Μάθημα 8ο, ΤΡΟΦΗ & ΤΡΟΦΙΜΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΑΘΗΜΑ 9. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ 10% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ.
Advertisements

Στον πλανήτη μας απαντώνται 92 χημικά στοιχεία ελεύθερα στο περιβάλλον. Από αυτά, 27 είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Χημικά στοιχεία όπως.
Βιταμίνες Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι υπεύθυνες για την.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ Από οργανικά ανόργανα Από οργανικά ανόργανα Φυσ.σώματα φυσ.σώματα Φυσ.σώματα φυσ.σώματα (φυτά- ζώα έμβια όντα (λίθοι- μέταλλα.
ΥΠΟ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΒΕΡΒΕΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Π. ΤΣΙΤΣΟΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 39-40, 28 Μα ΐ ου 2015 Π.Παπαζαφείρη Βασικοί μηχανισμοί προσαρμογής Προσαρμογή σε μοριακό και γονιδιακό επίπεδο Επίπεδα ελέγχου.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Noυκλεϊκά οξέα & Υδατάνθρακες Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Noυκλεϊκά.
Δημήτριος Κυφωνίδης Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
4η θεματική ενότητα Πλασματική μεμβράνη Διαπερατότητα-Επικοινωνία.
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.
Α ) Κύτταρο Β ) Δομές DNA - RNA Παρουσίαση Βιολογίας.
Μαρία Η. Χαϊτίδου – Άννα Σπύρτου. Παιδαγωγική Γνώση Περιεχομένου (ΠΓΠ): μια γνώση αποκλειστική των εκπαιδευτικών Παιδαγωγική Γνώση Περιεχομένου (ΠΓΠ):
Δράση Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός διδακτέας ύλης Βιολογίας Γυμνασίου - ΓΕΛ Δρ. Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος Δρ. Γεωργάτου Μάνια, Βιολόγος Δοκοπούλου.
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα
Πρωταθλητές στο κάπνισμα οι Έλληνες μαθητές.
ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΤΟΞΙΝΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Β.
Μαρία Η. Χαϊτίδου – Άννα Σπύρτου
Κυτταρική διαίρεση (μίτωση, κυτταρικός κύκλος) Βιολογία
Γενετική μηχανική, ανασυνδυασμένο DNA, ΑΑΠ (PCR)
Βιοτεχνολογία Τεχνολογία του DNA
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Β
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
2η διάλεξη: Αμινοξέα και πρωτεΐνες, μέρος Α
Η βιολογική εξέλιξη- O κόσμος του RNA
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
Τα μόρια της ζωής.
ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ.
ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Απομόνωση νουκλεικών οξέων
Κύτταρο-πυρήνας-χρωμοσώματα-γονίδια-DNA
ENOTHTA 1 – Mεντελική γενετική Κεφ. 2, 3, 4, 5, (13)
Αναιμία Fanconi Μεταβιβάζεται με τον αυτοσωματικό υπολειπόμενο χαρακτήρα Αρχικά εκλεκτική μυελική ανεπάρκεια (αναιμία, αργότερα λευκοπενία) που καταλήγει.
Ερευνητική Εργασία «Εφηβεία και προβλήματα»
Διατήρηση και μεταβίβαση της γενετικής πληροφορίας
Ζώα υπό εξαφάνιση Περιεχόμενα: 1)Πρόλογος 2)Πάντα 3)Λεοπάρδαλη Αμούρ
ΚΥΤΤΑΡΟ: «Περιηγηση στο εσωτερικο του κυτταρου»
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Η θεμελιώδης μονάδα ζωής
Κινητό: Επιπτώσεις στην υγεία.
2. ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 2o ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ.
Υδατάνθρακες: γλυκοί όπως η ζάχαρη και χρήσιμοι παντού, μόνοι
ΑΚΤΙΝΕΣ Χ.
Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΝΟΥΚΛΕΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
τμημα Τεχνολογιασ αλιειασ & υδατοκαλλιεργειων
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου Α. Δρίβας
ΕΚΘΕΣΗ –ΕΚΦΡΑΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΝΟΥΚΛΕΪΚΑ ΟΞΕΑ.
ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΥΡΗΝΑ
Του Αντωνίου Περιπατητή Πρακτικού Φιλοσόφου *1*
Παρατήρηση των χρωμοσωμάτων - καρυότυπος
ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Λειτουργίες του γενετικού υλικού
Εργαστήριο Γενετικής, Τμήμα Βιοτεχνολογίας
ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΗΣΗ.
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μάθημα 8ο, ΤΡΟΦΗ & ΤΡΟΦΙΜΑ Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Διδάσκων καθηγητής Γιαννούδης Γιώργος Μάθημα 8ο, ΤΡΟΦΗ & ΤΡΟΦΙΜΑ Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Η τροφή χρειάζεται για : Διατροφή Τρόφιμο: Κάθε ουσία (φυσική – επεξεργασμένη ή ημιεπεξεργασμένη) που καταναλώνεται από τον άνθρωπο για να καλύψει ενεργειακές και λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού. Η τροφή χρειάζεται για : Ανάπτυξη (δημιουργία δομικών υλικών για τους ιστούς) Ενεργειακές ανάγκες και φυσική δράση Αντιμετώπιση ασθενειών – επούλωση τραυμάτων Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Διατροφή Η μη πρόσληψη των απαραίτητων συστατικών (υποσιτία ή υποθρεψία) από τις τροφές έχει καταστροφικές συνέπειες στον οργανισμό. Ο υποσιτισμένος οργανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί στις λειτουργίες του. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν ο οργανισμός είναι στο αναπτυξιακό στάδιο. Στην περίπτωση αυτή έχουμε σοβαρές βλάβες που μπορεί να γίνουν μη αναστρέψιμες. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Στόχοι Υγιεινής διατροφής (Π.Ο.Υ) Διατροφή Στόχοι Υγιεινής διατροφής (Π.Ο.Υ) Κάλυψη αναγκών του οργανισμού από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά Πρόληψη ασθενειών Η επιστήμη της Διατροφής – Διαιτολογίας μελετά τη σχέση μεταξύ της τροφής που παίρνουμε και των απαιτήσεων που έχει ο κάθε οργανισμός. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες & υποσιτισμός Φτωχές χώρες  δεν υπάρχουν τροφές  υποσιτισμός Πλούσιες χώρες  υπάρχουν διαθέσιμες τροφές, υιοθετούνται όμως ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες  είτε υποσιτισμό είτε υπερφαγία Και στις δυο περιπτώσεις έχουμε καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο στην αναπτυξιακή φάση Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες & υποσιτισμός Στις πλούσιες χώρες ενώ υπάρχει αφθονία τροφών υπάρχει υποσιτισμός γιατί: Μικρή ποικιλία τροφών  δεν τρώνε όλες τις διατροφικές ομάδες, - έλλειψη κάποιων θρεπτικών στοιχείων π.χ. φρούτα, όσπρια, λαχανικά Επιλέγονται τροφές που ναι μεν χορταίνουν αλλά δεν περιέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Υιοθετούνται σκληρές και ανθυγιεινές δίαιτες Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες & υποσιτισμός Η απουσία των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό. Π.χ. Έλλειψη σιδήρου  αναιμία Έλλειψη ασβεστίου  οστεοπόρωση Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 6ο

Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες & υποσιτισμός Χαρακτηριστικά του υποσιτισμού Μειωμένο σωματικό βάρος και ύψος Ζαλάδα – χλωμό πρόσωπο Αδικαιολόγητη κούραση, έλλειψη συγκέντρωσης Εύθραυστα νύχια – θαμπά μαλλιά Ευπαθές και ξηρό δέρμα Ο όμορφος άνθρωπος είναι πάντα ένας υγιής άνθρωπος. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 6ο

Υπερφαγία και νόσοι φθοράς Αφθονία τροφής + έλλειψη φυσικής δραστηριότητας= ασθένειες φθοράς ή πολιτισμού Η υπερφαγία προκαλεί: Παχυσαρκία Διαβήτη Υπέρταση Καρδιαγγειακά νοσήματα Εγκεφαλικά επεισόδια Καρκίνο Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Υπερφαγία και νόσοι φθοράς Η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται Μελλοντική παχυσαρκία στην ενηλικίωση αρχή για νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία στην ενηλικίωση Μειωμένη ενεργητικότητα Χαμηλή αυτοεκτίμηση Κοινωνική απομόνωση Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Υπερφαγία και νόσοι φθοράς Η κληρονομική προδιάθεση σε συνδυασμό με την κακή διατροφική συμπεριφορά ενισχύει την εμφάνιση ασθενειών του πολιτισμού (καρδιαγγειακά νοσήματα, ζαχαρώδης διαβήτης – μορφές καρκίνου που σχετίζονται με το φαγητό) μεγιστοποιεί το πρόβλημα το πρόβλημα υγείας κάνει ακόμη πιο πιθανή την εκδήλωση της ασθένειας Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Διατροφική συμπεριφορά και κληρονομικότητα Διατροφική συμπεριφορά και κληρονομικότητα Η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση ασθενειών. Στο dna που κληρονομούμε μεταφέρονται όλες αυτές οι προδιαθέσεις για συγκεκριμένες ασθένειες Π.χ. αν ένας γονέας μας πάσχει από καρδιαγγειακό νόσημα, έχει πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, έχει καρκίνο είναι αρκετά πιθανό να εμφανισθεί και σε εμάς η ίδια ασθένεια Η κακή διατροφική συμπεριφορά ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης μιας ασθένειας κληρονομικότητας. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Διατροφική συμπεριφορά και διαιτητικές συνήθειες Διατροφική συμπεριφορά και διαιτητικές συνήθειες Οι διατροφικές μας συνήθειες διαμορφώνονται από: Οικογένεια Φίλους Σχολείο ΜΜΕ και πρότυπα Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Διατροφική συμπεριφορά και διαιτητικές συνήθειες Διατροφική συμπεριφορά και διαιτητικές συνήθειες Συνήθως τρώμε ότι μας αρέσει, ότι προτιμάμε. Συνήθως τρώμε ότι συνηθίσαμε να τρώμε, ότι μάθαμε να είναι νόστιμο. Αυτό γίνεται από νωρίς, από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Παραδείγματα Αν οι γονείς μας, μάς έμαθαν να τρεφόμαστε υγιεινά, να τρώμε λαχανικά τότε είναι πολύ πιθανό, αργότερα να μας αρέσουν γεύσεις τέτοιων τροφών. Αν μας έμαθαν να τρώμε επεξεργασμένη τροφή ( γλυκά, αλμυρά, με έντονα συνθετικά αρώματα & γεύσεις) είναι πολύ πιθανόν να μην μας αρέσουν γεύσεις λαχανικών, είναι πολύ πιθανό να μας αρέσουν γεύσεις επεξεργασμένων τροφών Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Διατροφική συμπεριφορά και διαιτητικές συνήθειες Διατροφική συμπεριφορά και διαιτητικές συνήθειες Πότε τρώμε; Όταν πεινάμε (ρύθμιση αισθήματος πείνας- εγκεφαλικό σήμα) Όταν είμαστε κακοδιάθετοι ή αγχωμένοι ( ψυχολογικός παράγοντας) Όταν τρώει η παρέα μας, οι γύρω μας (κοινωνικός παράγοντας) Όταν έχουμε κληρονομική προδιάθεση για το φαγητό (βιολογικοί λόγοι) για να αποφύγουμε αύξηση βάρους πρέπει να έχουμε αυτοέλεγχο, να τρώμε μόνο όταν πεινάμε, τόσο όσο πραγματικά χρειαζόμαστε να φάμε. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Διατροφική συμπεριφορά και διαιτητικές συνήθειες Διατροφική συμπεριφορά και διαιτητικές συνήθειες Βασική αρχή στη διατροφή είναι η ισορροπία, όχι υπερβολές των άκρων Τρώμε απ’ όλα αλλά από λίγο Κυρίως τρώμε ποικιλία τροφών που μας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά. Η γνώση παίζει καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών Με τη γνώση ο έφηβος κάνει συνειδητές επιλογές, επειδή ξέρει κάνει τις σωστές, υγιεινές επιλογές. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Διατροφική συμπεριφορά και διαιτητικές συνήθειες Διατροφική συμπεριφορά και διαιτητικές συνήθειες Οι εταιρίες τροφίμων υποχρεούνται να αναγράφουν όλα τα συστατικά των τροφών. Εμείς, ως συνειδητοί καταναλωτές οφείλουμε να τα ελέγχουμε. Η γνώση χαρακτηρίζει τον ώριμο και συνειδητό πολίτη που μπορεί να αντιμετωπίζει τις διατροφικές παγίδες. Μαθαίνω να διαβάζω τις ετικέτες στα τρόφιμα Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8ο

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 8o