ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στάσεις και συνήθειες απέναντι στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα Απρίλιος 2008.
Advertisements

Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Όλοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας !
Διαγνωστικοί αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς μαθητών με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες είναι τα: ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης.
Πρακτική Άσκηση και Μαθητεία σε χώρες της Ε.Ε.
Από την διεκπεραίωση στη θεραπεία Η εμπειρία της μετάβασης από τους ατομικούς ρόλους των ειδικών στην δυναμική της Διεπιστημονικής Ομάδας στο Ελληνικο.
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ «ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» ΔΕΡΥΝΕΙΑ.
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ
ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (Σύμφωνα με το νόμο 4186/ ) ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηρακλείου Δρ. Αντωνίου Θεόδωρος.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
Αλλαγές στο προφίλ των εφήβων που προσέγγισαν το Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ κατά τη δεκαετία ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ-ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ.
“Προετοιμασία του Δασκάλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Αρχική Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας” Πρόταση.
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Η. Ε. Κουρκούτας.
ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ για την καταγραφή απόψεων & αναγκών των εκπαιδευτικών της 31ης Ε.Π. Π.Ε. Αθηνών σε θέματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης ΣΤΕΛΙΟΣ.
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
Το σχολείο μας: επιτεύγματα- στόχοι- προβλήματα. Δομή της εισήγησης  Περιγραφή της ισχύουσας κατάστασης  Αποτίμηση του Σχολ. Έτους  Στόχοι.
Δ.Υ. ΣΤΡΟΦΗ - ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Χαρακτηριστικά των εφήβων χρηστών που προσέγγισαν τη ΣΤΡΟΦΗ το 2002.
Χαρακτηριστικά των εφήβων χρηστών που προσέγγισαν το Δ.Υ. ΣΤΡΟΦΗ το 2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ-ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ.
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Υπουργική Απόφαση: Φ.353.1/324/105657/Δ1) Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης 1.
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
Η Τράπεζα Θεμάτων στο Νέο Λύκειο Δρ. Δημήτριος Σισιαρίδης Διευθυντής στο 1 ο ΕΠΑ. Λ Ελευθερούπολης.
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Εκπαιδευτικός και Παιδί με Διαβήτη
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Εφηβεία και σχολείο Πώς βλέπουν οι νέοι το σημερινό σχολείο και ποιο είναι το ιδανικό σχολείο γι’ αυτούς.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (23-26 Νοεμβρίου 2006) Ανακοίνωση του Στέφανου Χρ. Κουμαρόπουλου Δρ. Παν. Αθηνών Υπευθύνου Συμβουλ. Σταθμού.
ΞΕΝΩΝΑΣ ΕΦΗΒΩΝ Δ.Υ. ΣΤΡΟΦΗ. ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΩΣ ΤΟ 2006.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Προετοιμασία μαθητών για Πανελλαδικές Εξετάσεις Αθανάσιος Κονταξής Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 12 Μηχανολόγος Μηχανικός
Άτυπη παιδαγωγιΚΗ αξιολογηση
Επειδή η μόρφωση είναι δικαίωμα για κάθε άνθρωπο.
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
Δίγλωσση εκπαίδευση και σχολική αποτυχία.. Σχολική Αποτυχία Συχνά η ευθύνη της σχολικής αποτυχίας, επιρρίπτεται στη διγλωσσία. Δεν ισχύει παρά μόνο για.
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ
Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος 1.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη : από το θρανίο και το έδρανο στην κοινωνική-οικονομική αρένα Δημήτριος Καλαϊτζίδης Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Σχολικής.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ 10 : ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc,
Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών για τη διαχείριση της πολυμορφίας των ιδιαιτεροτήτων του μαθητικού πληθυσμού Ιδιαιτερότητες μάθησης & προσαρμογής στο σχολείο.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Σχολική επίδοση και μειονότητες
«Διαχείριση απώλειας και πένθους στο σχολείο» Συμβουλευτική ψυχολόγος
Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό
Ραχήλ Μαρτίδου Σχ. Σύμβουλος 37ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας
Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ.
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Εμείς τα παιδιά του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου μπορούμε να κολυμπήσουμε και στα βαθιά νερά.
Παναγιώτης Σαραντόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΑΝΕΤΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
37 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ 1998 Απευθύνεται σε πρώην χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, μέλη προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ καθώς και στεγνών προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ Μεταξύ των προγραμμάτων αυτών περιλαμβάνονται και προγράμματα για αποφυλακισμένους Λειτουργεί σε δυο ζώνες: πρωινή – απογευματινή

Στην πρωινή ζώνη φοιτούν μαθητές – μέλη προγραμμάτων εφήβων ή νεαρών ενηλίκων καθώς και μαθητές που επιθυμούν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις με στόχο την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ – ΤΕΙ Στην απογευματινή ζώνη φοιτούν μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι επιθυμούν – κατά κύριο λόγο – να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου Οι μαθητές έχουν την δυνατότητα, αν θελήσουν, να κάνουν μαθήματα Η/Υ με στόχο την πιστοποίησή τους σε κάποιες ενότητες

Γενικό εκπαιδευτικό προφίλ των χρηστών Γενικό εκπαιδευτικό προφίλ των χρηστών Σχολική αποτυχία στο σύνολό τους ανεξαρτήτως κοινωνιοδημογραφικών ή άλλων χαρακτηριστικών των οικογενειών τους. Σχολική διακοπή σε ποσοστά που φτάνουν το 85%. Σχολική διακοπή σε ηλικία 15,8 έτη ( κατά μέσο όρο ) με μεγαλύτερους αριθμούς στην Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου

Αυξημένη παραβατικότητα στο παρελθόν Αρκετοί από αυτούς έχουν βρεθεί στη φυλακή είτε ως ενήλικες είτε ως ανήλικοι Σε αρκετούς δεν υπάρχει υποστήριξη από την οικογένεια Η αυτοεκτίμησή τους είναι ιδιαίτερα χαμηλή Ενώ φοιτούν στο σχολείο, βρίσκονται συγχρόνως σε εντατική θεραπεία με αποτέλεσμα να έχουν συχνές και έντονες μεταβολές διάθεσης, όχι ξεκάθαρους στόχους κλπ.

Καθεστώς Λειτουργίας του Μεταβατικού Σχολείου

Το Μεταβατικό Σχολείο του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ είναι μια εκπαιδευτική δομή του ΚΕΘΕΑ μη αναγνωρισμένη από το ΥΠΕΠΘ Οι καθηγητές εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης, ενώ υπάρχουν και καθηγητές που στελεχώνουν εκπαιδευτικά και διοικητικά το σχολείο και εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου στη βάση 8ωρου

Οι μαθητές μας εγγράφονται σε δημόσια σχολεία με τα οποία συνεργαζόμαστε και δίνουν εξετάσεις σε αυτά ως « κατ’ ιδίαν διδαχθέντες» Το Μεταβατικό Σχολείο λειτουργεί όλο το χρόνο με χρόνο διακοπής τον μήνα που οι εκπαιδευτικοί παίρνουν την κανονική τους άδεια (συνήθως Αύγουστο)

Η απόπειρα ένταξης των εφήβων αυτών σε νυχτερινά σχολεία υπήρξε ανεπιτυχής Λόγω: Σημαντικών μαθησιακών κενών Δυσκολία κοινωνικής ένταξης τους στο περιβάλλον του σχολείου Σχολικό περιβάλλον με εκτεταμένα φαινόμενα χρήσης και παραβατικότητας Αντιμετώπισή τους από το σχολείο ως «ειδικών μαθητών», που χρειάζονται μειωμένες απαιτήσεις και υπερβολική επιείκεια

Αρχές λειτουργίας του Μεταβατικού Σχολείου Πίστη στις δυνάμεις και τις δεξιότητες των μαθητών και ανάδειξή τους με ποικίλους τρόπους Ατομικός σχεδιασμός και παρακολούθηση της πορείας κάθε μαθητή Έμφαση στην αλληλοϋποστήριξη τους για ξεπέρασμα των δυσκολιών Καλλιέργεια κλίματος κοινότητας μεταξύ όλων των μετόχων της σχολικής μονάδας

Το Μεταβατικό Σχολείο καλλιεργεί τις συνεργασίες Το Μεταβατικό Σχολείο καλλιεργεί τις συνεργασίες Απόπειρα για κοινή στάση και αντίληψη μεταξύ θεραπευτών και εκπαιδευτικών ,για την αντιμετώπιση θεμάτων των μαθητών Οικοδόμηση συμμαχίας με την οικογένεια, όπου υπάρχει, χωρίς παράπονα και εκατέρωθεν απόδοση ευθυνών Ενημέρωση των Δημόσιων Σχολείων που διαγωνίζονται οι μαθητές για την αποφυγή φαινόμενων στιγματισμού και ειδικής μεταχείρισης προς αυτούς

Κοινά συμφωνημένο και σχετικά απαιτητικό πλαίσιο κανόνων και ορίων Στενή συνεργασία μεταξύ θεραπευτικού πλαισίου και Μεταβατικού Σχολείου για θέματα μαθητών Συνεργασία με Δημόσια Σχολεία και Δ/νσεις Β΄βάθμιας εκπαίδευσης για παραπομπή μαθητών σε εξετάσεις ως « κατ΄ ιδίαν διδαχθέντων» Έμπειρη και ικανή ομάδα προσωπικού, που σφυρηλατεί συνεχώς κοινές εκπαιδευτικές και κοινωνικές αξίες.

ΣΤΟΧΟΙ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΑΣ ΣΤΑΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΙΔΙΚΗ» ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΜΙΚΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΥΚΟΛΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Την τελευταία δεκαετία Μαθητική Διαρροή κάτω του 5% Επιτυχία σε προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις 90-100% Σημαντικές επιτυχίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου υποψήφιοι πέτυχαν σε σχολές (ΑΕΙ- ΤΕΙ),της προτίμησης τους