Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Πυραμίδα των τροφών.
ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Δημητριακά.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΣΙΤΗΡΑ,ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
2 ΔΗΜΟΤΗΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Δημητριακά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα δημητριακά
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
1 Τα δημητριακά Από την Παρασκευή Καραγιώργη-Μάγου.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διαιτητικές ίνες Συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης (κυρίως των κυτταρικών τοιχωμάτων) τα οποία δεν αποδομούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. είναι.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Διαιτητικές ίνες Συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης (κυρίως των κυτταρικών τοιχωμάτων) τα οποία δεν αποδομούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. είναι.
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή Ενότητα 16: Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή και Ασθένειες
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.
Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ Διδάσκων καθηγητής Γιαννούδης Γιώργος Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

Δημητριακά και ψωμί Δημητριακά: σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη, ρύζι Προϊόντα δημητριακών: ψωμί, παξιμάδια, κριτσίνια, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού – κουάκερ, μούσλι, νιφάδες ολικής άλεσης Πατάτες και τα προϊόντα πατάτας Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

Χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια, ιδιαίτερα σε κορεσμένα λιπίδια Δημητριακά και ψωμί Αμυλούχες τροφές: βάση διατροφική σε όλο τον κόσμο γιατί είναι πηγές : Σύνθετων υδατανθράκων (άμυλο) Βιταμινών Μετάλλων Φυτικών ινών ή διαιτητικών ινών Πρωτεϊνών Χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια, ιδιαίτερα σε κορεσμένα λιπίδια Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

Δημητριακά & ψωμί Α) Οι σύνθετοι υδατάνθρακες: Δημητριακά & ψωμί Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ Α) Οι σύνθετοι υδατάνθρακες: Η συνιστώμενη μορφή υδατανθράκων απορροφούνται αργά  ενέργεια σε μικρές δόσεις  ο οργανισμός λειτουργεί καλύτερα. Β) Φυτικές ή διαιτητικές ίνες: βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου  δρουν σε βάρος της δυσκοιλιότητας. Κρατούν χαμηλά την χοληστερόλη. Τα δημητριακά ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι (αναποφλοίωτο ρύζι) περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών. Έχει αλεστεί μαζί με το σπόρο αλέθεται μαζί με το εξωτερική φλούδα (πίτουρο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τα ολικής άλεσης δημητριακά πρέπει να τα επιλέγουμε γιατί, πέρα από υγιεινά είναι και πιο γευστικά. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ Δημητριακά και ψωμί Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ Γ) Βιταμίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη) Δ) μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, Φώσφορο) Ε) Μικροποσότητες πρωτεΐνης Οι μη ολικής άλεσης άλευρα (π.χ. άσπρο αλεύρι) δεν έχουν πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα που βρίσκονται στο φλοιό του καρπού, έχουν όμως τις ίδιες θερμίδες. Άρα είναι πιο έξυπνο και ωφέλιμο να τρώμε προϊόντα ολικής άλεσης που είναι και πιο γευστικά. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

Δημητριακά και ψωμί Παρατηρείται μια μείωση της κατανάλωσης αμυλούχων τροφών. Γι’ αυτό πρέπει: Να αυξήσουμε την κατανάλωση ψωμιού Να τρώμε περισσότερα όσπρια, μακαρόνια, ρύζι και δημητριακά. Ταυτόχρονα, για να μην αυξήσουμε το βάρος μας να μειώσουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και λιπίδια (κρέας κόκκινο) Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

Δημητριακά και ψωμί Οι αμυλούχες τροφές που κατηγορούνται ότι παχαίνουν, δεν έχουν περισσότερες θερμίδες από τις πρωτεϊνούχες (κρέας). Τα ζυμαρικά, δεν παχαίνουν τα ίδια, και δεν προσφέρουν επιπλέον λιπίδια αλλά ο τρόπος που τα τρώμε (σάλτσες, κρέας, τυριά, αλλαντικά, κρέμες γάλακτος κ.λ.π.) Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο

Ζυμαρικά Γίνονται από αλεύρι σκληρού σιταριού. Γίνονται από αλεύρι σκληρού σιταριού. Βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής αφού συνοδεύονται από ποικιλία τροφών (κρέας, λαχανικά, θαλασσινά). Προσφέρουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία των δημητριακών χωρίς να δίνουν επιπλέον θερμίδες. Τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν, ο τρόπος που μαγειρεύονται (σάλτσες, τυριά, λιπαρές κρέμες γάλακτος) δίνει τις επιπλέον θερμίδες Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

Η πατάτα Πλούσια σε μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, άμυλο, και πρωτεΐνες και περιέχει ελάχιστα λιπαρά. Περιέχει υψηλά επίπεδα Μαγνησίου, στοιχείο που λέγεται ότι συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλής πίεσης, αλλά βοηθά και στον καθαρισμό των νεφρών από πέτρες. Η πατάτα περιέχει βιταμίνη C σε μεγάλη αναλογία και βιταμίνη Β6 η οποία βοηθάει στην παραγωγή των αμινοξέων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.  Τα σπουδαία θρεπτικά συστατικά της πατάτας βρίσκονται κυρίως στο φλοιό της. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να την τρώμε με τη φλούδα της για να μην χάνουμε και την πολύτιμη βιταμίνη C Οι τηγανητές πατάτες είναι κακή διατροφική συνήθεια επειδή τα τηγανητά, γενικά, είναι ανθυγιεινή διατροφική συμπεριφορά Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

Η πατάτα Τα τηγανητά είναι ανθυγιεινή διατροφική συνήθεια αφού παράγεται η ιδιαίτερα επικίνδυνη – καρκινογόνος- ουσία, το ακρυλαμίδιο που σχηματίζεται όταν τροφές τηγανίζονται σε υψηλή θερμοκρασία.   οι τηγανητές πατάτες των fast food μαγαζιών είναι κίνδυνος – θάνατος επειδή: Είναι προτηγανισμένες Το λάδι που χρησιμοποιείται είναι φθηνό και ιδιαίτερα κακής ποιότητας Χρησιμοποιείται το ίδιο λάδι για περισσότερες από μια χρήση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τρομερά επικίνδυνες για την υγεία μας ουσίες. Επειδή οι τηγανητές πατάτες είναι αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων μπορούμε, εναλλακτικά, να φτιάξουμε ψητές στο φούρνο, στη λαδόκολλα, πατάτες που δεν διαφέρουν σε γεύση από τις τηγανητές και κυρίως δεν είναι τόσο ανθυγιεινές. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο