Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διάλεξη 9η Αύξηση του αριθμού των ρεαλιστικών απεικονίσεων στα σχολικά εγχειρίδια Αναπ. Καθηγητής Γ. Πλειός.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διάλεξη 9η Αύξηση του αριθμού των ρεαλιστικών απεικονίσεων στα σχολικά εγχειρίδια Αναπ. Καθηγητής Γ. Πλειός."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διάλεξη 9η Αύξηση του αριθμού των ρεαλιστικών απεικονίσεων στα σχολικά εγχειρίδια
Αναπ. Καθηγητής Γ. Πλειός

2 Τι είναι ο ρεαλισμός Ο ρεαλισμός είναι ψυχολογικός
Ρεαλισμός και ιδεολογία

3 Γνωρίσματα του ρεαλισμού/1
Παρουσία πολλαπλών εικόνων - η εικονιστική σειρά ενυπάρχει και/ή σε αντίστιξη με το κείμενο και δεν συνιστά απλή εικονική του προβολή Τα γεγονότα προβάλλουν με «ρεπορταζιακή» μορφή Πέρα από την κύρια πτυχή του γεγονότος, που αποτελεί το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ή της αφήγησης, αποτυπώνονται περισσότερες πτυχές και όχι μόνο εκείνες που έχουν σχέση με το λεκτικό περιεχόμενο Οι πτυχές των γεγονότων που εντοπίζονται, σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με την επικαιρότητα και τα σημαντικά ζητήματα του παρόντος

4 Γνωρίσματα του ρεαλισμού/2
Οι ρεαλιστικές απεικονίσεις, επειδή συνδέονται με τον παρόν ή την εμπειρία του παρόντος, και επειδή προκαταβολικά λαμβάνεται υπ’ όψη η ένταξή του στο σύγχρονο πολύπλοκο και μηντιοκεντρικό περιβάλλον, είναι σε μεγάλο βαθμό έγχρωμες Τα συγκεκριμένα αντικείμενα εκλαμβάνονται ως τυπικοί εκπρόσωποι μιας ομάδας φαινομένων ή γεγονότων, αν και δεν υπάρχει η απαραίτητη γι’ αυτό αφαίρεση

5 Ρεαλιστικές απεικονίσεις-Αγωγή του πολίτη

6 Ο εξεικονισμός των σχολικών εγχειριδίων και οι έγχρωμες απεικονίσεις

7 Έγχρωμες απεικονίσεις Αγωγή του Πολίτη
Έγχρωμες απεικονίσεις Αγωγή του Πολίτη

8 Έγχρωμες απεικονίσεις- Θρησκευτικά

9 Έγχρωμες απεικονίσεις- Φυσική Ιστορία
Έγχρωμες απεικονίσεις- Φυσική Ιστορία

10 Έγχρωμες απεικονίσεις- Γλώσσα/Αναγνωστικό

11 Έγχρωμες απεικονίσεις- Μαθηματικά

12 Έγχρωμες απεικονίσεις- Γεωγραφία

13 Έγχρωμες απεικονίσεις- Ελληνική Ιστορία

14 Συμπεράσματα Η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των έγχρωμων απεικονίσεων παρουσιάζεται στο εγχειρίδιο των «Θρησκευτικών» και ακολούθως των «Μαθηματικών», της «Ελληνικής Ιστορίας», της «Γλώσσας» κ.λπ. Η μεγαλύτερη αύξηση των έγχρωμων απεικονίσεων παρατηρείται όχι μόνο στα εγχειρίδια των θετικών επιστημών αλλά και στα εγχειρίδια των μαθημάτων «ανθρωπιστικής» κατεύθυνσης, και πριν απ’ όλα της «Ελληνικής Ιστορίας» και της «Γλώσσας» Πιθανότατα για την επίτευξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας σε μαθήματα μεγάλης προτεραιότητας για την πολιτιστική λειτουργία της εκπαίδευσης –ειδικότερα για τη συγκρότηση εθνικής ταυτότητας Στην κατηγορία των έγχρωμων απεικονίσεων προβάλλουν δυο λογικές όπου η δεύτερη είναι η ιδεολογική εξειδίκευση της πρώτης (της πολιτιστικής)


Κατέβασμα ppt "Διάλεξη 9η Αύξηση του αριθμού των ρεαλιστικών απεικονίσεων στα σχολικά εγχειρίδια Αναπ. Καθηγητής Γ. Πλειός."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google