ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Β 4.2 Δυνάμεις στο εσωτερικό της Γης (ενδογενείς)
Advertisements

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Väder- och Klimatförändringar
1 ο ΓΕΛ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ 1 Ο Τετράμηνο ο Γενικό λύκειο Θρακομακεδόνων Ά τάξη Σχολική χρονιά
Σύγκλιση λιθοσφαιρικών πλακών (Ωκεάνιος με ωκεάνιο φλοιό) 1. Σύγκλιση λιθοσφαιρικών πλακών (Ωκεάνιος με ωκεάνιο.
«Σεισμοί και ηφαίστεια»
ΥΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή έξοδος από το εσωτερικό της Γης ή άλλου ουράνιου σώματος που επιτρέπει την έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από.
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
ΗΗΜΕΙΑ.
Ηφαίστεια Η δομή ενός ηφαιστείου.
ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Γιάννης Μόκιας, ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων.
Εκρήξεις ηφαιστείων.
ΣΕΙΣΜΟΣ.
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΛΦΑΔΗΣ ΓΚΡΑΝΤΟΥΝΗΣ.
Β 4.3 Οι δυνάμεις που διαμορφώνουν το ανάγλυφο της γης
Χαβάη Τα νησιά Χαβάη βρίσκονται στον Ειρηνικό, έχουν πληθυσμό και πρωτεύουσά τους τη Χονολουλού με κατοίκους.
Της μαθήτριας του Α4 Χάλια Μαρίας του 1ου Γυμνάσιου Άργους.
ΣΕΙΣΜΟΙ - ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας
ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΕΣ
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων.
ΣΕΙΣΜΙΚΗ & ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ στην ΕΥΡΩΠΗ
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Εργασία στην Γεωγραφία
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων.
Ακραία Φυσικά Φαινόμενα
ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ.
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων.
ΦΤΙΑΞΑΜΕ «ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ» ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ… «ΧΗΜΕΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
Ηφαίστειο Χαβάης ΚΙΛΑΟΥΕΑ: Η εργασία αυτή θα μας μιλήσει για τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρεται για το ενεργότερο ηφαίστειο στην Γη το Κιλαουέα. Αυτό.
Καλώς ορίσατε στον μαγικό κόσμο των ηφαιστείων!
Τα 29 ηφαιστεια τησ ελλαδασ
ΣΕΙΣΜΟΙ ΝΑΣΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ.
Θανάσης Παναγιώτης Καρατζιά Βασιλική Κλιμ Αλέξανδρος Τσέρβοβα Αναστασία Κατσαφούρος Γιάννης Καθηγητές: Δημητροπούλου Νάνσυ (ΠΕ04) Σταθογιαννόπουλος Ντίνος(ΠΕ19)
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΑ ΤΟΞΑ
Βεζούβιος Εργασία στην Γεωγραφία των μαθητών : Χρήστος Πανδής
Φαινόμενο του θερμοκηπίου
Σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Θάνος-Χάρης Στ' Ηφαίστεια και Σεισμοί !!
Χρήστος Ανθή Στ ’2.  Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης ( ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος ) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη.
ΛΙΟΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α 4 Σχ. Έτος ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ.
Κλιματική αλλαγή.
ΚΙΝΗΣΗ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ - ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Δυνάμεις που διαμορφώνουν
Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Εργασία Γεωγραφίας Κοτσοβού Γρηγόρη Μαθητή της τάξης Β4
Θερμότητα.
Καταστροφές.
ΦΤΙΑΞΑΜΕ «ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ» ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ… «ΧΗΜΕΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.
Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα
ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ Ο Βεζούβιος είναι βουνό-ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάπολη. Μέχρι το 79 μ.Χ., το θεωρούσαν ένα απλό.
Θέμα: Ηφαίστειο Κιλιμάντζαρο
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΑ ΤΟΞΑ
Ηφαιστεια αγγελικη & χριστιανα Στ΄2.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ (PROJECT)
ΜΑΘΗΜΑΤΑ 9, 10 Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη
Οι σεισμοί και τα ηφαίστεια στη ζωή μας
ΗΦΑΊΣΤΕΙΑ Το σιδηρουργείο του Ηφαίστου. ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ Ηφαίστειο είναι η δίοδος του εσωτερικού της γης από την οποία εκρέει μάγμα. Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί.
Εργασία στην Γεωγραφία
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ «ΝΤΙΝΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ» ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ
Väder- och Klimatförändringar
25. Αλλαγές στην επιφάνεια της Γης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Μαρκόπουλος Νίκος Μουλαγιάννη Ασπασία Πουλόπουλος Βασίλης Χιώτη Χριστίνα

Τι είναι το ηφαίστειο..... Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων  στην επιφάνεια του στερεού φλοιού της γης με την μορφή λάβας Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, όπου γίνονται σεισμοί, υπάρχουν και ενεργά ηφαίστεια Από τα ενεργά, το 60% βρίσκεται στην περίμετρο του Ειρηνικού, το 17% στο κέντρο του, το 14% στο τόξο νότια της Ινδονησίας και το 9% στη Μεσόγειο και την Αφρική Η ύπαρξη ζωής στη Γη σχετίζεται με τη δράση των ηφαιστείων στο μακρινό παρελθόν

Περιοχές σχηματισμού και έκρηξη Τα ηφαίστεια σχηματίζονται σε περιοχές που: οι τεκτονικές πλάκες απομακρύνονται μεταξύ τους οι τεκτονικές πλάκες συγκλίνουν στο εσωτερικό των πλακών, πάνω από τα θερμά σημεία Πώς γίνονται οι εκρήξεις..... Όταν η πίεση στους μαγματικούς θαλάμους αυξηθεί δημιουργείται ένα άνοιγμα, από όπου το μάγμα μπορεί να βρει διέξοδο και να δημιουργηθεί έτσι η έκρηξη Υπάρχουν εκρήξεις βίαιες και εκρήξεις μικρής δύναμης Το μάγμα που βγαίνει από το ηφαίστειο λέγεται λ ά β α , αν εκτιναχθεί ψηλά στον αέρα γινεται σκόνη και λέγεται η φ α ι σ τ ε ι α κ η τ ε φ ρ α

Το ηφαίστειο ως βουνό/ενεργά και σβησμένα ηφαίστεια Το ηφαίστειο ως βουνό/ενεργά και σβησμένα ηφαίστεια Τα είδη των ηφαιστείων είναι τα εξής ως προς το σχήμα: Κώνος σκωρίων: Ευθείες και απότομες πλευρές,μεγάλος κρατήρας κορυφής Ασπιδόμορφο: Πολύ ομαλές πλευρές.Κυρτό σχήμα.  Στρωματοηφαίστειο: Ομαλές πλευρές στα χαμηλά, απότομες πλευρές στα ψηλά,μικρός κρατήρας κορυφής.  ενεργό  χαρακτηρίζεται ένα ηφαίστειο για το οποίο έχει καταγραφεί κάποια ηφαιστειακή δραστηριότητα στη διάρκεια των χρόνων σβησμένο ή νεκρό χαρακτηρίζεται το ηφαίστειο για το οποίο δεν υπάρχει καμία καταγραφή δραστηριότητάς του στους ιστορικούς χρόνους 1- Paricutin, Μεξικό 2- Mauna Loa, Χαβάη 3- Mayon, Φιλιππίνες

ΤΑ 10 ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Περιοχή Χρονολογία Αριθμός θυμάτων 1 Όρος Tambora, Ινδονησία 10-15 Απριλίου 1816  92.000 2 Όρος Pelee, Δυτικές Ινδίες 25 Απριλίου – 8 Μαϊου 1902 40.000.  3 Όρος Krakatoa, Ινδονησία 26 – 28 Αυγούστου, 1883 36.000.  4 Nevado del Ruiz, Κολομβία 13 Νοεμβρίου, 1985  23.000.  5 Όρος Unzen, Ιαπωνία 1792   12,000 - 15,000.  6  Όρος Βεζούβιος, Ιταλία   24 Απριλίου 79 10.000+. 7 Σύμπλεγμα Laki, Ισλανδία 8 Ιουνίου 1783 έως Φεβρουάριος 1784.  9.350 8 Όρος Βεζούβιος, Ιταλία  Δεκέμβριος 1631  6.000 9 Όρος Galunggung, Ινδονησία 1882 4.011 10 Όρος Kelut, Ινδονησία 19 Μαίου, 1919  5.110

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1.650 π.Χ. ήταν μια από τις μεγαλύτερες στα τελευταία 10.000 χρόνια Ήταν η αιτία για το τέλος του Μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη Οι κάτοικοι είχαν εκκενώσει με επιτυχία την πόλη πριν την έκρηξη Έχουν γίνει τουλάχιστον 12 μεγάλες ισχυρές εκρήξεις τα τελευταία 200.000 χρόνια, στο νησί Η πιο πρόσφατη έκρηξη της Σαντορίνης ήταν το 1950, στην Νέα Καμμένη. Η έκρηξη κράτησε λιγότερο από ένα μήνα Έχει τη μεγαλύτερη καλντέρα του κόσμου, ύψους 300μ. και διαμέτρου 11χιλ.

Ηφαίστεια και κλίμα Τα ηφαίστεια: παράγουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα ,αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου μειώνουν τη μέση γήινη θερμοκρασία από μισό έως ένα βαθμό Κελσίου για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια (ηφαιστειακός χειμώνας) προκαλούν την όξινη βροχή είναι υπεύθυνα για την διάσπαση του φωτός στο ερυθρό μήκος κύματος, έχοντας συχνά ως αποτέλεσμα υπέροχα χρωματιστά ηλιοβασιλέματα

Επιπτώσεις ηφαιστείων Θετικές επιπτώσεις Εύφορη γη γύρω απο τις περιοχές των ηφαιστείων - Κοιτάσματα ηφαιστειογενών ορυκτών και μεταλλευμάτων -Πηγή τουρισμού -Παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας Αρνητικές επιπτώσεις -Καταστροφή περιουσιών (σπιτιών, μόνιμων καλλιεργειών) -Θάνατος ανθρώπων -Μείωση εσόδων των επιχειρήσεων -Περιορισμοί στην κατανάλωση -Αύξηση της ανεργίας Για παράδειγμα η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας το 2010 είχε τις εξής συνέπειες: -1,7 δις. δολάρια συνολικό κόστος στις αεροπορικές εταιρείες καθώς ακυρώθηκαν περίπου 60.000 πτήσεις Μείωση του ετήσιου τζίρου της αεροπορικής βιομηχανίας σε ποσοστό 25% Απώλεια 5 δισεκατομμύριων δολλαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ Απώλεια ασφαλισμένης περιουσίας αξίας 98 εκατομμύριων δολλαρίων

ΤΕΛΟΣ