Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

2

3

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τα χημικά στοιχεία που υπάρχουν στην φύση μόνο 27 υπάρχουν στους ζωντανούς οργανισμούς . Τέσσερα από αυτά C, O, H, N αποτελούν τα πιο σημαντικά χημικά στοιχεία των οργανισμών. Ορισμένα στοιχεία, βρίσκονται σε ελάχιστα ποσοστά , αλλά είναι απαραίτητα για σημαντικές λειτουργίες και ονομάζονται ιχνοστοιχεία, όπως Fe , I κ.ά.

5 ΑΣΒΕΣΤΙΟ (Ca) Το ασβέστιο εμπλέκεται στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Eίναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, την πήξη του αίματος και τη διατήρηση της πίεσης του αίματος. Μικρές ποσότητες ασβεστίου απαιτούνται προκειμένου να βοηθήσουν τον «εσωτερικό παράγοντα» στο ρόλο του στην απορρόφηση της Β12.

6 ΣΙΔΗΡΟΣ (Fe) Ο κύριος ρόλος του σιδήρου στο σώμα είναι ότι αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της χρωστικής του αίματος, της αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και αποτελεί το φορέα του ζωτικού οξυγόνου σε όλο το σώμα. Ο σίδηρος εντοπίζεται και στη μυοσφαιρίνη (αντίστοιχη της αιμοσφαιρίνης η οποία βρίσκεται στους μύες) και συμμετέχει στις αντιδράσεις απελευθέρωσης ενέργειας στο σώμα.

7 ΜΑΓΝΗΣΙΟ (Mg) Το μαγνήσιο παίζει καίριο ρόλο στην απελευθέρωση ενέργειας, καθώς είναι συμπαράγοντας στις αντιδράσεις απελευθέρωσης ενέργειας. Είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του RNA και την αντιγραφή του DNA, π.χ. κατά την παραγωγή κυττάρων. Επιπλέον, το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, συμπεριλαμβανομένου και του καρδιακού μυ. Κάποιες φορές αναφέρεται ως το μέταλλο «κατά του στρες», λόγω του ρόλου του στη μυϊκή χαλάρωση. Ακόμα, είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση και διατήρηση των σωματικών κυττάρων και ιστών, καθώς αποτελεί συμπαράγοντα στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

8 ΦΩΣΦΟΡΟΣ (P) Ο φώσφορος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, στην ανάπτυξη, στη συντήρηση και στην επισκευή των κυττάρων και των ιστών, στην ομαλή λειτουργία των νεφρών, των μυών, της καρδιάς, του νευρικού ιστού, του μεταβολισμού του σώματος. Ο φώσφορος βοηθά το σώμα να αποθηκεύει ενέργεια. Είναι απαραίτητος για την παραγωγή DNA KAI RNA. Το σώμα απορροφά φώσφορο από τις τροφές και αποβάλλει την περίσσια φωσφόρου από τους νεφρούς.

9 ΙΩΔΙΟ (I) Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη βιοσύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την φυσιολογική αύξηση, ανάπτυξη και τη λειτουργία του μεταβολισμού καθ' όλη την διάρκεια της ζωής.

10 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

11 ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α Βοηθάει στην :
δημιουργία και διατήρηση του δέρματος, των μαλλιών και των βλεννωδών μεμβρανών όραση μας στο χαμηλό φως ανάπτυξη των δοντιών και των οστών.

12 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β1, Β3, Β9 Η Β1 βοηθά το σώμα : Στην ανάπτυξή του και
στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες κατά το μεταβολισμό Η B3 : Συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Η B9 : βοηθά στην ανάπτυξη του γενετικού υλικού συμμετέχει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

13 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β6,Β7, Β12 Η B6 : βοηθά το σώμα στη δόμηση ιστών και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών Η B12 βοηθάει : στην ανάπτυξη των κυττάρων στην λειτουργία του νευρικού συστήματος στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του λίπους. Η B7 συμμετέχει : στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.

14 ΒΙΤΑΜΙΝΗ C (Γ) Βοηθάει :
στη δομή των οστών, των χόνδρων, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. στη διατήρηση των τριχοειδών αγγείων και των ούλων και στην απορρόφηση του σιδήρου.

15 ΒΙΤΑΜΙΝΗ D (Δ) στη διαμόρφωση των οστών και των δοντιών
Βοηθά: στη διαμόρφωση των οστών και των δοντιών στη διατήρηση της λειτουργίας της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

16 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Ε ΚΑΙ Κ Η βιταμίνη E :
προστατεύει τα αιματικά κύτταρα, τους σωματικούς ιστούς και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από τη βλαβερή καταστροφή τους στο σώμα. Η K : συμβάλλει στις λειτουργίες της πήξης του αίματος.

17 ΤΟ ΝΕΡΟ(H2O) Νερό:Το υγρό στοιχείο της φύσης που σχηματίζει τα ποτάμια, τις λίμνες, τις θάλασσες, τις πηγές, τη βροχή και αποτελεί το 70% του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή και την ανάπτυξη όλων των φυτικών και ζωικών οργανισμών.

18 (Συνεχεια) μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και
Αν και δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά είναι ουσιώδες για τη ζωή: μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και τους ιστούς που τις χρειάζονται. Είναι ένα συστατικό της οποίας η ποιότητα και η ποσότητα παίζουν μεγάλο ρόλο στην σωστή λειτουργία των οργανισμών.

19 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Συμβάλλει στην υγεία και στην ευεξία μας. Δηλαδή : •Το νερό διατηρεί την ενέργεια του σώματός μας •Η σωστή ενυδάτωση βελτιώνει τη συγκέντρωση και το χρόνο αντίδρασής μας, ιδιαίτερα κατά την άσκηση •Το νερό αυξάνει τον αριθμό θερμίδων που καίτε κατά τις καθημερινές σας δραστηριότητες

20 ΟΞΥΓΟΝΟ (O2) Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη το Ο2 για την παραγωγή ενέργειας μέσω των καύσεων Tην παραγωγή των απαραίτητων αμινοξέων για την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού Η συγκέντρωση του Ο2 στο ανθρώπινο αίμα είναι περίπου 98,5% Ο ανθρώπινος οργανισμός καταναλώνει περίπου 550 λίτρα καθαρού Ο2 την ημέρα

21 ΟΞΥΓΟΝΟ: ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ
ΟΞΥΓΟΝΟ: ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ Οι πνεύμονες είναι υπεύθυνοι για να εμπλουτίζουν το αίμα με οξυγόνο. Η καρδιά στέλνει στους πνεύμονες το αίμα που είναι φτωχό σε οξυγόνο και πλούσιο σε άχρηστα αέρια, δηλαδή διοξείδιο του άνθρακα. Το αίμα, μέσα στους πνεύμονες "καθαρίζεται" , παίρνει οξυγόνο και αφήνει διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται όταν εκπνέουμε ενώ το οξυγόνο εισέρχεται στους πνεύμονες κατά την εισπνοή μας. Η ανταλλαγή αυτών των δύο αερίων, οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, ονομάζεται απλά " αναπνοή" και περιλαμβάνει τις δύο φάσεις που είπαμε: εισπνοή και εκπνοή.

22 ανθρακασ Ο άνθρακας αποτελεί ένα πολύ μικρό μέρος της Γης, λιγότερο από 1%, αλλά είναι ένα πολύ ζωτικό στοιχείο του σώματός μας και είναι σε ποσοστό 18%.

23 αζωτο Μπορεί οι Έλληνες να το λένε « ά-ζωτο » μεταφράζοντας τους Γάλλους ( azote ) και μέχρι ενός σημείου να έχουν δίκιο με αυτό που υποδηλώνει το ά- το στερητικό στο όνομά του. Ωστόσο χωρίς το ΑΖΩΤΟ δεν μπορεί να υπάρξει ΖΩΗ . Αποτελεί βασικό συστατικό των DNA και των πρωτεϊνών.

24 Τελοσ Αλταντζή Νεφέλη Βαφειάδου Ελεάννα Καβάκα Ναταλία
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google