Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δικαιούμαστε έναν καθαρό αέρα «ΣΗΜΕΡΑ»!

2 ΡΑΔΟΝΙΟ Ρύπος εσωτερικού χώρου

3 Τι είναι το ραδόνιο; Το χημικό στοιχείο Ραδόνιο (Rn) είναι ένα ευγενές αέριο ραδιενεργό και ένα από τα βαρύτερα αέρια. Το Ραδόνιο παράγεται από την φυσική ραδιενέργεια των πετρωμάτων.

4 Από πού προέρχεται; Ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει πάντα μια - συνήθως μικρή - συγκέντρωση ραδονίου Ο συγκεντρώσεις στο εσωτερικό των κτιρίων μπορεί να είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες του εξωτερικού αέρα. Οι συγκεντρώσεις του ραδονίου που μετρώνται σε πολυκατοικίες με πολλούς ορόφους, είναι μικρότερες στους πάνω ορόφους από ότι στους κάτω.

5 www.renovat.gr Η είσοδος του ραδονίου στα κτίρια εξαρτάται:
Από το έδαφος(τύπος και διαπερατότητα) 2.τις λεπτομέρειες κατασκευής του κτιρίου.

6 Ποια ειναι τα αποτελεσματα στην υγεια;
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε ραδόνιο είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα. Τα ραδιενεργά ισότοπα που παράγονται κατά την αποδιέγερση του ραδονίου, προσκολλώνται σε σωματίδια σκόνης και, εισπνεόμενα, επικάθονται στις πνευμονικές κυψελίδες όπου παραμένουν και ακτινοβολούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εκεί εκπέμπουν σωματίδια α και β.

7 Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η υψηλή ποσότητα ραδονίου σε ένα σπίτι;
Ο απλούστερος τρόπος να μειωθεί η συγκέντρωση ραδονίου στο εσωτερικό των κτιρίων είναι ο φυσικός εξαερισμός τους. Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν αποτελεί ριζική λύση, μιας και δεν περιορίζει την είσοδο του ραδονίου στο εσωτερικό. Καθ' όσον το ραδόνιο προέρχεται κυρίως από το έδαφος, η μείωσή του σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να επιτευχθεί σφραγίζοντας κάθε είδους ανοίγματα ή ρωγμές, καθώς και σημεία συνένωσης δαπέδων και τοίχων. Αποτελεσματική είναι επίσης η εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στους θεμέλιους χώρους, με σκοπό τη διοχέτευση του ραδονίου από το έδαφος στην ατμόσφαιρα.

8 Σύμφωνα με τη Σύσταση της ΕΕ τα όρια για το ραδόνιο καθοριστήκαν στα 400Bq/m3 (ραδιενεργές διασπάσεις ανά δευτερόλεπτο στο κυβικό μέτρο) για τα παλαιά σπίτια και 200 Bq/m3 για τα νεόδμητα σπίτια. Οι συγκεντρώσεις του ραδονίου που μετρώνται σε πολυκατοικίες με πολλούς ορόφους, είναι μικρότερες στους πάνω ορόφους από ότι στους κάτω.

9 Αντενδείκνυνται σχιστόλιθοι και γρανίτες στους εσωτερικούς κλειστούς χώρους.

10

11 Ευχαριςτουμε πολυ!!! Κατερίνα Κωνσταντινιάκου! Μάρα Μιντζιβίρη!
Ειρήνη Μοχωρίδου! Έφη Λόλα! Ελεονώρα Γεωρτσιάκη!

12 Λυρούδης Κωνσταντίνος Φωτιάδης Αναστάσιος
Φορμαλδεΰδη Ρύπος εσωτερικού χώρου Λυρούδης Κωνσταντίνος Φωτιάδης Αναστάσιος

13 Η παρουσία της φορμαλδεΰδης στους εσωτερικούς χώρους οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη χρήση ρητινών που την εμπεριέχουν και από τις οποίες απελευθερώνεται. Τέτοιες ρητίνες χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μονωτικών υλικών, επίπλων από κόντρα πλακέ ,νοβοπάν ή άλλα συνθετικά ξύλα, συνθετικών μοκετών, υφασμάτων επιπλώσεως κ.λπ. Η φορμαλδεΰδη, μαζί με άλλες αλδεϋδες ,αποτελεί επίσης ένα από τα προϊόντα που απελευθερώνονται κατά την καύση των τσιγάρων. Πηγη Ιωάννης Μολδοβάνης, Φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ.

14 Κυριότερες πηγές έκλυσης φορμαλδεΰδης:
Συγκολλημένα προϊόντα ξύλου Συνθετικά υφάσματα Συνθετικοί τάπητες Κουρτίνες Μονωτικά υλικά Πηγή Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Καθ Καθηγητής ΤΕΙ Λάρισαςας

15 Η εισπνοή σημαντικών ποσοτήτων φορμαλδεΰδης προξενεί
αίσθημα καψίματος στα μάτια και στον λαιμό ναυτία δυσκολία στην αναπνοή ερεθισμός στη μύτη λαχάνιασμα βήχας αίσθημα κόπωσης πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου

16 Σε ορισμένες οικίες τα επίπεδα συγκέντρωσης φορμαλδεΰδης είναι υψηλά, αλλά μετά τους πρώτους 6-8 μήνες μειώνονται σημαντικά. Πρέπει τα προϊόντα ξύλου να είναι κλάσης Ε1. Ο καταναλωτής θα πρέπει να αναζητά τέτοια πιστοποιημένα προϊόντα. Oι κατοικίες πρέπει κατά το 1ο έτος (και ειδικά το χειμώνα) να υφίστανται συχνό εξαερισμό, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγεται στους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών. Προτείνεται στους καταναλωτές η χρήση περισσότερων προϊόντων συμπαγούς (μασίφ) ξυλείας π.χ. για πατώματα, πόρτες, ντουλάπια. Πηγή Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Καθ Καθηγητής ΤΕΙ Λάρισαςιας

17 Θα πρέπει η ελληνική βιομηχανία ξύλου να προβεί σε καινοτομίες, δηλ
Θα πρέπει η ελληνική βιομηχανία ξύλου να προβεί σε καινοτομίες, δηλ. στην παραγωγή και προϊόντων κλάσης Ε0 (μηδενικής έκλυσης φορμαλδεΰδης). Σε εθνικό επίπεδο είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή - σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς και ειδικούς επιστήμονες - να αναλάβει τον έλεγχο των προϊόντων ξύλου κυρίως για την προστασία των πολιτών. Πηγή Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Καθ Καθηγητής ΤΕΙ Λάρισαςας

18 Αιωρούμενα μικροσωματίδια

19 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ;
Είναι αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα που αναπνέουμε πολύ μικρών διαστάσεων. Τα μικρότερα από αυτό μπαίνουν μέσω της αναπνοής στο αίμα μας.

20 Είδη μικροσωματιδίων Συνήθως διακρίνονται σε PM10 (Πι Εμ 10): Αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα (εισπνεύσιμα). ΡΜ2,5 (Πι Εμ 2,5): Αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (αναπνεύσιμα), τα οποία μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα και συνεπώς προκαλούν μεγαλύτερες βλάβες.

21 Αποτελέσματα μικροσωματιδίων στην υγεία
Τα αιωρούμενα σωματίδια ευθύνονται για ένα πλήθος αναπνευστικών και καρδιακών ασθενειών όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Επιπλέον, τα αιωρούμενα σωματίδια βλάπτουν λόγω της ίδιας της σύστασής τους, γιατί μπορούν να περιέχουν βαριά μέταλλα και άλλες τοξικές οργανικές ενώσεις

22 Αιωρούμενα μικροσωματίδια
Οι υπολογισμοί της διασποράς των αιωρούμενων σωματιδίων στο Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης έδειξε ότι πιθανόν η ύπαρξη των σωματιδίων να μην οφείλεται αποκλειστικά στα αυτοκίνητα αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό στις βιομηχανίες που βρίσκονται γύρω από τη Θεσσαλονίκη, στην άγονη γη κ.α. Η μελέτη επικεντρώνεται σε δύο τομείς Καταγραφή, αποτύπωση όλων των πιθανών πηγών αιωρούμενων σωματιδίων (βιομηχανίες, άγονη γη, μεταλλεία κλπ.) στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και μελέτη της διασποράς/μεταφοράς των σωματιδίων σύμφωνα με τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες.

23 ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΗΓΕΣ Αυτοκίνητα(πιθανόν σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι φανταζόμαστε) Βιομηχανία Μεταλλεία Άγονη γη

24 Αιωρούμενα μικροσωματίδια στην περιοχή της Θεσσαλονίκης
Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της πόλης και τις γύρω βιομηχανίες, είναι πιθανόν ότι οι ισχυροί ΒΔ άνεμοι μεταφέρουν τη ρύπανση από τις βιομηχανικές περιοχές μέσα στην πόλη αντί να καθαρίζουν την ατμόσφαιρά της.

25 Κρυφή πηγή μικροσωματιδίων

26 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Επιβάλλεται από της αρχές του τόπου ο περιβαλλοντικός έλεγχος και η επιβολή όλων των περιβαλλοντικών κανόνων στις μονάδες παραγωγής. Καλό θα ήταν ο ρυπαίνων να πληρώνει.

27 ΤΕΛΟΣ Σοφοκλής Κείσαρης Αλέξανδρος Ιστόριος

28 Όξινη βροχή και τα προβλήματα της
Όξινη βροχή και τα προβλήματα της Η όξινη βροχή είναι ένα μεγάλο οικολογικό πρόβλημα πάνω στη Γη μας. Αναγκάζει τα ψάρια και τα φυτά να πεθαίνουν στις λίμνες και τα ποτάμια. Επίσης προκαλεί ζημιά στον άνθρωπο, επειδή τρώει αυτά τα ψάρια και τα φυτά ενώ πίνει αυτό το νερό. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε μαζί και να προσπαθήσουμε να το μειώσουμε. Εντούτοις η όξινη βροχή δεν δημιουργεί μόνο αυτά τα προβλήματα. Προκαλεί πολλά ακόμη προβλήματα όπως είναι η δηλητηρίαση του αργιλίου. Η όξινη βροχή είναι λοιπόν θανάσιμη.

29 Αίτια για την δημιουργία της όξινης βροχής
Αίτια για την δημιουργία της όξινης βροχής Όταν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καίνε κάρβουνο για να παράγουν ηλεκτρισμό κι όταν τα αυτοκίνητα καίνε βενζίνη, αφήνουν στον αέρα αόρατα αέρια. Μερικά από αυτά τα αέρια μπορούν να ανακατευτούν με το νερό και να το κάνουν όξινο, σαν το ξίδι.

30 Επιπτώσεις Η όξινη βροχή έχει έντονες επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα (δάση ,υδροβιότοπους, έδαφος) είναι πολύ βλαβερή για τα φυτά, τα ποτάμια και τις λίμνες, καθώς και για τα πλάσματα που ζουν εκεί.  Σε μερικούς τόπους σκοτώνει ακόμη και τα δάση. Και μολύνει το νερό που πίνουν οι άνθρωποι και τα ζώα. , αλλά και στα οικιστικά οικοσυστήματα, διαβρώνοντας ιστορικά μνημεία, προκαλώντας ζημίες σε κτίρια και οχήματα, αλλά και βλάπτοντας άμεσα την ανθρώπινη υγεία.

31 Τι μπορούμε να κάνουμε:
Σημαντικό είναι να αφαιρείται το θείον από τα καύσιμα Μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε απευθείας με το να «συγκρατούμε» την ενέργεια, μιας και στην παραγωγή ενέργειας ανήκει το μεγαλύτερο ποσοστό του προβλήματος της απόθεσης οξέων. Για παράδειγμα, αυτά που μπορεί ο καθένας να κάνει είναι:• Να κλείνει τα φώτα, τον υπολογιστή ή άλλες συσκευές όταν δεν είναι απαραίτητο να λειτουργούν Να χρησιμοποιεί ηλεκτρικές συσκευές μόνο όταν τις χρειάζεται Να έχει τον θερμοστάτη στους 20oC τον χειμώνα και στους 23oC το καλοκαίρι. Μπορεί να κατέβει ακόμη περισσότερο τον χειμώνα, ή να ανέβει το καλοκαίρι όταν λείπετε απ` το σπίτι Να μονώσει το σπίτι του όσο καλύτερα μπορεί Να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο πιο συχνά μπορεί ή ακόμη καλύτερα να περπατάει ή να χρησιμοποιεί ποδήλατο Να αγοράσει αυτοκίνητο με χαμηλές εκπομπές οξειδίων του αζώτου και να το διατηρεί σε καλή κατάσταση Να είναι καλά ενημερωμένος . Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσουμε την όξινη βροχή. Ένας καλός τρόπος για να το πετύχουμε, είναι να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητό μας. Κι ένας άλλος τρόπος είναι να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια. Όσο λιγότερη ενέργεια ξοδεύουμε, τόσο λιγότερο κάρβουνο θα καίνε τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Εσύ και η οικογένειά σου μπορείτε να κάνετε οικονομία στην ενέργεια με πολλούς τρόπους. Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να σώσει τη Γη. Δηλαδή κάθε φορά που κάνουμε οικονομία στην χρήση της ενέργειας που παράγουμε με ορυκτά καύσιμα συμβάλλουμε στην μείωση της όξινης βροχής.

32 ΤΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑ

33 ΕΝΩΣΕΙΣ Ο όρος οξείδιο αζώτου Με τον όρο οξείδια του αζώτου εννοούνται ενώσεις του αζώτου με το οξυγόνο. Μονοξείδιο οξείδιο (NO) Διοξείδιο αζώτου (ΝΟ2) Υποξείδιο αζώτου (Ν2Ο), Ιλαρυντικό αέριο Τριοξείδιο αζώτου (Ν2Ο3) Τετροξείδιο αζώτου (Ν2Ο4 Πεντοξείδιο αζώτου (Ν2Ο5) Σημειώστε ότι τελευταία τα τρία είναι ασταθή. Τα άλλα δύο σταθερά οξείδια - που είναι εξαιρετικά τοξικά.

34 Οξείδια αζώτου! Με τον όρο οξείδια του αζώτου εννοούνται κυρίως το μονοξείδιο του αζώτου (NO) και το διοξείδιο του αζώτου (NO2) που εμφανίζονται στον αέρα. Το άζωτο της ατμόσφαιρας, σχηματίζει διάφορα οξείδια του αζώτου κατά την καύση σε όλες τις μηχανές εσωτερικής καύσεως (π.χ. αυτοκίνητα) και όλους τους κλιβάνους που καίγονται ορυκτά καύσιμα.

35 Όσο ψηλότερη είναι η θερμοκρασία της καύσεως, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα του οξειδίου του αζώτου που σχηματίζεται. Όμως διεργασία καύσης σε υψηλή θερμοκρασία σημαίνει καλό βαθμό απόδοσης (ενεργειακό) της εγκατάστασης. Το μονοξείδιο του αζώτου είναι αέριο άχρωμο και άοσμο. Αντίθετα το διοξείδιο έχει δριμεία μυρωδιά και κόκκινο - κίτρινο -καστανό χρώμα. Μαζί με τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα μειώνει τη φωτεινότητα και δημιουργεί τη φωτοχημική αιθαλομίχλη.

36 Επιπτώσεις στην υγεία και το φυσικό περιβάλλον
Έκθεση μικρής διάρκειας (π.χ. για λιγότερο από 3 ώρες) σε τρέχοντα επίπεδα NO 2, πιθανόν να οδηγήσει σε δυσλειτουργίες της αναπνευστικής ανταπόκρισης και αύξηση των ποσοστών εμφάνισης αναπνευστικών νόσων, όπως το παιδικό άσθμα(5-12 ετών). Τα οξείδια του αζώτου είναι δηλητηριώδη προκαλούν κεφαλαλγία και μετά ναυτία και σε βαρύτερες περιπτώσεις θανατηφόρο πνευμονικό οίδημα Παρατεταμένη έκθεση σε ρύπους προκαλεί ευαισθησία του αναπνευστικού συστήματος και δύναται να οδηγήσει σε σοβαρές, μόνιμες αλλοιώσεις των πνευμόνων.

37 Επιπτώσεις στην υγεία και το φυσικό περιβάλλον
Το υποξείδιο του αζώτου Ν2Ο εισπνεόμενο προκαλεί γέλιο και για αυτό ονομάζεται ιλαρυντικό αέριο μείωση της ευαισθησίας έναντι του πόνο. Ανήκει γενικώς στα εισπνεόμενα αναισθητικά. Η παρουσία του ως ρύπος συνδέεται με βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα οξείδια του αζώτου συμμετέχουν στην εμφάνιση ποικιλίας αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, όπως οι σημαντικές αλλαγές στη σύσταση ορισμένων ειδών βλάστησης υδροβιοτόπων και χερσαίων εκτάσεων, η εμφάνιση της όξινης βροχής, η οξίνιση και ο ευτροφισμός γλυκών υδάτων, η μειωμένη ορατότητα, η αύξηση επιπέδων τοξινών διαφόρων ειδών ψαριών και άλλων υδρόβιων ζώων, κ.ά.

38 Οξείδια αζώτου - NOx Είναι το αποτέλεσμα φωτοχημικών αντιδράσεων του μονοξειδίου του αζώτου στον περιβάλλοντα αέρα. Σημαντικό συστατικό της φωτοχημικής αιθαλομίχλης. Προϊόν καύσης από μετακινούμενες και σταθερές πηγές που συνεισφέρει σημαντικά στον σχηματισμό του όζοντος στην τροπόσφαιρα και στην εναπόθεση οξέων.

39 Φωτογραφίες

40 Αντιμετώπιση Η χρήση καταλυτών και η ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων και η μείωση της κυκλοφορίας όταν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες (θερμοκρασιακή αναστροφή) εγκλωβίζουν τους ρύπους πάνω από τις πόλεις αποτελούν μέτρα για την μείωση των οξειδίων του αζώτου.

41 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ Γουνοπούλου Ειρήνη Αγάπη Κουταλά Αθηνά
Στουγιάννη Χαρά

42 ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

43 ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Οι κοινοτικές δραστηριότητες για την προστασία της ατμόσφαιρας καλύπτουν ευρύ φάσμα προβλημάτων: τον περιορισμό της εξάντλησης του στρατοσφαιρικού όζοντος, τον έλεγχο της οξίνισης, του τροποσφαιρικού όζοντος και άλλων ρύπων, καθώς και την αλλαγή του κλίματος. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, οι οποίοι εισέρχονται στην ατμόσφαιρα από ευρύ φάσμα πηγών, μπορούν να υποδιαιρεθούν σε τρεις γενικές κατηγορίες: εκπομπές από κινητές πηγές (βιομηχανία μεταφορών)· εκπομπές από ακίνητες πηγές (επιχειρήσεις, κατοικίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και χωματερές)· και εκπομπές που προκαλούνται από την παραγωγή ενέργειας.

44 Οι υψηλές συγκεντρώσεις των εν λόγω αερίων και των ρύπων που αυτά προκαλούν είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία, διαβρώνουν διάφορα υλικά και καταστρέφουν τη χλωρίδα, έχουν επιζήμιες συνέπειες για τη γεωργική και δασική παραγωγή και προκαλούν δυσάρεστες οσμές. Πολλοί από αυτούς τους ρύπους ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ορισμένες ουσίες, όπως το αρσενικό, το κάδμιο, το νικέλιο και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, είναι γονοτοξικές καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο, ενώ δεν υπάρχει αναγνωρισμένο κατώτατο όριο κάτω από το οποίο δεν θεωρούνται επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Η ΕΕ έχει λάβει σημαντικά μέτρα την τελευταία δεκαετία, τα οποία οδήγησαν σε μείωση της έκλυσης στην ατμόσφαιρα και τα ύδατα αρκετών ρύπων. Από το 1990 έως το 2002 οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 43 % στην ΕΕ των 15 κρατών μελών και κατά 58 % στην ΕΕ των δέκα κρατών μελών, παρά την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.

45 ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ Η «παλιά» οδηγία-πλαίσιο για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα .Διαχείριση και ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αφορά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα με σκοπό τη μείωση ή την πρόληψη των επιβλαβών επιπτώσεων για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Συμπληρώθηκε δε από τέσσερις λεγόμενες «θυγατρικές» οδηγίες οι οποίες αφορούν συγκεκριμένους ρύπους και οι οποίες συγχωνεύθηκαν σε μια νέα οδηγία για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα τον Μάιο του 2008 : — η πρώτη οδηγία αφορά το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του αζώτου και τα οξείδια του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια και το μόλυβδο στον ατμοσφαιρικό αέρα· — η δεύτερη οδηγία θεσπίζει συγκεκριμένες τιμές για το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα· — η τρίτη οδηγία προβλέπει ένα όριο ενημέρωσης, ένα όριο συναγερμού ,τιμές στόχους και μακροπρόθεσμους στόχους για τις συγκεντρώσεις του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα· — η τέταρτη οδηγία θεσπίζει τιμές στόχους για τις συγκεντρώσεις αρσενικού, καδμίου, υδράργυρου, νικελίου και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων.

46 ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω κάποιων οδηγιών συνεισφέρει στην πρόληψη σκουπιδιών και στην προώθηση της ανακύκλωσης πληροφορώντας τους καταναλωτές, υποστηρίζοντας την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη νέων, περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον, αγαθών και προωθώντας τρόπους παροχής προϊόντων και υπηρεσιών χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους Η Ευρωπαϊκή Ένωση δρα σύμφωνα με τέσσερις αρχές : • Την αρχή της πρόληψης: περιορισμός των σκουπιδιών από την πηγή,κι ενθάρρυνση στη βιομηχανία να παράγει -και στους καταναλωτές να διαλέξουν- προϊόντα κι υπηρεσίες που δημιουργούν λιγότερα σκουπίδια. • Την αρχή "όποιος ρυπαίνει πληρώνει": αυτοί οι οποίοι δημιουργούν ρύπανση πρέπει να καλύπτουν το κόστος διευθέτησης της ίδιας. Δηλαδή, οι επικίνδυνες ουσίες πρέπει να εντοπίζονται κι οι παραγωγοί να είναι υπεύθυνοι για την συλλογή τους, επεξεργασία κι ανακύκλωση των κατάλοιπών τους. • Την αρχή της προφύλαξης: εκεί όπου υπάρχει κάποιος πιθανός κίνδυνος, πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την πρόληψή του. • Την αρχή της εγγύτητας: διευθέτηση των σκουπιδιών όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή τους.

47 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα απόβλητα Βασικά στοιχεία του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα είναι κυρίως: - «Μέτρα και όροι για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων», «για τη συσκευασία και τα απόβλητα συσκευασίας» ,για τη «διαχείριση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων» και για την «εξάλειψη επικίνδυνων υλικών ». -«μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων» «για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων». Το νέο νομοθετικό πλαίσιο απαιτεί για την εφαρμογή του μια ολοκληρωμένη προσπάθεια στη χώρα μας για την πρόληψη, αξιοποίηση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση.

48 ΜΠΑΤΖΑΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΚΑΛΛΙΑ ΜΑΡΙΑ

49


Κατέβασμα ppt "ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google