 Ως πράσινη ανάπτυξη νοείται η προώθηση της οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία (natural.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ειδικά Θέματα Οικονομίας: Κυβέρνηση και Επιχειρήσεις Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας.
Advertisements

Ενίσχυση της Πράσινης Επιχειρηματικότητας
Θέσπιση μιας νέας διεθνούς συμφωνίας EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Κλιματική αλλαγή.
ΕΕΤΑΑ Αναπτυξιακός Σχεδιασμός Αθήνα 17 Μαίου 2012
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
Η σημερινή εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής •Η οικονομία έχει μπεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. •Το δημοσιονομικό.
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Περιβαλλοντική Πιστοποίηση Λιμένων
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: η εταιρική υπευθυνότητα μακροχρόνια επένδυση
ΑΓΟΡΕΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Β.ΠΑΤΣΟΥΡΑΤΗΣ. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ● Αύξηση των Επενδύσεων ● Τόνωση της Απασχόλησης ● Συγκράτηση Τιμών ● Βελτίωση.
1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χρυσοβαλάντου Μήλλιου
ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (BEng. , MEng.)
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ανάπτυξη και Περιβάλλον Π. Κάπρου Καθηγητή ΕΜΠ και Προέδρου ΡΑΕ.
Λύκειο Αγίου Νικολάου Τάκη Βασιλική Όθωνος Κατερίνα
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
European Commission. 1975: πρώτη δράση της κοινότητας: κινητικότητα φοιτητών Σεπτέμβριος 1980: Δίκτυο Ευρυδίκη Κεντρική Μονάδα & 9 Εθνικές Μονάδες Ανταλλαγή.
1 Το Κοινωνικό Κόστος από τη Χρήση Αυτοκινήτων στις Κυπριακές Πόλεις Θεόδωρος Ζαχαριάδης Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η εξοικονόμηση ενέργειας μαζί με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι οι δύο καινούριες συνιστώσες της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ-ΜΜΜ,ΖΩΝΕΣ ΗΠΙΑΣ ΚΗΚΛΟΦΟΡΙΑΣ,ΠΟΔΗΛΑΤΑ
Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Κρήτης 2005
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων 20 Φεβρουαρίου 2014 μέσω δράσεων πρόληψης, μείωσης, χωριστής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Δ.Ε.Υ.Α
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
Η πολιτική για το θαλάσσιο περιβάλλον και την παράκτια ζώνη
Ομάδα 2 Παναγιώτης Μπελτάος Μάριος Μπορόβας Βασίλης Κανελλόπουλος
Ο ρΟλοΣ και η συνεισφορΑ των γραφιστΩν προς την αειφορΙα
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
« Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή & Ελληνική Αγορά Ενέργειας από τη σκοπιά της Βιομηχανίας » 11 Νοεμβρίου 2014 Κωνσταντίνος Κουκλέλης Πρόεδρος Δ.Σ.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
ΑΘΗΝΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ η ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Προκλήσεις κλάδου: Κόστος κινητής τηλεφωνίας Οι τιμές στην Ελλάδα έχουν προσεγγίσει το μέσο όρο των τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Η πτωτική πορεία.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ MARKETING
Η εισφορά του δικαίου του ανταγωνισμού στην ανάπτυξη ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Η σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απουσία πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα σε κράτη-μέλη και σταθερότητα Κατάργηση της θανατικής ποινής, προσήλωση στους δημοκρατικούς.
Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής Σεμινάριο για μελλοντικούς οικονομολόγους (Μέρος Β’) στα πλαίσια του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» της Γ’ Τάξης.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ Γενικός Διευθυντής Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ως Μοχλός Ανάπτυξης του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα.
Σύστημα Εταιρικής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Corporate Environmental Management System)* Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πατρών Δημήτριος Τζελέπης,
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Τι είναι ανακύκλωση; Οφέλη Ανακυκλώσιμα προϊόντα
1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Τα Βασικά Στοιχεία του ΕΠ.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 12: Η Εποχή μετά το 1973 Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Φόρος δαπάνης.. Φόρος επί της δαπάνης. Το ποσό του εισοδήματος που μεταβιβάζεται από την φορολογούμενη μονάδα στο δημόσιο εξαρτάται από το μέγεθος της.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Εισαγωγή στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Δ.Ε.Υ.Α
Επιχειρηματικός Σχεδιασμός
360funding.gr Μάϊος 2017.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Εταιρικη Κοινωνικη Ευθυνη)
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΠΑΣΙΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Ασκήσεις: Οικονομικά των φυσικών Πόρων και του Περιβάλλοντος
ΠαρουσΙαση επιχειρηματικοΥ σχεδΙου
Φορολογία Pigou ορισμός Ο φόρος Pigou εξασφαλίζει το άριστο σημείο
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
Φόροι ή δαπάνες για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων;
Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός
Η Διαχείριση του Πλούτου των Εθνών στο σύγχρονο Οικονομικό και Τεχνολογικό Περιβάλλον Οδυσσέας Κοψιδάς (ΠΕ 09, 17.05)
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Καθηγητής Δημήτρης Γκίνογλου
Γιώργος Γραμματικάκης
ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Το αξίωμα του πολίτη είναι:  τίτλος τιμής  η ουσία της Δημοκρατίας  αξίωμα με απεριόριστη διάρκεια  ύψιστη αρετή που περιέχει την ικανότητα του άρχειν.
Περιβάλλον Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών Γ΄ Λ
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

 Ως πράσινη ανάπτυξη νοείται η προώθηση της οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία (natural assets) συνεχίζουν να παρέχουν τους πόρους και τις υπηρεσίες οικοσυστημάτων πάνω στα οποία βασίζεται η ευημερία μας. Για να το επιτύχει, πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης μετασχηματίζοντας τις επενδύσεις και την καινοτομία που θα υποστηρίξουν τη διαρκή ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες.  Η επιστροφή στη «συνήθη κατάσταση» δε συνιστά ούτε φρόνιμη και σε τελική ανάλυση ούτε βιώσιμη επιλογή, καθώς ενέχει κινδύνους που θα μπορούσαν να επιφέρουν ανθρώπινο κόστος και περιορισμούς στην οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, όπως η αυξημένη λειψυδρία, η «συμφόρηση» πόρων (resource bottlenecks), η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υδάτων, η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας.

 Παραγωγικότητα  Καινοτομία  Νέες αγορές  Εμπιστοσύνη  Σταθερότητα

 Τα φορολογικά συστήματα διακρίνουμε τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους  η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υψηλότερη από ότι η αντίστοιχη στις άλλες βιομηχανοποιημένες χώρες.  οι περιβαλλοντικοί ή πράσινοι φόροι χαρακτηρίζονται ως ένα από τα αποτελεσματικά μέσα για την άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής

 Με τον όρο περιβαλλοντικοί φόροι ή πράσινοι φόροι νοούνται φόροι και τέλη που επιβαρύνουν άμεσα ή έμμεσα προϊόντα, που συνδέονται με επιβαρυντικές για το περιβάλλον δραστηριότητες.  Θα μπορούσαν, επίσης να οριστούν ως, υποχρεωτικές ανταποδοτικές οικονομικές επιβαρύνσεις των οποίων τα έσοδα εισρέουν απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό ή προορίζονται για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένου στόχου.

 Tο πλεονέκτημα των περιβαλλοντικών φόρων, ως μέσο άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής έναντι των λοιπών μέσων είναι η αποτελεσματικότητά τους. Οι φόροι σε ρυπαντικά φορτία ωθούν στη μείωση της ρύπανσης, από τη στιγμή που οι ρυπαίνοντες επιδιώκουν την εξισορρόπηση του φορολογικού φορτίου στη διαμόρφωση της τιμής του πωλούμενου προϊόντος.  Οι πράσινοι φόροι αποτελούν ισχυρό κίνητρο για καινοτομία γιατί οδηγούν σε αλλαγές καταναλωτικών συμπεριφορών και επίσης, συνιστούν βασικούς μοχλούς για την υλοποίηση της αρχής για «ορθή διαμόρφωση των τιμών» («getting prices right») αφού εξωτερικεύουν κρυφά κόστη9. Έτσι, διευκολύνουν την εξομάλυνση της λειτουργίας της αγοράς από στρεβλώσεις.  Σημαντικό πλεονέκτημα επίσης είναι το ότι επιτρέπουν τη μετατόπιση του φορολογικού βάρους από την εργασία σε άλλη πηγή δημοσίων εσόδων, όπως είναι το περιβάλλον. Κατά αυτό τον τρόπο, διευρύνεται η φορολογητέα βάση προς ένα νέο τομέα, που έχει τη δυναμική να αποφέρει έσοδα, όταν τα προερχόμενα από την εργασία -όπως προαναφέραμε- συρρικνώνονται. Με αυτό ακριβώς το επιχείρημα εισάγονται από τις κυβερνήσεις οι περιβαλλοντικοί φόροι

Παρόλο που η ώθηση για την εισαγωγή των περιβαλλοντικών φόρων είναι σημαντική, τα έσοδα που προκύπτουν έχουν μεν αυξητική τάση, όχι όμως ανάλογη της δυναμικής αυτής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι:  η υψηλή τιμολόγηση του πετρελαίου στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας δεν επέτρεψε την επιπλέον φορολόγηση της ενέργειας.  η προτίμηση των ευρωπαϊκών κρατών να υιοθετήσουν άλλα οικονομικά μέσα και ιδίως τα συστήματα εμπορίας αδειών εκπομπής ρύπων.  η προσήλωση που τελικά έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις στην άσκηση φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών.

Στην Ελλάδα, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για μια περιβαλλοντική φορολογική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης μειώνεται από το 44% στο 24% και τα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους αυξάνονται από το 7% που είναι σήμερα (προερχόμενα κυρίως από τη φορολογία των καυσίμων) στο 18% των συνολικών εσόδων. Η πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας προβλέπει την επιβολή φόρων:  στην ενέργεια (προϊόντα πετρελαίου και ηλεκτρισμός)  στις μεταφορές (τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης, τέλη διοδίων)  στη ρύπανση (πλαστική σακούλα, λιγνίτης, φυτοφάρμακα, λιπάσματα)  στους φυσικούς πόρους (νερό, λατομεία, δόμηση).

Η πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ευκαιρία για την αναδιάταξη της φορολογίας προς την κατεύθυνση της αναζήτησης νέων πηγών δημοσίων εσόδων, που αντισταθμίζουν τις απώλειες από την κατάργηση άλλων που κρίνονται πλέον ως στρεβλωτικοί. Παράλληλα, οι πράσινοι φόροι επιβαλλόμενοι μόνοι ή σε συνδυασμό με άλλα οικονομικά μέσα συνιστούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εστιάσει πλέον ξεκάθαρα προς αυτή την κατεύθυνση.

 Commission of the European Communities, Green Paper on market-based instruments for the environment and related policy purposes, COM (2007) 140 final.  EU-TAXUD, Taxation papers: the role of fiscal instruments in the environmental policy, Working Paper, no 19,  Eurostat (Taxation and Customs Union), Taxation trends in the European Union,  OECD, Environment Directorate, The Political Economy of Environmentally Related Taxes, Paris,  Palaiocrassas Y., Environmental Fiscal Reform, A proposal for Greece, Metamorphosis, no 19/2008.  Tax and the Environment, A world of possibilities (συλλογικό έργο), IBFD,  Ελληνική Εταιρεία, Φορολογία για το Περιβάλλον, εκδ. Λιβάνη,  Λαζαρέτου Θ., Φορολογική πολιτική και προστασία περιβάλλοντος, ΔΦΝ 1383/2007.