Μουσείο - Σχολείο Τι ακριβώς είναι μάθηση; Μάθηση είναι:

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δ ΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Α ΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Υ Λ ΟΓΙΣΜΙΚΟ Υ Αναστασία Γεωργιάδου.
Advertisements

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Ιωάννα Παπαβασιλείου-Χαραλαμπάκη
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μαρια Κουτάτζη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Εικονική πραγματικότητα ένας τρισδιάστατος κόσμος!!!
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ  Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.  Υπήρξε το πολυπληθέστερο.
Οι επιρροές του κοινωνικού περιβάλλοντος
Σωφρ. Χατζησαββίδης Η διδασκαλία της Πρώτης Γραφής και Ανάγνωσης
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ Howard Gardner Θέμα: Ανακύκλωση.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Σπύρος Κίντζιος.
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μάθησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Πάρης.
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Ανδρέου Μπέττυ Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006.
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
Ανακαλυπτική θεωρία μάθησης
Καλώς ορίσατε στη 2 η εκδήλωση στη 2 η εκδήλωση για τις για τις Φυσικές Επιστήμες.
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΧΟΙ
Μαρία Παπαδάκη. Η αντιμετώπιση του προβλήματος πριν την εκδήλωσή του Μείωση της ζήτησης – Προαγωγή της υγείας WHO: Προαγωγή της υγείας αποτελεί η ανάπτυξη.
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
 Τι είναι;  Γιατί η γνώση είναι καλύτερα να είναι οργανωμένη;  Ποια η οργάνωση στο μαθητή, στον εκπαιδευτικό, στα βιβλία;
Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αρχές οργάνωσης εκπαιδευτικού προγράμματος.
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Χρήση της χαρτογράφησης εννοιών για την μείωση των λαθών στο μάθημα της Τεχνολογίας ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ» ΑΘΗΝΑ, 1-2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;
Μέθοδοι έρευνας της Παιδαγωγικής Επιστήμης θετικές επιστήμες θεωρητικές επιστήμες θετικισμός: ποσοτικός σχεδιασμός 2 επιστημολογικά παραδείγματα από.
KAINOTOMA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
Εκπαιδευτική Τεχνολογία
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
6η Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού
Μαρία Ζερβού Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Ν.Κέρκυρας
Προσχολική Παιδαγωγική
«Εγκλεισμός και εκπαίδευση: δύο δρόμοι συγκλίνοντες ή παράλληλοι;»
Επιμόρφωση Πληροφορικών Βαγγέλης Κανίδης
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Προσχολική Παιδαγωγική
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Εισήγηση Δρ. Δ. Δαποντας.
Μουσική Δημιουργικότητα και Κινηματογράφος στο Δημοτικό Σχολείο Μαρίνα Λίτου 6ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Χαρακτηριστικά, θεμελιώδεις έννοιες και αρχές της διαθεματικής προσέγγισης.
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ GARDNER ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μουσείο - Σχολείο Τι ακριβώς είναι μάθηση; Μάθηση είναι: η πρόσληψη και αφομοίωση πληροφοριών δεξιοτήτων ή εμπειριών και ο λογικός συσχετισμός τους με ό,τι μας είναι ήδη γνωστό.

Πώς θα πετύχουμε τη μάθηση στους χώρους του μουσείου; Αρχές της μάθησης: Κάλυψη βασικών φυσικών αναγκών Αναφορά σε ό,τι είναι γνωστό και βιωμένο Δημιουργία ενδιαφέροντος Δημιουργία κινήτρων Πρόσληψη της πληροφορίας (γνώση) επιτυγχάνεται: δια των αισθήσεων (εισδοχή και εντύπωση) μέσω συμβόλων (γλώσσα, αντικείμενα) εικόνων (φωτογραφίες, απεικονίσεις) και δράσης (ενέργεια-δράση, χρήση αντικειμένων). Η αντίληψη ερμηνεύει τα δεδομένα των αισθήσεων (συσχετίζει, αιτιολογεί, συμπληρώνει τα στοιχεία). 1. Κάλυψη βασικών φυσικών αναγκών (πείνα, δίψα, κόπωση, άνεση, ασφάλεια). 2. Μαθαίνουμε σε αναφορά με ό,τι είναι γνωστό και βιωμένο δια της αναλογίας, της αντίθεσης, της σύγκρισης. 3. Να διαθέτουμε ενδιαφέρον 4. Να δίδονται κίνητρα. 5. Πρόσληψη της πληροφορίας (γνώση) επιτυγχάνεται: δια των αισθήσεων (εισδοχή και εντύπωση), μέσω συμβόλων (γλώσσα, αντικείμενα), εικόνων (φωτογραφίες, απεικονίσεις) και δράσης (ενέργεια-δράση, χρήση αντικειμένων). 6. Ακολουθεί η αντίληψη (κατάληψη-ερμηνεία), μια πολυσύνθετη πνευματική λειτουργία, η οποία διαφοροποιεί, διαρθρώνει σε ολότητες και ερμηνεύει τα δεδομένα των αισθήσεων με συχετισμούς, αιτιολογήσεις, συναρμολόγηση και συμπλήρωση στοιχείων.

Διαδικασία μάθησης Καταγραφή και αποθήκευση των πληροφοριών πραγματοποιείται με τη μνήμη: Θυμόμαστε το 10% από αυτά που διαβάζουμε το 20% από αυτά που πράττουμε το 30% από αυτά που βλέπουμε το 70% από αυτά που λέμε το 90% από αυτά που λέμε και πράττουμε. Επομένως, πραγματική και σε βάθος μάθηση επιτυγχάνεται μόνο με δράση (αυτενέργεια).

Τρόποι μάθησης στο μουσείο: Εικονικός Συμβολικός Εμπειρικός (επαφή αντικειμένων, εργαστήρια, δραματοποιήσεις κ.τ.λ.)

Νοημοσύνη Αλληλεπίδραση γονοτύπων (κληρονομικός παράγων) Περιβάλλον Ερώτηση: Ποιον από τους δύο παράγοντες καλείται να ενισχύσει το μουσείο;

Θεωρίες διδασκαλίας/μάθησης στο μουσείο Ι. Η εκπαιδευτική θεωρία του J. Dewey Αλληλεπίδραση Εμπειρικό συνεχές

ΙΙ. Η ερμηνευτική του W. Dilthey Η κατανόηση αναδύεται από μια διαλογική σχέση μεταξύ του όλου και της λεπτομέρειας Ερμηνευτική Ερμηνευτής / Διαμεσολαβητής

ΙΙΙ. Η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης του H. Gardner Λεκτική νοημοσύνη Λογική –μαθηματική Χωροαντιληπτική Μουσική Σωματική-κιναισθητική Διαπροσωπική Ενδοπροσωπική

IV. Η θεωρία του κονστρουκτιβισμού Η γνώση αποτελεί κατασκευή του ατόμου Το άτομο: Επεξεργάζεται Πειραματίζεται Καταλήγει σε συμπεράσματα Ενσωματώνει τη δική του γνώση

Μουσείο - Σχολείο Σχολικό Αναλυτικό Πρόγραμμα Οριζόντιος άξονας (διαθεματικός) Κατακόρυφος άξονας (ενιαίος)

Η οργάνωση της επίσκεψης στο Μουσείο Πριν από την επίσκεψη H επίσκεψη Μετά την επίσκεψη Σημείωμα στους γονείς

Σχεδιασμός ενός εκπαιδευτικού προγράμματος Να παράγει νόημα Να αποκτά τη δυνατότητα να ερμηνεύει το έκθεμα Να δρα Να αποκτά πρακτική εμπειρία στο μουσείο Να μην ενσωματώνει μόνο γνώσεις Αλλά η μουσειακή εμπειρία να επιδρά σε όλα τα είδη νοημοσύνης Να βιώνει τη μουσειακή εμπειρία και μέσω συναισθημάτων (αισθητική ευχαρίστηση, έκπληξη) Να εμβαπτίζεται σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Έρευνα και συζήτηση με τους συμμετέχοντες Τεχνικές σχεδιασμού ενός εκπαιδευτικού προγράμματος Κατηγορίες προσέγγισης Ανάδυση θεμάτων Αισθήσεις Έρευνα και συζήτηση με τους συμμετέχοντες (σημασία του αντικειμένου, χρήση, παραγωγή)