ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ "ΓΙΑ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ.
Advertisements

IEE/09/ SHEEP - A Schools' panel for High Energy Efficiency Products Οδηγίες για Μείωση της Κατανάλωσης Ενέργειας.
Περιβαλλοντική Πιστοποίηση Λιμένων
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ TΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Αρσένος Παναγιώτης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η εξασθένηση της στιβάδας του όζοντος
«Tα σκουπίδια μας Δεν είναι σκουπίδια»
Διαχείριση Φυσικών Πόρων – Α’ & Β’ Λυκείου
Ατμοσφαιρική ρύπανση.
1.4 Οι υδρογονάνθρακες ως καύσιμα
Αποτίμηση του κοινωνικού οφέλους & Περιβαλλοντικά Πλεονεκτήματα ΙΤα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών είναι αδιαμφισβήτητα. Κάθε κιλοβατώρα.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων 20 Φεβρουαρίου 2014 μέσω δράσεων πρόληψης, μείωσης, χωριστής.
Τα τελευταία χρόνια η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις η αιτία είναι οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ατμοσφαιρική Ρύπανση Μελέτη της Ποιότητας Αέρα στην Κύπρο
ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ορισμός
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τι είναι η κομποστοποίηση Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία.
Θεσμικό Πλαίσιο Διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων & Πετρελαϊκών Αποβλήτων – Καταλοίπων Βιομηχανικής Προέλευσης Χρήστος Μιχαλόπουλος Μηχανολόγος.
ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί σοβαρές καταστροφές στη Γη.
ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 6.3 Τρόπος σχεδιασμού της επί τόπου υποστήριξης για πρακτικά θέματα και θέματα επιμελητείας.
ΒΙΟΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑ MINIMATA (ΙΑΠΩΝΙΑ)
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας
H παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
Ποιοτική και ποσοτική αλλοίωση της σύστασης ή της μορφής των φυσικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα τη διατάραξη.
Επιπτώσεις των αέριων ρύπων στο περιβάλλον.
Χημεία και Αέρια θερμοκηπίου
ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Λ Υ Κ Ε Ι Ο Τ Σ Α Γ Κ Α Ρ Α Δ Α Σ Τ Α Ξ Η Α΄
★ Πλανητικη Σκιαση Παρουσίαση απο τους μαθητές : ★ ΓΙΩΡΓΟ ΝΑΝΟ ★ ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΕΡΣΙΤΗ.
Αλόγιστη χρήση αγαθών – Τεράστιος όγκος σκουπιδιών Σ.Π.Α.Μ.
Ατμοσφαιρική Ρύπανση και Δημόσια Υγεία
Κλιματικές Αλλαγές – Μετρήσεις του Μικροκλίματος της Αγ. Παρασκευής
Save the world Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα Τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης χειρότερη θέση στον τομέα της ανακύκλωσης έχει η Τσεχία αλλά και.
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡΑ
Περιγραφή του φαινομένου
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Τι είναι ανακύκλωση; Οφέλη Ανακυκλώσιμα προϊόντα
Αικατερίνη Παπαοικονόμου Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Χωρική Ανάλυση και Διαχείριση Περιβάλλοντος Βόλος, 22 Οκτωβρίου 2015.
ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ + Ομίχλη αιθάλη αιθαλομίχλη. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2012 – 2013 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 1 ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ.
Π ΟΛΙΤΙΚΉ Π ΑΙΔΕΙΑ Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Οργανισμοί Αυτότροφοι ή παραγωγοί ετερότροφοι καταναλωτές Καταναλωτές 1ης τάξης φυτοφάγοι Καταναλωτές 2ης τάξης σαρκοφάγοι αποικοδομητές.
ΡΑΝΙΑ ΓΙΑΧΑΛΗ ΝΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΓΚΟΣ.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία Υπουργική απόφαση Υ. Α. οικ /2012 Μέτρα και όροι για τη διαχείριση αποβλήτων υγειονομικών μονάδων.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κατερίνα Παπαοικονόμου Διάλεξη στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Χωρική Ανάλυση.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία Οδηγία ΕΕ 2006/66/ΕΚ για ηλεκτρικούς συσσωρευτές.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία Νόμος για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα 2008/50/ ΕΚ.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία 1. Νόμος 1650/86 Για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική. ∆ιατήρηση, προστασία, βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος ∆ιατήρηση, προστασία, βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.
EE : Διαχείριση κινδύνων Ενσωμάτωση σε διάφορες πολιτικές –Πολιτική συνοχής –Μεταφορές & ενέργεια –περιβάλλον –Προστασία Κρίσιμων υποδομών –ΒΑΜΕ –Διαχείριση.
ΉΧΩΜΑΤΕΡΕΣΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΟΥΛΑΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.
Ο ρόλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην εφαρμογή της αρχής «o ρυπαίνων πληρώνει» στο ευρωπαϊκό πλαίσιο Παντελίτσα.
- ΗΜΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Περιβαλλοντική Νομοθεσία
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΠΑΣΙΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
Ρύπανση του εδάφους.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Εργασία Χημείας για το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Λεωνίδας Κωστάλας, Μενέλαος Μικέδης
Ρύπανση του αέρα Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου αυτού θα μπορείτε:
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ.
Παντείου Πανεπιστημίου
Από τον Παναγιώτη Ψυχογιό
Περιβαλλοντική Νομοθεσία
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Οι κοινοτικές δραστηριότητες για την προστασία της ατμόσφαιρας καλύπτουν ευρύ φάσμα προβλημάτων: τον περιορισμό της εξάντλησης του στρατοσφαιρικού όζοντος, τον έλεγχο της οξίνισης, του τροποσφαιρικού όζοντος και άλλων ρύπων, καθώς και την αλλαγή του κλίματος. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, οι οποίοι εισέρχονται στην ατμόσφαιρα από ευρύ φάσμα πηγών, μπορούν να υποδιαιρεθούν σε τρεις γενικές κατηγορίες: εκπομπές από κινητές πηγές (βιομηχανία μεταφορών)· εκπομπές από ακίνητες πηγές (επιχειρήσεις, κατοικίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και χωματερές)· και εκπομπές που προκαλούνται από την παραγωγή ενέργειας.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις των εν λόγω αερίων και των ρύπων που αυτά προκαλούν είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία, διαβρώνουν διάφορα υλικά και καταστρέφουν τη χλωρίδα, έχουν επιζήμιες συνέπειες για τη γεωργική και δασική παραγωγή και προκαλούν δυσάρεστες οσμές. Πολλοί από αυτούς τους ρύπους ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ορισμένες ουσίες, όπως το αρσενικό, το κάδμιο, το νικέλιο και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, είναι γονοτοξικές καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο, ενώ δεν υπάρχει αναγνωρισμένο κατώτατο όριο κάτω από το οποίο δεν θεωρούνται επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Η ΕΕ έχει λάβει σημαντικά μέτρα την τελευταία δεκαετία, τα οποία οδήγησαν σε μείωση της έκλυσης στην ατμόσφαιρα και τα ύδατα αρκετών ρύπων. Από το 1990 έως το 2002 οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 43 % στην ΕΕ των 15 κρατών μελών και κατά 58 % στην ΕΕ των δέκα κρατών μελών, παρά την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ Η «παλιά» οδηγία-πλαίσιο για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα .Διαχείριση και ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αφορά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα με σκοπό τη μείωση ή την πρόληψη των επιβλαβών επιπτώσεων για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Συμπληρώθηκε δε από τέσσερις λεγόμενες «θυγατρικές» οδηγίες οι οποίες αφορούν συγκεκριμένους ρύπους και οι οποίες συγχωνεύθηκαν σε μια νέα οδηγία για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα τον Μάιο του 2008 : — η πρώτη οδηγία αφορά το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του αζώτου και τα οξείδια του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια και το μόλυβδο στον ατμοσφαιρικό αέρα· — η δεύτερη οδηγία θεσπίζει συγκεκριμένες τιμές για το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα· — η τρίτη οδηγία προβλέπει ένα όριο ενημέρωσης, ένα όριο συναγερμού ,τιμές στόχους και μακροπρόθεσμους στόχους για τις συγκεντρώσεις του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα· — η τέταρτη οδηγία θεσπίζει τιμές στόχους για τις συγκεντρώσεις αρσενικού, καδμίου, υδράργυρου, νικελίου και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων.

ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω κάποιων οδηγιών συνεισφέρει στην πρόληψη σκουπιδιών και στην προώθηση της ανακύκλωσης πληροφορώντας τους καταναλωτές, υποστηρίζοντας την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη νέων, περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον, αγαθών και προωθώντας τρόπους παροχής προϊόντων και υπηρεσιών χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους Η Ευρωπαϊκή Ένωση δρα σύμφωνα με τέσσερις αρχές : • Την αρχή της πρόληψης: περιορισμός των σκουπιδιών από την πηγή,κι ενθάρρυνση στη βιομηχανία να παράγει -και στους καταναλωτές να διαλέξουν- προϊόντα κι υπηρεσίες που δημιουργούν λιγότερα σκουπίδια. • Την αρχή "όποιος ρυπαίνει πληρώνει": αυτοί οι οποίοι δημιουργούν ρύπανση πρέπει να καλύπτουν το κόστος διευθέτησης της ίδιας. Δηλαδή, οι επικίνδυνες ουσίες πρέπει να εντοπίζονται κι οι παραγωγοί να είναι υπεύθυνοι για την συλλογή τους, επεξεργασία κι ανακύκλωση των κατάλοιπών τους. • Την αρχή της προφύλαξης: εκεί όπου υπάρχει κάποιος πιθανός κίνδυνος, πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την πρόληψή του. • Την αρχή της εγγύτητας: διευθέτηση των σκουπιδιών όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή τους.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα απόβλητα Βασικά στοιχεία του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα είναι κυρίως: - «Μέτρα και όροι για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων», «για τη συσκευασία και τα απόβλητα συσκευασίας» ,για τη «διαχείριση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων» και για την «εξάλειψη επικίνδυνων υλικών ». -«μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων» «για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων». Το νέο νομοθετικό πλαίσιο απαιτεί για την εφαρμογή του μια ολοκληρωμένη προσπάθεια στη χώρα μας για την πρόληψη, αξιοποίηση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση.

ΜΠΑΤΖΑΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΚΑΛΛΙΑ ΜΑΡΙΑ