Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γεωμορφολογικά στοιχεία Πολωνίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γεωμορφολογικά στοιχεία Πολωνίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γεωμορφολογικά στοιχεία Πολωνίας

2 Λίγα λόγια για το έθνος Η Πολωνία, είναι χώρα της κεντρικής Ευρώπης που συνορεύει με τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία και τη Ρωσία  Έχει έκταση  τ.χλμ. και πληθυσμό κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2016. Πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι η Βαρσοβία, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Κρακοβία, το Βρότσλαβ, το Πόζναν, το Γκντανσκ και το Λοτζ. Επίσημη γλώσσα είναι η πολωνική και νόμισμα το ζλότι. Η Πολωνία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Μαΐου του 2004 ενώ επιπλέον είναι μέλος του NATO από το 1999, του ΟΗΕ, του ΟΟΣΑ από το και του ΠΟΕ από το 1990.

3 Η γεωγραφική θέση της Πολωνίας

4 Το εθνόσημο της Πολωνίας
Παλαιότερο εθνόσημο Τωρινό εθνόσημο

5 Μορφολογία της χώρας Η Πολωνία είναι πεδινή κυρίως χώρα, το οποίο μαρτυρά και η σλαβική ονομασία της χώρας . Το πολωνικό ανάγλυφο παρουσιάζει τρεις μορφές: Τη μεγάλη Πολωνική πεδιάδα που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, τα κυματοειδή υψίπεδα στο βόρειο τμήμα, της Πομερανίας στα δυτικά και της Μαζουρίας στα ανατολικά, και τη λοφώδη περιοχή, που βρίσκεται νότια της πεδιάδας και ανυψώνεται προς τη ζώνη στα νότια σύνορα της Πολωνίας με την Τσεχία και τη Σλοβακία. Στην τελευταία αυτή περιοχή υψώνονται οι κορυφές των Δυτικών Καρπαθίων στα ΝΑ.

6 Οροσειρές της Πολωνίας
Καρπάθια όρη:Τα Καρπάθια Όρη είναι οροσειρά που σχηματίζει τόξο μήκους περίπου χιλιομέτρων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και είναι η δεύτερη σε μήκος οροσειρά στην Ευρώπη (μετά τα Σκανδιναβικά Ορη, χλμ.). Διαθέτουν τους βιότοπους για τους μεγαλύτερους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς καφέ αρκούδας, λύκου, αίγαγρου και λύγκα, με την υψηλότερη συγκέντρωση στη Ρουμανία, καθώς και πάνω από το ένα τρίτο όλων των Ευρωπαϊκών φυτικών ειδών. Τα Καρπάθια και πρόποδές τους έχουν πολλά ιαματικά και μεταλλικά νερά, με τη Ρουμανία να διαθέτει το ένα τρίτο των συνολικών της Ευρώπης. 

7 Μαζουρία  Ιστορική γεωγραφική περιοχή της κεντρικής Ευρώπης, που αντιστοιχεί στο νότιο τμήμα της ανατολικής Πρωσίας και η οποία σήμερα περιλαμβάνεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πολωνίας. Το κύριο μορφολογικό χαρακτηριστικό της είναι η παρουσία πολυάριθμων λιμνών (Μαζουριανές Λίμνες), που προήλθαν από τη δράση των παγετώνων κατά την τεταρτογενή περίοδο του καινοζωικού αιώνα και εναλλάσσονται με εκτεταμένα δάση.
Στη Μ. υπάρχουν αξιόλογα οικοδομήματα, κυρίως πύργοι και καθεδρικοί ναοί, και περισσότερες από λίμνες, γεγονός που βοήθησε στη μετατροπή τους σε πολυσύχναστο θέρετρο.
Τον Αύγουστο του 1914, κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, η Μ. αποτέλεσε θέατρο σημαντικών μαχών (μάχες των Μαζουριανών Λιμνών) μεταξύ Ρώσων και Γερμανών, στις οποίες επικράτησαν οι τελευταίοι. Οι γερμανικές δυνάμεις, υπό τις διαταγές του Χίντενμπουργκ, κατόρθωσαν να απωθήσουν δύο ρωσικές στρατιές, οι οποίες, υπό την ηγεσία του στρατηγού Ρένενκαμπφ, προσπάθησαν να εισβάλουν στην ανατολική Πρωσία.

8 Ποταμός Βιστούλας Ο Βιστούλας  είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός που εκβάλει στη Βαλτική καθώς και ο μακρύτερος και ο σημαντικότερος της Πολωνίας. Ο Βιστούλας είναι κυρίως γνωστός από το ότι διαρρέει την πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία, αλλά διαρρέει και αρκετές άλλες πόλεις της, όπως την Κρακοβία. Το μήκος του Βιστούλα είναι 1.047 χιλιόμετρα, ενώ η λεκάνη απορροής του έχει έκταση  τετρ.χιλιόμετρα, είναι δηλαδή μεγαλύτερη από ολόκληρη την Ελλάδα και περιλαμβάνει πάνω από το μισό της συνολικής εκτάσεως της Πολωνίας, αλλά άπλώνεται και στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Σλοβακία. 

9 Ποταμός Βιστούλας Ο Βιστούλας πηγάζει από τα δυτικά Καρπάθια όρη και συγκεκριμένα από το Barania Góra στα όρη Beskidy της νότιας Πολωνίας, σε υψόμετρο 1.106 μέτρων, και ρέει προς τα βόρεια. Ξεκινά από τους «Λευκό Μικρό Βιστούλα»  και «Μέλανα Μικρό Βιστούλα» , και στη συνέχεια διαρρέει τις απέραντες πολωνικές πεδιάδες. 

10 Ποταμός Βιστούλας

11 Ποταμός Δνείστερος Ο ποταμός Δνείστερος  είναι ποταμός της Ανατολικής Ευρώπης. Πρώτα διαρρέιτην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, και κατόπιν τη Μολδαβία, από την οποία διαχωρίζει την αποσχισθείσα επικράτεια της Υπερδνειστερίας, εκβάλλοντας τελικά στη Μαύρη Θάλασσα, επί Ουκρανικού πάλι εδάφους. Ο Δνείστερος πηγάζει στην Ουκρανία, κοντά στην πόλη Ντρόχομπιτς, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και ρέει προς τη Μαύρη Θάλασσα. Η κοίτη του αποτελεί μέρος των συνόρων Ουκρανίας και Μολδαβίας και μετά ρέει μέσω της Μολδαβίας για 398 χλμ. χωρίζοντας το κύριο μέρος της επικράτειας της Μολδαβίας από την Υπερδνειστερία. Στη συνέχεια σχηματίζει ένα ακόμη τμήμα των συνόρων Ουκρανίας-Μολδαβίας και κατόπιν ρέει μέσω της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι εκβολές του σχηματίζουν δέλτα.

12 Ποταμός Δνείστερος

13 Ποταμός Νίσα Ο  Νίσα είναι ποταμός της Κεντρικής Ευρώπης. Πηγάζει από τα όρη Γίζερα της Τσεχίας, φτάνοντας στο τριεθνές σύνορο με την Πολωνία και τη Γερμανία στο Τσιτάου έχοντας ήδη διανύσει 54 χλμ και σχηματίζει αργότερα τα Γερμανό-Πολωνικά σύνορα για περίπου 198 χλμ. Ο Νίσα είναι αριστερός παραπόταμος του Όντερ, στον οποίο ρέει βόρεια των πόλεων Γκούμπεν και Γκούμπιν. Έχει συνολικό μήκος 252 χλμ και λεκάνη απορροής τετραγωνικά χιλιόμετρα.

14 Ποταμός Νίσα

15 Ποταμός Όντερ Ο Όντερ  είναι ποταμός της Κεντρικής Ευρώπης, φυσικό σύνορο Πολωνίας και Γερμανίας. Πηγάζει από τα Σουδητικά όρη της Τσεχοσλοβακίας και ρέει (κυρίως βόρεια και ΒΔ) μέσα από τη δυτική Πολωνία. Για 187 χλμ είναι το σύνορο ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία. Ο ποταμός τελικά ρέει προς τη λιμνοθάλασσα Στσέτσιν και έπειτα μέσω των τριών καναλιών Τζίβνα, Σβίνα και Πεένεστρομ εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα.

16 Ποταμός Όντερ

17 Το νησί Βόλιν Το Βόλιν  είναι νησί της Πολωνίας με έκταση 265 τ.χ.λ.μ.. Βρίσκεται στην Βαλτική Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Πομερανίας και ανήκει διοικητικά στη περιφέρεια του Βοϊβοδάτου Δυτικής Πομερανίας. Το νησί έχει περίπου κατοίκους. Πρωτεύουσα του νησιού και μεγαλύτερη πόλη είναι το Βόλιν με πληθυσμό κατοίκους .

18 Το νησί Βόλιν

19 Το νησί Ούζεντομ Το Ούζεντομ  είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Γερμανίας μετά το Ρούγκεν και το μεγαλύτερο νησί της Πολωνίας με έκταση 445 τ.χλμ.. Βρίσκεται στην Βαλτική Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Πομερανίας και ανήκει διοικητικά, το γερμανικό τμήμα, στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας και το πολωνικό τμήμα στο Βοϊβοδάτο Δυτικής Πομερανίας. Το νησί έχει περίπου κατοίκους. Πρωτεύουσα του νησιού και μεγαλύτερη πόλη είναι το Σβινόουστσιε με πληθυσμό κατοίκους .

20 Το νησί Ούζεντομ

21 Ευχαριστώ πολύ


Κατέβασμα ppt "Γεωμορφολογικά στοιχεία Πολωνίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google