Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑ:ΑΦΡΙΚΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑ:ΑΦΡΙΚΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑ:ΑΦΡΙΚΗ
ΒΛΑΧΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ Α4

2 4.Τα μεγαλύτερα ποτάμια 5.Οι μεγαλύτερες λίμνες 6.Σημαντικά φράγματα
ΑΦΡΙΚΗ 4.Τα μεγαλύτερα ποτάμια 5.Οι μεγαλύτερες λίμνες 6.Σημαντικά φράγματα

3 ΑΦΡΙΚΗΣ

4

5 ΝΙΓΗΡΑΣ Διαγράφει ένα τόξο στη δυτική Αφρική και εκβάλλει στον Κόλπο της Νέας Γουινέας. Έτσι, ενώ οι πηγές του βρίσκονται σε απόσταση μόλις 300 χλμ. από τον Ατλαντικό Ωκεανό, διασχίζει χλμ. για να συναντήσει τη θάλασσα. Στη διαδρομή του δίνει ζωή στην ημιέρημο Σαχέλ, ενώ στις εκβολές του σχηματίζεται ένα μεγάλο δέλτα, πηγή ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους.

6

7 ΝΕΙΛΟΣ Είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός του κόσμου και διασχίζει ερημική έκταση μήκους χλμ. Εκατοντάδες παραπόταμοι τον εμπλουτίζουν με τα νερά τους. Από αυτούς αξίζει να μνημονεύσουμε τον Λευκό και τον Γαλάζιο Νείλο. Τα νερά του Λευκού Νείλου προέρχονται από τη λίμνη Βικτώρια και είναι πιο διαυγή από τα νερά του Γαλάζιου Νείλου, ο οποίος διασχίζει τα αιθιοπικά υψίπεδα μεταφέροντας πολλές φερτές ύλες. Η ένωση των δύο αυτών παραπόταμων στο Σουδάν σχηματίζει τη γόνιμη κοιλάδα του Νείλου.

8

9 ΚΟΝΓΚΟ Ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της Αφρικής, ο οποίος διασχίζει τα μεγάλα δάση του Ισημερινού, σχηματίζοντας νησιά και νησίδες από άμμο. Ο Κόνγκο είναι στο μεγαλύτερο μέρος του πλωτός και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών. Στα σημεία όπου η ροή του ποταμού διακόπτεται από καταρράκτες ή όπου το ρεύμα του είναι επικίνδυνο άνθρωποι και αγαθά μεταφέρονται από την ξηρά στο επόμενο πλωτό σημείο του ποταμού.

10

11 ΖΑΜΒΕΖΗΣ Διασχίζει την κεντρική Μοζαμβίκη και εκβάλλει στον Ινδικό Ωκεανό. Από τη συμβολή του με τον ποταμό Κουάντο σχηματίζει τους μεγάλους καταρράκτες της Βικτώριας και στα επόμενα 72 χλμ. της ροής του σχηματίζει ένα στενό και βαθύ φαράγγι. Παρά ταύτα, ο Ζαμβέζης είναι κατά διαστήματα πλωτός. Το πλωτό μέρος του ποταμού και των παραπόταμών του φθάνει συνολικά τα 645 χλμ. περίπου.

12

13

14

15 ΤΑΝΓΚΑΝΙΚΑ Η λίμνη Τανγκανίκα εκτιμάται ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο σε όγκο νερού και η δεύτερη σε βάθος. Η έκταση της λίμνης ανέρχεται σε km². Τέσσερις χώρες βρέχονται από την Τανγκανίκα: το Μπουρούντι, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Τανζανία και η Ζάμπια. Όμως η Δημοκρατία του Κονγκό και η Τανζανία κατέχουν όλη σχεδόν τη λίμνη (45% και 41% αντίστοιχα). Τα νερά της τροφοδοτούν τον ποταμό Κονγκό.

16

17 ΒΙΚΤΩΡΙΑ Η λίμνη Βικτώρια είναι η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Αφρικής. Είναι επίσης γνωστή ως μία από τις πηγές του Νείλου (για την ακρίβεια του Λευκού Νείλου). Το σχήμα της είναι χονδρικά ελλειπτικό. Η μέση έκτασή της ανέρχεται σε km², δηλαδή περίπου το μισό της έκτασης όλης της Ελλάδας. Μοιράζεται μεταξύ των κρατών Ουγκάντα, Τανζανία και Κένυα. Χαρακτηριστικό της Λίμνης Βικτώρια είναι και τα πολλά της νησιά, περίπου

18

19 ΤΟΥΡΚΑΝΑ Η λίμνη Τουρκάνα γνωστή παλαιότερα ως Λίμνη Ροδόλφου, είναι μεγάλη λίμνη της Αφρικής στην Κένυα, με το βόρειο άκρο της στην Αιθιοπία. Η μέση έκτασή της φθάνει τα 6405 km² και είναι η μεγαλύτερη μόνιμη λίμνη στον κόσμο μέσα σε έρημο, και η μεγαλύτερη αλκαλική λίμνη. Το νερό της λίμνης είναι πόσιμο, αλλά όχι ευχάριστο στη γεύση. Η λίμνη είναι γνωστή για τους πολλούς κροκοδείλους της.

20

21 ΤΑΝΑ Η Λίμνη Τάνα βρίσκεται στη βορειοδυτική Αιθιοπία. Από αυτή πηγάζει ο Γαλάζιος Νείλος. Αποτελεί την μεγαλύτερη λίμνη της Αιθιοπίας. Περίπου 50 ποταμοί εκβάλλουν στην λίμνη αυτή ο μεγαλύτερος από τους οποίους είναι ο Μικρός Αμπάι. Το επίπεδο νερού της λίμνης κυμαίνεται ανάλογα με την εποχή. Στη λίμνη υπάρχουν περισσότερα από 20 νησιά. Σε μερικά από αυτά βρίσκονται χριστιανικά μοναστήρια και εκκλησίες.

22

23 ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΦΡΑΓΜΑ ΑΣΟΥΑΝ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΡΙΜΠΑ

24 ΦΡΑΓΜΑ ΑΣΟΥΑΝ Το Φράγμα του Ασουάν είναι ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από γρανίτη στον ποταμό Νείλο της Αιγύπτου, κοντά στην πόλη Ασουάν, είναι το μεγαλύτερο της χώρας και ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου. Άρχισε να λειτουργεί το 1970. Εξυπηρετεί τρεις βασικές ανάγκες: α) ελέγχει τις πλημμύρες του ποταμού Νείλου, β) αποθηκεύει νερό από τις πλημμύρες, γ) παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια.

25 ΦΡΑΓΜΑ ΑΣΟΥΑΝ Μερικές αρνητικές επιπτώσεις του φράγματος είναι οι εξής: α) πολλοί αρχαιολογικοί χώροι χρειάστηκε να μετακινηθούν λόγω της υψηλής υγρασίας β) έχει αυξηθεί η πιθανότητα για σεισμούς στην εν λόγω περιοχή γ) εμφανίστηκαν παθήσεις που οφείλονται στο νερό.

26

27 ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΡΙΜΠΑ Κατασκευάστηκε μεταξύ 1956 και 1961, βρίσκεται περίπου στη μέση της διαδρομής του ποταμού Ζαμβέζη. Δημιουργεί τη λίμνη Καρίμπα που είναι η μεγαλύτερη σε όγκο τεχνητή λίμνη στον κόσμο. Η κατασκευή του φράγματος, εκτός από την συμβολή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, έβαλε τέλος στις καταστροφικές επιπτώσεις από χρόνιες πλημμύρες κατά μήκος της λεκάνης του ποταμού Ζαμβέζη στη Ζιμπάμπουε και την Μοζαμβίκη.

28

29 ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ

30 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑ:ΑΦΡΙΚΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google