Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
Advertisements

Φιλοσοφία Ενσωμάτωσης των ΤΠΕ
Ο Σχολικός σας Σύμβουλος
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Μια αφορμή για προβληματισμό
Σκοταράς Νικόλαος, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Δρ. Ε.Μ.Π Ιστοσελίδα :
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Ομάδα Φ Καλαϊτziδησ Κλεοβουλοσ Καραναστασησ Δημητρησ Κεσογλου Μαρινα
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Teachers4Europe Χρύσα Παπαλαζάρου 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου.
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Ε1) 2.4 Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγραμμάτων ταυτοτήτων
Καλλιβρετάκη Αργυρώ Καθηγήτρια Πληροφορικής Π.Ε. 19
Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης Σαλούστρου Πόπη ΓΕΛ Γαζίου.
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Έλενα Βλαχογιάννη Φιλόλογος – Επιμορφώτρια ΤΠΕ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Dr. ΜΗΤΣΙΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ- ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ.
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
EGovernment Γιώργος Παπαπαύλου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Σουρίδη – Μπαταγιάννη Παναγιώτα Φιλόλογος, ΜΔΕ 3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης - Αθήνα.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Η παρουσίαση ετοιμάστηκε από την Ενδοτμηματική Επιτροπή Γλωσσικού.
ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ…ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ «ΔΙΑΛΟΓΟ»
Κωστοπούλου Όλγα ΑΕΜ 3157 Εξάμηνο Στ’. Πρωτοβουλίες και δράσεις κατά την περίοδο Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990,η έννοια της ποιότητας.
Media Literacy Κατερίνα Χατζηπέτρου MBA, ΕΣΔΔΑ Μαριάννα Καρατσιώρη, PhD Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση.
Ι.Κ.Υ. (ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ) COMENIUS (ΚΟΜΕΝΙΟΥΣ ) ΕΥΡΩΠΑΪΚO ΠΡΟΓΡΑΜΜA.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΑΝΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ (ΣΤΟΛΗ) ΜΑΘΗΤΩΝ.
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ– ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΓΠΠ
Διδακτική της Πληροφορικής
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Σάββατο, 03/12/2016 Ελένη Παπαϊωάννου
Παρουσίαση στο μάθημα «Διγλωσσία και εκπαίδευση»
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Διαχείριση Έργων
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα – Πυρήνας ΤΠΕ Μάρτιος, 2011
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
«Διδακτικές Διαδρομές στο Σημερινό Σχολείο»
Ενότητα 2_2 Η αρχή των επιδόσεων στην κοινωνία και στο σχολείο
Κινητικότητα Προσωπικού (ΚΑ1)
Επιμόρφωση Πληροφορικών Βαγγέλης Κανίδης
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ 2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΓΟΝΕΩΝ Γιαλυράκη Πόπη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας(Msc), Play Therapist Θεραπεύτρια ζευγαριών (ICEEFT), Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων(Gordon-Fillial)
2η επιμορφωτική συνάντηση 27 Φεβρουαρίου 2014
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Διαφοροποιημένη διδασκαλία και εναλλακτική αξιολόγηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Δράση ΚΑ2‐ «Συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης» -Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ σχολείων επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΓΙΑΤΙ “MEDIA EDUCATION” ? «πολύ-τροπικά μηνύματα» (κείμενο –εικόνα –ήχος) σε όλες τις πλευρές της καθημερινής ζωής με αυξανόμενη τάση Η απήχηση των μέσων ενημέρωσης ενίσχυση της οπτικοακουστικής συνείδησης και κριτικής σκέψης των νέων και αυριανών αυτόνομων πολιτών. 1

Οπτικοακουστική επικοινωνία Οπτικοακουστική επικοινωνία Εικόνες = γλώσσα, λόγος, τρόπος και μέσο επικοινωνίας 2

Οπτικοακουστική επικοινωνία- Δυνατότητες Οπτικοακουστική επικοινωνία- Δυνατότητες Αξιοποίηση ΓΝΩΣΣΗ 3

ΓΙΑΤΙ … “from Passive Consumers to Active Creators” ? Εγγράμματοι χρήστες ? ή Παθητικοί δέκτες ? καταναλωτές οπτικοακουστικών μηνυμάτων ευάλωτοι στη χειραγώγηση μειονεκτική θέση στην αγορά εργασίας ταξική διάσταση ισχυρή μορφή κοινωνικού αποκλεισμού διαχωρισμός 4

(Photo by Giorgos Moutafis/Reuters) Oct 28 2015 Θέλοντας να διδάξουμε ΓΙΑ τα ΜΕΣΑ, ποιο ερώτημα θα θέτατε στους μαθητές σας παρουσιάζοντας αυτήν την εικόνα? (Photo by Giorgos Moutafis/Reuters) Oct 28 2015

Οπτικοακουστικός (εγ) γραμματισμός Οπτικοακουστικός (εγ) γραμματισμός οπτική αντίληψη έννοιες της οπτικής γωνίας και ταύτισης ανάγνωση των κωδίκων διαχωρισμός πραγματικού - αναπαριστώμενου αναγνώριση των μηχανισμών χειραγώγησης δημιουργική έκφραση 5

MEDIA EDUCATION: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ δημιουργία Μέσων ΜΟΝΟ διδασκαλία ΜΕ τα Μέσα, αλλά ΓΙΑ τα Μέσα Ανίχνευση στερεοτύπων ή ψευδών δηλώσεων, αλλά των συστημάτων που κάνουν αυτές τις αναπαραστάσεις να εμφανίζονται «φυσιολογικές» Εξέταση ενός μηνύματος από μια μόνο προοπτική , αλλά από πολλαπλές θέσεις. Προτροπή «μην βλέπεις» αλλά «Δες προσεκτικά, σκέψου κριτικά."

MEDIA EDUCATION: ΕΙΝΑΙ Η ικανότητα πρόσβασης, ανάλυσης, αξιολόγησης, δημιουργίας CENTER FOR MEDIA LITERACY Η δεξιότητα έρευνας και αυτο-έκφρασης ερμηνείας οπτικοακουστικών μηνυμάτων δημιουργίας κατάλληλων ερωτήσεων σχετικά με τα μηνύματα πρόσληψης (ακούω, διαβάζω, βλέπω)

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Λισαβόνας (23-24.03.2000) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Λισαβόνας (23-24.03.2000) Σύμφωνα με τις αποφάσεις του η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τα κράτη-μέλη να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνοντας έμφαση στην αγωγή και παιδεία στα νέα μέσα επικοινωνίας, προέτρεψε τα κράτη-μέλη να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο εν λόγω θέμα σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο.

Η εισαγωγή της παιδαγωγικής των ΜΜΕ στο σχολείο Η εισαγωγή της παιδαγωγικής των ΜΜΕ στο σχολείο “εγχείρημα δύσκολο, χρονοβόρο να υλοποιηθεί”   Οι δυσκολίες Τεχνικές Πρακτικές υπερφορτωμένο σχολικό πρόγραμμα ειδικότητα κατάλληλη για τη διδασκαλία στα Μέσα έλλειψη υλικοτ/κής υποδομής έλλειψη περιεχομένου για τη διδασκαλία στα ΜΜΕ Η εισαγωγή της παιδαγωγικής των ΜΜΕ στο σχολείο αποδεικνύεται εγχείρημα δύσκολο ή χρονοβόρο

Τα κίνητρα Ως εκπαιδευτικοί συνυπεύθυνοι για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των νέων Χρήση τεχνολογίας χωρίς ψηφιακό (εγ)γραμματισμό Εκτενής χρήση κοινωνικών δικτύων κ.α. μέσων Επιρροή από στερεότυπα Αλόγιστη και όχι ηθική χρήση του διαδικτύου ενίσχυση της οπτικοακουστικής συνείδησης και κριτικής σκέψης των νέων και αυριανών αυτόνομων πολιτών.

OI ΣΤΟΧΟΙ: ενθάρρυνση των μαθητών να γνωρίσουν έννοιες (πχ. Της οπτικής γωνίας και της ταύτισης) να αναλύουν την πληροφορία να σκέφτονται κριτικά να αναγνωρίζουν κώδικες και μηχανισμούς χειραγώγησης να εντοπίζουν τι κρύβεται πίσω από τους μηχανισμούς των μέσων να διαχωρίζουν το πραγματικό από το αναπαριστώμενο αλλά και να παράγουν τα δικά τους μέσα (δημιουργική έκφραση)

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ η δημιουργία μιας δεξαμενής σχεδίων μαθημάτων η δημιουργία μιας δεξαμενής σχεδίων μαθημάτων για την εκπαίδευση στα Mέσα, με «πρακτικό τρόπο».

1st transnational meeting: Slovakia December 2014 1st transnational meeting: Slovakia Γνωριμία Συντονισμός δραστηριοτήτων Ανταλλαγή απόψεων διαπολιτισμική διάσταση

1st short term activity: Milan March 2015 1st short term activity: Milan Μάθηση (4 σχέδια μαθημάτων) Συνεργατικότητα Κριτική σκέψη Δημιουργικότητα Ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα Χαρά

2nd transnational meeting: Athens April 2015 2nd transnational meeting: Athens Παρουσίαση σχεδίου μαθήματος από ομάδα υποδοχής Ανατροφοδότηση, ανταλλαγή εμπειριών και πληροφόρησης προγραμ/σμός περαιτέρω δράσεων προβολή της πόλης μας

2nd Short term activity, Slovakia November 2015 2nd Short term activity, Slovakia TUTORIALS REPORTAGE PHOTOS PRESS RELEASE SELFIES OR MUG SHOTS

SLOVAKIA https://www.youtube.com/watch?v=t0T7V9QZYT0

3nd Short term activity, Athens March 2016 3nd Short term activity, Athens REPORTAGE BROCHURES QR CODES GAMES

Project website 1 http://mediaerasmus.weebly.com/

Project website 2: Free lesson plans http://www.europeanmediaeducationlab.com/

“The European Media Education Lab” ελεύθερο υλικό για τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων κίνητρο για την ένταξη της διδασκαλίας για τα Μέσα στο δικό τους μάθημα.  Τα σχόλιά σας στο blog της ιστοσελίδας θα συμβάλουν στη βελτίωσή τους.  

Πηγές http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=URISERV%3Aam0004 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv:l24112 http://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/audiovisual_education_group_march2016_new-1.pdf http://www.medialit.org/reading-room/what-media-literacy-definitionand-more http://themedialiterateteacher.weebly.com/

Σας Ευχαριστώ Γλυκερία Γκουβάτσου