11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite. Τροποποιημένη μέθοδος Penman Η μέθοδος γενικά δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις.
Advertisements

Ηλεκτροτεχνικές Εφαρμογές Ενότητα 3: Σχεδίαση Θερμαντικών Αντιστάσεων Γεώργιος Χ. Ιωαννίδης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο.
1 Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διάλεξη 8 η Διαχείριση Κόστους.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ.
@ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ EΔET A.E. EΘNIKO ΔIKTYO EPEYNAΣ & TEXNOΛOΓIAΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠ. ΕΣΩΤ., ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚ. & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ.
ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ 1.  ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ : Ευρυδίκη Τάκου  Μενέλαος Σαμωνάκης  Δέσποινα Παπουτσάκη  Άννα Τζέκα  ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΑΡΙΟΝ ΠΟΛΙΤΗ  ΓΕΝΙΚΟ.
Υψηλές Τάσεις Ενότητα 2: Θεωρία Διάσπασης του Ατμοσφαιρικού Αέρα Κωνσταντίνος Ψωμόπουλος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό.
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 10: Ελεγχόμενη ατμόσφαιρα - Τροποποιημένη ατμόσφαιρα συντήρησης. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. ΟΡΙΣΜΟΣ Περιβαλλοντικός κίνδυνος είναι η κατάσταση στην οποία οι επιβαρυντικοί παράγοντες μπορούν να βλάψουν το.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός1 Οπτικά φαινόμενα (Ανάκλαση – Διάθλαση)
Ψηφιακή Μετάδοση Αναλογικών Σημάτων Τα σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας σε πολύ μεγάλο ποσοστό διαχειρίζονται σήματα ψηφιακής μορφής, δηλαδή, σήματα που.
Οικονομικά Μαθηματικά Πρόσκαιρες Ράντες Γιανναράκης Γρηγόρης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Κατανομή δειγματοληψίας διαφοράς δύο μέσων δειγμάτων Έστω δύο άπειροι πληθυσμοί, οι οποίοι έχουν – μέσους μ 1 και μ 2 και – Τυπικές αποκλίσεις σ 1 και.
Δημόσιες σχέσεις – Συμπεριφορά, δεοντολογία Διονύσης Ανανιάδης Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος 11 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας Αφροδισιολογίας
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ (Κ105) ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΣΥΡΑΚΟΥΛΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΕ.
Ψηφιακή Σχεδίαση Εργαστήριο Τετάρτη 25/11/2015. Ψηφιακή σχεδίαση  Αποκωδικοποιητής.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός ΜEd – MSc Συνεργάτης ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
Απόδοση Ξενοδοχείων στην Αθήνα- Αττική Νοέμβριος 2015 Stefan Merkenhof.
ΜΑΘΗΜΑΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΗ Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΦΥΣΙΚΗΜηχανολόγων Μηχανικών ΦΥΣΙΚΗ ΙΙΠολιτικών Μηχανικών Α ΝΩΤΑΤΗ Σ ΧΟΛΗ ΠΑΙ ΔΑΓΩΓΙΚΗΣ.
Τα γυναικεία γεννητικά όργανα διακρίνονται σε εσωτερικά και εξωτερικά. Εξωτερικά είναι το αιδοίο το οποίο αποτελείται από τα μεγάλα και μικρά χείλη εσωτερικά.
Η ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με ρευματικά νοσήματα
ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΕ ΝΕΡΟ
Στατιστική ανάλυση των πειραματικών μετρήσεων
Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Ι
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite.
Αθηνά Πατελάρου, RN, MSc, PhD
Ενότητα 4η: ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Αερισμός θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ
6ο Συνέδριο Αθηροσκληρώσεως Τοιχωματική Διατμητική Τάση και Δείκτης Παλμικής Διατμήσεως σε Ανθρώπινο Aρτηριακό Σύστημα Ιωάννης Β. Σούλης^
Μέθοδος LCAO ( linear combination of atomic orbitals= γραμμικός συνδυασμός ατομικών τροχιακών) Βασική ιδέα: όταν το ηλεκτρόνιο βρίσκεται σε ένα από τα.
Λογικός Σχεδιασμός Σχεσιακών Σχημάτων
ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Κ. Ασωνίτου.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Μοντελοποίηση υπολογισμού
Ολική ανάκλαση ή ολική εσωτερική ανάκλαση, ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένα διαδιδόμενο κύμα ανακλάται κατά 100% προσπίπτοντας σε επιφάνεια που.
Γεωμορφολογικά στοιχεία Πολωνίας
Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΣΣΑ
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
Ατομικός Φάκελος Αξιολόγησης Νηπίου (Portfolio Assessment)
Σχεδίαση Μεικτών VLSI Κυκλωμάτων
Συγγραφή επιστημονικής εργασίας
Άσκηση Απόσβεσης (2.10) Ελαστικό κύμα διαδίδεται με ταχύτητα u=2 km/sec σε μέσο στο οποίο ο συντελεστής απόσβεσης εχει τιμή q=0.3 db/λ (ντεσιμπέλ/μήκος.
«Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον»
Άρδευση είναι η παροχή πρόσθετου νερού στις καλλιέργειες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε νερό και να πραγματοποιηθεί κανονική ανάπτυξή τους με στόχο.
Επεξήγηση σχήματος 3.14 & παρουσίαση του παραδείγματος 10.4
Πίνακας σταθερών των εμπειρικών τύπων Hazen-Williams και Manning για διάφορα υλικά κατασκευής των αγωγών.
Άλλα είδη παραπομπής και βιβλιογραφίας.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Από το ΔΟΣ σε Πίνακες Δρ. Νίκος Καρούσος
4η Γεωργία-φρούτα-λαχανικά-λάδι-κρασί
Φυσικοί Παράγοντες.
بسم الله الرحمن الرحيم.
GV giảng dạy: Huỳnh Thái Hoàng Nhóm 4: Bùi Trung Hiếu
العنوان الحركة على خط مستقيم
מעבר אור מתווך שקוף לתווך שקוף
به نام خدا.
Εργαστήριο Από την απλή παρατήρηση στην αξιοποίηση των στοιχείων της
ΠΙΕΣΤΙΚΟΙ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΕΡΙΟΥ
Θεωρητικό Μέρος Τα κρυσταλλικά ιζήματα έχουν δομή κρυσταλλικού πλέγματος , το οποίο από τη μία ένωση στην άλλη διαφέρει και έχει διαφορετική γεωμετρική.
Περιοριστικη Μυοκαρδιοπαθεια
تئوری الاستیسیته Theory of Elasticity كريم عابدي.
Υπολογισμός εγκάρσιας τομής των ρευματοφόρων αγωγών
ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Ядзерныя рэакцыі Ядзерныя рэакцыі Дзяленне ядзер
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 4/4/2019
ΦΑΡΜΑΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
РАДИОАКТИВТІК.
程式設計實習第十一次上課 傅榮勝.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite

Τροποποιημένη μέθοδος Penman Η μέθοδος γενικά δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενες έμμεσες μεθόδους και ισχύει με την κατάλληλη προσαρμογή σε οποιεσδήποτε συνθήκες όταν είναι γνωστά: η θερμοκρασία, η υγρασία, η ταχύτητα του αέρα, η ηλιακή ακτινοβολία και η διάρκεια της ημέρας. Η εξίσωση Penman όπως τροποποιήθηκε από τους Doorendos and Pruitt το 1977 αποτελείται από δυο μέρη: το πρώτο μέρος αναφέρεται στη διαθέσιμη ενέργεια (ακτινοβολία) και το δεύτερο μέρος στην αεροδυναμική κατάσταση της ατμόσφαιρας (ταχύτητα αέρα, υγρασία) και είναι: (mm/day)

Ο διορθωτικός συντελεστής c όπου: c = διορθωτικός συντελεστής που δίνεται σε πίνακα, σαν συνάρτηση της μέγιστης υγρασίας RHmax, της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας στο έδαφος Rs, της ταχύτητας του ανέμου κατά τη διάρκεια της ημέρας Ud και του λόγου Ud/Un, όπου Un η ταχύτητα του ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας Διαθέσιμη ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία Αεροδυναμική κατάσταση της ατμόσφαιρας , άνεμος υγρασία, θερμοκρασία

Ο διορθωτικός συντελεστής c όπου: c = διορθωτικός συντελεστής, συνάρτηση της μέγιστης υγρασίας RHmax, της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας στο έδαφος Rs, της ταχύτητας του ανέμου κατά τη διάρκεια της ημέρας Ud και του λόγου Ud/Un, όπου Un η ταχύτητα του ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας, που δίνεται σε πίνακα ή εναλλακτικά:

Ο συντελεστής βάρους της ακτινοβολίας ως προς τις ατμοσφαιρικές συνθήκες W όπου: W = συντελεστής βάρους «συμμετοχής» της ακτινοβολίας στην διαμόρφωση της τιμής της ΕΤp, που εξαρτάται από την θερμοκρασία και την πίεση (από πίνακα) Είναι ίσος με: Δ είναι η κλίση της ευθείας στη σχέση πίεσης κορεσμού υδρατμών – θερμοκρασίας σε kPa.oC-1, και γ είναι η ψυχρομετρική σταθερά στις ίδιες μονάδες.

Rns = η καθαρή μικρού μήκους ακτινοβολία και Rn = καθαρή ηλιακή ακτινοβολία εκφρασμένη σε ισοδύναμο ύψος εξατμισμένου νερού (mm/day). H Rn μπορεί να μετρηθεί απ’ ευθείας αλλά τέτοιες παρατηρήσεις σπανίζουν. Υπολογίζεται έμμεσα με τη βοήθεια της θεωρητικής ηλιακής ακτινοβολίας, της ηλιοφάνειας, της θερμοκρασίας και της υγρασίας του αέρα, με την ακόλουθη διαδικασία: Rns = η καθαρή μικρού μήκους ακτινοβολία και Rs = είναι η πραγματική ηλιακή ακτινοβολία που φθάνει στην επιφάνεια της γης και υπολογίζεται από τη σχέση:

n/N = σχετική ηλιοφάνεια, το Ν δίνεται από πίνακα Η καθαρή μεγάλου μήκους ηλιακή ακτινοβολία Rnl Ra = θεωρητική ηλιακή ακτινοβολία, είναι αυτή που φθάνει στο απώτατο όριο της ατμόσφαιρας και εξαρτάται μόνο από το γεωγραφικό πλάτος και την ημέρα του έτους (από πίνακα) n/N = σχετική ηλιοφάνεια, το Ν δίνεται από πίνακα Rnl = η καθαρή μεγάλου μήκους ηλιακή ακτινοβολία και αντιπροσωπεύει τη διαφορά της ενέργειας που ακτινοβολεί η γη προς το περιβάλλον και αυτής που δέχεται η γη από το περιβάλλον σαν ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος και υπολογίζεται έμμεσα από τη σχέση:

Επίδραση διαφόρων παραγόντων στην καθαρή μεγάλου μήκους ηλιακή ακτινοβολία σ = σταθερά των Stefan – Boltzman = 1.9867.10-9 T = η θερμοκρασία (οC) (συνάρτηση, που εκφράζει την επίδραση της πιέσεως των υδρατμών στην ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος) eα = πίεση των κορεσμένων υδρατμών στη μέση θερμοκρασία του αέρα (από πίνακα)

Επίδραση του ανέμου και της πίεσης υδρατμών του αέρα στην ET f(u) = συνάρτηση που αντιπροσωπεύει την επίδραση του ανέμου επί της εξατμισοδιαπνοής και υπολογίζεται από: U2 = η ταχύτητα του ανέμου ανά 24ωρο σε ύψος 2 m πάνω από το έδαφος σε (km/day). Αν η ταχύτητα μετράται σε ύψος διαφορετικό γίνεται αναγωγή από τη σχέση: ea – ed = διαφορά μεταξύ της πιέσεως των κορεσμένων υδρατμών στη μέση θερμοκρασία του αέρα και της πραγματικής πιέσεως των υδρατμών του αέρα (mbar)

Πορεία υπολογισμών Penman 1/4

Πορεία υπολογισμών Penman 2/4

Πορεία υπολογισμών Penman 3/4

Πορεία υπολογισμών Penman 4/4

Εμπειρικές μέθοδοι – Μέθοδος Thornwaite ΕΤp = δυνητική ΕΤ για μήνες 30 ημερών με διάρκεια ωρών ημέρας 12 h. Ld διορθωτικός συντελεστής, του οποίου οι τιμές δίδονται από πίνακα σε συνάρτηση με το γεωγραφικό πλάτος και τον μήνα του έτους T μέση μηνιαία θερμοκρασία του αέρα οC υπολογισμένη από τις ημερήσιες

Μέθοδος Thornwaite I = ετήσιος δείκτης θερμότητας που δίδεται από τη σχέση: (9) Τj = μέση μηνιαία θερμοκρασία Ij αντίστοιχοι μηνιαίοι δείκτες θερμότητας υπολογιζόμενοι από πίνακες Ο εκθέτης a υπολογίζεται από τη σχέση: (10)

Μέθοδος Thornwaite Αριθμητική εφαρμογή Σε μια περιοχή με γεωγρ. πλάτος 40ο καλλιεργείται μηδική της οποίας ζητείται να υπολογισθεί η ΡΕΤ κατά τον μήνα Ιούλιο. Η μέση θερμοκρασία του αέρα κατά τους 12 μήνες του έτους είναι: Μήνας Τ (οC) Ιανουάριος 3,0 Μάιος 15,0 Σεπτέμβριος 18,6 Φεβρουάριος 5,5 Ιούνιος 21,0 Οκτώβριος 13,8 Μάρτιος 8,0 Ιούλιος 23,2 Νοέμβριος 9,5 Απρίλιος 11,4 Αύγουστος 22,5 Δεκέμβριος 5,8

Μέθοδος Thornwaite Από τον Πίν. 10.2 βρίσκονται οι τιμές του μηνιαίου δείκτη θερμότητας i που αντιστοιχούν στις παραπάνω θερμοκρασίες και υπολογίζεται ο δείκτης Ι με τη σχέση: Ο εκθέτης a υπολογίζεται: Ο παράγοντας Ld για τον Ιούλιο και για Φ.Π. 40ο από τον Πίν. ΙΧ βιβλ. Κ. Τζιμόπουλου, σ.34, βρίσκεται ίσος με 1,27.

Μέθοδος Thornwaite Η ΡΕΤ του Ιουλίου με μέση θερμοκρασία αέρα 23,2 οC είναι: