ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Ευχή ή κατάρα;
Γενετική μηχανική, βιοτεχνολογία Προσφέρει : Γενετική βελτίωση φυτών και ζώων Συνδυασμός γονιδίων πολλών διαφορετικών ειδών Χρονικά συντομότερες διαδικασίες Υπέρβαση των φραγμών της φύσης
Ιστορική αναδρομή Gregor Mendel : Θεμελίωσε την επιστήμη της γενετικής
Τι είναι γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ; Εισαγωγή γενετικού υλικού Διαφορετικές ιδιότητες Ανασύσταση του DNA
Διάδοση και συμπεριφορά καταναλωτών Αρχή δημιουργίας : 1996 Περισσότερες εκτάσεις σε : ΗΠΑ, Αργεντινή, Καναδά με : σόγια κι αραβόσιτο Αμερικανοί, Καναδοί υπέρ Ευρωπαίοι κατά
Παραδείγματα Ροζ τομάτες στη μάχη εναντίον του καρκίνου Γενετικά τροποποιημένη σόγια Γενετικά τροποποιημένο γάλα και …. Ιστός αράχνης
Πλεονεκτήματα σε προϊόντα κοινωνία φυτικής περιβάλλον φυτικής περιβάλλον προέλευσης σε προϊόντα ζωικής προέλευσης 1)Ανθεκτικότητα σε εντομοκτόνα 2)Φρέσκα Λαχανικά 3)Ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνα 4)Ανθεκτικότητα σε αβιοτικούς παράγοντες
Μειονεκτήματα ασφάλεια κοινωνία στον άνθρωπο θέματα ηθικής σήμανση (καρκίνος, αλλεργικές πνευματικά δικαιώματα επιπτώσεις, θάνατοι, τοξικότητα κ.α.)
Ξέρουμε αν καταναλώνουμε γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα; δε γνωρίζουμε λόγω απουσίας συστηματικών ελέγχων προϊόντα όπως κοτόπουλο, γάλα, τυρί, αυγά ή ψάρι μπορεί να προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς
Βιοηθική Η επιστήμη ρωτάει: «Μπορούμε;» Ο νόμος ρωτάει: «Επιτρέπεται;» Η επιστήμη ρωτάει: «Μπορούμε;» Ο νόμος ρωτάει: «Επιτρέπεται;» Η ηθική ρωτάει: «Θα έπρεπε;»
Ματιά στο μέλλον Διαστημικές καλλιέργειες
Συμπεράσματα Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί! Η χρήση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων συνοδεύεται από ευεργετικές επιδράσεις αλλά και κινδύνους!