ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΗΘΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 2011-2012.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Advertisements

Τσικαλάκη Ιωάννα Δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Με πόση ασφάλεια χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο;
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ Π.Κ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Στέλλα-Μαρία Βασιλείου Λειτουργός Πανεπιστημίου Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Προβολής Τομέας Διεθνών Σχέσεων ΥΕΔΣ.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
4. Απόψεις και κίνητρα των μαθητών στο μάθημα των Μαθηματικών.
Ενδοσχολική Βία Η ενδοσχολική βία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη , απρόκλητη, συστηματική και επιθετική συμπεριφορά που έχει ως.
TΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΙΒ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΦΟΥ EΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Η ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Όραμα όταν λέμε συνάδελφοι εννοούμε.
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΚΟΙΤΑΖΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ. Η Διαδικασία της λήψης απόφασης στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων ΓΡΑΣΕΠ Γ/σιο Ερασμίου Ξάνθης.
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ
Βία είναι κάθε συμπεριφορά ή συστηματική πολιτική συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει το θύμα.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Δρ. ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Σχολική Ψυχολόγος Αν. Προϊσταμένη.
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
Γυμνάσιο-Λύκειο Γραβιάς «Ο λόγος στους μαθητές»
ΦΙΛΙΑ Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ 2. ΘΕΜΑ:ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ -ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ Μάθημα: Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών & Παραγωγικών Δραστηριοτήτων και Πρακτική Άσκηση Τίτλος: Καταγραφή.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
Κατερίνα Θεοδοσέλη, Συντονίστρια Εθνικού Δικτύου Κυκλοφοριακής Αγωγής
Διαφοροποιημένη διδασκαλία - ένας ορισμός
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
Επηρεάζοντας έμμεσα το πρόβλημα
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
ΜΑΘΗΜΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΑ. Η ΛΕΞΗ ΑΡΩΜΑ.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Παιδαγωγική Ψυχολογία Φ. Αντωνίου
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. Η διδασκαλία: έννοια και χαρακτηριστικά ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΣΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ»  Η έννοια της διδασκαλίας.
Δείκτες επιτυχίας και Επάρκειας Διαφοροποίηση διδασκαλίας
ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Διαχείριση Σχολικής Τάξης
εκπαιδευτικη μεταβαση
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
Τεχνικές Πωλήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 3η- Μέρος Α
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Παναγιώτης Σαραντόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ Διερεύνηση με συζήτηση
Αποτελεσματικός εκπαιδευτικός και αποτελεσματική διδασκαλία
2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων «Σχολική Διαμεσολάβηση»:
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΗΘΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 Θα ξεκινήσω την παρουσίαση μου με κάποια σημαντικά ερωτήματα :  1. Tι σημαίνει διαχείριση τάξης ;  2. Tι σημαίνει πειθαρχία ;  3. Ποια είναι η σχέση μεταξύ Διαχείρισης Τάξης και πειθαρχίας ;  4.Ποια είναι η αναγκαιότητα να έχουμε πειθαρχία;

Τι σημαίνει Διαχείριση τάξης :  Eίναι πιστεύω η διαδικασία και οι μέθοδοι που ακολουθεί ένας εκπαιδευτικός, για να κρατήσει το τμήμα του πειθαρχημένο κάτα τρόπο που να μπορούν οι μαθητές του να αποδώσουν στον ακαδημαικό τομέα όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ας φέρουμε στο μυαλό μας μια πειθαρχημένη τάξη. Ας βιώσουμε με την πιο κάτω εικόνα ένα.

Τι είναι αυτό το όνειρο;  Eίναι το όνειρο κάθε εκπαιδευτικού.  Η τέλεια πειθαρχημένη τάξη.  Όλοι να κάθονται φρόνιμα στις θέσεις τους, για μεγάλο χρονικό διάστημα και να ακούουν με προσοχή το δάσκαλο.  ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΙΑΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ OΛΟΙ ΜΑΣ.

Πώς ξεκινάει τη μέρα του ο εκπαιδευτικός και πώς καταλήγει;

Η τάξη είναι ένας ζωντανός οργανισμός.  Δεν είναι κάτι στατικό.  Αποτελείται από παιδιά που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και επηρεάζονται από πολλούς και διάφορους παράγοντες.  Το κλίμα μιας τάξης επηρεάζεται από τους μαθητές,την προσωπικότητα του εκπαιδευτικού, τις οικογένειες των παιδιών και το σχολικό πλαίσιο.

Πώς άραγε πρέπει να διαχειριζόμαστε μια τάξη ;  Συνταγή δεν υπάρχει. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με παιδιά και επομένως δεν πρέπει να λειτουργούμε ως ακαδημαικοί αλλά ως παιδαγωγοί.  Το παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια,να ακούει πράγματα που τον ενδιαφέρουν, να δείχνει κατανόηση και αγάπη στο παιδί ο δάσκαλος και να επικοινωνεί ποιοτικά μαζί του.

Σημαντικά στοιχεία διαχείρισης της τάξης είναι :  1. O σχεδιασμός και προγραμματισμός του δασκάλου.  2.Η ποιοτική επικοινωνία με τους μαθητές μας.  3.Η ευελιξία του εκπαιδευτικού.  4. Διαφοροποίηση της διδασκαλίας μας.

H Διαχείριση τάξης εξαρτάται από τον πληθυσμό της τάξης.  Γνωρίζουμε άραγε τους μαθητές μας;  Ξέρουμε τα δικά τους σωματικά χαραχτηριστικά ;  Γνωρίζουμε το δικό τους μαθησιακό προφίλ ; Σύμφωνα με τους πολλαπλούς τύπους του Gardner η εμφυία δεν είναι πια δυσδιάστατη.  Ξέρουμε τα δικά τους οικογενειακά και κοινωνικά στρώματα από τα οποία προέρχονται;

Και συνεχίζω …  Οργανώνω σωστά το χρόνο μου ;  Xρησιμοποιώ ποικίλα μέσα διδασκαλίας ;  Xρησιμοποιώ σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας ( Διαθεματική προσέγγιση, διερευνητική μέθοδο, υπόδυση ρόλων κ.α.)  Χρησιμοποιώ την τεχνολογία ;  Oργανώνω σωστά το μάθημά μου ;

Η οργάνωση του χώρου της τάξης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία των παιδιών  Η τοποθέτηση της τάξης παίζει σημαντικό ρόλο.  Ο φωτισμός και η θερμοκρασία της τάξης είναι πολύ σημαντικός.  Η διακόσμηση της τάξης είναι καλό να γίνεται από τα ίδια τα παιδιά, με την συμμετοχή όλων.

Η αρχή της σχολικής χρονιά είναι Η αρχή της σχολικής χρονιά είναι  Μια καλή σχολική αρχή εξασφαλίζει κατά ένα μεγάλο μέρος, την επιτυχία της υπόλοιπης σχολικής χρονιάς.  Ο δάσκαλος πρέπει να είναι πάντα στην ώρα του.  Ακόμη και ο τρόπος που μπαίνει στη τάξη παίζει σημαντικό ρόλο. (ένα ζεστό χαμόγελο )  Η όλη στάση και συμπεριφορά του.

Στόχος μας δεν είναι η αλλά, δηλαδή η εθελούσια υπακοή των παιδιών.  Οι βασικές αρχές της πειθαρχίας είναι :  H καλή επικοινωνία και σχέση με τους μαθητές μας.  Η σταθερότητα και η ειλικρίνεια μαζί τους. Δεν υποσχόμαστε ΠΟΤΕ πράγματα που δεν θα υλοποιήσουμε με τους μαθητές μας.  Η συνέπεια και η ευελιξία.

Και συνεχίζω …  Οι κανόνες και η ακολουθία των κανόνων και η τακτική επαναφορά τους.  Ο σεβασμός προς τη διαφορετικότητα όλων.  Σωστή και ποιοτική επικοινωνία δασκάλου με τα παιδιά.

Σωματική άσκηση βίας σε παιδί που μας παραπέμπει σε άλλα χρόνια

Δάσκαλος χτυπάει στα χέρια μικρό κορίτσι. Μας παίρνει χρόνια πίσω.  Τιμωρία και πειθαρχία τα παλαιότερα χρόνια.

Πώς αντιμετωπίζουμε τυχόν <ανεπιθύμητη ή δυσπροσάρμοστη συμπεριφορά ;  Kάποιες φορές αγνοούμε μικροπροβλήματα συμπεριφοράς ( απροσεξίες, χασκόγελα, βλαστημιές )  Μπορούμε να επέμβουμε χωρίς γλωσσική παρέμβαση ( έντονη ματιά, αποτρεπτική κίνηση χεριού ή ματιού).  Εγγύτητα και οπτική επαφή.  Απλό άγγιγμα.  Λεκτική παρέμβαση

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω:  Διαχείριση τάξης = Διαχείριση παιδιών = Σεβασμός  Πειθαρχία : Eσωτερική / ενσυνείδητη πειθαρχία και βέβαια πειθαρχία του εαυτού μας.  Σας ευχαριστώ που με ακούσατε  Μαρία Κωνσταντίνου