέτ μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για τάση κατάθλιψης, διευκρίνισαν όμως ότι οι περισσότεροι κοινοί χρήστες του Ιντερνέτ δεν αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα.

5 ΑΣΚΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΙΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
ΑΣΚΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΙΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ «Το διαδίκτυο παίζει σήμερα τεράστιο ρόλο στη σύγχρονη ζωή, όμως τα οφέλη του συνοδεύονται από μια πιο σκοτεινή πλευρά. Ενώ πολλοί από μας το χρησιμοποιούμε για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, να ψωνίσουμε και να στείλουμε ηλεκτρονική αλληλογραφία, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που δυσκολεύονται να ελέγξουν τον χρόνο που περνάνε στο Ιντερνέτ, σε σημείο που αυτό διαταράσσει της καθημερινές δραστηριότητές τους», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Κίτρινα Μέρισαν.

6 ΨΥΧΙΤΙΚΟΣ ΕΘΙΣΜΟΣ Όμως άλλοι επιστήμονες, όπως ο Δρ Μπελ, του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, δήλωσε ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν είναι κάτι που μπορεί να διαγνωστεί αξιόπιστα, ενώ επεσήμανε ότι, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, όσοι είναι ήδη αγχωτικοί και καταθλιπτικοί, είναι πιο πιθανό να «το ρίξουν» στο Ιντερνέτ και όχι το αντίστροφο (δηλαδή το πολύ Ιντερνέτ να τους δημιουργήσει ψυχικά προβλήματα).

7 ΕΡΓΑΣΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΣΑΛΛΟ ΜΑΡΙΑ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΑΜΑ ΑΛΚΙΝΤΑ(ΒΙ2)


Κατέβασμα ppt "ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google