Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ - ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ - ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ - ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Θεοφανεία Καραμπάτσου Κωνσταντίνα Αναγνώστου Μαρία Κώνστα

2 Οι λιθοσφαιρικές πλάκες:
Οι λιθοσφαιρικές πλάκες: ή Κινούνται Παράλληλα ή Απομακρύνονται ή Συγκρούονται

3 1.Παράλληλη Κίνηση Λιθοσφαιρικών Πλακών
Όταν οι λιθοσφαιρικές πλάκες κινούνται παράλληλα δεν δημιουργείται ή καταστρέφεται φλοιός. Σε μία τέτοια περίπτωση σχηματίζονται τα ρήγματα μετασχηματισμού. Επειδή οι επιφάνειες που εφάπτονται δεν είναι ποτέ απολύτως λείες η κίνηση τους προκαλεί θραύση πετρωμάτων και εκδήλωση δυνατών σεισμών.

4 2.Απομάκρυνση Λιθοσφαιρικών Πλάκων
Όταν οι λιθοσφαιρικές πλάκες αποκλίνουν η μία από την άλλη παράγεται φλοιός γιατί από το κενό ανάμεσα στις δύο πλάκες βγαίνει υλικό και ψύχεται δίνοντας έτσι νέο φλοιό.

5 Παράδειγμα απόκλισης λιθοσφαιρικών πλακών
Αποτέλεσμα απόκλισης λιθοσφαιρικών πλακών είναι η δημιουργία των ηφαιστείων. Όταν δύο πλάκες απομακρύνονται η μία από την άλλη κατά μήκος των ορίων των πλακών δημιουργείται ένα άνοιγμα στον φλοιό της Γης από όπου βγαίνουν λιωμένα πετρώματα και τα αέρια από τα βαθύτερα στρώματα. Το μάγμα παγώνει και οικοδομεί μεγάλες οροσειρές ενεργών ηφαιστείων.

6 3.Σύγκλιση λιθοσφαιρικών πλακών
Όταν οι λιθοσφαιρικές πλάκες συγκλίνουν η μία με την άλλη καταστρέφεται φλοιός γιατί η μία πλάκα βυθίζεται κάτω από την άλλη.

7 Παράδειγμα σύγκλισης λιθοσφαιρικών πλακών
Αποτέλεσμα σύγκλισης λιθοσφαιρικών πλακών είναι oι οροσειρές οι οποίες σχηματίστηκαν όταν μεγάλα στρώματα πετρωμάτων συμπιέστηκαν ανάμεσα σε δύο λιθοσφαιρικές πλάκες. Άλλο αποτέλεσμα σύγκλισης πλακών είναι οι νησιωτικές αλυσίδες ή αλλιώς νησιωτικά τόξα.

8

9

10 Λιθοσφαιρικές πλάκες και Ελλάδα
Η σημερινή μορφή της Ελλάδας έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια εξαιτίας της κίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών. Η μορφή αυτή οφείλεται στη σύγκρουση της ευρασιατικής με την αφρικανική πλάκα. Το γεγονός ότι βρίσκεται στα όρια επαφής και σύγκλισης των δύο αυτών πλακών την καθιστά την πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στη Ευρώπη και τη Μεσόγειο και κατέχει την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.


Κατέβασμα ppt "ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ - ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google