Ο βαρύς χειμώνας αποκλείει τις ορεινές περιοχές αρκετά συχνά

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ
Advertisements

Ιφιγένεια Ηλιαδου! ΣΤ΄2 1 Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
ΟΜΑΔΑ 1 ΕΡΗΜΟΣ ΣΑΧΑΡΑ.
ΦιλανδIα Μαρία Ιωσήφ.
Οι Μεγαλεσ οροσειρεσ!!! Παυλίνα Μπάφα ΣΤ’2.
Ένα ταξίδι από τις Άνδεις στον Αμαζόνιο
Γ1.2 Η κατανομή των ανθρώπων στη Γη
Οι μεγάλες οροσειρές, οι μεγάλες πεδιάδες
ΚΟΡΥΦΕΣ!!!! ΟΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ Είναι ΟΙ ΕΞΗΣ: ΕΒΕΡΕΣΤ
Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό
Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Β. Αμερική, Ν. Αμερική, Ωκεανία
Κάθε λαός έχει την δική του κουζίνα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Βουνά όλου του κόσμου Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη
ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ “Όταν απουσιάζει η ανθρώπινη παρέμβαση η φύση κάνει θαύματα!” προκοπίου σώτη γεωγραφία.
ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ!!! ΜΙΑ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΖΩΗ.
Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
ΒΟΥΝΑ Ένα βουνό ή όρος είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός που εξαπλώνεται πάνω από τη γύρω περιοχή, σε μια περιορισμένη έκταση, με μια κορυφή. Ένα βουνό.
ΕΡΗΜΟΙ Έλενα Μαρίνου Α3.
MENU ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΑΡΟΚΟ ΑΛΓΕΡΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΤΥΝΗΣΙΑ ΛΥΒΥΗ.
Αφρική.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Οι μεγάλες οροσειρές, οι μεγάλες πεδιάδες
Πεδιάδες, βοσκοτόπια, έρημοι του πλανήτη
Παγκόσμιος Χάρτης.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Τα ποτάμια της Αφρικής Από: Ιωάννα Φουσκαρή Αναστασία Πατσιαούρα
Κεφάλαιο 17ο : Το κλίμα της Ελλάδας Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
ANTAΡΚΤΙΚΗ.
Τα βουνά και οι πεδιάδες στη ζωή των Ευρωπαίων
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ Βαγγέλης - Ορέστης.
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΣΙΩΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ.
Β 4.4 Τα πλεονεκτήματα της ζωής στα βουνά
ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι θα μελετήσουμε σ’ αυτή την ενότητα (Α) Βασικές έννοιες. Έννοιες που συνδέονται.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ.
Κεφ. 34 Το φυσικό περιβάλλον και η θέση της Ασίας ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013.
Συναντούνται στη ζώνη που βρίσκεται μεταξύ του γεωγραφικού πλάτους των 10 μοιρών στο νότιο ημισφαίριο και του γεωγραφικού πλάτους των 25 μοιρών στο βόρειο.
Το κλίμα της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Κεφάλαιο 37 Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής.
5 ΠΟΤΑΜΙΑ Βασίλης Α. Ιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Τάξη Στ
Κεφάλαιο 39 Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Β. Αμερικής.
ΛΙΟΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α 4 Σχ. Έτος ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ.
Ομάδα 4 η : Σιαφάκας Σπύρος Νικολάου Ευαγγελία Νικολακάκου Σοφία Σκαρλάτος Μενέλαος.
ΒΙΕΤΝΑΜ.
Η Υδρόγειος Ήπειροι και Ωκεανοί.
Η ήπειρος που θα εξερευνήσουμε
Γεια σασ παιδια σημερα θα δειτε για τουσ ωκεανουσ και τισ θαλασσεσ
Έτσι έχουμε Ψυχρό κλίμα Εύκρατο κλίμα Τροπικό κλίμα Εύκρατο κλίμα
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Η ΑΛΛΙΩΣ…Suomi.
5 ΠΟΤΑΜΙΑ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Γιάννης Βαρής
ΕΡΗΜΟΣ Χριστοδουλάκη Άννα Κορνιλάκης Νίκος Μπαντουβέρης Σταύρος
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΤΟΥΜΑΝΗΣ ΤΜΗΜΑ Α4 ΣΧ. ΕΤΟΣ
6o Δ Σ Πετρούπολης.
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Εργασία Γ΄ τριμήνου Γεωγραφίας
Η Υδρόγειος Ήπειροι και Ωκεανοί.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ 19, 24 Το κλίμα και η βλάστηση της Ευρώπης
ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ.
Οι ερημικές περιοχές της Γης καταλαμβάνουν το 1/3 της ξηράς.
Κεφάλαιο 20 Η ζωή στην έρημο.
Η Υδρόγειος Ήπειροι και Ωκεανοί.
3ον Δρόμοι επικοινωνίας και ανταλλαγής αγαθών και πολιτισμού
Οι μεγάλες οροσειρές, οι μεγάλες πεδιάδες
Βουνά οι δυσκολίες του κλίματος
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis. Σε ποιες περιοχές χωρίζεται η Ασία; Ποιες είναι οι δύο μεγάλες οροσειρές της Ασίας; Ποιοι είναι οι πιο.
Οι μεγάλες οροσειρές, οι μεγάλες πεδιάδες
ΑΥΣΤΡΙΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο βαρύς χειμώνας αποκλείει τις ορεινές περιοχές αρκετά συχνά Β 4.4 Τα πλεονεκτήματα της ζωής στις πεδιάδες Τα βουνά δυσκολεύουν την κατασκευή δρόμων και την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου, άρα δυσκολεύουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Το δυναμικότερο τμήμα του πληθυσμού μεταναστεύει από τις ορεινές περιοχές εξαιτίας του περιορισμένου χώρου και της περιορισμένης απασχόλησης Στα πολύ ψηλά βουνά ο αέρας είναι αραιός και η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή. Συχνά οι πεδιάδες διαρρέονται από ποτάμια που προσφέρουν νερό για τις καλλιέργειες και αποτελούν τους πιο φτηνούς δρόμους μεταφοράς των προϊόντων Οι πεδιάδες κάνουν πιο εύκολη την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Διευκολύνουν την κατασκευή συγκοινωνιακών δικτύων, άρα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών. Ο βαρύς χειμώνας αποκλείει τις ορεινές περιοχές αρκετά συχνά Τα βουνά επιβάλλουν στους κατοίκους τους περιορισμένες δραστηριότητες και καλλιέργειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι σε πεδινές περιοχές με μέσες θερμοκρασίες και αρκετές βροχές.

Οι πεδιάδες της Αυστραλίας βρίσκονται κυρίως στο ανατολικό μέρος. Β 4.4 Πεδιάδες, βοσκοτόπια και έρημοι της Γης Το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας καλύπτεται από τη Μεγάλη Αμμώδη Έρημο και την έρημο Βικτώρια. Επειδή δε δέχονται αρκετές βροχές, έχει αναπτυχθεί σ' αυτές η κτηνοτροφία. Εκεί εκτρέφονται τα γνωστά για το μαλλί τους πρόβατα «μερινός». Οι πεδιάδες της Αφρικής βρίσκονται στα ανατολικά παράλια, στα δυτικά παράλια και στον βορρά. Στα βόρεια της ηπείρου οι υγρές πεδιάδες του Ορινόκου ονομάζονται «λιάνος». Στα νότια υπάρχει η παράκτια έρημος Ατακάμα της Χιλής, ενώ η Παταγωνία είναι μια έρημος παγωμένη τον χειμώνα. Β.Αμερική Οι πεδιάδες της Αυστραλίας βρίσκονται κυρίως στο ανατολικό μέρος. Οι πεδιάδες της Νότιας Αμερικής έχουν παράξενα τοπικά ονόματα, ανάλογα με το πού βρίσκονται. Έτσι, οι σχετικά ξηρές πεδιάδες της Αργεντινής ονομάζονται «πάμπας» και σ' αυτές εκτρέφονται ζώα.. Μεγάλες εκτάσεις της ηπείρου καλύπτουν οι σαβάνες με χορτάρι πολύ ψηλό, το οποίο ανάλογα με τις βροχές φτάνει τα 2 μ. Στη Σαχάρα (αραβική λέξη που σημαίνει «έρημος»), η οποία είναι και η μεγαλύτερη έρημος του πλανήτη, δε βρέχει σχεδόν καθόλου και το βράδυ η θερμοκρασία φτάνει κάτω από το μηδέν, ενώ το πρωί είναι πολύ μεγάλη. Μεγάλο μέρος της Αφρικής καλύπτουν οι έρημοι. Μεγάλες έρημοι της Αφρικής είναι η Καλαχάρι, η Ναμίμπ και η Μποτσουάνα. Ασία Σ' αυτές παράγεται, με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών, του καλαμποκιού και της σόγιας του πλανήτη. Καλλιεργούνται ακόμη βαμβάκι και ρύζι, ενώ εκτρέφεται πλήθος ζώων για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Οι πεδιάδες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής. Καθώς εκτείνονται από τις ακτές του Ατλαντικού έως τα Βραχώδη Όρη, δεν είναι το ίδιο εύφορες σε όλη την έκταση τους. Οι Κινέζοι προσπαθούν να περιορίσουν τις πλημμύρες στην περιοχή αυτή, ώστε να αυξήσουν την αποδοτικότητα των πεδινών εκτάσεων. Η Ασία έχει πολλές πεδινές περιοχές. Ανατολικά βρίσκεται η πεδιάδα της Κίνας, εύφορη σχεδόν όσο και οι πεδιάδες της Αμερικής. Αντίθετα, στην κεντρική Ασία υπάρχουν η έρημος Γκόμπι και η έρημος Ταρ (Ινδία), ενώ οι στέπες είναι σχετικά άγονες. Αφρική Αυστραλία Ν.Αμερική

Τις πεδιάδες της Αυστραλίας διαρρέουν οι Μάρει και Ντάρλινγγ Ποια ποτάμια ξεκινούν από τις οροσειρές του αλπικού ορογενετικού κύκλου και ποια διαρρέουν τις πεδιάδες; Τις πεδιάδες της Αυστραλίας διαρρέουν οι Μάρει και Ντάρλινγγ Από τον Καύκασο πολλά μικρά ποτάμια όπως οι Αράξης, Τέρεκ Από τα Ιμαλάϊα οι Ινδός, Γάγγης, Βραχμαπούτρα,Ιραουάδης,Σάλουιν,Μεκόνγκ, Γιάνγκ Τσε και Χουάν Χο Από τις Άνδεις πηγάζουν όλα τα ποτάμια τις Ν Αμερικής ο Αμαζόνιος διαρρέει τις πεδιάδες της Ν Αμερικής (βόρειο και κεντρικό τμήμα) και οι Παρανά, Παραγουάη το νότιο τμήμα Από τα Βραχώδη όρη οι Μισισιπής, Μισούρι, Ρίο Γκράντε που διαρρέουν τις πεδιάδες της Β Αμερικής και ο Κολαράντο, ενώ τις βορειότερες πεδιάδες ο Μακένζι Από τον Άτλαντα ο Τσελίφ, τις βοορειοανατολικές πεδιάδες της Αφρικής διαρρέει ο Νείλος, τις κεντρικές πεδιάδες οι Νίγηρας και Κόνγκο και τις νότιοανατολικές ο Ζαμβέζης Τις ανατολικές πεδιάδες της Ασίας διαρρέουν οι, Γιάνγκ Τσε και Χουάν Χο

Ποια ποτάμια ξεκινούν από τις οροσειρές του αλπικού ορογενετικού κύκλου και ποια διαρρέουν τις πεδιάδες; Ο παγωμένος δρόμος του Tuktoyaktuk, συνδέει τις κοινότητες των βορειοδυτικών περιοχών Inuvik και Tuktoyaktuk στον Καναδά. Είναι ανοικτός στην κυκλοφορία μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, όταν το νερό του δέλτα των ποταμών Mackenzie παγώνει, δημιουργώντας έναν φυσικό δρόμο κατά μήκος του ποταμού και σε κάποια μέρη του Αρκτικού ωκεανού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο δρόμος λιώνει και επανέρχεται στην μορφή ενός φυσιολογικού ποταμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής το χωριό του Tuktoyaktuk είναι προσβάσιμο μόνο μέσω αεροπλάνου ή πλοίου.

ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ