Δειγματοληψία-Συντήρηση-Μεταφορά δειγμάτων στο εργαστήριο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εκτροφή κρεοπαραγωγών ορνίθων (broilers)
Advertisements

Βήματα στην Κατασκευή ενός Ψυχομετρικού Εργαλείου (Μέρος B)
Eπιμέλεια Τίκβα Χριστίνα
Slide 1 Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών ENOTHTA 7 η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ (ΜΕΡΟΣ Α’) 1. ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ  Εκτός από τις τερματικές.
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ
Βιοτεχνολογία.
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
Συστήματα επισιτισμού
Συστήματα επισιτισμού - Μάθημα 1ον
Το πειραμα του Ερατοςθενη- Το δικο μας πειραμα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ISO
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΥΣΣΑΣ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ Μια περιήγηση με εικόνες... (Μέρος 3 ο )
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
Είδη δειγμάτων Τυχαίο/ μη τυχαίο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΧΩΡΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΧΩΡΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
ΨΥΞΗ.
ΔΙΑΚΡΙΒΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΣΗΜΑΝΣΗ # 2.
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης. Στον εργαστηριακό πάγκο υπάρχουν : Θερμιδόμετρο τύπου coffee-cup (2 πλαστικά κύπελλα το ένα μέσα στο άλλο με καπάκι η.
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ.
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΧΩΡΟΥ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 8: Υγιεινή κατά την παρασκευή προϊόντων άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών,
SAMANCTA Sampling MANual for C ustoms And T ax A uthorities Εγχειρίδιο δειγματοληψίας δειγματοληψίας T ελωνειακών & Φ ορολογικών Α ρχών.
Ματθαίου Μαρία Μίμη Έλενα ΜΕΛΕΤΗ ΗΜΙΣΚΛΗΡΟΥ ΤΥΡΙΟΥ.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 1 (Μέρος Β): Δειγματοληψία γάλακτος και προϊόντων γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα,
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 1: Κανόνες Ασφαλείας-Δειγματοληψίας. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I. Θεσσαλίας.
“Δροσισμός Θερμοκηπίων (Α)” Εισαγωγή Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα Θεωρία Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
ΨΥΞΗ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗACCP
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Τεκμηρίωση εργασιών συντήρησης
ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΝΕΡΟ Το νερό είναι η περισσότερο διαδεδομένη ανόργανη χημική ένωση στην επιφάνεια της Γης, αφού καλύπτει το 70,9% του πλανήτη μας. Το νερό στις «συνηθισμένες.
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
Δειγματοληπτικές γεωτρήσεις σε εδαφικούς σχηματισμούς
14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΜΑΔΑ 6 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Ρ. ΝΙΚΗ Β.
ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
Ασφάλεια και υγιεινή στο εργαστήριο
Μέρος 5ο: Μέθοδοι Επαύξησης της Απόληψης Πετρελαίου
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Δειγματοληψία-Συντήρηση-Μεταφορά δειγμάτων στο εργαστήριο Δανιήλ Σεργκελίδης Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ.

Γενικές αρχές Λήψη αντιπροσωπευτικού δείγματος της παρτίδας Ψύξη δειγμάτων σε Θ 0-4.4οC Για την ψύξη των δειγμάτων να χρησιμοποιούνται παγοκύστεις Τα κατεψυγμένα πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη μέχρι την άφιξή τους στο εργαστήριο Όταν χρησιμοποιείται ξηρός πάγος τα δείγματα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένα ώστε να μην απορροφηθεί CO2 και μεταβληθεί το pH τους

Γενικές αρχές Ως γενικός κανόνας τα δείγματα πρέπει να εξετάζονται το αργότερο εντός 36 ωρών από την στιγμή της δειγματοληψίας Αναλόγως του τύπου του τροφίμου, του είδους της ανάλυσης και του μικροοργανισμού που ερευνάται, τα ευαλλοίωτα δείγματα μπορεί να καταψύχονται Τα δείγματα μη καταψυγμένων οστρακοειδών πρέπει να εξετάζονται εντός 6 ωρών και δεν επιτρέπεται να καταψύχονται

Γενικές αρχές Τα δείγματα πρέπει να επισημαίνονται έτσι ώστε να είναι εύκολη και ακριβής η ταυτοποίησή τους Είναι απαραίτητα τα ακόλουθα στοιχεία για την περιγραφή των δειγμάτων: Περιγραφή του είδους Το όνομα του δειγματολήπτη Το όνομα και η διεύθυνση του ιδιοκτήτη Ο αριθμός παρτίδας Το όνομα του εμπόρου ή διανομέα Η ημερομηνία, η ώρα και ο τόπος δειγματοληψίας Η θερμοκρασία του κατά την ώρα της δειγματοληψίας Ο σκοπός της δειγματοληψίας

Γενικές αρχές Απαραίτητος εξοπλισμός δειγματοληψίας Αποστειρωμένα εργαλεία διάνοιξης περιεκτών Αποστειρωμένα εργαλεία δειγματοληψίας μιας ή πολλαπλών χρήσεων Αποστειρωμένους, μη τοξικούς, αεροστεγείς και στεγνούς περιέκτες δειγμάτων μιας ή περισσότερων χρήσεων Θερμόμετρα κι εξοπλισμό απολύμανσής τους πριν την θερμομέτρηση (εμβάπτιση σε υποχλωριούχο διάλυμα 100mg/L επί 30΄΄)

Γενικές αρχές Ισοθερμικά δοχεία κατάλληλου μεγέθους για την σωστή μεταφορά των δειγμάτων Ζυγός ακριβείας (απόκλιση <0,1g στα 200g) Μίξερ ή μπλέντερ με αποστειρωμένα δοχεία Αραιωτικό υγρό (π.χ. αποστειρωμένο πεπτονούχο νερό, Butterfield’s phosphate buffer)

Προφυλάξεις Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης από τη μόλυνση των δειγμάτων από εξωτερικές πηγές (π.χ. δειγματολήπτη, αέρα, εργαλεία δειγματοληψίας, κλπ) Να προτιμώνται ολόκληρες άθικτες μικρές συσκευασίες μιας παρτίδας παρά μικρές ποσότητες από την κάθε μία συσκευασία

Προφυλάξεις Τα εργαλεία δειγματοληψίας να προστατεύονται από μολύνσεις Οι περιέκτες των δειγμάτων να ανοίγονται προσεκτικά όσο αρκεί να περάσει το δείγμα και να κλείνουν αμέσως Δεν θα πρέπει να εγγίζεται την εσωτερική επιφάνειά του περιέκτη ή του καπακιού του.

Προφυλάξεις Οι περιέκτες να γεμίζουν μέχρι τα ¾ της χωρητικότητάς τους (επιτρέπουν την καλύτερη ανάμιξη του δείγματος στο εργαστήριο) και φυσικά δεν θα πρέπει να υπερχειλίζουν Να αποφεύγεται η απομάκρυνση τυχόν αέρα στους πλαστικούς σάκους κατά το κλείσιμο τους

Προφυλάξεις Ο δειγματολήπτης πρέπει να πλένει καλά τα χέρια του πριν τη δειγματοληψία ή όταν ρυπαίνονται κατά τη διάρκειά της Κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας δεν θα πρέπει να πιάνει τη μύτη, το στόμα, τα μάτια, το πρόσωπό του κλπ.

Προφυλάξεις Καλό είναι ο δειγματολήπτης να φορά γάντια Μολυσμένα ή ρυπασμένα υλικά δειγματοληψίας θα πρέπει να συλλέγονται σε ειδικού περιέκτες (δοχεία, σακούλες κ.α.) και να απομακρύνονται ΄γ καταστρέφονται ανάλογα Οι ετικέτες δεν πρέπει να σαλιώνονται για να επικολληθούν