ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ψαρεύοντας στις ελληνικές λίμνες
Advertisements

ΤΗΣ ΚΥΡΤΣΙΔΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗΣ.  Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα εκτεταμένο Δέλτα, διεθνούς.
ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ.
5.4 Υδατικό δυναμικό 5.6 Χρήσεις του νερού 5.7 Ρύπανση υδάτων
ΤΟ ΝΕΡΟ Κύκλος του νερού και Λειψυδρία.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Ευρώτας και Λακεδαίμονα
ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ Χρύσα..
Διδακτική Επίσκεψη στη Βιολογία Προστατευόμενη περιοχή λιμνών Κορώνειας – Βόλβης 6/12/2013.
Οριζόντιος διαμελισμός
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΒΟΛΒΗ ΚΡΙΣΕΛΑ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΥΛΩΝΑΚΟΥ
Μόλυνση Νερού Οι δρόμοι της ρύπανσης
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Υπεύθυνη Καθηγήτρια Σ.Μαυρομματάκη Υπεύθυνη Καθηγήτρια Σ.Μαυρομματάκη ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ
«ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ» Κεφάλαιο 5 (Διαχείριση Φυσικών Πόρων Β’ Λυκείου)
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Προστατευόμενες περιοχές της Κέρκυρας. Για τον χαρακτηρισμό των περιοχών ως προστατευόμενων σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ( ν. 1650/86, όπως ισχύει.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
Φυσικές προστατευόμενες περιοχές είναι χερσαίες ή υδάτινες εκτάσεις με ιδιαίτερα οικολογικά ή και τοπικά χαρακτηριστικά, που προστατεύονται νομοθετικά.
Ερευνητική Εργασία τάξη Α΄ Σχολ. Έτος
Λίμνες της Ελλάδος Κερκίνη, Βιστωνίδα και Βόλβη
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Νικόλας , Γιάννης , Γιώργος Κωνσταντίνος
Οι λίμνες της Ελλάδας.
ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ.
Επιμέλεια: Μαριτίνα Παπακωνσταντίνου Δ΄2 76ο Δ. Σ. Αθηνών
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΤΑΞΗ: B2
Εφραιμία Π. Χριστίνα Σ. Δανάη Δ. Κωνσταντίνα Σ.
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης
Δέλτα Νέστου                      Το δέλτα του Νέστου βρίσκεται στην βορειοανατολική Ελλάδα στα διαμερίσματα της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στη διευρυμένη.
Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, συνολικής έκτασης 45 τ.χλμ με μέγιστο μήκος 12,5 και μέγιστο πλάτος 7 χλμ.. Στη λίμνη αυτή εκβάλουν τρεις.
Χάρτης Κορώνειας και Βόλβης
 «Υγρότοποι είναι φυσικές ή τεχνητές περιοχές αποτελούμενες από έλη με ποώδη βλάστηση (marsh), από μη αποκλειστικώς ομβροδίαιτα έλη με τυρφώδες υπόστρωμα.
ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΤΑΝΕΜΕΤΑΙ : ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΤΑΝΕΜΕΤΑΙ :  Σε ωκεανούς  Στις πολικές περιοχές  Σε υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες  Σε επιφανειακούς.
Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων αποτελεί εργαλείο για την εξυπηρέτηση του βασικού στόχου της Οδηγίας 2000/60/ΕΕ, που είναι η προστασία και αναβάθμιση.
Ζωή-Αντώνης Δ 1 τάξη 1 0 πειραματικό σχολείο Ρόδου Πληροφορική.
ΘΡΑΚΗ ΜΑΡΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΚΟΛΙΑΣ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – τάξη Δ1.
Οι λίμνες της Ελλάδας (α΄ μέρος) Κεφάλαιο 20ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 3 η – Τύποι υγροτόπων Χειμερινό /10/10.
ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ. Η λίμνη Κερκίνη είναι τεχνητή. Μέχρι το 1922 η περιοχή είναι γεμάτη βαλτώδεις και ημιβαλτώδεις εκτάσεις. Ο δε Στρυμώνας όταν πλημμυρίζει.
Επίσκεψη στο Δέλτα Αξιού
Φυσική <<Ο κύκλος του νερού>>
Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;»
Οικοσυστήματα Ελλάδας
Ο κυκλος του νερου Φωτεινη ΖΕΡΒΑ Α.Μ:4210 Ο Κύκλος του νερού.
Σημαντικοί Υγροβιότοποι της Ελλάδας
Υ305 Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
Η περιβαλλοντική ομάδα του ΓΕΛ Οιχαλίας, κατά το σχολ
ΕργασΙα με θεμα: «ολλανδια»
ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑ:ΑΦΡΙΚΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Λιμνοθάλασσα Κοτύχι Δάσος Στροφυλιάς
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ
Τι είναι υδροβιότοπος Υδροβιότοπος ή υγρότοπος ονομάζεται κάθε περιοχή που καλύπτεται εποχικά ή μόνιμα από ρηχά νερά, ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά,
Η εξάντληση του Νερού.
Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μπορείς να με βοηθήσεις στο ταξίδι μου;
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης
ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Οι λίμνες της Ελλάδας (β΄ μέρος)
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ποιος είναι ωκεανογράφος;
EΙΣΑΓΩΓΗ Η Ελλάδα διακρίνεται από μεγάλη ποικιλία κλιματικών τύπων. Το γεωμορφολογικό ανάγλυφο είναι πολυσχιδές και το γεωλογικό υπόθεμα πολύμορφο. Η ποικιλία.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ; ΕΙΔΗ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΞΙΕΣ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ; Υδροβιότοπος ή υγρότοπος ονομάζεται κάθε περιοχή που καλύπτεται εποχικά ή μόνιμα από ρηχά νερά, ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά, αλλά το υπόστρωμά της είναι υγρό για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο έτος. Το υπόστρωμα των υγροτόπων μπορεί να είναι έδαφος, άμμος, χαλίκια κ.λπ.

ΕΙΔΗ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ Στους φυσικούς υγροτόπους ανήκουν: οι ποταμοί, οι εκβολές, τα δέλτα, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, τα έλη οι πηγές.

ΕΙΔΗ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ οι αλυκές, οι τεχνητές λίμνες οι ορυζώνες Τεχνητοί υγρότοποι είναι : οι αλυκές, οι τεχνητές λίμνες οι ορυζώνες

Υδροβιότοποι της Ελλάδας 1. Η Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και Δάσος Στροφυλιάς 2. Η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου 3. Ο Αμβρακικός Κόλπος 4. Η Λίμνη Μικρή Πρέσπα 5. Το Δέλτα Αξιού-Αλιάκμονα 6. Οι Λίμνες Κορώνεια και Βόλβη 7. Η Λίμνη Κερκίνης 8. Το Δέλτα Νέστου 9. Η Λίμνη Βιστονίδα 10. Η Λίμνη Ισμαρίδα 11. Το Δέλτα του Έβρου

Δάσος της Στροφιλιάς

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

Η λίμνη Κερκίνη

Η Μικρή Πρέσπα

Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της Ελλάδας και από άποψη μεγέθους, αλλά και από άποψη σημαντικότητας. Ο έκτασης 400 τετρ. χιλιόμετρων περίπου Κόλπος, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, αποτελεί μια κλειστή θάλασσα, η οποία περιλαμβάνει πολλούς μικρότερους υγρότοπους.

Υδρευτική αξία Οι υγρότοποι προσφέρουν πόσιμο νερό τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα μέσω του εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων. Η αξία των υγροτόπων για πόσιμο νερό αποκτά όλο και  μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας της εξάντλησης ή και αλάτωσης των υπογείων νερών.

Βελτιωτική της ποιότητας του νερού Οι υγρότοποι μπορούν όχι μόνο να παγιδεύουν φερτά υλικά και ρύπους, αλλά και να απαλλάσουν μερικώς το νερό από ανεπιθύμητες ουσίες. Σ'αυτό, σπουδαίο ρόλο παίζει η υδρόβια βλάστηση των υγροτόπων.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥΣ     Ένας κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι υγροβιότοποι είναι η ρίψη σε αυτούς υγρών και στερεών αποβλήτων από βιομηχανίες και οικισμούς.

Επιστημονική και εκπαιδευτική αξία Η ποικιλία των φυσικών γνωρισμάτων, η ποικιλότητα των ειδών, η ομορφιά των υδροβίων πουλιών, και οι ποικίλες χρήσεις καθιστούν τους υγρότοπους ιδιαίτερα ελκυστικούς χώρους για έρευνα και εκπαίδευση

  Βιολογική αξία Είναι αξία που προέχει των άλλων. Η βιοποικιλότητα των υγροτόπων αποτελεί αξιόλογο τμήμα της βιοποικιλότητας της γης. Πολλά είδη ζώων και φυτών που εξαρτώνται από τους υγροτόπους έχουν και άμεση οικονομική αξία

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥΣ

Νανογλάρονο

Στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη

Στη Μικρή Πρέσπα

Κορμοράνοι στο Δέλτα του Έβρου

Αρδευτική αξία O σημαντικότερος παράγοντας στον οποίο οφείλεται η ανάπτυξη της γεωργίας. Σε ξηρές και ημίξερες περιοχές η αρδευόμενη γεωργία δίνει στον αγρότη δεκαπλάσιο ως εικοσαπλάσιο ακαθάριστο εισόδομα απ‘ ότι η ξηρική.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΤΟΠΩΝ-ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (ΕΚΒΥ) ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΙΕΤΗΡΗΣΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ.

Η Παγκόσμια Μέρα Υγροβιότοπων γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου και σηματοδοτεί την επέτειο της υπογραφής της Σύμβασης για τους υγροβιότοπους γνωστότερης και ως Σύμβασης Ραμσάρ που υπογράφηκε στο Ιράν στις 2 Φεβρουαρίου 1971, αλλά άρχισε να ισχύει  στις 21 Δεκεμβρίου του 1975.