Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λεωνίδας Κωστάλας, Μενέλαος Μικέδης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λεωνίδας Κωστάλας, Μενέλαος Μικέδης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λεωνίδας Κωστάλας, Μενέλαος Μικέδης
Ατμοσφαιρική ρύπανση 1ο Γενικό Λύκειο Χίου Καθηγητές: Λεωνίδας Κωστάλας, Μενέλαος Μικέδης Μαθητές: Μιχάλης Κλαπής, Χρυσόστομος Κοντογιάννης, Γιώργος Κωστάλας, Γιάννης Λύκουρας

2 Τι είναι Ατμοσφαιρική Ρύπανση;
Ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας, δηλαδή η προσθήκη ουσιών στην ατμόσφαιρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα υπήρχαν, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

3

4 Είδη Ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Φαινόμενο του θερμοκηπίου Τρύπα του όζοντος Φωτοχημικό νέφος Όξινη βροχή Αιθαλομίχλη

5 Φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ως φαινόμενο του θερμοκηπίου χαρακτηρίζεται το φαινόμενο θέρμανσης που παρατηρείται στα θερμοκήπια (εξ ου και η ονομασία). Κατά το φαινόμενο αυτό η γυάλινη υπερκατασκευή ή θόλος είναι διάφανη για τη φωτεινή ακτινοβολία, η οποία εισέρχεται στο στεγασμένο χώρο, απορροφάται εν μέρει, διαχέεται και επανεκπέμπεται. Η κατασκευή όμως είναι αδιαφανής για τη δευτερογενή αυτή ακτινοβολία, η οποία "παγιδεύεται" στο χώρο και τελικά μετατρέπεται σε θερμότητα. Με τον τρόπο αυτό θερμαίνει το εσωτερικό του θερμοκηπίου. Έτσι υπερθερμαίνεται και ο πλανήτης μας.

6 Τρύπα του όζοντος Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης μειώνεται σε πάχος πάνω από την Ανταρκτική. Επειδή το λεπτότερο σημείο του είναι πάνω από το Νότιο Πόλο, η μείωση του πάχους του στρώματος έχει ως αποτέλεσμα την ονομαζόμενη "τρύπα" στο στρώμα του όζοντος.

7 Φωτοχημικό νέφος Το φωτοχημικό νέφος (ή νέφος τύπου Λος Άντζελες) είναι μια μορφή ρύπανσης της ατμόσφαιρας που εμφανίζεται σε μεγάλες πόλεις. Πρόκειται για μια κατάσταση που οφείλεται σε συσσώρευση αέριων ρύπων, οι οποίοι προέρχονται κυρίως απο τις μηχανές καύσης των βιομηχανιών και των αυτοκινήτων.

8 Όξινη βροχή Όξινη βροχή ονομάζεται το φαινόμενο των ασυνήθιστα όξινων μετεωρολογικών κατακρημνισμάτων, όπως π.χ. βροχή, χαλάζι, χιόνι, ομίχλη, πάχνη, ως και ξηρή σκόνη. Το επίθετο «ασυνήθιστα» χρησιμοποιείται γιατί συνήθως και η γήινη βροχή έχει όξινο χαρακτήρα, λόγω της διάλυσης σε αυτήν αερίων συστατικών της με όξινη συμπεριφορά

9 Αιθαλομίχλη Αιθαλομίχλη είναι ο συνδυασμός ομίχλης και χημικών, που παράγονται από τις καύσεις των εργοστασίων και των αυτοκινήτων και επιδρούν συνεχώς με τον ήλιο.

10 Ατμοσφαιρικοί Ρύποι Το Διοξείδιο του Θείου (SO2)
Το Μονοξείδιο του Άνθρακα (CO) Τo Διοξείδιo του Αζώτου (NO2) Το Όζον (O3) Τα Αιωρούμενα Σωματίδια (PM10) Το Βενζόλιο (C6H6) Ο Μόλυβδος (Pb)

11

12 Συνέπειες Υπερθέρμανση του πλανήτη Λιώσιμο των πάγων
Προσβολή των δασών Μείωση ορατότητας(αιθαλομίχλη) Αλλοίωση των μαρμάρινων μνημείων Προβλήματα Υγείας α) Αναπνευστικά προβλήματα β) Κίνδυνος Καρκινογενέσεων γ) Βλάβες στο νευρικό σύστημα

13 Τρόποι Αντιμετώπισης Οικολογική πολιτική Χρήση υβριδικών αυτοκινήτων
Εγκατάσταση νέων φίλτρων στις υψικαμίνους των εργοστασίων Ανάπτυξη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Μείωση καύσεων πετρελαίου Χρήση ποδηλάτου και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς Αγορά προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον

14

15 Ερωτηματολόγιο Διεξήγαμε έρευνα με ερωτηματολόγια για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ερωτήθηκαν 100 άτομα εκ των οποίων 62 ήταν άντρες και 38 γυναίκες.

16 Ερώτηση 1η

17 Ερώτηση 2η

18 Ερώτηση 3η Πιστεύετε ότι Έλληνες κάνουν αρκετά για την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;

19 Συμπεράσματα Ερωτηματολογίου
Η συντριπτική πλειοψηφία γνωρίζει την έννοια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η πλειονότητα θεωρεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν έχουν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

20 Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Λεωνίδας Κωστάλας, Μενέλαος Μικέδης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google