Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΟΛΒΗ ΚΡΙΣΕΛΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΟΛΒΗ ΚΡΙΣΕΛΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΟΛΒΗ ΚΡΙΣΕΛΑ

2 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η λίμνη Βόλβη (γνωστή παλαιότερα και ως Λίμνη Μπεσικίων) βρίσκεται στον Νομό Θεσσαλονίκης ανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης σε απόσταση 35 χλμ και 8 χλμ από την θάλασσα του Στρυμονικού Κόλπου, στη λεκάνη της Μυγδονίας, στην Επαρχία Λαγκαδά. Είναι διατεταγμένη σε σειρά με την λίμνη Κορώνεια και σε απόσταση 11,5 km από αυτήν. Μαζί οι δυο λίμνες σύμφωνα με τη σύμβαση Ραμσάρ αποτελούν υγρότοπο διεθνούς σημασίας με την ονομασία Λίμνες Κορώνεια - Βόλβη από τη βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός.

3 ΟΝΟΜΑΣΙΑ Η περιοχή αρχικά καλυπτόταν από την θάλασσα και η γέννηση της λίμνης Βόλβης προήρθε τεκτονικά. Η σημερινή γεωμορφολογία του χώρου διαμορφώθηκε πριν από έτη (κατώτερο Πλειστόκαινο), όταν ρήγματα στην προ-μυγδονική λεκάνη προκάλεσαν τη βύθισή της. Κατ' αυτό τον τρόπο διακόπηκε η επικοινωνία της με τη θάλασσα και δημιουργήθηκε μια μεγάλη λίμνη, η λίμνη της Μυγδονίας

4 ΠΑΝΙΔΑ Στη λίμνη Βόλβη υπάρχουν: 24 είδη ψαριων
24 είδη ψαριων 19 αμφιβίων και ερπετον 34 θηλαστικων. Τα Μακεδονικά Τέμπη συγκεκριμένα, είναι σημαντικό πέρασμα για αρπακτικά όπως ο φιδαετός, ο χρυσαετός και ο σταυραετός.

5 ΧΛΩΡΙΔΑ Πρόκειται για ένα σπάνιο σύμπλεγμα οικοσυστημάτων με υγρόφιλα δάση, λίμνες, υγρά λιβάδια, λασποτόπια, ποτάμια, θαμνώνες και γεωργικές εκτάσεις που συγκροτούν έναν ενιαίο πολύ σημαντικό υγρότοπο, εκεί που άλλοτε, εκατομμύρια χρόνια πριν, δέσποζε η ενιαία λίμνη Μυγδονία, η οποία καταλάμβανε όλη τη λεκάνη της αρχαίας Μυγδονίας. Είναι ένας υγρότοπος πολύ μεγάλης αξίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια απειλείται σοβαρά από τις ανεξέλεγκτες ανθρωπογενείς δραστηριότητες που σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία διατάραξαν την οικολογική του ισορροπία. Από τα 248 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί, πολλά καταφθάνουν στον υγρότοπο για να διαχειμάσουν, όπως οι τσικνόπαπιες, οι πρασινοκεφαλόπαπιες, οι χουλιαρομύτες, οι χήνες, οι κύκνοι, τα βουτηχτάρια με σημαντικότερα είδη πάπιας την Βαλτόπαπια και την Ροπαλόπαπια που ανήκουν στα σπάνια και απειλούμενα είδη τα οποία προστατεύονται από Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συμβάσεις.

6 Πρόκειται για ένα σπάνιο σύμπλεγμα οικοσυστημάτων με υγρόφιλα δάση, λίμνες, υγρά λιβάδια, λασποτόπια, ποτάμια, θαμνώνες και γεωργικές εκτάσεις που συγκροτούν έναν ενιαίο πολύ σημαντικό υγρότοπο, εκεί που άλλοτε, εκατομμύρια χρόνια πριν, δέσποζε η ενιαία λίμνη Μυγδονία, η οποία καταλάμβανε όλη τη λεκάνη της αρχαίας Μυγδονίας. Είναι ένας υγρότοπος πολύ μεγάλης αξίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια απειλείται σοβαρά από τις ανεξέλεγκτες ανθρωπογενείς δραστηριότητες που σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία διατάραξαν την οικολογική του ισορροπία. Από τα 248 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί, πολλά καταφθάνουν στον υγρότοπο για να διαχειμάσουν, όπως οι τσικνόπαπιες, οι πρασινοκεφαλόπαπιες, οι χουλιαρομύτες, οι χήνες, οι κύκνοι, τα βουτηχτάρια με σημαντικότερα είδη πάπιας την Βαλτόπαπια και την Ροπαλόπαπια που ανήκουν στα σπάνια και απειλούμενα είδη τα οποία προστατεύονται από Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συμβάσεις.

7

8


Κατέβασμα ppt "ΒΟΛΒΗ ΚΡΙΣΕΛΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google