Αγορές και ανταγωνισμός: Ευκαιρίες για όλους Όταν οι αγορές είναι ανταγωνιστικές, επιτρέπουν σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, να δοκιμάσουν τις ικανότητές.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ειδικά Θέματα Οικονομίας: Κυβέρνηση και Επιχειρήσεις Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας.
Advertisements

Ο Ευρωπαϊκός έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων σε αερομεταφορείς και αεροδρόμια Δημήτριος Βουγιούκας Δικηγόρος ΔΝ.
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Γιώργος Μπάλτας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΗΜΕΡΙΔΑ «Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Ελληνικά Προϊόντα και Τεχνολογίες Αιχμής» ( ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα: Η νέα πρόκληση για τη Δημόσ ι α Διοίκηση Δέσποινα Τωμαδάκη Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011.
Αγορά Ενέργειας στην Ελλάδα Π. Κάπρου Προέδρου της ΡΑΕ Καθηγητή ΕΜΠ.
Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος COSMOTE
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής
Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης- Πιστοποίησης ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΟΧΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 02 Μαΐου 2011 ΣΑΒΒΑΣ.
Χαλκιδική 8/9 Ιουλίου 2006 Κ. Κοκκινοπλίτης Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας Σχεδιασμού & Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠΡΟΤΥΠΑ.
Παραδοτέο Ομάδας Εργασίας Ιδ3 Ebusiness Forum Κώστας Τρούλος Καβάλα, 26/11/2008.
Περιβαλλοντική Πιστοποίηση Λιμένων
ΑΓΟΡΕΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Β.ΠΑΤΣΟΥΡΑΤΗΣ. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ● Αύξηση των Επενδύσεων ● Τόνωση της Απασχόλησης ● Συγκράτηση Τιμών ● Βελτίωση.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Προϋποθέτει: •Ανάπτυξη •Περιφέρεια.
1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χρυσοβαλάντου Μήλλιου
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
Ημερίδα για το 7ο Π.Π. Ε&ΤΑ της ΕΕ ( ), 22 /09/2006 – Θεσ/νίκη Συμμετοχή & Αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Έρευνας στους τομείς των Κοινωνικών, Οικονομικών.
Ε.Σ.Β.Ε.Π. H συνεισφορά των επιχειρήσεων επωνύμων προϊόντων στην ανάπτυξη της οικονομίας.
«Θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της εξωστρεφούς επιχείρησης στην εποχή της κρίσης Ημερίδα ΣΕΒΕ εις Ξάνθη «Έλεγχος της αγοράς. Προστασία καταναλωτή – προάσπιση.
Πολιτική Ανταγωνισμού στο τομέα της ενέργειας
Χρησιμότητα & Τρόποι Αξιοποίησης από τους Διαπραγματευτές των μερών
Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ Το Όραμα της Φαρμακοβιομηχανίας για την Ανάπτυξη για την Ανάπτυξη
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ Προκλήσεις και προοπτικές ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
Πρόγραμμα LEONARDO DA VINCI Έργο PREMEQ «Εφαρμογή του PREMEQ στις τράπεζες» Η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Μαρία Τερλιξίδου.
Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2010 ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ & ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ κ.κ. ΔΗΜ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ & ΜΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛΟΥΔΗ Οικονομικό.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
1 Περιφερειακή Διάσταση του σχεδιασμού για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη & καινοτομία - ΕΤΑΚ συνάντηση εργασίας 4 Σεπτεμβρίου 2012 Κύρια σημεία,
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Γιάννης Παπαδάκης Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Δ/νση Τεχνολογικής.
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΠΕ
ΔΗΣ 110 Δημόσιες Σχέσεις ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 02/02/2015 1
Η εισφορά του δικαίου του ανταγωνισμού στην ανάπτυξη ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Ελληινκή Βιομηχανία: προς την οικονομία της γνώσης, ΤΕΕ,Αθήνα 3-5 Ιουλίου 2006 ΘΕΜΑ: Η Βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην.
Επιχειρησιακό ΠρόγραμμαΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Α΄ ΦΑΣΗ: Στρατηγικός Σχεδιασμός.
«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη», Ηράκλειο, 5-6 Μαϊου, kedke.ntua.gr 1.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Τα Βασικά Στοιχεία του ΕΠ.
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
Aθήνα,16 Νοεμβριου Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Συνδέει: την έρευνα και καινοτομία με την οικονομική ανάπτυξη με νέους τρόπους όπως είναι.
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
Συνοπτική Παρουσίαση Ε.Π. «ΚτΠ» Παναγιώτης Γεωργιάδης Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2004.
Κανόνες για τις συμφωνίες οριζόντιας συνεργασίας Δημήτρης Λουκάς Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εθνικών Δικαστών – Ε. Ε. Αθήνα,
Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. Χρήστος Βαρσάμης Διευθύνων Σύμβουλος Ρυθμιστικό Πλαίσιο Ταχυδρομικής Αγοράς – Ρόλος της Ε.Ε.Τ.Τ. 1.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΩΝ
Αγορά Εργασίας - Καινοτομία στην Οικονομία της Γνώσης
Βασιλεία Ι. Σινάνογλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
360funding.gr Μάϊος 2017.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Η έννοια της επιχείρησης
Η επιχείρηση ΜΗΤΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την.
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Π.κ.Ε ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΛΥΣΕΙΣ
Η επιχείρηση………………………………… που εδρεύει στην περιφέρεια ……………………
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Η επιχείρηση Α. ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε. Ε
Η επιχείρηση ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΦΑΝ ΑΕ, που εδρεύει στην περιφέρεια Β.ΑΙΓΑΙΟΥ. εντάχθηκε στη Δράση «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αγορές και ανταγωνισμός: Ευκαιρίες για όλους Όταν οι αγορές είναι ανταγωνιστικές, επιτρέπουν σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους. Όταν οι αγορές είναι ανταγωνιστικές, επιτρέπουν σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;

Θέματα Συζήτησης 1.Παράγει ο ανταγωνισμός πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις; 2.Πώς προστατεύεται η υγιής επιχείρηση από αθέμιτες πρακτικές; Ποιος είναι ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού; 3.Πώς η μετάβαση από τα κρατικά μονοπώλια δεν θα δημιουργήσει αντίστοιχα ιδιωτικά; 4.Ποια είναι τα κλειστά επαγγέλματα, πώς πρέπει να απελευθερωθούν;

Παράγει ο ανταγωνισμός πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις; O ελεύθερος ανταγωνισμός δημιουργεί τις ικανές πιέσεις στις επιχειρήσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσω: Της αναδιάρθρωσής τους Της επίτευξης υψηλών οικονομικών στόχων Της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρουν Της ουσιαστικής στροφής σε καινοτόμα προϊόντα Της ανάπτυξης τους μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών για μείωση του κόστους και βελτίωση της ποιότητας Της καλύτερης αξιοποίησης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού τους Της ανάπτυξης τεχνογνωσίας

Βασικές προϋποθέσεις Φερεγγυότητα του ρυθμιστικού και θεσμικού πλαισίου των αγορών Αξιοπιστία των επιλογών της κυβέρνησης για την επίτευξη συγκεκριμένων μικρο και μακροοικονομικών στόχων με δέσμευση για σταθερό και βιώσιμο πλαίσιο ανάπτυξης Διασφάλιση της εποπτείας της αγοράς για τη μείωση και εντέλει την εξάλειψη του αθέμιτου ανταγωνισμού χωρίς αστυνόμευση της αγοράς

Συμπεράσματα - Προτάσεις Ομάδας Εργασίας: Α. Ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας επιχειρήσεων (φορολογική νομοθεσία, ασφαλιστική νομοθεσία, κλπ) με ΣΥΝΕΧΕΙΑ – ΣΥΝΕΠΕΙΑ – ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ Η μέση κερδοφορία ελληνικών επιχειρήσεων είναι καλή, είναι όμως διατηρήσιμη; Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με στόχο τη διατήρηση της κερδοφορίας, καθώς επίσης και ανάπτυξη σε ξένες αγορές Ανταγωνιστικότητα/καινοτομία: ανάγκη συνεργασίας επιχειρήσεων με πανεπιστημιακά/ερευνητικά ιδρύματα για προώθηση προγραμμάτων για καινοτόμα προϊόντα και καινοτόμους τρόπους παραγωγής/logistics κλπ

Συμπεράσματα - Προτάσεις Ομάδας Εργασίας: Α. Ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων (συνέχεια) Συμπεράσματα - Προτάσεις Ομάδας Εργασίας: Α. Ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων (συνέχεια) Κοινωνική διάσταση της ανταγωνιστικότητας: νοοτροπία, παιδεία, κατάλληλη εκπαίδευση Αλλαγή φιλοσοφίας αναπτυξιακών νόμων με προσανατολισμό σε φορολογικά κίνητρα και με παράλληλη βελτίωση των υποδομών Για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε ξένες χώρες, χρειάζεται βοήθεια και από την Πολιτεία μέσω της οικονομικής διπλωματίας

Πώς προστατεύεται η υγιής επιχείρηση από αθέμιτες πρακτικές; Ποιος είναι ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Ο ανταγωνισμός είναι μια έννοια την οποία πολλοί λάτρεψαν στη θεωρία αλλά αρκετοί προσπαθούν να την αποφύγουν στην πράξη χρησιμοποιώντας αθέμιτες πρακτικές. Οι απαιτήσεις της οικονομικής εξέλιξης, η διαμόρφωση ενός νέου πεδίου, τόσο στην ελληνική οικονομία αλλά και στην Ευρώπη συνολικά, καθιστούν αναγκαία προϋπόθεση την ενεργοποίηση και την εντατική προσπάθεια των Επιτροπών Ανταγωνισμού. Οι σημερινές συνθήκες της αγοράς καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη ισχυρών Επιτροπών Ανταγωνισμού, με άποψη, με ενεργό ρόλο, με ετοιμότητα παρέμβασης.

Βασικοί παράγοντες που απαιτούν πιο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Η διαδικασία απελευθέρωσης των αγορών, όπου πρέπει να επικρατούν συνθήκες ανταγωνισμού ώστε να μην υπάρχει μετάβαση από τα κρατικά μονοπώλια στα ιδιωτικά. Η διαδικασία συγχωνεύσεων και συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, όπου απαιτείται πολύ προσεκτική και αυστηρή τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού, έτσι ώστε να μην καταλήγει σε άσκηση εναρμονισμένων πρακτικών στην εσωτερική αγορά. Οι διαδικασίες της Ε.Ε. ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εναρμονισμένων πρακτικών αλλά και να υπάρχει άμεση κατάλληλη επέμβαση σε εναρμονισμένες πρακτικές τοπικής κλίμακας.

Συμπεράσματα - Προτάσεις Ομάδας Εργασίας: Β. Επιτροπή Ανταγωνισμού Οι πολίτες επιθυμούν τον ανταγωνισμό (σχετική έρευνα ΣΕΒ) Το κράτος θέλει τον ανταγωνισμό αλλά δεν μπορεί να τον εξασφαλίσει Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού Επάρκεια – στελέχωση Δυνατότητα ελέγχου και κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων Οριοθέτηση αρμοδιοτήτων Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχέση με τις κλαδικές ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ, ΕΕΤΤ κλπ) Λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τέτοιο τρόπο ώστε να ασκεί συνολική εποπτεία στη λειτουργία των κανόνων της αγοράς, χωρίς αστυνόμευση η οποία θα παρεμποδίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς Εναρμόνιση της λειτουργίας της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού με τις αντιστοίχες της Ε.Ε.

Πώς η μετάβαση από τα κρατικά μονοπώλια δεν θα δημιουργήσει αντίστοιχα ιδιωτικά; Δημιουργία νέων δεδομένων στην οικονομία:  Απελευθέρωση αγορών σε εξέλιξη ΤηλεπικοινωνίεςΜεταφορές Ενέργεια (Ηλεκτρική ενέργεια, Φυσικό Αέριο) Ταχυδρομεία  Αποκρατικοποιήσεις σε προτεραιότητα Λιμάνια Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (είσοδος στο Χ.Α.) Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (είσοδος στο Χ.Α.) Αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην Αγροτική και Εμπορική Τράπεζα

Προϋποθέσεις Η απελευθέρωση των αγορών είναι οικονομικά αποτελεσματική και κοινωνικά χρήσιμη μόνο όταν φέρνει νέες ιδιωτικές επενδύσεις, προσφέρει καλλίτερες υπηρεσίες στον καταναλωτή και οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις, η κοινή γνώμη θα υιοθετήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και δεν θα επιστρέψουμε στην νοσταλγία του κρατικού μονοπωλίου.

Συμπεράσματα - Προτάσεις Ομάδας Εργασίας: Γ. Κρατικά μονοπώλια Απελευθέρωση αγορών (κρατικά μονοπώλια) - Μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα;;; - Ποιότητα και κόστος παρεχομένων υπηρεσιών;;; - Απαιτούμενη τεχνογνωσία;;; Εναρμόνιση θεσμικού πλασίου κρατικών προμηθειών και δημοσίων έργων με βάση τις οδηγίες και κανονισμούς της Ε.Ε.

Ποια είναι τα κλειστά επαγγέλματα, πώς πρέπει να απελευθερωθούν; Νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας: Προώθηση μέτρων απελευθέρωσης στην αγορά εργασίας. Ενισχύονται οι συνθήκες λειτουργίας της αγοράς σε τομείς όπου λειτουργούν «κλειστοί» κλάδοι και αίρονται τα εμπόδια εισόδου προς νέους επιχειρηματίες

Πρώτο συμπέρασμα Αύξηση του ανταγωνισμού και ενίσχυση των επενδύσεων με συστηματική επιδίωξη συνεργασίας και διαλόγου Βασικός όρος να προχωρήσουν οι αλλαγές και όχι να ανακοπούν και να αναβληθούν προκειμένου να αυξηθεί το όφελος απ’ την πραγματοποίησή τους και για να διαχυθεί περισσότερο και ταχύτερα στο ευρύ κοινωνικό σύνολο.

Συμπεράσματα - Προτάσεις Ομάδας Εργασίας: Δ. Κλειστά επαγγέλματα Άρνηση του κράτους να αντιμετωπίσει τα ζητήματα – πολιτικό κόστος Η πολιτική ηγεσία να μην ακολουθεί τις γνώμες των ψηφοφόρων, αλλά να κάνει τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές Για να γίνουν θεσμικές αλλαγές, είναι απαραίτητη η προετοιμασία της κοινής γνώμης (ΜΜΕ, μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς,...) Εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της Ε.Ε. - το κράτος να λάβει τα απαιτούμενα θεσμικά μέτρα και να τα εφαρμόσει