Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εθισμός στην Τεχνολογία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εθισμός στην Τεχνολογία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εθισμός στην Τεχνολογία
Καλημέρα σας. Η ομάδα μου κι εγώ ασχοληθήκαμε σε αυτήν την διαθεματική εργασία σχετικά με το πως επηρεάζει και πως επηρεάζεται η προσωπική και κοινωνική ζωή του ατόμου από την ενασχόληση με την τεχνολογία. Επίσης ερευνήσαμε πως μπορεί να βοηθήσει η οικογένεια, το σχολείο και άλλοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί στον εθισμό στην τεχνολογία.

2 Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί που συμβάλλουν στην απεξάρτηση των εθισμένων ατόμων στην Τεχνολογία
Η αναζήτηση εξειδικευμένης υποστήριξης από ειδικούς είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση της εξαρτητικής συμπεριφοράς. Τα προγράμματα ΚΕΘΕΑ ΠΛΕΥΣΗ και ΚΕΘΕΑ ΕΞΑΝΤΑΣ προσφέρουν από το 2008 υπηρεσίες σε νέους εθισμένους στο Διαδίκτυο και στα video games. Στόχοι των προγραμμάτων αυτών  είναι να περιοριστεί ο χρόνος που καταναλώνεται μπροστά στον υπολογιστή και στα video games και  να μπορέσει ο νέος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δυσκολίες της ηλικίας του. Παράλληλα, υποστήριξη προσφέρεται και στο οικογενειακό περιβάλλον, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς τέτοιες συμπεριφορές. Μέσα από το πρόγραμμα επιδιώκεται η ενίσχυση των παραγόντων εκείνων που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, πάντα με την υποστήριξη του παιδιού από την οικογένειά του. Επίσης, καθοριστικά συμβάλλει στην απεξάρτησή τους η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Ο σκοπός της Εταιρείας είναι επιστημονικός και κοινωφελής, έρχεται δε να επιτελέσει κοινωνικό έργο  συμβάλλοντας με τη δράση της κυρίως: στην αναγνώριση, τη μελέτη και την αντιμετώπιση της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο στη πρόληψη των δυσμενών συνεπειών της μη έγκαιρης διάγνωσης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας στις επιπτώσεις της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των ειδικών Ψυχικής Υγείας, καθώς και άλλων Ιατρικών Ειδικοτήτων, στην εφαρμογή προγραμμάτων υποστήριξης των εθισμένων στο Διαδίκτυο και των οικογενειών τους, στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση διεπιστημονικών ομάδων.

3 Ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα των εθισμένων στην τεχνολογία
Ψυχολογικά συμπτώματα:  Αίσθηση ευφορίας όση ώρα βρισκόμαστε στον υπολογιστή. Είμαστε ανίκανοι να σταματήσουμε την δραστηριότητα. Αποζητούμε όλο και περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή. Παραμελούμε οικογένεια και φίλους. Νιώθουμε κενοί, θλιμμένοι και οξύθυμοι όταν δεν βρισκόμαστε στον υπολογιστή. Λέμε ψέματα στην οικογένεια και τους φίλους μας για τις δραστηριότητες μας. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη δουλειά και το σχολείο. Σωματικά συμπτώματα:  Διατροφικές διαταραχές. Διαταραχές του ύπνου και αλλαγή των συνηθειών ύπνου. Μυοσκελετικές παθήσεις (π.χ. σκολίωση). Μειωμένη αθλητική δραστηριότητα. Ξηρά μάτια - μυωπία. Ημικρανίες. Παραμέληση προσωπικής υγιεινής. Σε αυτήν την διαφάνεια μπορείτε να δείτε τα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα των εθισμένων στην τεχνολογία. Παραδείγματος χάριν … ( Διάβασέ τα)

4 Ποσοστό της ηλικιακής ομάδας που ασχολείται με την τεχνολογία στον ελεύθερο χρόνο τους
Η ομάδα μου κι εγώ παράλληλα ασχοληθήκαμε με την δημιουργία ενός ερωτηματολογίου σκοπός του οποίου ήταν να ερευνήσουμε τα ποσοστά των ατόμων που ασχολούνται με την τεχνολογία και το χρόνο τον οποίο ξοδεύουν σε αυτήν τους την ασχολία. Στο γράφημα αυτό μπορούμε να παρατηρήσουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που ασχολούνται με την τεχνολογία στον ελεύθερο χρόνο τους είναι κάτω των 18 αγγίζοντας μάλιστα το 80%. Στη συνέχεια βλέπουμε ότι το ποσοστό των ατόμων από 18 έως 30 ετών είναι 2%, από 30 έως 45 ετών 3%, από 45 έως 60 ετών 10% και άνω των 60 ετών 10%.

5 Οι λόγοι ενασχόλησης των ατόμων με την τεχνολογία
Σε αυτό το διάγραμμα, κυρίες και κύριοι, διακρίνουμε τους λόγους για τους οποίους ασχολούνται τα άτομα με την τεχνολογία. Χαρακτηριστικά υψηλά είναι τα ποσοστά των ατόμων που χρησιμοποιούν τα τεχνολογικά επιτεύγματα για επικοινωνία και ψυχαγωγία αγγίζοντας την τάξη του 50% αντίστοιχα.

6 Η ενασχόληση με την τεχνολογία στη βαθμίδα του χρόνου
Σε αυτό εδώ το γράφημα μπορούμε να παρατηρήσουμε τα ποσοστά των ατόμων που ασχολούνται με την τεχνολογία στη βαθμίδα του χρόνου. Βέβαια, παρόλο που η τεχνολογία καταναλώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο των ατόμων σχεδόν κανένας από τους ερωτηθέντες δεν έχει ακυρώσει ποτέ κάποια άλλη δραστηριότητά του για να ασχοληθεί με την τεχνολογία. Μάλιστα αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά των ατόμων που ασχολούνται πολλές ώρες με το κινητό αλλά γενικά ασχολούνται μοναχά 1 με 2 ώρες καθημερινά με το καθένα.

7 Προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ασχολούνται με την τεχνολογία
Στο τελευταίο μας διάγραμμα μπορούμε να παρατηρήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ασχολούνται με την τεχνολογία. Δυστυχώς τα ποσοστά είναι αρκετά υψηλά και μάλιστα οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους και ημικρανίες λόγω της ενασχόλησής τους με τον υπολογιστή. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.


Κατέβασμα ppt "Εθισμός στην Τεχνολογία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google