ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPERFOODS.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Advertisements

Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας- Αγωγής Υγείας
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου
«Διατροφή και καρδιοπάθειες.
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
ACAI BERRY – RE-VITA!!!!.
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος.
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου –Σειρά Παρουσίασης-
“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨
Διατροφή & Άσκηση Όλο και πιο συχνά ακούει κανείς ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση.
Χαιρετισμός στον ήλιο.
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ.Ο Μαθητής να μπορεί 1.Να αναφέρει χώρες που παράγουν καφέ 2.Κατονομάζει διάφορα είδη καφέ,όπως προσφέρονται στη Κυπριακή αγορά 3.Κατονομάζει.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Β΄ ΤΜΗΜΑ 1 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΜΙΑ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ «ΜΑΡΙΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΥ»
Βιταμίνες & Οφέλη.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
Σοκολάτα και υγεία Εργασίας της ομάδας Βαρελίδου Κατερίνα
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Αναστασία Ιωαννίδη Μαρία Παναγή Νίκη Αγρότου, Β΄1
Η σημασία των αντιοξειδωτικών στη διατροφή του ανθρώπου
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
Cordyceps. Cordyceps Sinensis - Ιστορία Μεγαλώνει σε υψόμετρο των 9,000 – 16,000 ποδιών (2,700 – 4,800 μέτρα) πάνω από το επίπεδο της θάλασσας – Θιβέτ,
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Πυρίτιο: ο ρόλος του στην υγεία μας και οι συνέπειες της έλλειψής του στον οργανισμό μας Χαρά Μωυσιάδη Γ΄2.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Παγκρεατικές Ορμόνες και Άσκηση
Διατροφή και Ασθένειες
Ως υπερτροφές (souperfoods) χαρακτηρίζονται οι τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
Ομάδες τροφίμων.
Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPERFOODS

Υπερτροφές Ως «υπερτροφές» χαρακτηρίζονται οι τροφές πολύ υψηλής διατροφικής αξίας Μεγάλη ποσότητα σε θρεπτικά συστατικά ανώτερης βιολογικής αξίας, κάποια από αυτά δυσεύρετα στα υπόλοιπα τρόφιμα Συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού Χαμηλό ενεργειακό φορτίο Εντελώς φυσικές τροφές Σημαντική η θετική επίδραση από την κατανάλωση τους

Παραδείγματα υπερτροφών Βατόμουρα γκότζι (goji berry), Μύρτιλλο (blueberry), Αρώνια, Ιπποφαές, Σπιρουλίνα, Αλόη, Κρόκος (σαφράν), Σπόροι chia, Σιταρόχορτο

Θρεπτικά συστατικά υπερτροφών Σε κάθε υπερτροφή υπάρχουν 100 έως 200 πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας Απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα Ω6, Ω3, Ω7 Βιταμίνες(βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2), οργανικά οξέα, προβιοτικά βακτήρια Πρωτεΐνες ανώτερης βιολογικής αξίας (απαραίτητα αμινοξέα) Πολύτιμα και σπάνια ιχνοστοιχεία Πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών

Η κατανάλωση τους Αυξάνει τη ζωτική ενέργεια - ευεξία Αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα, Διατήρηση υγείας και νεότητας Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες Αντιμετώπιση συμπτωμάτων ασθενειών (π.χ. ουροποιητικού και κυκλοφορικού συστήματος, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.) Προληπτική και προστατευτική δράση (υπέρταση, θρόμβωση, καρκινογένεση)

«Το φρούτο των μοναχών του Θιβέτ» Βατόμουρο Goji «Το φρούτο των μοναχών του Θιβέτ»

Βατόμουρο Goji Βιταμίνες Α-Β-C-E (βιταμίνη Β1 -Β2-B6,) Καροτενοειδή (βήτα-καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο) Αμινοξέα, (18 αμινοξέα - 8 απαραίτηται- ισολευκίνη και τρυπτοφάνη) Αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, ιδίως σίδηρο (21 ιχνοστοιχεία, ψευδάργυρο, ασβέστιο, χαλκός, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο) Φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β- σιτοστερόλη περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης Λιπαρά οξέα: ω-6 (λινολεϊκό οξύ) - συρρίκνωση καρκινικών κυττάρων Πολυσακχαρίτης (εκκριταγωγό )διεγείρει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης του αδένα της υπόφυσης. Βεταΐνη: καλύτερη λειτουργία ήπατος, νεφρών και νευρικού συστήματος

Beijing Nutrition Research Institute Selenium and Germanium: These are well-known anti-cancer agents. Beta Sitosterol: This anti-inflammatory agent has been found to lower cholesterol, and has been used to treat impotence and prostate enlargement. Zeaxanthin and Lutine: Have been known to protect the eyes. Betaine: Produces Choline in the liver, which helps detoxification processes there. It is also known to protect DNA, enhance memory, encourage muscle growth and protect against fatty liver disease. Cyperone: Used in treatment of cervical cancer. Known to benefit blood pressure, heart and menstruation problems. Solavetivone: An anti-bacterial and anti-fungal agent. Physalin: A compound known to boost the immune system. Also found effective in treating leukemia, cancer and hepatitis B.

Παρατηρήθηκαν: Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που βοηθά στη μείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναστολή της οξείδωσης της LDL-χοληστερόλης («κακής»). Αντιμικροβιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες Καταπολέμηση της αϋπνίας και ενίσχυση της μνήμης Μείωση της αρτηριακής πίεσης Ενίσχυση της όρασης Βελτίωση σεξουαλικής ικανότητας Κατανάλωση: μορφή χυμού, αποξηραμένα, κατεψυγμένα ή ως συμπλήρωμα διατροφής.

Διατροφική αξία ανα 100γρ. Θρεπτικά συστατικά Θρεπτικά συστατικά Ποσότητα (γραμμάρια)/100 γρ Πρωτείνες 10.6 Υδατάνθρακες Απλοί: 57.4 γρ Σύνθετοι: 8.3 γρ. Φυτικές ίνες: 2 γρ. 67.7 Ακόρεστο Λίπος 0.4 Ασβέστιο 112.5 mg Σίδηρο 8.42 mg Βιταμίνη C 18.4 Καροτίνη 7.83 mg Θειαμίνη (B1) 0.15 mg ΕΝΕΡΓΕΙΑ 290 kcal

«Η άμπελος εν Ίδη», Θεόφραστος Μύρτιλλο «Η άμπελος εν Ίδη», Θεόφραστος

Μύρτιλλο Βιταμίνες Α, C, E και Β- καροτίνη Ιχνοστοιχεία Κάλιο, Μαγνήσιο και Φώσφορο Τανίνες, αρβουτίνη (ουρικό αντισηπτικό), μυρτιλλίνη, οργανικά οξέα (γλυκοκινόνες, γλυκοσίδες), σάκχαρα και πηκτίνη. Ανθοκυανοσίδες (παρόμοια δράση με τη βιταμίνη Ρ - διαστέλλουν τα αγγεία του αίματος - αντιμετώπιση ανωμαλιών της κυκλοφορίας του αίματος και αιμορραγίες του αμφιβληστροειδή των ματιών) Φυτικές ίνες

Πανεπιστημιακές έρευνες University of Denton,Τέξας και Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες του μύρτιλλου συρρικνώνουν τα λιποκύτταρα των πειραματόζωων, προστατεύοντας μάλιστα από τη δημιουργία νέου λιπώδους ιστού Τμήμα φαρμακευτικής και Βιολογίας- Πανεπιστήμιο Πατρών: Συγκεκριμένα συστατικά του μύρτιλλου, οι πολυφαινόλες μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, την ικανότητα μάθησης και προστατεύουν τη νευρική λειτουργία του εγκεφάλου από αλλοιώσεις που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας (2009) Harvard Medical School, Bostone: Καθυστερούν την νοητική φθορά από την γήρανση κατά 2,5 χρόνια

Κατανάλωση Μύρτιλλου: Συμβάλλει θετικά στην αντιγήρανση Πρόληψη του καρκίνου Βελτιώση της καρδιακής και εγκεφαλικής λειτουργίας Βελτίωση της όρασης Αύξηση του μεταβολισμού Διεγείρει τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων Κατευνάζει τις αλλεργίες σε τρόφιμα και φάρμακα Προλαβαίνει βακτηριακές λοιμώξεις, όπως του ουροποιητικού Το εκχύλισμα των φύλλων του, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει υπογλυκαιμική δράση. Το αφέψημα από τα φύλλα - μεγάλη περιεκτικότητα γλυκοζοειδών και νεομυρτιλίνης (σημαντική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη) Βοηθάει εναλλακτικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων στα νεφρά, στη χοληδόχο κύστη, στο πάγκρεας και γενικά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Κατανάλωση Μύρτιλλου Φρέσκα Κατεψυγμένα Αποξηραμένα Φύλλα – τσάι Μαρμελλάδα Κομπόστα Πάστα Χυμός

Αρώνια «Η μελανόκαρπη, προστασία»

Αρώνια Βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P Υψηλή περιεκτικότητα πολυφαινολών Πεκτίνη (απορρόφηση της ραδιενέργειας και προστασία των οργανισμών) Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα

Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες Αποτοξινώνει το οργανισμό από βαρέα μέταλλα. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις. Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος και βελτιώνει το μεταβολισμό. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Κατανάλωση: Νωπά, κατεψυγμένα, ως μαρμελάδα, ως αλκοολούχο ποτό ή/και χυμός.

Κατανάλωση Υπερτροφών Πλεονεκτήματα Πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών σε ελάχιστη ποσότητα Πρόληψη ασθενειών Αντιμετώπιση φθορών από το οξειδωτικό στρες (πρόωρη γήρανση) Μείωση χρήσης φαρμάκων (αποφυγή παρενεργειών- υπολειμμάτων χημικών ουσιών) Μειονεκτήματα Υψηλό κόστος αγοράς Έλλειψη εντόπιας παραγωγής Νωπή μορφή Έλλειψη πληροφόρησης

Αντιοξειδωτική ικανότητα τροφών O. R. A. C Αντιοξειδωτική ικανότητα τροφών O.R.A.C. Oxygen Radical Absorbance Capacity Micromoles of antioxidants/100g Τρόφιμο Μήλο 218 Μύρτιλλο 2400 Κεράσια 670 Σταφίδες 2830 Πορτοκάλι 750 Δαμάσκηνα 5770 Μπρόκολο 890 Αρώνια 7300-16100 Σπανάκι 1260 Goji Berry 25100   Ρόδι 1245-3300

«Συνίσταται κατανάλωση τροφών που να συγκεντρώνουν 5000 ORAC units, την ημέρα» US Department of Agriculture 20 γρ. Βατόμουρα Goji 45 γρ. Αρώνια 200 γρ. Μύρτιλλο

Καμία τροφή και κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια, Οι υπερτροφές θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής και καθημερινής άσκησης Ώστε να επωφεληθούμε στο μέγιστο από τα θετικά τους στοιχεία

“Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου” Ιπποκράτης 400 Π.Χ.

Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας – Αγωγής Υγείας Ευχαριστώ, Μαρίνα Κυριάκου Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας – Αγωγής Υγείας Kyriacou_m@yahoo.com 99338545

Πηγές National Nutrient Database for Standard Reference. Release 23 U.S. Department of Agriculture-ARS 2006. http://www.news-medical.net/health/Linoleic-Acid http://www.nutraingredients.com Medline Plus Medical Dictionary Online. U.S. National Library of Medicine. NIH. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium and Zinc. (2001) National Academy of Sciences. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Chapter 10 Manganese. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods — 2007. Prior, R.L. et al J Agric Food Chem. 1998. http://excellence.minedu.gov.gr/listing/96-myrtila www.iad.gr http://www.upatras.gr/index/page/id/129 http://www.herb.gr/index.php/articles/mirtillos.html