Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
Εργασία των: Ελένη Μιχαλάκου Δανάη Κουλέτου Ηλιάνα Μαρούδα

2 περιεχομενα 3-13 14:βιβλιογραφία

3 Λιγα λογια για το φαινομενο του θερμοκηπιου…
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη συγκρατεί θερμότητα και συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειάς του. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο μαθηματικό, αστρονόμο και φυσικό Ζοζέφ Φουριέ, το 1838, ενώ διερευνήθηκε συστηματικά από το Σουηδό χημικό Σβάντε Αρρένιους. Σε αυτόν οφείλεται και η ονομασία του φαινομένου, όταν το 1896, την εποχή του προετοίμαζε τη διδακτορική του διατριβή, ανέπτυξε τη θεωρία ότι οι ραγδαία αυξανόμενες βιομηχανίες που στέλνουν άνθρακα και άλλους ρύπους στον αέρα ίσως να μη διαφέρουν, όσον αφορά τις επιπτώσεις στις κλιματικές αλλαγές, από τα στοιχεία που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883. Τα τελευταία χρόνια, ο όρος συνδέεται με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης (παγκόσμια θέρμανση), ενώ θεωρείται πως το φαινόμενο έχει ενισχυθεί σημαντικά από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Παρατηρείται σε όλους τους πλανήτες που διαθέτουν ατμόσφαιρα. Ο πλανήτης με το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο θερμοκηπίου είναι η Αφροδίτη, όμως για λόγους απλότητας θα αναφερόμαστε αποκλειστικά στην περίπτωση της Γης, δηλαδή του πλανήτη στον οποίο κατοικούμε.

4

5

6 Τα αιτια του φαινομενου.
Ως αίτια του «φαινομένου του θερμοκηπίου» μπορούν να θεωρηθούν όλες εκείνες οι γεωλογικές, φυσικοχημικές, βιολογικές και « πολιτισμικές» δραστηριότητες, που προκαλεί ο άνθρωπος στην φύση, ώστε να αποκλείσουμε από την αρχή της θεωρία της Αμερικάνικης σχολής, ότι οφείλεται σε περιοδικές μεταβολές φυσικών φαινομένων. Οι δραστηριότητες αυτές προκαλούν εκπομπές των λεγομένων « αερίων του θερμοκηπίου» (από καύσεις ακίνητων και κινητών πηγών), είτε αντιστρατεύονται την «αφομοιωτική ικανότητα» του περιβάλλοντος που θα μπορούσε να μειώσει την παρουσία τους στην ατμόσφαιρα. (π.χ. απορρόφηση τόνων διοξειδίου του άνθρακα από τα δένδρα, τα οποία υπρεκμεταλλευόμαστε).

7 Οι συνεπειεσ του φαινομενου.
Οι συνεπειεσ του φαινομενου. Οι συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι δύσκολο να προεκτιμηθούν, εξαιτίας του γεγονότος ότι η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με παράγοντες των οποίων ο ρόλος δεν είναι πλήρως γνωστός. Οι σημαντικότερες συνέπειες είναι: Αλλαγή του κλίματος της Γης: Μετακίνηση των ζωνών βροχοπτώσεως, από τον ισημερινό προς τον βορρά και ερημοποίηση του κάτω τμήματος της εύκρατης ζώνης. Αυτό σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στους διάφορους τύπους βλάστησης τόσο στις γεωργικές όσο και στις δασικές εκτάσεις. Όσον αφορά την χώρα μας σε περιοχές όπως η Καβάλα, Θάσος, Ηράκλειο, Πύργος, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά κ.λ.π., από το 1982 και μετά, το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης βρίσκεται συνεχώς κάτω από τον μέσο όρο και τα αίτια ίσως θα πρέπει να αναζητηθούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Άνοδος της στάθμης των θαλασσών: Οι λόγοι που οδηγούν στο φαινόμενο αυτό είναι η διαστολή των υδάτων που επιφέρει η αύξηση της θερμοκρασίας και η τήξη των πάγων. Μία άνοδος της στάθμης κατά 50 έως 150 εκατοστά θα έχει βαρύτατες συνέπειες, καθώς θα πλημμυρίσουν πολλές περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο της θάλασσας (οι περισσότερες από αυτές είναι εύφορες και πυκνοκατοικημένες). Μείωση των υδάτινων πόρων: Αρνητικές συνέπειες θα δημιουργηθούν από τη μεταβολή του ρυθμού του υδρολογικού κύκλου, ενώ παράλληλα οι ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης θα είναι μεγαλύτερες. Άμεση επίδραση της θερμοκρασίας: Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αλλά και στην χώρα μας, θα φτάσει σε τέτοια επίπεδα που θα είναι ανυπόφορη για τους ανθρώπους και τους άλλους ζωϊκούς και φυτικούς οργανισμούς.

8

9 Τροποι αντιμετωπισησ…
Καλό θα ήταν να συµβάλλουµε όλοι στο να εξαλειφθεί το φαινόµενο του θερµοκηπίου: • Να µην αυξηθεί η µέση παγκόσµια θερµοκρασία πάνω από 2οC σε σχέση µε τα προβιοµηχανικά επίπεδα. • Να δουλέψουµε σε όλο τον πλανήτη για να µειωθούν οι εκποµπές CO2 στον τοµέα παραγωγής ενέργειας, τον κύριο υπεύθυνο για την αλλαγή του κλίµατος. Αυτό θα σηµαίνει λιγότερο άνθρακα και πολύ περισσότερη καθαρή ανανεώσιµη ενέργεια και ενεργειακή αποδοτικότητα. • Να αναζητήσουµε λύσεις στις αναπτυσσόµενες χώρες για σηµαντική µείωση των αερίων που συµβάλλουν στο φαινόµενο του θερµοκηπίου και παράλληλα να επιδιώκουµε στόχους τοπικής ανάπτυξης όπως είναι η παροχή καθαρής ενέργειας σε όσους δε διαθέτουν υπηρεσίες ενέργειας. • Να επιδιώξουµε τον περιορισµό του φαινόµενου του θερµοκηπίου µέσα από τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας- όπως είναι ο αέρας, ο ήλιος και η βιοµάζα – και µια πιο αποδοτική χρήση της ενέργειας. • Να πιέσουµε τα κράτη ώστε να αναπτύξουν εθνικά προγράµµατα διαχείρισης των επιπτώσεων και να προσπαθήσουµε να αποτρέψουµε την αλλαγή του κλίµατος που θα επιφέρει καταστροφή περιοχών πλούσιων σε άγρια πανίδα και χλωρίδα, όπως τα εθνικά πάρκα και οι βιότοποι. • Να βοηθήσουµε τις κοινότητες να προσαρµοστούν στο µεταβαλλόµενο κλίµα. Η αποκατάσταση υποβαθµισµένων δασών, υγροτόπων και άλλων οικοσυστηµάτων αυξάνει την αντοχή τους. Χωρίς το έργο αυτό, η κλιµατική αλλαγή θα µπορούσε κάλλιστα να είναι το τελειωτικό χτύπηµα στα ήδη επιβαρυµένα οικοσυστήµατα και στους ανθρώπινους πληθυσµούς που εξαρτώνται από αυτά.

10 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google