ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη διδακτική διαδικασία ο διδάσκων θέτει στόχους, στη συνέχεια μεριμνά για την επίτευξή τους και τέλος αξιολογεί το έργο του, το υλικό.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Advertisements

Διδακτικοί στόχοι.
Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ
Χαρακτηριστικά και Ταξινόμηση των Ψυχολογικών Τεστ
Μερικά ακόμη παραδείγματα
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Αξιολόγηση του Μαθητή Σεπτέμβριος Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση Τί είναι η αξιολόγηση; Τι είναι η Αξιολόγηση: Είναι όλες εκείνες οι ενέργειες των εκπαιδευτικών.
ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
5. Χαρακτηρισμός των μαθηματικών γνώσεων των μαθητών.
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ 7 Σεπτεμβρίου 2012 Εισηγητής: Χαράλαμπος Χαραλάμπους.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Ο Ρ ΟΛΟΣ Τ ΗΣ Σ ΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ Γ ΙΑ Τ Η Δ ΙΔΑΣΚΑΛΙΑ - Σ ΠΟΝΔΥΛΩΣΗ Τ ΟΥ Σ ΤΟΧΟΥ Αναστασία Α. Γεωργιάδου Δρ. Χημείας στο πεδίο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών προσφέρει τη δυνατότητα: Να βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος,
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:RECENT DEVELOPMENTS IN FORMAL SETTINGS.(ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ) ΌΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡ.:ΔΟΜΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ Α.Μ :
Αξιολόγηση Μαθητή Επιμέλεια Σχ Συμβούλου Χ Ορφανου.
3 α. Η αξιολόγηση ως παιδαγωγική πράξη σε σχέση με το μαθητή (μορφές, κριτήρια, τεχνικές κ.λπ.) Ιωάννα Κομνηνού.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Μοντέλα και μορφές αξιολόγησης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ1 ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟ.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
1 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Μαυρομμάτη Ευφημία Σχολική Σύμβουλος.
Γιάννης Τζωρτζάκης Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12 Αξιολόγηση με Πίνακες Διαβαθμισμένων Κριτηρίων (rubrics) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 3: Νοσηλευτική Διεργασία. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Ενότητα 2_3 Η Εξέταση Τίτλος μαθήματος: Εκπαιδευτική αξιολόγηση.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Εισηγήτριες: Δρ Ελένη Π. Μαράκη Σχολική Σύμβουλος ΔΕ Πρόεδρος ΙΑΚΕ Δρ Μαρία Ι. Καδιανάκη Σχολική Σύμβουλος ΔΕ Γενική Γραμματέας ΙΑΚΕ Η αξιολόγηση του μαθητή.
Αξιολόγηση Απόδοσης Εργασίας Νικόλαος Κωνσταντόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής.
 Η παιδοκεντρικότητα Η αυτενέργεια – Η εποπτεία – Η εργασία κατά ομάδες – Η σύνδεση του σχολείου με τη ζωή Η Διαθεματικότητα Η καλλιέργεια διαπροσωπικών.
Ερωτηματική μέθοδος Η ερωτηματική μέθοδος είναι αμφίδρομη επικοινωνία Αποτελείται από δύο στοιχεία: την ερώτηση και την απάντηση Θέτει τον εκπαιδευόμενο.
Δρ. Μάριος Παντελή (EdD)
Διαμορφωτική Αξιολόγηση του Μαθητή: Από τη Θεωρία στη Χάραξη Πολιτικής
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Μεθοδολογία της έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι &ΙΙ
Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Βασικές Έννοιες Η αξιολόγηση είναι η απόδοση μιας ορισμένης αξίας σε κάποιο πρόσωπο ή πράγμα με βάση συγκεκριμένα, σαφή και προκαθορισμένα κριτήρια και.
ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Διαδικασία Μάθησης Γνωστικές Δεξιότητες
Πορεία διδασκαλίας Στάδιο προετοιμασίας Στάδιο παρουσίασης
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Μαθησιακοί στόχοι κεφαλαίου
Μεθοδολογία της έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι &ΙΙ
«Αξιολόγηση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» 14/3/2017
Θέματα Συνάντησης Εξορθολογισμός της ύλης-Αξιολόγηση μαθητών -Flipped classroom-ανεστραμμένη τάξη Παρουσιάσεις-βίντεο ΙΕΠ (οθόνες) Συζήτηση αλλαγές στην.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Εισήγηση Δρ. Δ. Δαποντας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (30%)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
2Ο ΓΕΛ ΙΛΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Κεφάλαιο 2ο: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ISpring QuizMaker.
Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη διδακτική διαδικασία ο διδάσκων θέτει στόχους, στη συνέχεια μεριμνά για την επίτευξή τους και τέλος αξιολογεί το έργο του, το υλικό που χρησιμοποίησε και τις επιδόσεις των μαθητών του. Κατά τον Scriven, πρώτα πρέπει να αξιολογηθούν οι στόχοι και κατόπιν να ελεγχθεί ο βαθμός επίτευξής τους, διότι αν οι στόχοι δεν αξίζουν, δεν ενδιαφέρει κατά πόσο έχουν επιτευχθεί.

ΕΙΔΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1. Επάρκειας γνώσεων 2. Διαγωνισμοί 3. Κατατακτήριες ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1. Διαγνωστική 2. Διαμορφωτική 3. Συνολική ή τελική

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1. Διαγνωστική α) Κατάταξη των μαθητών σε επίπεδα β) Αναζήτηση αδυναμιών και αιτιών στη μάθηση συγκεκριμένου αντικειμένου. 2. Διαμορφωτική α) Να εξαχθούν συμπεράσματα για τροποποίηση της μαθησιακής διαδικασίας με σκοπό τη βελτίωσή της. β) Ο διδάσκων και οι διδασκόμενοι να πληροφορηθούν το όφελος της μάθησης. 3. Συνολική ή τελική Αποσκοπεί στην αντιστοίχιση της αξιολόγησης σε τυπικό βαθμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει τη συνολική εκτίμηση του διδάσκοντα στο ποσοστό επιτυχίας του μαθητή στους στόχους που είχαν τεθεί.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Ελεύθερης ανάπτυξης Αντικειμενικού τύπου Σύντομης ανάπτυξης Δομημένες ερωτήσεις

Α) Ερωτήσεις ελεύθερης ανάπτυξης Στις ερωτήσεις αυτές ο μαθητής σχολιάζει, επιχειρηματολογεί, υπολογίζει, αναλύει, αξιολογεί, αιτιολογεί σε όση έκταση επιθυμεί ανάλογα με το χρόνο που του παρέχεται. Πλεονεκτήματα: 1) Αξιολογούνται οι ικανότητες ανάκλησης και εφαρμογής γνώσεων, σύνθεσης, ταξινόμησης, οργάνωσης, έκφρασης ιδεών, τεκμηρίωσης, διατύπωσης με σαφήνεια και ακριβολογία, η δημιουργικότητα. 2) Ο παράγων “τύχη” για τη σωστή απάντηση είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Μειονεκτήματα: 1) Υποκειμενικότητα στην κρίση η οποία οφείλεται: στις διαφορετικές αντιλήψεις των αξιολογητών για το θέμα, στις διαφορετικές απόψεις περί αυστηρότητας και επιείκειας, στην ψυχολογική κατάσταση, στη πνευματική κόπωση, στην εμφάνιση του γραπτού, στα διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης. 2) Περιορισμένη δυνατότητα κάλυψης μεγάλου μέρους της ύλης και επομένως αύξηση του παράγοντα “τύχη” σε ότι αφορά την επιλεκτική μελέτη. 3) Αυξημένος χρόνος για τη βαθμολόγηση.

Β) Ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου Πρόκειται για ερωτήσεις με προκαθορισμένο τρόπο απάντησης και για το λόγο αυτό η αξιολόγηση είναι αντικειμενική. Διακρίνονται σε: α) Πολλαπλής επιλογής β) «Σωστού – Λάθους» γ) Αντιστοίχισης δ) Συμπλήρωσης κενών. Πλεονεκτήματα: Αντικειμενική, αξιόπιστη, γρήγορη και εύκολη αξιολόγηση. Δυνατότητα αξιολόγησης μεγάλου μέρους της διδακτέας ύλης. Μειονεκτήματα: Δεν προσφέρουν δυνατότητα αξιολόγησης σε ότι αφορά την αιτιολόγηση, την εκφραστική ικανότητα και τη δημιουργική σκέψη. Παρέχουν περιορισμένη αξιολόγηση δυνατότητας επίλυσης προβλημάτων. Ο παράγων «τύχη» στην επιλογή της σωστής απάντησης είναι σχετικά μεγάλος. Τρόποι αποφυγής πιθανότητας τυχαίας επιλογής: Αιτιολόγηση, Υπογράμμιση λαθών, Διόρθωση λανθασμένης ερώτησης

Γ) Ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης Πρόκειται για ερωτήσεις των οποίων η απάντηση είναι περιορισμένη ή εντελώς προκαθορισμένη. Χρησιμοποιούνται για διατύπωση ορισμών, απαρίθμηση αιτιών, αποτελεσμάτων, παραγόντων, αντικειμένων. Σε ότι αφορά τις φυσικές επιστήμες ειδικότερα, οι ερωτήσεις αυτές χρησιμοποιούνται στην ονοματολογία χημικών ενώσεων, στην αναγραφή χημικών εξισώσεων, στην αναφορά των πλανητών κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο κτλ. Δ) Δομημένες ερωτήσεις Είναι εκείνες που διαιρούνται σε υποερωτήσεις, οι οποίες υποδιαιρούνται σε άλλες υποερωτήσεις κτλ. Η δόμηση μπορεί να είναι γραμμική ή να έχει τη μορφή κλάδων. Γραμμική δόμηση σημαίνει κάθε ερώτημα να εξαρτάται από το προηγούμενο. Μια δομημένη ερώτηση έχει τη μορφή: «Να αναφερθεί …. Να ορισθεί το….. Να περιγραφεί η…. Να υπολογισθεί το…. Να αιτιολογηθεί το….»

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΛΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Εγκυρότητα: Να ανταποκρίνεται στη διδαχθείσα ύλη και τους αντικειμενικούς στόχους. Αντικειμενικότητα: Να είναι ανεξάρτητη από προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες, από θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτικά φρονήματα, από την ψυχολογική κατάσταση των εξεταστών κτλ. Αξιοπιστία: Να δίνει την ίδια ή παραπλήσια βαθμολογία αν πραγματοποιηθεί από διαφορετικούς εξεταστές. Διακριτική ικανότητα: Να κατατάσσει τους εξεταζόμενους ανάλογα με τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Πρακτικότητα: Να είναι εύκολα αξιοποιήσιμη και να δημιουργείται σχετικά εύκολα.