Ο στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Advertisements

« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Δεκεμβρίου 2010, Αθήνα 2η Σύνοδος Διευθυντών.
Δασική Διαχειριστική Ι
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ.
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
27 juin 2014 Slide N° 1 19 Ιουνίου η διαφάνεια Γραμματεία προγράμματος Urbact URBACT II Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ε δαφικής Συνεργασίας για.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.2 Ορισμός των στόχων στην πράξη.
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
1 European Union Regional Policy – Employment, Social Affairs and Inclusion ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Εισηγητής:
1 Η σύνδεση των γλωσσών με χώρες και πολιτισμούς και οι συνέπειές της στις στάσεις και τα κίνητρα για εκμάθηση: συμπεράσματα μιας έρευνας σε μαθητές 5.
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού Ελίζα Παναγιωτάτου Μάρτιος 2012 Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές,
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Κρήτης 2005
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
LIFE- ENVIRONMENT PROGRAMME ‘Starting with the promotion of IPP approach in Mediterranean countries’’ Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 Παρουσίαση Start-IPP.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
kpmg kpmg Αειφόρος ανάπτυξη και οικονομία – πρότυπα μοντέλα επιχειρησιακών / επενδυτικών φορέων.
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
1 Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση μίας Ευρωπαϊκής Χάρτας για τους Ερευνητές & ενός Κώδικα Δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών στο.
1 Περιφερειακή Διάσταση του σχεδιασμού για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη & καινοτομία - ΕΤΑΚ συνάντηση εργασίας 4 Σεπτεμβρίου 2012 Κύρια σημεία,
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.  E.R.P μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο ελέγχου, παρακολούθησης και συντονισμού των διαδικασιών.
Ανάπτυξη και Λειτουργία
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
“Νέες Εναλλακτικές Καλλιέργειες: Προοπτικές - Νέες Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία” 16 Μαΐου 2013 Κιλκίς.
1 Τα αστικά κέντρα του Ν. Ημαθίας στο οικιστικό σύστημα της Κεντρικής Μακεδονίας Δρ. Αθηνά Γιαννακού Χωροτάκτης-Πολεοδόμος (M.Sc. & Ph.D. LSE) Μελετήτρια.
1 Διαχείριση Πελατειακών Σχέσεων CRM Μάθημα 3 ο : − Τα 5P του CRM Μάθημα 3 ο : − Τα 5P του CRM.
ΑΘΗΝΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ η ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Φάση 2: Αvάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σεναρίων Ορφανός Ευθύμιος.
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
1 Δημόσιες σχέσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των δημοσίων σχέσεων στο (δημοκρατικό) Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρόδρομος.
Δρ. Αναστάσιος Δ. Αναστασίου Κ.Υ. του ΥΠΕΣΔΔΑ
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 1η
Επιχειρησιακό ΠρόγραμμαΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Α΄ ΦΑΣΗ: Στρατηγικός Σχεδιασμός.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ο προγραμματισμός είναι η πρώτη λειτουργία του μάνατζμεντ. Έχει μελλοντοστρεφή χαρακτήρα, προσφέρει κατεύθυνση.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΩΔ/ΣΟΥ.
ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στρατηγικό Μάνατζμεντ Τηλεπικοινωνιών Το Εσωτερικό Περιβάλλον της Επιχείρησης και η Αποστολή της.
ΕΝΟΤΗΤΑ 8η ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Αστικός Τουρισμός Ο αστικός τουρισμός είναι μία από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες φαίνονται να έχουν ιδιαίτερη απήχηση στη σημερινή εποχή.
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Regional Operational.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
Διοίκηση ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής
ΘΕΩΡΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΠΟΛΗΣ
Επιχειρηματικός Σχεδιασμός
ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Τμ. Μηχ/κών Ηλ/κών Υπολογ. & Πληροφορικής
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Διαχείριση Έργων
Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού με έμφαση: στις κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες…
Ο ορισμός του επιχειρηματικού μοντέλου
           ΠΡΑΣΙΝΗ   ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ   ΑΝΑΠΤΥΞΗ Μία  δυναμική  Οικονομική και Κοινωνική διέξοδος για  τους κατόχους πτυχίων.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (30%)
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η έννοια της επιχείρησης
Λήψη απόφασης για Ενεργειακό Σχεδιασμό
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ: ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
Best practices - Benchmarking
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός 8.01.2010, 15.1.2010 Στελλα Κυβελου Επικουρη καθηγητρια ΤΟΠΑ

Ο στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός

η αποτυχία των σχεδίων « Τα σχέδια ως τέτοια, εύκολα ξεχνιώνται, ή χρησιμοπούνται μόνο ως αναφορές σε μερικά ζητήματα. Αυτό που συγκρατούν οι άνθρωποι είναι αυτό που έμαθαν - νέες αντιλήψεις, ιδέες, γεγονότα, εικόνες - καθώς συμμετείχαν στην διαδικασία πολιτικής άρθρωσης» (Healey, 2002)

H αποτυχία των σχεδίων Τα σχέδια χρήσεων γης προσφέρουν το πλεονέκτημα μιας κάποιας σταθερότητας του θεσμικού πλαισίου αλλά τα μειονεκτήματά τους είναι πολλά : • είναι αυστηρά και άκαμπτα έναντι της αλλαγής και νέων καταστάσεων ; • η γενική προσέγγιση είναι ασυμβίβαστη με τους περιορισμένους πόρους; • η επικέντρωση στις φυσικές πλευρές παρέχει απαντήσεις «φυσικές» σε προβλήματα οικονομικά και κοινωνικά ; • προτείνουν υπερβολικά γενικούς επιχειρησιακούς κανόνες έναντι συγκεκριμένων ιστορικών καταστάσεων ; • οι κύριοι δρώντες και οι κοινωνικές ομάδες είναι συχνά απόντες από τη διαδικασία.

H κριτική του παραδοσιακού σχεδιασμού Τα επιχειρήματα αυτής της κριτικής ήταν τα ακόλουθα: τα σχέδια είναι στατικά έναντι της ταχείας εξέλιξης της οικονομίας και της κοινωνίας. τα σχέδια δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις αλλαγές αξιών. τα σχέδια είναι μάλλον η μετάφραση των θέσεων της διοίκησης και του κρατικού έλεγχου παρά θέσεων ευνοϊκών για τη λειτουργία της αγοράς. τα σχέδια έχουν αρνητικά αποτελέσματα επειδή ελέγχουν την ανάπτυξη και δεν την προάγουν ενεργά. τα σχέδια βασίζονται σε μια λογική και τεχνική προσέγγιση της γνώσης και δεν αφήνουν επαρκή θέση στη γνώση που προκύπτει από τη δημοκρατική συζήτηση.

Τι είναι ο στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός ; Τι είναι ο στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός ; Με τον όρο στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός εννοούμε την κοινωνική διαδικασία συντονισμού εταίρων και θεσμών σε περιβάλλοντα όπου επικρατεί κατακερματισμός και αβεβαιότητα, προκειμένου να ενισχυθούν και να κινητοποιηθούν βασικοί συμμέτοχοι (stakeholders) και να παραχθεί ένα πλαίσιο αποφάσεων για τη διαχείριση της χωρικής αλλαγής. Η αναγέννηση του στρατηγικού σχεδιασμού είναι πλέον πραγματικότητα στο πλαίσιο της αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης στην Ευρώπη (Healey et al, Salet & Faludi 2000). Από κάθε άποψη, οι σημερινές προσεγγίσεις συμμετέχουν σε μια γενική μετατόπιση μέσα στο σύστημα σχεδιασμού από το φυσικό σχεδιασμό χρήσεων γης στον εκτενή στρατηγικό σχεδιασμό για να αρθρωθεί μια συνεπέστερη χωρική λογική για τη ρύθμιση των χρήσεων γης, την προστασία των πόρων και τις επενδύσεις στην αστική αναγέννηση και στις υποδομές (Albrechts, Healey & Kunzmann 2003).

Καθολικός και στρατηγικός σχεδιασμός Τίθεται βεβαίως το ερώτημα αν αυτές οι προσεγγίσεις είναι διαφορετικής φύσης από τα καθολικά ( comprehensive) σχέδια ανάπτυξης της δεκαετίας του '70 και την προσέγγιση του σχεδιασμού έργου/προγράμματος ( project)- της δεκαετίας του '80. Σύμφωνα με τον Brake αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις παρουσιάζουν τα ακόλουθα κοινά χαρακτηριστικά (Brake, 2000): κλιμακώνουν, όλες, την αστική πολυπλοκότητα σε προτάσεις μέτρων για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή. παρουσιάζουν όλες, σαφή προσανατολισμό στόχου (υπό την μορφή οραματισμού). δείχνουν, όλες, μια ατμόσφαιρα αφύπνισης και υποθέτουν την ανάγκη μιας αστικής ή περιφερειακής επανατοποθέτησης. σπάνια, όμως, η περιγραφή αυτών των μέτρων είναι λεπτομερής από την άποψη των απαραίτητων πόρων, φορέων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Επιπλέον, αυτές οι νέες προσεγγίσεις λαμβάνουν την ιδέα της βιωσιμότητας ως καθοριστική αρχή και βασικό μήνυμα.

Διευκρινήσεις Η εμπειρική έρευνα αποδεικνύει ως αβάσιμη τη δημοφιλή πεποίθηση ότι κινητήρια δύναμη των πρωτοβουλιών στρατηγικού χωρικού σχεδιασμού στην Ευρώπη είναι η αναζήτηση της ανταγωνιστικότητας μέσα σε μια διεθνοποιούμενη οικονομία (Albrechts, Healey & Kunzmann 2003). Αντίθετα, η στρατηγική χωροταξία εστιάζει σε χωρικά ολοκληρωμένες πολιτικές προσεγγίσεις και μεγάλης εμβέλειας σχεδιασμό προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να ενισχυθεί η περιφερειακή ταυτότητα, και να αναπτυχθούν νέες μορφές περιφερειακής συνεργασίας.

Βασικά χαρακτηριστικά Χαρακτηριστικός για τις πρόσφατες έννοιες του στρατηγικού σχεδιασμού είναι ο στενός σύνδεσμος μεταξύ οράματος και δράσης και η γενική προσπάθεια να ενισχυθεί η ικανότητα του αστικού συστήματος ώστε να λειτουργήσει και να ενισχυθεί ως ένας οργανισμός που μαθαίνει ( Brake, 2000). Από αυτή την άποψη, τέτοιες έννοιες είναι ακριβώς ένα βήμα προς μια ευρεία κοινωνική διαδικασία.

Χαρακτηριστικά Οι νέες τεχνικές σχεδιασμού θα παράσχουν τα εργαλεία για τις πόλεις για να περιορίσουν τις απειλές, να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες, να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές δυναμικές, και να ανταποκριθούν στα ζητήματα μέσω ενός δυναμικού σχεδιασμού ( proactive planning), παρά μέσω ενός σχεδιασμού αντίδρασης ( reactive planning ). Η στρατηγική χωροταξία απαιτεί μια συνεχή κοινωνική σχεδιαστική διαδικασία για να εκπληρώσει τις λειτουργίες της, να εξουσιοδοτήσει και να δραστηριοποιήσει τους συμμετόχους (stakeholders) αλλά και να παρέχει προσανατολισμό στους τοπικούς και περιφερειακούς δρώντες.

Χαρακτηριστικά Η σημερινή έρευνα για το στρατηγικό χωρικό σχεδιασμό (Healey et al. 1997, Salet & Faludi 2000, Albrechts 2001, Albrechts, Healey & Kunzmann 2003, Friedmann 2004, Altrock 2004, Dangschat et al. 2005) αναγνωρίζει τη ζωτική σημασία της διαδικαστικής διάστασης και τονίζει την ανάγκη για μια δυναμική προοπτική χωρικής αλλαγής (Madanipour, 2001). Εντούτοις, η χρονική διάσταση ερευνάται ελάχιστα σε βάθος. Παρά την προφανή σημασία του χρόνου για την αλλαγή, η έρευνα και η πρακτική του στρατηγικού χωρικού σχεδιασμού έχουν δώσει, μέχρι σήμερα, περιορισμένη προσοχή στην κατανόηση του χρόνου όχι μόνο ως βασικής πληροφορίας (ωρολογιακός χρόνος), αλλά και ως εύκαμπτης κοινωνικής κατασκευής.

Οι διαστάσεις Ο όρος στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις : τη χωρική, τη στρατηγική και αυτή του σχεδιασμού : H χωρική διάσταση εισάγει μια επικέντρωση στο πού χωροθετούνται οι αποφάσεις. Δίδεται ιδιαίτερη σημασία στους τόπους, στις χωρικές συσχετίσεις μεταξύ δραστηριοτήτων και δικτύων μέσα σε μια συγκεκριμένη χωρική ενότητα. Η στρατηγική διάσταση σημαίνει ότι υιοθετούμε μια θεώρηση του συνόλου. Εισάγει κριτήρια επιλογής των δράσεων, με βάση την αποφασιστική σημασία τους για το μέλλον μιας χωρικής ενότητας. Τέλος, η διάσταση του σχεδιασμού θέτει ανάγλυφα την ιδέα της ανάπτυξης του παρόντος προς ένα μέλλον. Σημαίνει ότι είναι δυνατόν να επιλέξει κανείς κατάλληλες δράσεις σύμφωνα με τις εν δυνάμει επιπτώσεις τους ως προς τις μελλοντικές κοινωνικο-χωρικές σχέσεις. Υποθέτει την ικανότητα προβολής σε ένα διαγενεακό χρονικό ορίζοντα, ιδιαιτέρως με όρους επενδύσεων στις υποδομές, διαχείρισης του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής. Ο σχεδιασμός υποθέτει επίσης εξειδικευμένους τρόπους διακυβέρνησης που έχουν ως στόχο την άρθρωση πολιτικών δια μέσου διαδικασιών συλλογικής λήψης αποφάσεων.

Οι λειτουργίες Ο λόγος που ο στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός έγινε μια θεμελιώδης δημόσια πρακτική στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 21ου αιώνα είναι πολλαπλός. Ο στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός επιτρέπει : τον συντονισμό των δημόσιων πολιτικών στις διάφορες χωρικές κλίμακες. την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αστικών περιοχών αναπτύσσοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους. τον ορισμό των τρόπων βιώσιμης ανάπτυξης των χωρικών ενοτήτων. την επικέντρωση στη δημόσια δράση διατηρώντας, βεβαίως, τη χωρική διάσταση.