Βιολογικές καλλιέργειες

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Νηστικάκη Νατάσσα, Χημικός Μηχανικός Ε. Μ. Π, ΜΒΑ, Ph
Advertisements

Κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων
«Ανάπτυξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020». Στο Βόλο αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε κλίμα! Εύη Καραϊσκου,
 Τα απορρίμματα σχετίζονται με φαινόμενα απειλητικά για την Δημόσια Υγεία όταν η διάθεσή τους δεν είναι ταχεία και σωστή.
«Ανάπτυξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020». Στο Βόλο αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε κλίμα! Εύη Καραϊσκου,
8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ.
Διαχείριση απορριμμάτων
«Κομποστοποίηση Οργανικού Κλάσματος οικιακών απορριμμάτων»
ΤΑ ΦΥΤΑ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΠΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΡΟΠΟ…
Ακολουθούμε απλές συμβουλές
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΗΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
Οι Βασικές Αρχές της Βιολογικής Γεωργίας
Βιολογικά προϊόντα..
Τι είναι η βιολογική γεωργία;
Τι είναι οι Μικροοργανισμοί;.
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Γυμνάσιο Αντιρρίου.
Μορφεσ και δυνατοτητεσ κομποστοποιησησ στο νησι τησ κω
Λιγότερα σκουπίδια άρα ένα καλύτερο αύριο
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ; 50: ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ 500, ,000.
Οικιακή Κομποστοποίηση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
Ρύπανση του νερού.
Συνέπειες των απορριμμάτων για το περιβάλλον.
Project:”Διατροφή και υγεία”
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το άζωτο (Ν) είναι ένα σημαντικό χημικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων όπως: Των νουκλεïκών οξέων και των.
Φωτοσύνθεση Φυσική ΣΤ΄ τάξης.
Δράση: ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΚΟΜΠΟΣΤ.
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Βιολογική Γεωργία Μ. Σταυρινίδης Επίκουρος Καθηγητής
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Οι επιδράσεις των δασών στη ζωή των ανθρώπων
Ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων
ΘΕΜΑ: “Τεχνολογία και αγροτική κτηνοτροφική παραγωγή
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Η Καταναλωτική μας συμπεριφορά
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Στα πλαίσια της ομάδας «Περιβαλλοντική.
Κομποστοποίηση...; α) παρασκευή κομπόστας από φρούτα που περίσσεψαν στο σπίτι ή β) μετατροπή οργανικών απορριμάτων σε λίπασμα.
2Ο ΓΕΛ.ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα δεν είναι σκουπίδια
1 Βιολογικά ή Οργανικά Τρόφιμα – Θρεπτική Αξία και Ασφάλεια ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 11η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.
1. Τι είναι τα οικολογικά σχολεία; i. Είναι τα σχολεία που έχουν ωραίο κήπο! ii. Είναι τα καθαρά σχολεία της Κύπρου! iii. Είναι τα σχολεία που συμμετέχουν.
ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Μια εργασία των : Βασιλείου ΔημήτρηΔημητρούλη ΖήνωναΤσάνη ΒασίληΜιχαήλ Παναγιώτη.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ( )
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΣΤ΄1
Ρύπανση του εδάφους.
Πρόγραμμα Κομποστοποίησης ΕΕΕΕΚ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Τζένη Ρούτσι. Τζένη Ντίνε. Θεοδώρα Βλαχάκη..
ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΑΛΑΙΤΣΙΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΟΡΠΑΣ,
Π.Γ.Ε.Σ.Σ. ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Περιβαλλοντικά Προβλήματα
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
«Κομποστοποίηση Οργανικού Κλάσματος οικιακών απορριμμάτων»
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Ούρδας Ιωάννης Παιδιά ας μιλήσουμε για οικοσυστήματα Οικοσυστήματα τι είναι πάλι αυτό.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Βιολογικές καλλιέργειες

Οι βιολογικές καλλιέργειες απαγορεύουν αυστηρά τη χρήση των τεχνητών χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων . Αντίθετα, οι βιολογικές καλλιέργειες στηρίζονται σε ένα υγιές και γόνιμο έδαφος, το οποίο επιτυγχάνεται με φυσικά υλικά (κοπριά, χλωρά λίπανση, κομποστ..) Τα ζώα επίσης εκτρέφονται χωρίς φάρμακα, αντιβιοτικά και δεν φυλακίζονται όπως γίνεται στη συμβατική κτηνοτροφία.

Βιολογικό προϊόν Ο όρος βιολογικό προϊόν ορίζεται από την νομοθεσία. Κάθε τροφή που έχει την ετικέτα του βιολογικού προϊόντος πρέπει να εκπληρώνει μια σειρά από αυστηρές προδιαγραφές. Γίνονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικούς πιστοποιητικούς φορείς για την τήρηση των προδιαγραφών αυτών. Φορείς πιστοποίησης στη χώρα μας είναι ………….

Διαφορές βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας Ως προς τη λίπανση: Αυτή γίνεται με χλωρή λίπανση, κοπριά ζώων, κομπόστ (με εκχυλίσματα φυτών κοπριά ζώων και περιττά προϊόντα φυτών).  Ως προς την καταπολέμηση ζιζανίων: Που γίνεται με επιφανειακή καλλιέργεια εδάφους, θέρισμα, βόσκηση.  Ως προς την καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών: Με εντομοπαγίδες με φυτικά εκχυλίσματα, φυτικά εντομοκτόνα, θειάφι και απλά μυκητοκτόνα.

Διαφορές βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας Το θεµέλιο της βιολογικής γεωργίας είναι η γονιµότητα και η ζωή των µικροοργανισµών του εδάφους. Αυτή µπορεί να εξασφαλιστεί µόνο µε τη βοήθεια οργανικής λίπανσης στο χωράφι όπως π.χ. με τη χρήση κοπριάς, χλωρής λίπανσης, εδαφοκάλυψης µε χόρτα και άλλες οργανικές ουσίες). Στις βιολογικές καλλιέργειες απαγορεύονται: Τα συνθετικά και χημικά λιπάσματα, τα δηλητήρια, τα αντιβιοτικά και τα ζιζανιοκτόνα.

Βιολογικά προϊόντα

Δέκα λόγοι για να προτιμήσει κάποιος τα βιολογικά προϊόντα Είναι πιο υγιεινά Δεν έχουν επικίνδυνα πρόσθετα Δεν έχουν επικίνδυνα φυτοφάρμακα Δεν έχουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα Δεν υπάρχει χρήση αντιβιοτικών Δεν υπάρχει κρυμμένο κόστος όπως π.χ. για τον καθαρισμό του νερού που ρυπαίνεται από τα φυτοφάρμακα στις συμβατικές καλλιέργειες Είναι υψηλών προδιαγραφών γιατί όλα τα αγροκτήματα ελέγχονται πολύ συχνά Υπάρχει μεγάλη φροντίδα για τα ζώα Έχουν καλύτερη γεύση Είναι καλύτερα για το περιβάλλον και την άγρια φύση

Τα αποφάγια, οι φλούδες τα χαλασμένα λαχανικά είναι οργανικής προέλευσης. Αυτά καταλήγουν στις χωματερές, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε, μειώνοντας ταυτόχρονα και το φόρτο των χωματερών και να αποκτήσουμε ένα πολύ καλό λίπασμα για τον κήπο και τις γλάστρες μας. Πώς; Βάζοντας ένα οικιακό κομποστοποιητή στον κήπο ή το μπαλκόνι του σπιτιού μας. Ο κομποστοποιητής αυτός είναι μικρός σε μέγεθος (θέλει περίπου 1 τετραγωνικό μέτρο), σχετικά χαμηλού κόστους, άοσμος και, το σημαντικότερο, θα μειώσει τον όγκο των οργανικών απορριμμάτων που πετάμε στα σκουπίδια κατά 70%. Αυτό σημαίνει 150 κιλά λιγότερα σκουπίδια κάθε χρόνο για κάθε άτομο.

Οργανικό Λίπασμα – κομπόστ(α) Κοµποστοποίηση είναι η παρασκευή οργανικού λιπάσµατος από διάφορα οργανικά «σκουπίδια», τα οποίσ περνούν από µια διαδικασία αποικοδόµησης. Τέτοια μπορεί να είναι κοµµένο γκαζόν, πράσινα µέρη φυτών, άχυρο από όσπρια, υπολείµµατα νοικοκυριού (αποφάγια, φλούδες, µάλλινα ρούχα, περιεχόµενο ηλ. σκούπας), υπολείµµατα από κήπο (ντοµατιές, πατατιές, πιπεριές κλπ), βελόνες πεύκων, φρέσκια κοπριά αγελάδων, φύλλα από δένδρα, άχυρα (από βρώµη, σίκαλη, στάρι, δηµητριακών γενικά), φρέσκο & χωνεµένο πριονίδι.

Πώς θα φτιάξουμε έναν λιπασματοποιητή; Οριοθετούμε ένα χώρο φτιάχνοντας είτε ένα ορθογώνιο με σανίδες, οι οποίες αφήνουν ανοίγματα μεταξύ τους για τον αερισμό είτε έναν ορθογώνιο ή κυκλικό λιπασματοποιητή με σανίδες και κοτετσόσυρμα. Και στις δύο περιπτώσεις δεν ξεπερνάμε το 1,5m πλάτος και το 1m ύψος. Ένας μικρότερος χώρος δεν αναπτύσσει αρκετή θερμοκρασία, ενώ σε έναν μεγαλύτερο το οξυγόνο δεν φθάνει μέχρι το κέντρο. Στο κάτω μέρος καλό είναι να ρίχνουμε κλαδιά κομμένα σε μικρά κομμάτια.

Πώς θα φτιάξουμε έναν λιπασματοποιητή; Στη συνέχεια ρίχνουμε ξερά φύλλα, χόρτα, χαρτί, πριονίδια, φλούδες από φρούτα και λαχανικά. Δεν βάζουμε το ίδιο υλικό σε μεγάλες ποσότητες αλλά εναλλάσσουμε τα υλικά, σκεπάζοντας αυτά που προέρχονται από την κουζίνα με χώμα, για να μην δημιουργούνται μυρωδιές. Δεν ρίχνουμε κρέας, ψάρι, τυρί, βούτυρο, γάλα, λάδι, λίπος, κόκαλα, πέτσες, που μυρίζουν άσχημα και μπορεί να μαζέψουν ποντίκια. Οι πευκοβελόνες και τα φύλλα του ευκαλύπτου αργούν πολύ να αποσυντεθούν. Τα περιττώματα από γάτες και σκύλους μπορεί να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μολύνουν το λίπασμά μας.

Υπάρχουν και ο οικιακός λιπασματοποιητής-κομποστοποιητής Αν ρίξουμε στον κομποστοποιητή τα οργανικά απορρίμματα, μετά από 2-3 μήνες από το κάτω μέρος των κάδων παίρνουμε το οργανικό λίπασμα (κομπόστ), το οποίο είναι πρώτης τάξης και ευωδιαστό. Το χειμώνα μπορεί να χρειάζεται περισσότερος χρόνος

Τι ακριβώς συμβαίνει στον λιπασματοποιητή: Μικροοργανισμοί (βακτήρια και μύκητες) παράγουν ένζυμα που διασπούν «τα σκουπίδια» μας, ελευθερώνοντας θρεπτικές ουσίες με τις οποίες τρέφονται άλλοι οργανισμοί που ζουν εκεί μέσα και στο τέλος καταλήγουν σε ένα πολύ καλό λίπασμα Με τη διάσπαση των ουσιών ελευθερώνεται ενέργεια και θερμαίνει το εσωτερικό του λιπασματοποιητή στους 50 – 70ο 0 οC και καταστρέφει τους περισσότερους παθογόνους οργανισμούς καθώς και τις προνύμφες των βλαβερών εντόμων. Τελικό προϊόν: Ένα οργανικό λίπασμα, ελαφρύ, σκουρόχρωμο σαν τον χούμο. Βοηθά την ανάπτυξη των φυτών με τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει, αφήνει το νερό και τον αέρα να το διαπεράσουν πιο εύκολα και κρατά περισσότερο τις θρεπτικές