ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Νομισματικό Μουσείο της ΣΤ’ τάξης. Σκοποί Γνωστικοί Να γνωρίσουν τα παιδιά την έννοια του μουσείου και τη σπουδαιότητα του για τον πολίτη και το κοινωνικό.
Advertisements

Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Σκοταράς Νικόλαος, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Δρ. Ε.Μ.Π Ιστοσελίδα :
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γνωστικές θεωρίες μάθησης
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
Διδακτικά οφέλη από τη χρήση του διαδραστικού πίνακα στην τάξη
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Οι επιρροές του κοινωνικού περιβάλλοντος
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Tσουλής Μιλτιάδης: – Βασικές έννοιες στη Διδακτική με την υποστήριξη των ΤΠΕ.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Ενότητα 2.1 Σύγχρονες θεωρήσεις για τη μάθηση
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Επιμόρφωση στα Επιμόρφωση στα νέα βιβλία Συνάντηση πρώτη Μαθηματικά Γκουτζαμάνης Βασίλης – Σχολικός Σύμβουλος Ζυγούρη Έλενα – Σχολικός.
Η Διδασκαλία των ΤΠΕ στα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
EDG220 C: Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και εκπαιδευτική τεχνολογία Ακαδημαϊκό έτος: Υποχρεωτική εργασία: Τίτλος θεματικής ενότητας: Κυκλοφορώ με ασφάλεια.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Γνωστική Στοχοταξινομία κατά Bloom
Θεμελιώδες αξίωμα αυτής της θεωρίας είναι ότι η μάθηση και η απόκτηση της γνώσης είναι αποτέλεσμα συνεξαρτήσεων ανάμεσα στα ερεθίσματα που δέχεται το.
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Οκτώβριος, 2012 Ειδική Θεματική δραστηριότητα Β΄ Τάξης ΕΠΑΛ Τομέας Ηλεκτρολογικός.
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ν. Καστάνη.
Σύγχρονες Θεωρίες Μάθησης στη Διδασκαλία με ΤΠΕ
Επιμόρφωση των πε 03 στην χρήση και αξιοποίηση των τ.π.ε. στην εκπαιδευτική διαδικασία Επιμόρφωση των πε 03 στην χρήση και αξιοποίηση των τ.π.ε. στην εκπαιδευτική.
Παιδαγωγική Σχολή Πάτρας της ΣΕΛΕΤΕ
Μάθημα 6: Γλώσσα και περιεχόμενο Διδάσκουσα: Βασιλάκη Ευγενία ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Διδακτική Πληροφορικής
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικό έτος
7o Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
Α Τα Χαρακτηριστικά των ΤΠΕ που Ευνοούν τη Μάθηση.
Γλώσσα και Σκέψη Εργασία Ψυχολογίας Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Ιωάννου Γεωργία Φίλιππα Δήμητρα Χατωνίδη Γεωργία.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
ΠΡΑΚΤΙΚΟΓΡΑΦΙΑ Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Ξυλά Βασιλική ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Διδακτική της Πληροφορικής
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Θεωρίες Μάθησης Τα Βασικά
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Θεωρίες Μάθησης και Μοντέλα Ενσωμάτωσης
Εφαρμογές, πειράματα, εμπειρίες που σχετίζονται με τις θεωρίες μάθησης
Τ.Π.Ε. Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου
Η ανάπτυξη του παιδιού Καλαϊτζίδης Αγάπιος.
Από τις θεωρίες μάθησης… στην θεωρία του BLOOM
Θεωρίες Μάθησης Τα Βασικά
Σύγχρονες Θεωρίες για τη μάθηση
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ Στην τεχνολογική εκπαίδευση, η διδασκαλία μέσω επίλυσης προβλημάτων έχει γίνει το επίκεντρο των διδακτικών.
Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ α’
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Θεωρίες Μάθησης & Διδακτικές Στρατηγικές Εισαγωγή στις βασικές έννοιες
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Όνομα μαθήματος : EDG 220- Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Εκπαιδευτική Τεχνολογία Διδάσκων: Δρ. Δημήτριος Βλαχόπουλος Τίτλος εργασίας: Η ένταξη της τεχνολογίας στην εκπαίδευση Ονόματα Φοιτητριών: Αναστάση Ειρήνη F20101640 Χατζόγλου Μαλαματή F20101988 Εαρινό Τετράμηνο 2014

Περιεχόμενα Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ. Π. Ε.) στην Εκπαίδευση. Θεωρίες Μάθησης Συμπεριφοριστική Θεωρία Κοινωνικοπολιτισμική θεωρία Γνωστική Θεωρία Σχέδιο Μαθήματος Συμπεράσματα – Εισηγήσεις Επίλογος Βιβλιογραφία

Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ. Π. Ε.) στην Εκπαίδευση. Αλλαγή ρόλου του εκπαιδευτικού Μαθητοκεντρική Διαδικασία Διασκεδαστική – ψυχαγωγική – ευχάριστη μάθηση Διαθεματικότητα (Σολομωνίδου, 2006)

Θεωρίες Μάθησης 1 Συμπεριφοριστικές Θεωρίες: Εκπρόσωποι: Pavlov, Thorndike, Skinner και Watson Μάθηση: αντίδραση σ’ ένα ερέθισμα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις εσωτερικές διεργασίες του ατόμου, όπως τη μνήμη, τη προσοχή, την αντίληψη, κ.λ.π. Πείραμα του Skinner (Μπασέτας, 2011)

Θεωρίες μάθησης 2 Κοινωνικοπολιτισμική θεωρία Εκπρόσωποι: Vygotsky και Bandura Μάθηση: αποτέλεσμα παρατήρησης και μίμησης. (Μπασέτας, 2011) Ζώνη Εγγύτερης Ανάπτυξης, Vygotsky (Κολιάδης, 2007)

Θεωρίες Μάθησης 3 Εκπρόσωποι: Piaget, Bruner μνήμη αντίληψη Γνωστική Θεωρία Εκπρόσωποι: Piaget, Bruner Μάθηση: αποτέλεσμα ενεργούς επεξεργασίας πληροφοριών. Η γνωστική ανάπτυξη συνδέεται με τις νοητικές διεργασίες του ατόμου και με τις εξής ικανότητες: μνήμη αντίληψη απόκτηση γλώσσας δημιουργική σκέψη στρατηγική επίλυση προβλημάτων (Δημητρίου- Χατζηνεοφύτου, 2009)

Σχέδιο Μαθήματος Τάξη: Προδημοτική Μάθημα: Πρώτο – Μαθηματικές Έννοιες Τίτλος: Η ιστορία του μηδενός Προϋπάρχουσες γνώσεις: Τα παιδιά έχουν μάθει τους αριθμούς από το 1 – 9. Μέσα και Υλικά: Projector (για να δείξουμε το βίντεο στα παιδιά) Διαδραστικό πίνακα (για να γράψουν τον αριθμό 10, να κάνουν πρόσθεση) Computer ( για να δείξουμε τις εικόνες με τους αριθμούς από το 2 – 9 σε power point, να δείξουμε το θερμόμετρο, τη ζυγαριά και το χάρακα) Cd – player ( για το τραγούδι του τέλους)

Στόχοι Μαθήματος Τα παιδιά να: Συνδέσουν τα μαθηματικά με την καθημερινότητα. Κατανοήσουν τη δυναμική αλλά και αβέβαιη φύση της μαθηματικής και επιστημονικής γνώσης Να εκφράσουν τη σημασία του μηδενός Εκφράσουν τη σημασία του μηδενός.

Δραστηριότητα 1 Κατά τη διάρκεια του θεατρικού τα παιδιά μετράνε είτε από το 0 είτε από το 1 μέχρι το 9 και βλέπουν αντικείμενα, όπως ζυγαριά, θερμόμετρο και ρίγα όπου ο αριθμός 0 είναι στο πρώτο. Βασιστήκαμε στη θεωρία του Δομητισμού: ενεργός ρόλος του μαθητή η προηγούμενη γνώση τροποποιείται και επεκτείνεται ως αποτέλεσμα της μάθησης υποστηρικτικό- συμβουλευτικό ρόλο έχει ο δάσκαλος.

Δραστηριότητα 2 Πρόσθεση αριθμών με το 0 Προσπάθεια να φτιάξουν το 10 χωρίς το 0 Προβολή βίντεο για το 0 Βασιστήκαμε στη θεωρία του Bruner μεγάλη σημασία στα διάφορα οπτικά μέσα Στις θεωρίες δομητισμού- κοινωνικοπολιτισμού Η συναναστροφή με η κοινωνική τους ενήλικες επηρεάζει αλληλεπίδραση τη μάθηση και την ανάπτυξη αναπτύσσει τα του παιδιού επίπεδα γνώσεων

Συμπεράσματα - Εισηγήσεις Δυσκολίες που πιθανόν να προκύψουν: Με τον διαδραστικό πίνακα Με το βίντεο που είναι στα αγγλικά. Θετικά στοιχεία: Η χρήση της Τεχνολογίας Η σύνδεση με την καθημερινή ζωή Η εμπλοκή των παιδιών στο μάθημα

Επίλογος Η χρήση της τεχνολογίας μας βοήθησε σε μεγάλο βαθμό για να είναι πιο εύστοχο το μάθημα μας διότι τα παιδιά: Νέες εμπειρίες μέσα από το «παιχνίδι», Ελκυστικό και ευχάριστο με συνεχή και ενεργή συμμετοχή των παιδιών.

Σύμφωνα με τον Bruner σκοπός της διδασκαλίας είναι: «Οι μαθητές δεν πρέπει να καθηλώνονται στα θρανία τους, αλλά να βοηθούνται από τους δασκάλους τους να νιώθουν ως ερευνητές και ως αυτόνομοι και αυθόρμητοι στοχαστές ώστε στο τέλος της σχολικής τους ζωής να μπορούν να ζουν τις αυτόνομες και αυτοδύναμες μαθήσεις τους, αλλά και λύσεις των καθημερινών τους προβλημάτων» (Μπασέτας, 2011, σελ:278-279).

Βιβλιογραφία Δημητρίου- Χατζηνεοφύτου, Λ. (1997). Τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής. Αθήνα: Singular Pubications. Κολιάδης, Ε., (2007). Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτική Πράξη. Γνωστικές θεωρίες. (Τόμος Γ΄). Αθήνα. Μπασέτας, Κ., (2011). Ψυχολογία της μάθησης. Αθήνα: Εκδόσεις Διάδραση. Σολομωνίδου, Χ., (2006). Νέες τάσεις στην εκπαιδευτική τεχνολογία. Αθήνα: Μεταίχμιο.

Ευχαριστούμε Για την Προσοχή σας!