Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ THE DIGESTIVE SYSTEM

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ THE DIGESTIVE SYSTEM"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ THE DIGESTIVE SYSTEM
Στυλιανός Άγγελος Ζωή Χρίστος Σ. 2016

2 Κανόνες Υγιεινής Διατροφής
1. Τρώμε πάντοτε καθιστοί στο τραπέζι 2. Τρώμε πρωινό κάθε μέρα 3. Τρώμε σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και συντροφικότητας 4. Τρώμε αργά. Δεν καταβροχθίζουμε τα γεύματά μας 5. Αποφεύγουμε να βλέπουμε τηλεόραση ταυτόχρονα με τα γεύματα 6. Αποφεύγουμε τα αεριούχα αναψυκτικά 7. Τρώμε "μεσογειακά", δηλαδή προτιμάμε λαδερά φαγητά, λαχανικά, όσπρια, σούπες, ψωμί 8. Παίρνουμε κολατσιό στο σχολείο από το σπίτι ώστε να αποφεύγουμε τα "έτοιμα" παρασκευάσματα του κυλικείου 9. Τρώμε συχνά ψάρι 10. Τρώμε άφθονα φρέσκα λαχανικά, κυρίως εποχής 11. Τρώμε φρούτα, είναι σύμμαχοι της υγείας 12. Προτιμάμε το ψωμί ολικής άλεσης στα γεύματά μας 13. Πίνουμε πολύ νερό κάθε μέρα 14. Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά 15. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και όλα τα προϊόντα που την περιέχουν 16. Προτιμάμε το ελαιόλαδο στα φαγητά μας, κατά προτίμηση ωμό

3 Το πεπτικό σύστημα. Το πεπτικό σύστημα είναι μηχανισμός μέσα στον οργανισμό μας ο οποίος μετατρέπει τη τροφή σε ενέργεια. Αποτελείται από μία σειρά οργάνων τα οποία έχουν συγκεκριμένη λειτουργία το καθένα. Η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια ονομάζεται πέψη.

4 Τα όργανα του πεπτικού συστήματος.
Στόμα (mouth) Οισοφάγος (esophagus) Συκώτι (liver) Στομάχι (stomach) Χοληδόχο κύστη (gall bladder) Πάγκρεας (pancreas) Λεπτό έντερο (small intestine) Παχύ έντερο (large intestine) Πρωκτός (rectum)

5 ΠΕΨΗ Η τροφή έρχεται στο σώμα μας μέσω του στόματος. Διασπάται σε μικρά κομμάτια από τα δόντια, το σάλιο μαλακώνει την τροφή και η γλώσσα τα προωθεί στον οισοφάγο μέσω του φάρυγγα και του λάρυγγα. Η τροφή μέσω του οισοφάγου καταλήγει στο στομάχι, όπου εκεί μέσα με τα υγρά της πέψης τα οποία είναι οξέα και ένζυμα διασπάται η τροφή.

6 Η τροφή πλέον σε μορφή πολτού μεταφέρεται στο λεπτό έντερο οπού εδώ γίνεται η μεγαλύτερη εργασία της πέψης. Το συκώτι μέσω της χοληδόχου κύστης μεταφέρει την χολή στο λεπτό έντερο για να απορροφήσει από τη τροφή τα θρεπτικά συστατικά ζάχαρα, λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Το πάγκρεας με τα υγρά του και αυτό απορροφά από το λεπτό έντερο τα λίπη και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα.

7 Τα άχρηστα υπολείμματα του φαγητού μεταφέρονται στο παχύ έντερο όπου αφυδατώνονται και στο τέλος καταλήγουν στον πρωκτό και από εκεί αποβάλλονται από τον οργανισμό μας. Το πεπτικό μας σύστημα πρέπει να το προσέχουμε για αυτό δε πρέπει να το ταλαιπωρούμε με φαγητά πλούσια σε λιπαρά τα οποία συνήθως είναι τα έτοιμα φαγητά τα fast food, αλλά φαγητά όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και πρέπει να πεινούμε πολύ νερό.

8 ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πολύ νερό Φρούτα λαχανικά Όχι μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα Τρώμε με βάση την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής Τρόμε αργά δεν καταβροχθίζουμε το φαγητό Αποφεύγουμε τη ζάχαρη Αποφεύγουμε το αλκοόλ Αποφεύγουμε τα αεριούχα ποτά

9 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Τι είναι το πεπτικό σύστημα;
Πια είναι η λειτουργία του; Τι κάνει το συκώτι; Πια είναι η λειτουργία του λεπτού εντέρου; Τι είναι το rectum; Τι είναι η πέψη; Πια είναι η διαδρομή του φαγητού στο πεπτικό σύστημα; Τι κάνουμε στο στόμα; Γιατί αποφεύγουμε τα λιπαρά;


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ THE DIGESTIVE SYSTEM"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google