Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διοίκηση ΜΜΕ και Επιχειρηματικότητα Διάλεξη 3η (2017-18) Η σπουδαιότητα των μικρών επιχειρήσεων
Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.: E-class μαθήματος:

2 Η Σπουδαιότητα των Μικρών Επιχειρήσεων
Η επιχειρηματικότητα είναι ένα φλέγον ζήτημα στις μέρες μας. Εμφανίζεται συχνά σε συζητήσεις μεταξύ των φορέων χάραξης της πολιτικής, των ακαδημαϊκών ερευνητών, ακόμα και σε πιο εκλαϊκευμένες τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η επιχειρηματικότητα είναι κάτι καλό και πρέπει να ενθαρρύνεται. Επίσης, τεκμηριώνεται επιστημονικά όλο και περισσότερο ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παίζουν σημαντικό ρόλο για την απασχόληση, την παραγωγικότητα και, τελικά, την οικονομική ανάπτυξη"

3 Μικρές Επιχειρήσεις στην Ευρώπη

4 Μικρές Επιχειρήσεις - Οικονομική Ανάπτυξη

5 Μικρές Επιχειρήσεις - Οικονομική Ανάπτυξη

6 Μικρές Επιχειρήσεις - Οικονομική Ανάπτυξη
Μια σχέση με καμπύλη μορφής U ανάμεσα στο στάδιο ανάπτυξης μιας χώρας (που αντιπροσωπεύεται με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ) και το επίπεδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μια “βέλτιστη δομή του κλάδου”, έτσι ώστε μία χώρα να μπορεί να έχει “είτε πολύ ελάχιστες, είτε πάρα πολλές μME”, με δεδομένο το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξής της. Το GEM 2003 καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά ΤΕΑ για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ουγκάντα, της Βενεζουέλας, της Αργεντινής και της Χιλής, αντίστοιχα. Αντίθετα η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Ολλανδία έχουν τα έξι χαμηλότερα καταγεγραμμένα ποσοστά ΤΕΑ (μαζί με το Χονγκ Κονγκ και την Κροατία).

7 Μικρές Επιχειρήσεις - Οικονομική Ανάπτυξη
Αν αποδεχθούμε ότι υπάρχει ένα επίπεδο ισορροπίας για την ιδιοκτησία επιχειρήσεων, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συνέπειες για τις αποκλίσεις από αυτή την ισορροπία: Εάν το επίπεδο της επιχειρηματικότητας είναι πολύ υψηλό, η αύξηση του ποσοστού ιδιοκτησίας επιχειρήσεων θα μείωνε την οικονομική ανάπτυξη. Εάν το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό, τότε η αύξηση του αριθμού των καινοτόμων επιχειρήσεων θα ανταμειβόταν με μερίσματα ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.

8 Ο Μεταβαλλόμενος Ρόλος των ΜμΕ
Αιτίες της διαρθρωτικής μεταβολής: Η γενική στροφή από τη μεταποίηση προς τις υπηρεσίες. Η εμφάνιση νέων προηγμένων τεχνολογιών παραγωγής. Η ευέλικτη εξειδίκευση. Οι πολιτικές που εφάρμοσαν οι τοπικοί παράγοντες και οι τοπικοί φορείς.

9 Η Επιχ/τητα στις Αναδυόμενες Οικονομίες
“Υπάρχουν δύο εντυπωσιακές συνέπειες που προκύπτουν από τις μελέτες που αφορούν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Πρώτον, ο ρόλος των μικρών επιχειρήσεων σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι αξιοσημείωτα μικρός, ειδικότερα όταν συγκριθεί με τον αντίστοιχο των χωρών της Δύσης… Δεύτερον, ενώ όλες οι ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες γνώρισαν μια στροφή της οικονομικής δραστηριότητας της μεταποίησης από τις μεγάλες επιχειρήσεις προς τις μικρές, η τάση ήταν ακριβώς η αντίθετη στην Ανατολική Ευρώπη.”

10 Η Επιχ/τητα στις Αναδυόμενες Οικονομίες
H διαδικασία της μετάβασης δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλες τις οικονομίες σε μετάβαση. Tα υψηλά ποσοστά επιχειρηματικής δραστηριότητας συνδέονταν με τη διαθεσιμότητα δανείων, την τήρηση των συμβολαίων, τη διαφθορά στα χαμηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, τις πολλές άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), την αποτελεσματική νομισματική πολιτική, και ‘πολιτικές (όπως λίγοι κανονισμοί και χαμηλή φορολόγηση) που είναι συνεπείς με το να δίνουν στους πολίτες υψηλό βαθμό οικονομικής ελευθερίας’. Από αυτές, η διαθεσιμότητα δανείων και η διαφθορά στα χαμηλά κλιμάκια της κυβέρνησης έτειναν να είναι τα πιο σημαντικά για την ενθάρρυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

11 Η Επιχ/τητα στις Αναδυόμενες Οικονομίες
οι πολιτικές που βοηθούν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων δεν προωθούν υποχρεωτικά και τον υψηλότερο ρυθμό τεχνολογικών καινοτομιών που θεωρείται ότι έχουν κεντρικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη: “Για να επιτύχουν οι χώρες αυτές, όχι μόνο πρέπει να καθιερώσουν πολιτικές συνεπείς με τη στήριξη της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, αλλά πρέπει να έχουν καθιερώσει και πολιτικές που να βοηθούν τις καινοτομίες υψηλής τεχνολογίας. Ένας από τους σημαντικότερους από αυτούς τους παράγοντες είναι η ύπαρξη οικονομικής ελευθερίας, δηλαδή χαμηλή φορολογία, λίγοι ρυθμιστικοί κανόνες και ασφαλή δικαιώματα ιδιοκτησίας.”


Κατέβασμα ppt "Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google