Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Επίπτωση της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης στην απασχόληση στα πλαίσια της διεύρυνσης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Στόχοι: Ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σχεδιασμού για το υπό διαπραγμάτευση προτεινόμενο νέο πλαίσιο της Προγραμματικής.
Advertisements

Δημήτριος Κοντός πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Ενότητα Α2 Ο Ρόλος του Τουρισμού στις Πολιτικές Αύξησης της Απασχόλησης και στην Αντιμετώπιση της Ανεργίας Εισηγητές: κκ. Π. Παπαγεωργίου, Ι. Χασσίδ Καθηγητές,
Η προστιθέμενη αξία των Ιδρυμάτων μέσω της παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Κυριακή Μπαλτά.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
ΑΝΕΡΓΙΑ.
CEO & CSR Money Conference 2012 Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 Ρ. Σουλάκη Δντρια ΕΚΕ Ομίλου.
Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής
Απασχόληση και Διεύρυνση εμπειρίες από διασυνοριακές περιοχές
12 Οκτωβρίου 2009 «Η πορεία της βιομηχανίας προς το 2020 Περιφερειακή Ανάπτυξη – Καινοτομία - Εξωστρέφεια»
Κρίση, Κοινωνική Συνοχή & Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ EX ANTE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ 4Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Παρουσίαση: Μιράντα Θεοδωροπούλου Ε.Υ.Σ.ΕΚΤ - Στέλεχος.
Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
ΓΡΑΦΗΜΑ 1 Δείκτης ΑΕΠ κατά Τομείς Οικονομικής Δραστηριότητας: Ν. Ιωαννίνων/Σύν. Χώρας.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Δρ. ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΙΤΟΣΚΑ ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Κύρια Ευρήματα Μελετών και Ερευνών Θοδωρής Λιανός.
1 Γεωγραφία της εργασίας & της αναδιάρθρωσης σε μια εκκολαπτόμενη Βαλκανική Μητρόπολη: η Θεσσαλονίκη & η βιομηχανία της Γκιάλης Στέλιος Δρ. Οικονομικής.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
Εφαρμογή του νόμου 4262/2014.  Η μεταρρύθμιση απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης  Με την Υπουργική Απόφαση του ΥΠΑΑΝ: ◦ Καταργούνται άδειες που.
European Commission 1 Μετανάστευση: Αποτελεσματική Πολιτική και Ανοιχτή Κοινωνία ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Διάσκεψη Σερρών Ιουνίου 2004 Ερίκ Γκαζόν Σύμβουλος σε θέματα Εργασιακών Σχέσεων & Απασχόλησης Ποιές είναι οι προοπτικές απασχόλησης στους νόμους.
Ευρυζωνικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση Τρέχουσες εξελίξεις – μελλοντικές προκλήσεις.
Περιφερειακή Πολιτική ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δεκέμβριος 2004 EL Κανονισμοί 1 Πολιτική συνοχής ( ) Πρόταση της Επιτροπής για νέους κανονισμούς 14 Ιουλίου.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
Προγραμματισμός Ανθρώπίνου Δυναμικού
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
National Technical University of Athens School of Electrical & Computer Engineering Μητρο π ολιτικά Ο π τικά Δίκτυα και Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
National Technical University of Athens School of Electrical & Computer Engineering Η ανάπτυξη των Δημόσιων Οπτικών Μητροπολιτικών Δικτύων στο πλαίσιο.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ Γενικός Διευθυντής Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ως Μοχλός Ανάπτυξης του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα.
Επιχειρησιακό ΠρόγραμμαΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Α΄ ΦΑΣΗ: Στρατηγικός Σχεδιασμός.
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
Διαδικασία Αστικοποίησης - Αίτια Ανάπτυξης των Πόλεων n Δύο βασικές κατηγορίες αιτίων: –Αίτια απομάκρυνσης από την ύπαιθρο –Αίτια προσέλκυσης στην πόλη.
Δημογραφικά Χαρακτηριστικά της Λάρνακας Ανάλυση S.W.O.T.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ρόϊδω Μητούλα. Ρόϊδω Μητούλα.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Στο τέλος της ύφεσης, απολογισμός και αξιολόγηση των προοπτικών.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ Γ. Π. Α Μια χαρτογράφηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν Γεωπόνους.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
Τουριστική Διαφήμιση & Δημόσιες Σχέσεις
Ενοτητα 5. αμεσεσ ξενεσ επενδυσεισ
360funding.gr Μάϊος 2017.
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( )
Η ΚΑΜΠΥΛΗ PHILLIPS Σύμφωνα με την θεωρία της βραχυχρόνιας καμπύλης του Phillips, ο πληθωρισμός και η ανεργία σχετίζονται αντίστροφα μεταξύ τους, δηλαδή.
Τουριστική Διαφήμιση & Δημόσιες Σχέσεις
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
Κατερίνα Αλεξομανωλάκη,
Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:
Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2η έκδοση
Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2η έκδοση
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Π.κ.Ε ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΛΥΣΕΙΣ
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Επίπτωση της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης στην απασχόληση στα πλαίσια της διεύρυνσης Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκυερ του Peter Schneidewind

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Μια πολυκεντρική περιοχή ανατολικά των Άλπεων

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Βασικά χαρακτηριστικά  8,5 εκατομμύρια κάτοικοι  Εμβαδόν: km 2  2 Πρωτεύουσες: Βιέννη και Μπρατισλάβα  2 σημαντικά περιφερειακά κέντρα: Μπρνο και Γκιερ  Πολεοδομικά συγκροτήματα και αγροτικές περιοχές

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Εργατική δύναμη  Εργατικό δυναμικό 4,1 εκατ. ανθρώπων  Εκ των οποίων 46% γυναίκες  Τέσσερα συστήματα αγοράς εργασίας ενσωματωμένα σε τέσσερα εθνικά πλαίσια  Τοπικές διαφορές μέσα στις τέσσερις αγορές εργασίας

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Περιοχή του Μπρνο – οικονομική κατάσταση  Μετά την ισχυρή οικονομική κατάσταση του 1995, ακολούθησε βαθιά ύφεση το 1997/1998, αποκατάσταση από το 2000  Αναμενόμενη δυναμική ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμη προοπτική, χάρη στην παραγωγικότητα της εργασίας που μεγαλώνει από το 1998  Θετική ανάπτυξη του ΑΕΠ – υψηλές επενδυτικές δραστηριότητες - αξιοσημείωτη εκροή της παραγωγής έντασης εργασίας  Αξιοσημείωτη αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ), με θετικές προοπτικές για το μέλλον: αυτοκινητοβιομηχανία και ηλεκτρομηχανική, βιοτεχνολογία, φαρμακοποιία και αεροναυτική.

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Περιοχή του Μπρνο – Αγορά εργασίας  Σχετικά υψηλό ποσοστό απασχόλησης (65%), αλλά μειούμενο  Αναμένεται η αύξηση της ανεργίας να συνεχιστεί λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων  Η απασχόληση των αλλοδαπών εργαζομένων συγκεντρώνεται στις αστικές περιοχές, ενώ πολλοί από αυτούς δεν καταγράφονται  Και η γεωργία και η βιομηχανία καταλαμβάνουν υψηλά τμήματα της απασχόλησης, με κάμψη όμως στη γεωργία  Υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, όμως υπάρχουν διαρθρωτικά εμπόδια για την προσαρμοστικότητα – εμπόδια για τις υπό ανάπτυξη βιομηχανίες

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Περιοχή της Μπρατισλάβας – οικονομική κατάσταση  Μόνο αργή αναδιάρθρωση της βιομηχανίας κατά τα μέσα της δεκαετίας του 90  1998: νέο οικονομικό πρόγραμμα: μείωση της υπερβολικής εγχώριας ζήτησης, επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων  Αύξηση της εισροής ΞΑΕ από το 1999, με το μεγαλύτερο μέρος στη Μπρατισλάβα (56%), κυρίως στη βιομηχανία  Το ΑΕΠ κανά κεφαλήν στη Μπρατισλάβα ανέρχεται σε ποσοστό διπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Περιοχή της Μπρατισλάβας – αγορά εργασίας  Ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στην περιοχή της Μπρατισλάβας (πολεοδομικό συγκρότημα) και το Zapadne Slovensko (hinterland), π.χ. ποσοστό απασχόλησης: Bratislavsky (70,2%), Zapadne Slovensko (57,2%)  Αποκατάσταση της απασχόλησης από το 1994, όμως το ποσοστό απασχόλησης μειώνεται ενώ αυξάνεται το ποσοστό ανεργίας  Αυξάνεται ο τομέας παροχής υπηρεσιών, παραμένει όμως ακόμα υπο-ανάπτυκτος  Μεγάλο τμήμα της απασχόλησης καταλαμβάνεται από την βιομηχανία, αναμένεται όμως να μειωθεί

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Περιοχή του Γκυέρ – οικονομική κατάσταση  Η μαζική εισροή των ΞΑΕ στις δυτικές περιοχές άρχισε αρκετά νωρίς  100 θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών καλύπτουν το 1/3 της βιομηχανικής απασχόλησης και περισσότερο από το 50% της παραγωγής  Δυναμική ανάπτυξη στις βιομηχανίες: ειδικότερα στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα ηλεκτρονικά και τα μηχανήματα γραφείου  Εκτίμηση: ο μη καταγεγραμμένος τομέας συμβάλλει στο 20% του ΑΕΠ

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Περιοχή του Γκυέρ – αγορά εργασίας  Υψηλό ποσοστό απασχόλησης (63,5%) σε σχέση με το εθνικό επίπεδο  Η ανεργία είναι χαμηλή με περαιτέρω καθοδικές τάσεις, παρά μια σημαντική αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας  Έλλειψη εργαζομένων γαλάζιων γιακάδων, ιδιαίτερα των εξειδικευμένων εργαζομένων στους τομείς υψηλής μεγέθυνσης  Αυξανόμενη αναντιστοιχία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εργασίας, ως προς την εξειδίκευση  Μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας λόγω της πολύ υψηλής μεγέθυνσης της παραγωγικότητας της εργασίας στη βιομηχανία

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Περιοχή της Βιέννης – οικονομική κατάσταση  Πολύ δυναμική ανάπτυξη μέχρι και το 2000, χαμηλότερη ανάπτυξη από το 2001  Η πρωτεύουσα, ο δήμος της Βιέννης, έχει το υψηλότερο ΑΕΠ κατά κεφαλήν στην Αυστρία  Συσσώρευση υποδομής υψηλού επιπέδου και πολύ ωραίες τοποθεσίες στην Αυστρία  Σημαντική εισροή των ΞΑΕ στη δεκαετία του 90, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός τοπικών εδρών διεθνικών εταιρειών βρίσκεται εδώ

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Περιοχή της Βιέννης – αγορά εργασίας  Ποσοστό απασχόλησης πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, αύξηση της απασχόλησης από τη μέση της δεκαετίας του 1990  Μείωση του ποσοστού ανεργίας σε σχετικά χαμηλό επίπεδο – υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στις γύρω περιοχές  Οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζονται

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Περιοχή της Βιέννης – αγορά εργασίας  Αναμενόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού με υψηλή εξειδίκευση  Η μετανάστευση από τις υπό Ένταξη Χώρες παίζει και θα παίζει ελάχιστο ρόλο  Οι ροές εργαζομένων από τις υπό Ένταξη Χώρες ιδιαίτερα προς τη Βιέννη και τις γύρω περιοχές θα συνεχίσουν να αυξάνονται  Υπάρχει συμφωνία για ποσόστωση (quota) διασυνοριακών εργαζομένων μεταξύ του Burgenland και της Ουγγαρίας

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Αναμενόμενοι ημερήσιοι εργαζόμενοι

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Ποσοστά απασχόλησης και τομεακή δομή Απασχολούμενοι Γεωργία Υπηρεσίες Βιομηχανία 70 και άνω 65 έως και κάτω των 70 Κάτω των 65 Ποσοστό απασχόλησης

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Ποσοστό απασχόλησης 10% και άνω 4 έως και 10% Κάτω των 4% Ποσοστό απασχόλησης

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Μια νέα λειτουργική αγορά εργασίας ;  Παρόμοια δομή της εξειδίκευσης, παρόμοια προβλήματα ως προς την κατανομή της εξειδίκευσης  Χαμηλή γεωγραφική κινητικότητα, παρεμποδιζόμενη από το υψηλό κόστος μετακίνησης εντός των υπό Ένταξη Χωρών  Σημαντική η τεχνολογία και η παραγωγή έντασης κεφαλαίου, προς αναβάθμιση στο άμεσο μέλλον  Υψηλά επίπεδα των ΞΑΕ ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας  Μειούμενες μισθολογικές διαφορές, αναλογούσες όμως σήμερα σε αναλογία 1:4 και πλέον

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Καθεστώς αγοράς εργασίας μεταξύ των υπό Ένταξη Χωρών  Μεταξύ Τσεχίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας δεν προβλέπεται κανένας μεταβατικός κανονισμός  Ουγγαρία σήμερα: νόμιμες άδειες εργασίες σε ξένους εργαζομένους το χρόνο – κυρίως από τις ουγγρικές μειονότητες στις γειτονικές χώρες  Οι Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης σε περιφερειακό επίπεδο συνεργάζονται περισσότερο μαζί, υπάρχουν συμφωνίες για ευέλικτη ανταλλαγή εργασίας  1993: Συμφωνία μεταξύ Τσεχίας και Σλοβακίας για την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Εργασία και άλλες διασυνοριακές αγορές  Η αγορά εργασίας είναι η μόνη αγορά όπου κυριαρχούν οι περιορισμοί μετά την ένταξη (άτυπη αγορά εργασίας)  Οι περιορισμοί σε μια αγορά τείνουν να ακυρώνονται από τις άλλες αγορές  Ο συντελεστής των διαφορών κόστους θα είναι εκμεταλλεύσιμος για τόσο καιρό όσο υπάρχει – προς όφελος των περιοχών που βρίσκονται εκατέρωθεν των συνόρων

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Η ένταξη βοηθά τις ΜΜΕ να δημιουργούν θέσεις εργασίας  Η εγγύτητα επιτρέπει στις ΜΜΕ να δρουν σαν διεθνείς εταιρείες χρησιμοποιώντας μέσα στην εταιρεία τους τον συντελεστή του χαμηλότερου κόστους και να διευρύνουν την εμβέλεια των δραστηριοτήτων τους  Η αξιοποίηση των μειωμένων οικονομικών συντελεστών δημιουργεί συχνά νέα απασχόληση στη νέα και παλαιά τοποθεσία, που μερικές φορές είναι κρίσιμη για την ύπαρξή της  Περισσότερη διαφοροποίηση της απασχόλησης σε όλους τους τομείς, μέσα από την επέκταση σε γειτονικές χώρες

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Διασυνοριακή συνεργασία  Προγράμματα Interreg IIIA / Phare CBC: πρώτες εμπειρίες στην Εποπτεία της Αγοράς Εργασίας  Πρωτοβουλίες από διάφορους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιφερειακούς φορείς  Διαμόρφωση καλών σχέσεων μεταξύ τοπικών Συνδικάτων (Burgenland / Δυτική Ουγγαρία, Κάτω Αυστρία / Νότια Μοραβία)  Η ανάπτυξη της διασυνοριακής αγοράς εργασίας είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα διακυβέρνησης, γι’αυτό και απαιτούνται καινοτόμα μέτρα

Ερευνητική Περιπτωσιολογία Βιέννης – Μπρατισλάβας – Μπρνο – Γκιερ Η Ένταξη είναι η λύση κι όχι το πρόβλημα  Η ένταξη είναι η απάντηση στη διαδικασία παγκοσμιοποίησης γιατί επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές  Η προσχώρηση βοηθά τις ΜΜΕ να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας  Ένα κοινό νομικό πλαίσιο και κοινοί κανονισμοί περιορίζουν το κόστος των συναλλαγών  Ενισχύει την επειγόντως απαιτούμενη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, τουλάχιστον όσον αφορά τους εξειδικευμένους  Μερική νομιμοποίηση της άτυπης αγοράς εργασίας στους κλάδους έντασης εργασίας (οικοδομές, γεωργία, τουρισμός, περίθαλψη)