Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αερισμός θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αερισμός θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αερισμός θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ
Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων Μάθημα: Έλεγχος Περιβάλλοντος Αγροτικών Εγκαταστάσεων Διδάσκων: Δρ. Ν. Κατσούλας

2 1. Την ανάδευση του εσωτερικού αέρα του θερμοκηπίου και
Αερισμός Με τον γενικό όρο "αερισμός" του θερμοκηπίου εννοούμε δυο διαφορετικές τεχνικές: 1. Την ανάδευση του εσωτερικού αέρα του θερμοκηπίου και 2. Την ανταλλαγή του θερμού αέρα του θερμοκηπίου με τον εξωτερικό αέρα, που ονομάζεται ειδικότερα εξαερισμός.

3 Αερισμός Με τον εξαερισμό (εξάγεται ο αέρας του θερμοκηπίου και εισάγεται φρέσκος από τον εξωτερικό χώρο) επιδιώκεται ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας μέσα στο θερμοκήπιο πέρα από το επιθυμητό και η διόρθωση της αναλογίας των διαφόρων συστατικών του αέρα, όπως της συγκέντρωσης των υδρατμών, του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων. Στις ελληνικές κλιματικές συνθήκες, οι ανάγκες για εξαερισμό γίνονται πολύ μεγάλες από νωρίς την άνοιξη έως και αργά το φθινόπωρο. Ο ρυθμός και ο τρόπος αερισμού ενός θερμοκηπίου εξαρτάται από την εποχή. Έτσι, διακρίνουμε τον αερισμό του χειμώνα, του θέρους και της άνοιξης-φθινοπώρου.

4 Αερισμός χειμώνα Το χειμώνα ο βασικός στόχος του αερισμού είναι η ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας στο χώρο των φυτών, με ανάδευση του αέρα του θερμοκηπίου. Συχνά όμως, ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της χώρας μας, κατά τις μεσημβρινές, ώρες απαιτείται και εξαερισμός για τη μείωση της θερμοκρασίας. Στις περιπτώσεις αυτές, το σύστημα εξαερισμού πρέπει να μπορεί να εισάγει μικρές ποσότητες αέρα, πολύ μικρότερες από τη μεγίστη ικανότητά του (π.χ. 1Ο έως 20% της μεγίστης παροχής).

5 Αερισμός χειμώνα Ο ψυχρός αέρας που εισέρχεται το χειμώνα στο θερμοκήπιο, πρέπει να υφίσταται ανάμιξη με τον εσωτερικό ζεστότερο αέρα πριν να έλθει σε επαφή με τα φυτά, ειδ' άλλως θα δημιουργηθούν προβλήματα κακής ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, στα θερμοκήπια που εξαερίζονται με παθητικά συστήματα, το χειμώνα πρέπει να λειτουργούν μόνον τα παράθυρα οροφής, ενώ σ' αυτά που έχουν δυναμικά συστήματα η είσοδος του εξωτερικού αέρα πρέπει να γίνεται από τα ανοίγματα που βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία του θερμοκηπίου.

6 Αερισμός θέρους Το θέρος, ο βασικός στόχος είναι η μείωση της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται μέσα στο χώρο από την αυξημένη ακτινοβολία του ήλιου. Η ταχύτητα του αέρα στην κόμη των φυτών δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ υψηλή (=0.2 m/s), διότι μπορεί να προκαλέσει έντονη διαπνοή, με αποτέλεσμα πρόσκαιρη μάρανση, πρέπει όμως ο αέρας να μετακινείται μέσα από τα φυτά για να μπορεί να τα ψύχει. Στα παθητικά συστήματα εξαερισμού, για τον εξαερισμό αυτή την εποχή χρησιμοποιούνται τα παράθυρα οροφής και τα πλευρικά, ενώ στα δυναμικά συστήματα χρησιμοποιείται το συνεχόμενο άνοιγμα που βρίσκεται στην πλευρά απέναντι από τους εξαεριστήρες, στο μέσον περίπου του ύψους του θερμοκηπίου.

7 Αερισμός άνοιξης και φθινοπώρου
Η άνοιξη και το φθινόπωρο χαρακτηρίζονται από συνεχείς εναλλαγές περιόδων με υψηλές θερμοκρασίες (και κατά συνέπεια μεγάλες απαιτήσεις σε εξαερισμό) και περιόδων με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (και κατά συνέπεια με απαιτήσεις σε ανάδευση του αέρα μέσα στο θερμοκήπιο και λιγότερο εξαερισμό).

8 Κυκλοφορία του αέρα Για τη μεγιστοποίηση της φυτικής παραγωγής στο θερμοκήπιο, πρέπει στην επιφάνεια των φύλλων των φυτών να πετύχουμε συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακος όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο άριστο επίπεδο.

9 Η δημιουργία αυτών των συνθηκών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες:
Κυκλοφορία του αέρα Η δημιουργία αυτών των συνθηκών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες: Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα φύλλα των φυτών θερμαίνονται από την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία και αποκτούν θερμοκρασία υψηλότερη αυτής του αέρα, προσθέτουν με τη διαπνοή υγρασία στο χώρο αυξάνοντας έτσι τη σχετική υγρασία γύρω τους και καταναλώνουν CO2 με τη φωτοσύνθεση μειώνοντας έτσι τη συγκέντρωση CO2 γύρω τους.

10 Κυκλοφορία του αέρα Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι απώλειες θερμότητας με ακτινοβολία, της επιφάνειας των φύλλων, προκαλούν μείωση της θερμοκρασίας των φύλλων, η οποία μπορεί να λάβει τιμή μικρότερη αυτής του περιβάλλοντος αέρα. Δημιουργείται επίσης στρωματοποίηση των θερμοκρασιών μέσα στο θερμοκήπιο, που οφείλεται στη μικρότερη πυκνότητα του ζεστού αέρα που έτσι ανεβαίνει και τη μεγαλύτερη πυκνότητα του ψυχρού αέρα που κατεβαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα. Η κίνηση του αέρα συμβαίνει γιατί ο ζεστός, υγρός αέρας είναι ελαφρότερος από τον κρύο ξηρό αέρα. Στο θερμοκήπιο ο υγρός αέρας που βρίσκεται στην περιοχή των φυτών ανέρχεται με φυσικό τρόπο και αντικαθίσταται από ξηρότερο αέρα. 1 m3 αέρας θερμοκρασίας 20 °C έχει βάρος 1,2 kg ενώ 1 m3 αέρας θερμοκρασίας 35 °C έ­χει βάρος 1,14 kg. Έτσι ο αέρας που έρχεται σε επαφή με μια θερμή επιφάνεια λόγω διαφοράς βάρους ανέρχεται και αντικαθίσταται από αέρα χαμηλότερης θερμοκρασίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας τόσο και η ροή είναι μεγαλύτερη, για τις συνήθεις όμως θερμοκρασίες του θερμοκηπίου ο ρυθμός αυτός είναι σχετικά μικρός

11 Συστήματα κυκλοφορίας του αέρα
Ανοιχτή οριζόντια μετακίνηση Αξονική μετακίνηση με διάτρητο σωλήνα

12 Ανοιχτή οριζόντια μετακίνηση
Για την ανοιχτή οριζόντια μετακίνηση του αέρα μέσα στο χώρο του θερμοκηπίου, θεωρείται αρκετή μια εγκατάσταση ανεμιστήρων συνολικής παροχής 1/4 του όγκου του θερμοκηπίου ανά λεπτό. Ευνοϊκή διάμετρος των ανεμιστήρων είναι περίπου 30 cm και τοποθετούνται πλησίον της οροφής με μια κλίση 10º-15º προς το εσωτερικό του θερμοκηπίου.

13 Αξονική μετακίνηση με διάτρητο σωλήνα
Το σύστημα αυτό αποτελείται από έναν ή περισσότερους ανεμιστήρες που τοποθετούνται στο άκρο ή στο μέσον του θερμοκηπίου και ωθούν τον αέρα μέσα σ' έναν ή περισσότερους διάτρητους σωλήνες διαφανούς πολυαιθυλενίου, που κρέμονται σ' όλο το μήκος του θερμοκηπίου.

14 Εξαερισμός Τη θερμή περίοδο του έτους, η εξατμισοδιαπνοή δεν είναι αρκετή για να μειώσει σημαντικά τη θερμοκρασία του θερμοκηπίου, διότι η προσπίπτουσα ενέργεια είναι μεγάλη. Η περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας του θερμοκηπίου γίνεται συνήθως με τον εξαερισμό.

15 Ο εξαερισμός ενός θερμοκηπίου μπορεί να είναι:
Εξαερισμός Ο εξαερισμός ενός θερμοκηπίου μπορεί να είναι: Φυσικός, όταν προκαλείται από διαφορές πιέσεων, που αναπτύσσονται από φυσικά αίτια, μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Οι διαφορές αυτές προκαλούνται από τον άνεμο και τη διαφορά θερμοκρασίας του αέρα μέσα και έξω από το θερμοκήπιο και Δυναμικός, όταν οι διαφορές πιέσεων μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου του θερμοκηπίου δημιουργούνται με μηχανικά μέσα.

16 Φυσικός εξαερισμός Ο φυσικός εξαερισμός γίνεται από ανοίγματα στην οροφή και τις πλευρές του θερμοκηπίου. Ο ζεστός εσωτερικός αέρας βγαίνει από τα ανοίγματα οροφής και αντικαθίσταται από ψυχρότερο εξωτερικό αέρα που εισέρχεται από τα πλευρικά ανοίγματα. Η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου σ' ένα δεδομένο θερμοκήπιο επηρεάζει πάρα πολύ το ρυθμό εξαερισμού. Η διαφορά πίεσης που δημιουργεί ο άνεμος στις διάφορες επιφάνειες του θερμοκηπίου είναι η κινητήρια δύναμη για τον εξαερισμό, στην περίπτωση που υπάρχει άνεμος.

17 Φυσικός εξαερισμός Η έκταση και το γεωμετρικό σχήμα των ανοιγμάτων του θερμοκηπίου επηρεάζουν σημαντικά την αντίσταση ροής και επομένως το ρυθμό εξαερισμού. Τα παράθυρα της υπήνεμης πλευράς που βρίσκονται σε αρνητική πίεση σε σχέση με τη βαρομετρική, είναι ασφαλέστερο ν' ανοίγουν πρώτα.

18 Φυσικός εξαερισμός Οι δυνάμεις που επενεργούν στη λειτουργία του παθητικού εξαερισμού είναι: 1. Η διαφορά στατικής πίεσης που δημιουργείται από το άνεμο στις διάφορες πλευρές του θερμοκηπίου. 2. Η συνεχής μεταβολή της πίεσης που δημιουργείται από τη μεταβολή της στιγμιαίας ταχύτητας του ανέμου. 3. Η διαφορά πίεσης που δημιουργείται από τη διαφορά θερμοκρασίας του αέρα μέσα και έξω από το θερμοκήπιο.

19 Η διαφορά στατικής πίεσης
Φυσικός εξαερισμός Η διαφορά στατικής πίεσης Στην πλευρά που δέχεται τον άνεμο ένα θερμοκήπιο, δημιουργείται στατική πίεση που είναι υψηλότερη από τη βαρομετρική πίεση. Αντίθετα στην υπήνεμη πλευρά η πίεση που δημιουργείται είναι χαμηλότερη από τη βαρομετρική.

20 Η διαφορά στατικής πίεσης
Φυσικός εξαερισμός Η διαφορά στατικής πίεσης Έτσι στις διάφορες πλευρές του θερμοκηπίου δημιουργείται θετική και αρνητική πίεση (σχετικά με τη βαρομετρική), της οποίας το μέγεθος εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου.  Ρ = C (1/2) ρ u2  όπου: Ρ η ασκούμενη πίεση σε Pa, C αδιάστατος συντελεστής που εξαρτάται από το σχήμα και το ύψος του θερμοκηπίου, καθώς και τη διεύθυνση του ανέμου, ρ η πυκνότητα του αέρα [kg m-3] u η μέση ταχύτητα του αέρα [m s-1]

21 Η διαφορά στατικής πίεσης
Φυσικός εξαερισμός Η διαφορά στατικής πίεσης Ο εξωτερικός αέρας μπαίνει στο χώρο του θερμοκηπίου από τα ανοίγματα που βρίσκονται στις πλευρές που έχουν θετική στατική πίεση και ο εσωτερικός αέρας βγαίνει από το θερμοκήπιο από τα ανοίγματα που βρίσκονται στις πλευρές όπου υπάρχει αρνητική στατική πίεση.

22 Η διαφορά πίεσης λόγω στιγμιαίας μεταβολής της ταχύτητας του ανέμου
Φυσικός εξαερισμός Η διαφορά πίεσης λόγω στιγμιαίας μεταβολής της ταχύτητας του ανέμου Ο εξαερισμός δεν είναι δυνατό να οφείλεται στη διαφορά στατικών πιέσεων όταν όλα τα ανοίγματα βρίσκονται στη μια πλευρά μόνο του θερμοκηπίου ή όταν πρόκειται για πολύ μεγάλης έκτασης θερμοκήπια που έχουν μόνον παράθυρα οροφής, διότι συνήθως δεν υπάρχει διαφορά στατικής πίεσης στα διάφορα ανοίγματα.

23 Η διαφορά πίεσης λόγω στιγμιαίας μεταβολής της ταχύτητας του ανέμου
Φυσικός εξαερισμός Η διαφορά πίεσης λόγω στιγμιαίας μεταβολής της ταχύτητας του ανέμου Σε δυο ανοίγματα που βρίσκονται σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, έστω κι αν η μέση πίεση είναι η ίδια, η στιγμιαία πίεση μπορεί να διαφέρει διότι η στιγμιαία ταχύτητα του ανέμου μεταβάλλεται συνεχώς σε μια θέση (ριπές ανέμου). Η συνεχής μεταβολή της στιγμιαίας ταχύτητας του ανέμου έχει αποτέλεσμα τη συνεχή μεταβολή της πίεσης στις διάφορες θέσεις. Εξ αιτίας αυτής της χρονικής μεταβολής της πίεσης, δυο ανοίγματα που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, στην κατεύθυνση του ανέμου, αποκτούν διαφορά πίεσης, η οποία δημιουργεί εξαερισμό.

24 Η διαφορά πίεσης λόγω διαφοράς θερμοκρασίας
Φυσικός εξαερισμός Η διαφορά πίεσης λόγω διαφοράς θερμοκρασίας Αν θεωρήσουμε το θερμοκήπιο ένα κλειστό χώρο όπου ο αέρας έχει ομοιογένεια ως προς τη θερμοκρασία και την πυκνότητά του, η υδρoστατική πίεση μέσα στο θερμοκήπιο μεταβάλλεται με το ύψος. Έτσι, η υδροστατική πίεση διαφέρει στο ίδιο επίπεδο μέσα και έξω, εξ αιτίας της διαφορετικής πυκνότητας του αέρα. Επομένως σ' ένα άνοιγμα του θερμοκηπίου, η διαφορά αυτή υδροστατικής πίεσης γίνεται αιτία για εξαερισμό.

25 Φυσικός εξαερισμός Σε θερμοκήπιο με παθητικό εξαερισμό, η σειρά με την οποία ανοίγουν τα παράθυρα είναι: Παράθυρα οροφής της υπήνεμης πλευράς, Παράθυρα οροφής της προσήνεμης πλευράς, Πλευρικά παράθυρα της υπήνεμης πλευράς και Πλευρικά παράθυρα της προσήνεμης πλευράς

26 Ανοίγματα εξαερισμού Στην Ελλάδα τα περισσότερα θερμοκήπια εξαερίζονται με φυσικό τρόπο. Ο φυσικός εξαερισμός για να λειτουργήσει ικανοποιητικά έχει ανάγκη από μεγάλα ανοίγματα, τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν στις κατάλληλες θέσεις στο θερμοκήπιο. Ένα στενόμακρο θερμοκήπιο, με πλάτος που δεν υπερβαίνει τα 10 m, είναι δυνατό να βασίζει τον αερισμό του σε πλευρικά μόνο ανοίγματα. Όσο όμως το πλάτος του θερμοκηπίου είναι μεγαλύτερο, τόσο ανεπαρκής αποδεικνύεται ο εγκάρσιος αερισμός με πλευρικά μόνο ανοίγματα και επομένως απαιτούνται πρόσθετα ανοίγματα οροφής. Πολλές φορές, ακόμη και σε όχι μεγάλου πλάτους θερμοκήπια, ο αερισμός με πλευρικά μόνο ανοίγματα αποδεικνύεται ανεπαρκής όταν καλλιεργούνται μεγάλου ύψους φυτά που αυξάνουν την αντίσταση ροής του αέρα. Πολύ συχνά τα πρόσθετα ανοίγματα οροφής αποδεικνύονται σωτήρια, διότι τις ημέρες με άπνοια βοηθούν να λειτουργήσει σωστά ο αερισμός που βασίζεται στις διαφορές θερμοκρασίας. Καθώς η ηλιακή ακτινοβολία απορροφάται από το έδαφος και τα φυτά, ο αέρας που βρίσκεται σ' επαφή με αυτά θερμαίνεται, γίνεται ελαφρότερος και ανέρχεται

27 Ανοίγματα εξαερισμού Mε ανοίγματα αερισμού στην οροφή και στις πλευρές έχουμε ικανοποιητικό εξαερισμό, επειδή ο ψυχρότερος και βαρύτερος εξωτερικός αέρας εισέρχεται από τα κατώτερα πλευρικά ανοίγματα και ο θερμότερος, άρα και ελαφρότερος αέρας, εξέρχεται από τα υψηλότερα ανοίγματα. Τα επάνω ανοίγματα καλά είναι να βρίσκονται στο υψηλότερο μέρος της οροφής, ώστε να μην εγκλωβίζεται θερμός αέρας ψηλά. Η ευνοϊκή επίδραση που έχει αυτός ο σχεδιασμός στον φυσικό εξαερισμό είναι εμφανής όταν επικρατεί άπνοια

28 Ανοίγματα εξαερισμού

29 Ανοίγματα εξαερισμού

30 Ανοίγματα εξαερισμού

31 Ανοίγματα εξαερισμού

32 Ανοίγματα εξαερισμού

33 Ανοίγματα εξαερισμού

34 Ανοίγματα εξαερισμού

35 Ανοίγματα εξαερισμού

36 Ανοίγματα εξαερισμού Απαιτήσεις αερισμού
Ο αερισμός είναι απαραίτητος όπως προαναφέραμε για τους εξής λόγους: Για τη μείωση της υψηλής θερμοκρασίας του χώρου του θερμοκηπίου, που συνήθως συμβαίνει λόγω της μεγάλης έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας που εισέρχεται στο χώρο του κατά τη διάρκεια της ημέρας Για την εξαγωγή των υδρατμών που διαπνέονται από τα φυτά και Για την αντικατάσταση του CO2 που χρησιμοποιείται στη φωτοσύνθεση

37 Ανοίγματα εξαερισμού Απαιτήσεις αερισμού
Η ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι ο πιο απαιτητικός παράγοντας σε αερισμό και γι' αυτό είναι αυτός που καθορίζει και το σχεδιασμό του συστήματος αερισμού του θερμοκηπίου. Όταν το σύστημα αερισμού μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ρύθμισης της θερμοκρασίας του χώρου του θερμοκηπίου τη θερμή περίοδο του έτους, τότε υπερκαλύπτει τις ανάγκες για εξαγωγή υδρατμών και εισαγωγή CO2.

38 Ανοίγματα εξαερισμού Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος του εξαερισμού για τον έλεγχο της θερμοκρασίας, είναι: Η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας Η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα Η μεγίστη ανεκτή θερμοκρασία μέσα στο θερμοκήπιο (κρίσιμη θερμοκρασία, που εξαρτάται από το είδος του φυτού) Το μέγεθος του θερμοκηπίου Τα χαρακτηριστικά (οπτικά και θερμικά) των υλικών κατασκευής του θερμοκηπίου Ο ρυθμός εξατμισοδιαπνοής στο χώρο του θερμοκηπίου (έκταση φυλλικής επιφάνειας, σχετική υγρασία του αέρα)

39 Υπολογισμός των απαιτήσεων αερισμού
Απαιτούμενος αερισμός Rn (1-a) Ac U Q = ρCp(Ti -To) ρCp Ag [m3 h-1 m-2]

40 Υπολογισμός των απαιτήσεων αερισμού
Σε ένα θερμοκήπιο που διαθέτει ανοίγματα οροφής και πλαϊνά, η ροή αέρα μέσω ενός ανοίγματος προκαλείται από τον συνδυασμό των διαφορών πίεσης που δημιουργούνται: α) λόγω των δυνάμεων άνωσης που οφείλονται σε διαφορές θερμοκρασίες ( φαινόμενο καμινάδας) και β) λόγω της ταχύτητας του ανέμου


Κατέβασμα ppt "Αερισμός θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google