Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δρ. Ανδρέας Δημητρίου Πρόεδρος
Advertisements

Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ Γ΄4
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
1.1 Η οικογένεια- Η ελληνική οικογένεια
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΔΥΣΗ.
ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Γ1.4 Γ1.4 Οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη Πόλη ονομάζεται μια περιοχή στην οποία παρατηρείται πιο μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων απότι στις υπόλοιπες περιοχές.
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
 13ος αιώνας: εποχή ευμάρειας → αύξηση αγροτικής παραγωγής, εφαρμογή καινοτομιών (νερόμυλος- υδραυλικό πριόνι - ποδοκίνητος αργαλειός), ανάπτυξη βιοτεχνίας,
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Β΄ τμήμα μετανάστευσης μ Χ Χώρες προορισμού Αυστραλία, Ευρωπαϊκές χώρες και Δυτική Γερμανία.
Οι εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία (7ος-12ος αιώνας)
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα
επιπτώσεις της στους νέους
Η αφύπνιση του Δία πάνω στον Ίδη επαναφέρει τον μύθο στην κοίτη του
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ Οι κοινωνική θέση των γιατρών στην Αρχαία Αθήνα ήταν πολύ υψηλή μιας και υπήρχαν λιγοστοί οι οποίοι μπορούσαν να κάνουν αυτή την δουλειά.
1 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ.  Το παιχνίδι της πολιτιστικής κληρονομιάς Το παιχνίδι της πολιτιστικής κληρονομιάς  Το παιχνίδι της πολιτιστικής.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΑΓΡΟΤΗΣ Στον τομέα της οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής, που ήταν και η βάση της βυζαντινής οικονομίας, φαίνεται πως τον 7ο και 8ο αιώνα επικράτησε.
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
Κεφάλαιο 1ο : Εισαγωγή στη Κοινωνιολογία
Το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα του Μεσαίωνα
7. Οικονομία και κοινωνία στη Δυτική Ευρώπη
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Τρόποι Αντιμετώπισης της Μετανάστευσης
Γρήγορη επανάληψη.
Το δουλοκτητικό σύστημα (σελ ) – Αρχαιότητα
O πληθυσμός της Ευρώπης
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου
Η καθημερινή ζωή των Ρωμαίων
3. Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:
TO ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το Αστικό Φαινόμενο. Πριν το 900 Πόλεις Επισκοπικές πόλεις με Οχυρωμένες πόλεις θρησκευτικό χαρακτήρα γύρω από ένα πύργο. και όχι οικονομικό. Αμυντικός.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Η Ευρώπη μετά από τις Ανακαλύψεις
Εργατικό Δυναμικό Στο εργατικό δυναμικό, ή στον οικονομικό ενεργό πληθυσμό συμπεριλαμβάνονται άτομα που μπορούν και επιθυμούν να συμμετέχουν στην παραγωγική.
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 37. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ 3122 ΣΤ’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Δ. (2004). ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Διαδικασία Αστικοποίησης - Αίτια Ανάπτυξης των Πόλεων n Δύο βασικές κατηγορίες αιτίων: –Αίτια απομάκρυνσης από την ύπαιθρο –Αίτια προσέλκυσης στην πόλη.
Αρχές Γεωργικής Οικονομίας και Οργάνωση Γεωργικών Επιχειρήσεων 2 η Διάλεξη.
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ Εργασία για το μάθημα της Ιστορίας Α’ λυκείου στα πλαίσια της ενότητας Η πόλη-κράτος, νομοθέτες Η πόλη-κράτος, νομοθέτες.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
Αγροτική Κοινωνιολογία
Η Βιομηχανική Επανάσταση
ο Πεισιστρατοσ Γινεται Τυραννοσ
TO ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
15ος – 18ος αι. εξελίξεις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ
Β’ ελληνικός αποικισμός
Ερευνητική Εργασία. Στη πόλη μας ο τουρισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες και κατέχει κυρίαρχη θέση στον τριτογενή τομέα.
-Οικονομική Ιστορία- Διδάσκουσα καθηγήτρια: Ι.Πεπελάση
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
3. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου
Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια
Η κατανομή του πληθυσμού της Γης
Θεωρία Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Ε΄ Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θες/νίκης
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ
Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2η έκδοση
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
O πληθυσμός της Ευρώπης
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Γ1.4 Οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Η δουλεία είχε ήδη γεννηθεί κατά τη μυκηναϊκή εποχή.Οι δούλοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους κοινούς δούλους και στους δούλους του θεού, με το θεό να ταυτίζεται κατά πάσα πιθανότητα με τον Ποσειδώνα. Οι δούλοι του θεού πάντα αναφέρονται ονομαστικά και κατέχουν τη δική τους γη. Η κοινωνική τους θέση είναι παρόμοια με εκείνη των ελεύθερων πολιτών.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία η εισροή δούλων ήταν τόσο μεγάλη, που ένας μέσος Ρωμαίος διέθετε πάνω από 10 σκλάβους και οι πλούσιοι 400.Οι Ρωμαίοι στήριξαν βαθμιαία σε αυτούς ουσιαστικά όλη την οικονομία και την αλυσίδα της παραγωγής τους στη διατροφή και άλλους ζωτικούς τομείς. Έτσι, εξαρτούνταν απόλυτα από την απόδοση της τάξης των σκλάβων. Στην αρχαία Ρώμη οι δούλοι μπορούσαν να ανήκουν σε ιδιώτες ή στο κράτος. Στον ιδιωτικό τομέα, οι δούλοι μπορούσαν να ήταν υπηρέτες, ερωμένες, καθαρίστριες, μονομάχοι, εργάτες, γιατροί, βιοτέχνες, παιδαγωγοί, κομμωτές, αγρότες, ιπποκόμοι κλπ. Στον κρατικό τομέα ήταν επίσης αγρότες, συντηρητές, εργάτες στην οδοποιία, μεταφορείς, εργάτες του ΄΄δήμου΄΄ [π.χ οδοκαθαριστές], μεταλλωρύχοι κλπ.

Φεουδαρχία Φεουδαρχία ήταν ένα σύστημα οικονομικό που εφαρμόστηκε κατα την περίοδο 8ου και 13 αιώνα. Βασίζονταν κυρίως στις οικονομικές σχέσεις των ευγενών με τους υποτελείς. Το όλο συστημα της Φεουδαρχίας χαρακτηρίζεται απο τα εξής στοιχεία: Την υποτέλεια:που ήταν ο όρκος πίστης που έπρεπε να καταβάλει κάποιος προκειμένου να λάβουν απο τον Φεουδάρχη ένα κομμάτι γής. Το Φέουδο:το κομμάτι γής που παραχώρούσαν οι ευγενείς στους υποτελείς προκειμένου να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες τους. Τον επικυρίαρχο:ήταν ο βασιλιάς. Αυτός παραχωρούσε τη γή στου ευγενείς αλλα και στην εκκλησία.

Βιοτεχνία Βιοτεχνία θεωρείται η μετατροπή της πρώτης ύλης με την βοήθεια ορισμένων μηχανών και ενός εξειδικευμένου ανθρώπου. Δεν υπάρχει επίσημα καθαρή διαφορά μεταξύ Βιοτεχνίας και Βιομηχανιας.Απλά ο λιγοστός εξοπλισμός της βιοτεχνίας, καθώς και η προσκόλληση σε ορισμένες τεχνολογικές μεθόδους μπορεί να θεωρηθεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της βιοτεχνίας.

Βιομηχανική επανάσταση H Βιομηχανική επανάσταση είναι ένα γεγονός Ιδιαίτερα σημαντικό για την εξέλιξη της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα οικουμενικό φαινόμενο, το οποίο έγινε σε διαφορετικές οικονομίες και κάτω από ποικίλες κοινωνικές συνθήκες και κοινωνικά συστήματα. Δηλώνει την ταχεία ανάπτυξη των μηχανών που ξεκίνησε στην Αγγλία κατά τον 18ο και τον πρώιμο 19ο αιώνα και συνεχίστηκε στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Εμπερικλείει τη μετατροπή μιας οικονομίας που βασίζεται στην γεωργία σε μια βιομηχανική οικονομία

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ,ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Οι πολίτες ζούσαν σε άθλιες συνθήκες γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα μέσα διαβίωσης Τα κύρια αίτια της αστικοποίησης ήταν: 1. Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού 2. Η αναγκαστική μετανάστευση των κατοίκων στις πόλεις για εύρεση εργασίας 3. Η οργάνωσή τους σε μεγάλα αστικά κέντρα που παρείχαν στους πολίτες τις απαραίτητες ανάγκες Η αστικοποίηση επέφερε σημαντικά πλεονεκτήματα όπως την οργάνωση της κοινωνίας και την εξέλιξη της πολιτείας Σημαντικότερα όμως ήταν τα μειονεκτήματά της με κυριότερα αυτά για το περιβάλλον

Η ομάδα μας: Οι χωρίς όνομα Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Αθανασία Καραπτσιά ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ Σπύρος Βαλαμούτης Γιώργος Καπετάνος Παναγιώτης Βούλγαρης Μαρία-Άννα Γεωργίου Χριστίνα Δραπάνου Ανίσα Γκάμπα

ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ