Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Advertisements

ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
«ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ»
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
Κρέας,Ψάρι,Όσπρια.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
Των Γιάννος Κορφιάς Αλέξανδρος Κουφουγεωργίου Μαρία Μεταξωτού
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Η ανάπτυξη και η καλή διατήρηση του ανθρώπινου οργανισμού εξαρτάται από την ποιότητα, την ποικιλία και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παίρνει.
Διατροφή 6-12 ετών: τα χρόνια του Δημοτικού
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Διατροφή των ενηλίκων Σημαντικός παράγοντας υγείας για τους ενήλικες είναι η διατήρηση φυσιολογικού βάρους για την ηλικία και το ύψος τους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
Αγωγή υγείας Μεσογειακή Διατροφή Ενότητα 3.8
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Τροφή και τρόφιμα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΆΡΟΥΣ Παπαηλιού Άννα -Διαιτολόγος.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
«Μαθαίνοντας… έρχεται η … σωστή όρεξη»
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ THE DIGESTIVE SYSTEM
Διατροφή και Ασθένειες
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Συνέντευξη από τους γυμναστές: Δ.Τάκο και Δ.Μαρκάκη
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια

Τι είναι ο καρκίνος; Ο καρκίνος περιλαμβάνει μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μη υγιών κυττάρων σε ένα ή περισσότερα μέρη του ανθρώπινου σώματος.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου Παράγοντες κινδύνου είναι οποιαδήποτε χαρακτηριστικά μεταβάλλουν την πιθανότητα να εμφανίσει ένα άτομο μια ασθένεια όπως ο καρκίνος. Παράγοντες κινδύνου που αφορούν τον τρόπο ζωής έχουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου. Οι διάφοροι τύποι καρκίνου έχουν διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου.

Τύποι καρκίνου που η εμφάνιση τους επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής Παχέος Εντέρου Νεφρών Μαστών Ήπατος Χοληδόχου Κύστης Πνευμόνων

Τύποι καρκίνου που η εμφάνιση τους επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής Στόματος Προστάτη Φάρυγγα Στομάχου Οισοφάγου Ενδομητρίου Παγκρέατος

Σωματικό βάρος & Εμφάνιση καρκίνου Τύπος Καρκίνου Επίδραση Αυξημένου Λίπους Σώματος Στόμα, λάρυγγας Ρινοφάρυγγας Οισοφάγος Πνεύμονας Στομάχι Πάγκρεας Χοληδόχος κύστη Ήπαρ Παχέος εντέρου Μαστού Ενδομητρίου Προστάτη Νεφρών Αύξηση κινδύνου Πιθανή αύξηση κινδύνου Κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου

Πρόληψη καρκίνου & Σωματικό βάρος Το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές μορφές καρκίνου. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παραμείνουν υπέρβαρα μετά την ενηλικίωση και να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου. H διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους από την παιδική ηλικία προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Τρόπος Ζωής ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρόληψη καρκίνου & Φυσική Δραστηριότητα Η φυσική δραστηριότητα: Προστατεύει έμμεσα από την εμφάνιση καρκίνου μέσω προστασίας από την πρόσληψη βάρους. Προστατεύει άμεσα, σε οποιαδήποτε μορφή της, την εμφάνιση καρκίνου στην ενήλικη ζωή: Παχέος εντέρου Μαστού Ενδομητρίου

Πρόληψη καρκίνου & Φυσική Δραστηριότητα Τα παιδιά, ηλικίας 5-18 ετών, συστήνεται να διατηρούν ένα δραστήριο τρόπο ζωής: Να ασκούνται τουλάχιστον 60 min καθημερινά σε μέτρια έως υψηλή ένταση. Να πραγματοποιούν δραστηριότητες υψηλής έντασης όπως αυτές που δυναμώνουν τα οστά και τους μύες τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Να περιορίζουν τις καθιστικές δραστηριότητες στο ελάχιστο.

Πυραμίδα Φυσικής Δραστηριότητας

Πρόληψη καρκίνου & Διατροφή Προστατευτικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου η υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων: Φρούτα Λαχανικά Τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες πχ. προϊόντα ολικής άλεσης Παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου η υψηλή κατανάλωση από: Κόκκινο κρέας & επεξεργασμένα παράγωγα του Αλάτι

Πρόληψη καρκίνου & Διατροφή Τα φρούτα και λαχανικά προστατεύουν από πολλές μορφές καρκίνου: Στόματος Φάρυγγα Λάρυγγα Οισοφάγου Στομάχου Πνεύμονα Περιέχουν βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και διατηρούν το σώμα υγιές. Περιέχουν φυτοχημικά που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου.

Πρόληψη καρκίνου & Διατροφή Τα προϊόντα ολικής άλεσης προστατεύουν από τον καρκίνο: παχέος εντέρου Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν την λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα οπότε συμβάλλουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Πρόληψη καρκίνου & Διατροφή Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι) και τα επεξεργασμένα κρέατα (πχ. αλλαντικά) σχετίζονται με αύξηση στον καρκίνο: παχέος εντέρου Κατά την επεξεργασία του κρέατος σχηματίζονται ουσίες με καρκινογόνο δράση. Η υψηλή κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με χαμηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων που έχουν προστατευτική δράση.

Πρόληψη καρκίνου & Διατροφή Το αλάτι, τα αλατισμένα και επεξεργασμένα με αλάτι τρόφιμα σχετίζονται με αύξηση στον καρκίνο: Στομάχου Η υψηλή κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου.

Πρόληψη καρκίνου & Διατροφή Από την παιδική ηλικία, συστήνεται να αποκτηθούν και να ενθαρρυνθούν διατροφικές συνήθειες που να χαρακτηρίζονται από: Υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων: φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης. Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και αλατιού και αντικατάσταση τους από άλλα τρόφιμα όπως το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα αυγά και τα χαμηλά σε λίπος τυριά. Εάν από μικρή ηλικία πραγματοποιηθούν αυτές οι ευνοϊκές αλλαγές είναι πιθανότερο να διατηρηθούν και κατά την ενήλικη ζωή.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καταλήγοντας… Ο καρκίνος αποτελεί μια απρόβλεπτη ασθένεια και δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το πότε και σε ποιον θα εμφανιστεί. Παρόλαυτα, με: αλλαγές στην διατροφή, αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους από την παιδική ηλικία και διατήρηση τους μακροπρόθεσμα στην ενήλικη ζωή μπορεί να αποφευχθεί ένα μεγάλο μέρος των καρκίνων που εμφανίζονται.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: WORLD CANCER RESEARCH FUND www.wcrf-uk.org ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ http://www.who.int/cancer/prevention/children/en/