ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η διαστρέβλωση της ιστορίας και ο αντικομουνισμός στην εκπαίδευση.
Advertisements

“Σταγόνες ζωής, Ιστορίες για το βιβλίο του ΕΝΟ”
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Εκπαιδευτικό λογισμικό Δέγγλερη Σοφία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
 Ερώτημα – Προβληματισμός: Περιέργεια- Πρόκληση-Εξερεύνηση  Χρόνος για ποιοτική εργασία μαθητών  Συζήτηση τρόπων εργασίας -σκέψης μαθητών Παρέμβαση.
“Θα πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε ένα σχολείο όπου είναι εύκολο στους δασκάλους να διδάξουν και σε ένα σχολείο εύκολο στα παιδιά να μάθουν…” Λέων Τολστόι.
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Αρχαίες Νέες Τεχνολογίες
Οι ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ως εργαλεία για την ανάπτυξη κριτικής ιστορικής σκέψης: εκπαιδευτικό λογισμικό, χρήση διαδικτύου ΜΕ.
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Η. Ε. Κουρκούτας.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε.
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Σέβομαι τη Διαφορετικότητα….. Λέμε όχι στον σχολικό εκφοβισμό
Καινοτόμες δράσεις στο ΕΕΕΕΚ Κατερίνης: Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤ’2 ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ(ΠΙΝ) ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1957 στην Λευκωσία.  Ονομάζεται Πέτρος Παπαπέτρου.
ΑΓΩΓΗ ΖΩΗΣ Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Γυμνασίων Οκτώβριος 2007.
Άλλο μόρφωση και άλλο παιδία και αγωγή
Δρ Αδάμ Δαμιανάκης Διευθ. ΣύμβουλοςΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.  Παραγωγές εκπαιδευτικών τίτλων πολυμέσων  Δημιουργία συστήματος εκπαίδευσης από απόσταση  Συμμετοχή.
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
Εργασίες Διδακτική των κοινωνικών επιστημών Μαρία Ρεπούση.
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
Αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού. Είδη - Μορφές 1. υλικό για το διδάσκοντα: βιβλίο του καθηγητή, οδηγίες για τη διδασκαλία, θεωρητικό πλαίσιο και οδηγίες.
«Η ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Χαράλαμπος Δούκας Μηχανικός Πληροφοριακών &
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για Κωφούς και Βαρήκοους Μαθητές»
«Η εικόνα της ‘Ευρώπης’ και του ‘Άλλου’ στο σχολείο και στα σχολικά εγχειρίδια» « Ευρωπαϊκή Διάσταση στην εκπαίδευση. Όψεις, θεωρήσεις, προβληματισμοί,
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Δρ. Αθανάσιος Κόκορης Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ροδόπης.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΑΧΟΥ-ΗΛΙΑΔΟΥ Καραντάκη Μαργαρίτα Α.Ε.Μ.: 3141.
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ schools.gr/content/index.php?lesson_id=1 &ep=67 schools.gr/content/index.php?lesson_id=1.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
2 η Εργασία «ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ» Πάνος Πλαγάκης Έφη Φλώρου.
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Σχολική επίδοση και μειονότητες
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
“Τα παιδιά μαθαίνουν όλη την ώρα σαν τρελά, μέχρι να πάνε σχολείο” – Jean Liedloff
Σχεδίαση της αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού
Αρχαια ελληνικα απο πρωτοτυπο στο γυμνασιο
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Μάθημα: Πολιτική Παιδεία
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού και των μαθητών
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
Διάλεξη 9η Αύξηση του αριθμού των ρεαλιστικών απεικονίσεων στα σχολικά εγχειρίδια Αναπ. Καθηγητής Γ. Πλειός.
Διάλεξη 10η Ο εξεικονισμός των σχολικών εγχειριδίων και ο ρόλος των πλάγιων τυπογραφικών στοιχείων Επικ. Καθ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΕΙΟΣ.
«Αξιολόγηση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» 14/3/2017
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Η Ζωή στον Δρόμο Μαθητικο Project.
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Πελτέκης Χρήστος Α’4.
Εκπαίδευση και μειονότητες
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
Διαπολιτισμική Προσέγγιση και Παγκοσμιοποίηση
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ «Η ΕΙΚΟΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΚΙΤΣΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΩΝ»

Όσον αφορά στο χρηστικό ρόλο του διδακτικού εγχειριδίου στη διδασκαλία όπως προκύπτει από ερευνητικές διαπιστώσεις: «Ο χρόνος ενασχόλησης των μαθητών με το διδακτικό υλικό είναι καθαυτός μεγαλύτερος από το το χρόνο των διαπροσωπικών σχέσεών τους με τον εκπαιδευτικό». Καψάλης & Χαραλάμπους, 1996: 114

ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ: « Οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν διάφορα είδη διδακτικού υλικού κατά το 90-95% του διδακτικού χρόνου». Eden 1984: 283 , Καψάλης & Χαραλάμπους 1996:114 VS «Το 70% των δραστηριοτήτων στην τάξη γίνεται με βάση συγκεκριμένο διδακτικό εγχειρίδιο». Weiss 1988: 329, Καψάλης & Χαραλάμπους 1996:114

Βιβλίο «Χριστιανικής Αγωγής», Τρίτης Λυκείου: Η φωτογραφία παρουσιάζει Έλληνες μετανάστες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Γερμανία. Στόχος, να δείξει ότι και οι «δικοί» μας ήταν οικονομικοί μετανάστες, παράγοντας έτσι το μηχανισμό της ενσυναίσθησης. Ενσυναίσθηση είναι η ψυχολογική ικανότητα του να μπορείς να μπαίνεις στη θέση του άλλου, να τον ερμηνεύεις και να τον καταλαβαίνεις όχι όπως τον θέλεις εσύ, αλλά όπως αυτός ακριβώς αληθινά είναι.

Βιβλίο « Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας», Τρίτης Λυκείου: Ελληνόπουλο σε κατάσταση εξαθλίωσης την εποχή της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Μια άλλη, ουσιαστική προσπάθεια προβολής της δύναμης της ενσυναίσθησης μέσα από «δικά μας» ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τραγικά τη σύγχρονη ιστορία.

Βιβλίο « Ιστορίας της Κύπρου», Τρίτης Λυκείου: Γελοιογραφία δηλωτική της κατηγοριοποίησης. «Κατηγοριοποίηση» είναι η παραποιημένη ένταξη του άλλου σε μια ομάδα ή κατηγορία με μοναδικό κριτήριο τα γενικά και απρόσωπα εξωτερικά στοιχεία ταυτότητας Στο σκίτσο, το «τσεμπέρι», η τοπική μαντίλα, με ισχυρή δόση ειρωνείας, συμβολίζει εδώ την Κύπρο.

Στο ίδιο διδακτικό εγχειρίδιο: Η Κύπρος, ενδυματολογικά κατηγοριοποιημένη, χτυπά τις πόρτες των ισχυρών στα Ηνωμένα Έθνη: το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο, η Κυπριακή μαντίλα (τσεμπέρι) συναντά ενδυματολογικά το (κάπως πιο) σύγχρονο σε μια ασύγχρονη σύζευξη.

Eγχειρίδια Γλωσσών Φωτογραφία δηλωτική της διαφυλικής (της μεταξύ των δύο φύλων) ισότιμης συνύπαρξης Σεβασμός και στην ισότιμη επικοινωνία του φυλετικά διαφορετικού.

Ο «πετυχημένος» είναι συνήθως λευκός και πλούσιος Ο «πετυχημένος» είναι συνήθως λευκός και πλούσιος. Επιλεκτικός ρατσισμός και ταύτιση της κοινωνικής ανόδου με τη λευκή φυλή.

ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, Τρίτη Λυκείου: ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, Τρίτη Λυκείου: Ο «δυνατός» της πολιτικής τιθασεύει και υποτάσσει τον αδύνατο οικονομικά και πολιτικά. Οι πρώην χώρες του Ανατολικού μπλοκ, κλεισμένες και απόλυτα ελεγχόμενες μέσα στο δικό τους « κατηγοριοποιημένο κόσμο» μιας παραδοσιακής Ρώσικης κούκλας, της «μπάμπουσκα», υπό ελεγχόμενο περιορισμό κοιτούν τον έξω κόσμο . Στο παιδικό σχέδιο αλλά και στη σκιτσογραφία, ο κατώτερος εικονίζεται πάντα μικρόσωμος…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Στα διδακτικά εγχειρίδια που μελετήσαμε, τα σκίτσα και το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται, υπηρετούν πολλαπλές λειτουργίες και προβάλλουν την εικονολογία του άλλου θετικά αλλά και αρνητικά. Προβάλλεται η Ενσυναίσθηση ως τρόπος, ικανότητα κατανόησης του «άλλου» όπως ακριβώς είναι και όχι όπως εμείς θα θέλαμε να είναι. Η εικόνα κατέχει ειδικό παιδαγωγικό ρόλο στα εγχειρίδια: οδηγεί με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού τα παιδιά στον προβληματισμό και τη δημιουργική σκέψη για την αναμενόμενη λειτουργία της εικόνας, δηλαδή το σκοπό που αυτή εξυπηρετεί στο σχολικό εγχειρίδιο.