Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

3. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "3. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 3. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου
Υπερδύναμη: το πιο δυνατό και πλούσιο κράτος του κόσμου.

2 3. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία
Μεσόγειος Θάλασσα

3 Ο αετός ήταν το σύμβολο της δύναμης του Ρωμαίου αυτοκράτορα.

4 mare nostrum: η θάλασσά μας
«Οι Ρωμαίοι δεν υπέταξαν μόνο κάποια μέρη, αλλά ολόκληρη την οικουμένη. Απλώνονται σε μια έκταση, που ξεπερνά όλα τα κράτη και έτσι δεν φοβούνται κάποιο μελλοντικό ανταγωνισμό». Πολύβιος mare nostrum: η θάλασσά μας Μεσόγειος Θάλασσα

5 «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη»
Τα χρόνια ακμής του ρωμαϊκού κράτους κατασκευάστηκε ένα πυκνό δίκτυο δρόμων, που ένωνε την πρωτεύουσα με όλες τις περιοχές της αυτοκρατορίας, τις μεγάλες πόλεις και τα λιμάνια. Ένας από αυτούς ήταν η Εγνατία Οδός. Ξεκινούσε από το Δυρράχιο, περνούσε από τη Βέροια, την Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη και κατέληγε στο Βυζάντιο. Τους δρόμους αυτούς χρησιμοποιούσαν κυρίως ο στρατός, οι έμποροι και οι αγγελιοφόροι. «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη» Μέσα στο απέραντο ρωμαϊκό κράτος κατοικούσαν άνθρωποι από πολλές φυλές, με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες και συνήθειες. Ήταν μια πολυπολιτισμική αυτοκρατορία. ΡΩΜΗ Πρόοδος ΒΥΖΑΝΤΙΟ

6 «ρωμαϊκής ειρήνης» (pax romana)
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΑΝ 1. Όρισαν τον αυτοκράτορα «πρώτο πολίτη» της χώρας κι όλοι όφειλαν πίστη και υπακοή σ’ αυτόν. 2. Έδωσαν τον τίτλο του Ρωμαίου πολίτη3 σε όσους κατακτημένους αποδέχονταν την κυριαρχία της Ρώμης. 3. Διόρισαν ανώτερους Ρωμαίους κυβερνήτες (ανθύπατους), οι οποίοι επέβλεπαν τους τοπικούς άρχοντες και ενημέρωναν τον αυτοκράτορα. 4. Μείωσαν τους φόρους των πολιτών και οργάνωσαν καλύτερα τον τρόπο είσπραξής τους. 5. ψήφισαν δικαιότερους νόμους και φρόντιζαν για την τήρηση και την εφαρμογή τους απ’ όλους. «ρωμαϊκής ειρήνης» (pax romana) Όλα αυτά τα μέτρα βοήθησαν να επικρατήσει τάξη, ασφάλεια και δικαιοσύνη στην αυτοκρατορία, για διακόσια περίπου χρόνια. Στο διάστημα αυτό αναπτύχθηκαν η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία και η βιοτεχνία. Ήταν η περίοδος της «ρωμαϊκής ειρήνης» (pax romana), όπως ονομάστηκε.

7 Σε περιόδους ειρήνης ο ρωμαϊκός στρατός εργαζόταν και βοηθούσε να κατασκευαστούν δρόμοι, γέφυρες, λιμάνια και αρδευτικά έργα.

8 ΕΡΩΤΗΣΗ (γραπτώς – τετράδιο γενικών θεμάτων)
1α. Πώς χαρακτηρίζεις τα μέτρα που πήραν οι Ρωμαίοι για την καλύτερη διοίκηση της αυτοκρατορίας; 1β. Ένας κατακτημένος λαός θα μπορούσε να είναι ευχαριστημένος μετά τα μέτρα που εφάρμοσαν οι Ρωμαίοι κατά την περίοδο της «pax romana» (ρωμαϊκής ειρήνης)


Κατέβασμα ppt "3. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google