Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες
Κεφάλαιο 14 Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες

2 Ποτάμια Ποτάμι είναι το ρεύμα γλυκού νερού που κινείται από τα ψηλότερα προς τα χαμηλότερα μέρη της επιφάνειας της Γης και χύνεται στις θάλασσες.

3 Λίμνες Λίμνη είναι μια κοιλότητα (λεκάνη), τεχνητή ή φυσική, γεμάτη (συνήθως) γλυκό νερό.

4 Το νερό στη Γη Μόνο το 2,61% είναι γλυκό.
Από το παραπάνω γλυκό νερό μόνο το 0,02% αντιστοιχεί σε ποταμούς και λίμνες. Το υπόλοιπο αντιστοιχεί σε πάγους, υπέδαφος και ατμόσφαιρα.

5 Οι μεγαλύτεροι ποταμοί
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΦΡΙΚΗ Νείλος ΑΜΕΡΙΚΗ Αμαζόνιος Μισισιπής ΑΣΙΑ Γιαγκ – Τσε – Γιαγκ Κόνγκος Λένας Νίγηρας ΩΚΕΑΝΙΑ Μάρεϊ & Νταρλινγκ ΕΥΡΩΠΗ Βόλγας Δούναβης

6 Ο Νείλος Βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική.
Πηγάζει από τις λίμνες Βικτόρια και Αλβέρτου. Εκβάλλει στη Μεσόγειο θάλασσα σχηματίζοντας «Δέλτα». Διαρρέει το Σουδάν και την Αίγυπτο. Στις όχθες του, βρίσκονται οι πόλεις του Χαρτούμ, του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.  Χωρίς αυτόν πολλές περιοχές θα ήταν έρημοι. Είναι πλωτός σε μεγάλο τμήμα του βοηθώντας έτσι το εμπόριο και τον τουρισμό.

7 Ο Νείλος

8 Ο Αμαζόνιος Βρίσκεται στη Νότια Αμερική. Πηγάζει από τις Άνδεις.
Βρίσκεται στη Νότια Αμερική. Πηγάζει από τις Άνδεις. Εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό. Στη λεκάνη του Αμαζονίου, στη Βραζιλία, κατοικούν πανάρχαιες φυλές ιθαγενών, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες πόλεις. Είναι πλωτός και αυτός κατά τα 2/3 του. Αποτελεί τον "πνεύμονα" της Γης, αφού εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο δάσος της Γης, όπου παράγεται το 35% του οξυγόνου της ατμόσφαιρας. Ωστόσο το δάσος του Αμαζονίου απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την παράνομη υλοτομία και όχι μόνο.

9 Ο Αμαζόνιος

10 Ο Μισσισιπής Βρίσκεται στις Η.Π.Α. και διαρρέει 10 πολιτείες.
Βρίσκεται στις Η.Π.Α. και διαρρέει 10 πολιτείες. Είναι πλωτός και διευκολύνει έτσι τη μεταφορά των προϊόντων της αγροτικής παραγωγής των πεδινών περιοχών. Στις όχθες του είναι χτισμένες το Σεντ Λούις και η Νέα Ορλεάνη.

11 Ο Μισισιπής

12 Ο Δούναβης Είναι ο 2ος σε μήκος ποταμός της Ευρώπης (μετά τον Βόλγα).
Είναι ο 2ος σε μήκος ποταμός της Ευρώπης (μετά τον Βόλγα). Ενώνει 10 ευρωπαϊκές χώρες. Είναι πλωτός και ενώνει τη Μαύρη θάλασσα με τις χώρες της Κ. Ευρώπης. Αρδεύει μεγάλες πεδιάδες. Είναι σημαντικός για τη βιομηχανία, το εμπόριο και τον τουρισμό. Μεγάλες πόλεις και ταυτόχρονα πρωτεύουσες είναι χτισμένες στις όχθες του (Βιέννη, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι). Είναι από τους πιο πολυτραγουδισμένους ποταμούς. Ένα από τα καλύτερα βαλς αποτελεί η σύνθεση του Ivanovici «Τα κύματα του Δουνάβεως».

13 Ο Δούναβης Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην υπερσύνδεση με τα βαλς: «Τα κύματα του Δουνάβεως», Ιωσήφ Ιβανοβίτσι «Ο γαλάζιος Δούναβης», Γιόχαν Στράους

14 Οι σπουδαιότερες λίμνες της Γης
ΗΠΕΙΡΟΣ ΛΙΜΝΗ ΕΥΡΩΠΗ Κασπία (θάλασσα) ΑΜΕΡΙΚΗ Σουπίριορ ΑΦΡΙΚΗ Βικτώρια ΑΣΙΑ Αράλη Χιούρον Μίσιγκαν Ταγκανίκα Βαϊκάλη

15 Η Κασπία θάλασσα Είναι τριπλάσια από την έκταση όλης της Ελλάδας.
Λέγεται “θάλασσα” γιατί είναι μεγάλη σε έκταση και περιέχει αλμυρό νερό. Ανήκει στη Ρωσία (ευρωπαϊκό μέρος).

16 Η Κασπία θάλασσα

17 Η Βικτώρια Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής.
Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής. Η πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, βρίσκεται στις όχθες της. Χαρακτηριστικό της είναι τα πολλά νησιά περίπου 3.000!! Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περίφημοι καταρράκτες της.

18 Η Βικτώρια

19 Η Βαϊκάλη Βρίσκεται στη Ρωσία (ασιατικό μέρος).
Είναι η πιο βαθιά λίμνη του κόσμου. Έχει τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού (πάνω από το 1/5 του πλανήτη). Κινδυνεύει, διότι στις όχθες της βρίσκονται πολλά εργοστάσια, τα απόβλητα των οποίων μολύνουν τα νερά της και καταστρέφουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

20 Η Βαϊκάλη


Κατέβασμα ppt "Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google