Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ολική ανάκλαση ή ολική εσωτερική ανάκλαση, ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένα διαδιδόμενο κύμα ανακλάται κατά 100% προσπίπτοντας σε επιφάνεια που.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ολική ανάκλαση ή ολική εσωτερική ανάκλαση, ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένα διαδιδόμενο κύμα ανακλάται κατά 100% προσπίπτοντας σε επιφάνεια που."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ολική ανάκλαση ή ολική εσωτερική ανάκλαση, ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένα διαδιδόμενο κύμα ανακλάται κατά 100% προσπίπτοντας σε επιφάνεια που χωρίζει δύο διαφανή οπτικά μέσα.

2 Δύο προϋποθέσεις για να έχουμε Ολική Ανάκλαση
Λίγο ..θεωρία Δύο προϋποθέσεις για να έχουμε Ολική Ανάκλαση Το φως να κατευθύνεται από πυκνότερο προς αραιότερο μέσο nαρ>nπυκν (n1,n2 οι δείκτες διαθλάσεως των δύο υλικών) H γωνία πρόσπτωσης να είναι μεγαλύτερη από την ορική γωνία θο, ημ (θο) = nαρ/nπυκν

3 Αντικατοπτρισμός

4 Οπτικές ίνες Το φώς ,ή ακριβέστερα, το ηλεκρομαγνητικό κύμα, μεταδίδεται μέσα στις οπτικές ίνες ανακλώμενο στην διαχωριστική επιφάνεια υάλου υψηλής καθαρότητας και ενός διαφανούς ακρυλικού. Η γωνία πρόσπτωσης είναι τέτοια , ώστε να γίνεται ολική ανάκλαση και μετάδοση της πληροφορίας χωρίς απώλειες, εντός της οπτικής ίνας.

5 Πειραματική αναπαράσταση της μετάδοσης ηλεκτρομαγνητικού κύματος (φωτός) μέσω οπτικών ινών

6 Υλικά Ηλιέλαιο 1-2L,Νερό 2-3 L Γυάλινο δοχείο 5L laser pointer (≃10 €)

7 Οπτικό ανάλογο της μετάδοσης του φωτός σε οπτικές ίνες
Γεμίζουμε μια μεγάλη γυάλινη λεκάνη (καλό είναι να έχει μήκος ≥ 30cm) με νερό βάθους περίπου 5cm. Προσθέτουμε σιγά – σιγά ηλιέλαιο του εμπορίου μέχρι να σχηματίσει πάνω από το νερό μία στιβάδα 5cm. Κατευθύνουμε την δέσμη του laser έτσι ώστε να σχηματίσει γωνία πρόσπτωσης μεγαλύτερη από την ορική.

8 Δείκτες διαθλάσεως των υλικών σε STP
Αέρα no = 1,00, Ηλιέλαιου nλ = 1,47 Νερού nH20 = 1,22

9 Για να έχουμε ολική ανάκλαση θα πρέπει η γωνία πρόσπτωσης να είναι μεγαλύτερη της ορικής Με τα υλικά που χρησιμοποιούμε η ορική γωνία από το λάδι στον αέρα, όπως προκύπτει από τον νόμο του Snell, είναι θα = 43ο και από το λάδι στο νερό θν = 55ο. Δηλαδή θα έχουμε ολική ανάκλαση μέσα στο λάδι, αν πετυχαίνουμε γωνία πρόσπτωσης θπ ≥ 55ο

10 Αν κατευθύνουμε την δέσμη από τον αέρα προς το λάδι με την κατάλληλη γωνία πρόσπτωσης φαίνεται ταυτόχρονα διάθλαση και ανάκλαση Καλό είναι να έχουμε «σκονισμένο» αέρα με πχ σκόνη κιμωλίας, για να φαίνονται η προσπίπτουσα και η ανακλώμενη. Εναλλακτικά, κατευθύνουμε την δέσμη του laser από το νερό - στο οποίο έχουμε προσθέσει από πριν μερικές σταγόνες γάλακτος, για να θολώσει – προς το λάδι.

11

12

13


Κατέβασμα ppt "Ολική ανάκλαση ή ολική εσωτερική ανάκλαση, ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένα διαδιδόμενο κύμα ανακλάται κατά 100% προσπίπτοντας σε επιφάνεια που."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google