ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β1. Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων Ε Ε100-Ε199 (χρωστικές) ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργία E100ΚουρκουμίνηΠορτοκαλί-κίτρινο.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μια παρουσίαση για την Α` Λυκείου Του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Advertisements

Ανάγνωση – Κατανόηση Ετικετών σε Επεξεργασμένα Τρόφιμα
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΖΑΧΑΡΗ & ΟΞΕΑ.
Δ11: Ερωτήσεις αλάτων Ένα διάλυμα Δ1 περιέχει θειικό οξύ. Ένα διάλυμα Δ2 περιέχει υδροξείδιο του βαρίου. Α. Να γράψετε τον τύπο του οξέος και την χημική.
ΧΗΜΕΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ 1ης ΕΝΟΤΗΤΑΣ « Οξέα , Βάσεις & Άλατα»
4.2 Στοματική υγεία Στόχος της υποενότητας αυτής είναι οι μαθητές: Να ενημερωθούν για τη στοματική τους υγεία και τα προβλήματα της στοματικής τους κοιλότητας.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Modern Greek. Το βιβλίο είναι κόκκινο. Το σκουλίκι είναι πράσινο.
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Eφαρμογές των οξέων, βάσεων και αλάτων στην καθημερινή ζωή
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ.Ο Μαθητής να μπορεί 1.Να αναφέρει χώρες που παράγουν καφέ 2.Κατονομάζει διάφορα είδη καφέ,όπως προσφέρονται στη Κυπριακή αγορά 3.Κατονομάζει.
Λίπη - έλαια 1η Εργαστηριακή Άσκηση
Xημεία Γ΄ Γυμνασίου: Εισαγωγή στα Οξέα.
καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων,
Project:”Διατροφή και υγεία”
Καρβοξυλικά οξέα.
Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών.
ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ
1.1 Ιδιότητες των οξέων 1.2 Οξέα κατά Arrhenius
H κλίμακα pH (πε-χα) ως μέτρο της οξύτητας
Μέθοδοι συντήρησης 1.H κονσερβοποίηση 2.H αφυδάτωση (ξήρανση) 3.Tο κάπνισμα 4.Κατάψυξη (πάγωμα) 5.Θερμική επεξεργασία (πχ ζεμάτισμα, παστερίωση) 6.Αποστείρωση.
Οξέα Βάσεις Άλατα Oξέα, Βάσεις, Άλατα
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
2013 ΚΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ Ε ΞΑΜΗΝΟ 2015 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ¨5
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Πρόσθετα Τροφίμων Β. Σινάνογλου.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
1 Τα δημητριακά Από την Παρασκευή Καραγιώργη-Μάγου.
Ογκομετρική ανάλυση Είναι η μεθοδολογία κατά την οποία προσδιορίζεται η συγκέντρωση διαλύματος άγνωστης ουσίας με την προσθήκη μετρήσιμου όγκου διαλύματος.
Ως πρόσθετα ορίζονται από τον ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών οι ουσίες ή μίγματα ουσιών, πλην των βασικών συστατικών των τροφίμων, που προστίθενται.
ΟΔΗΓΙΕΣ Σε κάθε διαφάνεια εμφανίζονται πέντε μοριακοί χημικών ενώσεων. Σε ένα πρόχειρο προσπαθούμε να γράψουμε τα ονόματα που αντιστοιχούν σε κάθε μοριακό.
9ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Προσδιορισμός σε κρασί 1) του Θειώδους και 2) της Πτητικής Οξύτητας ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #6: Βιταμίνες και Πρόσθετα Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
Σε γενικές γραμμές τα Ε χωρίζονται στις εξής ομάδες: Ε100-Ε199 χρωστικές ουσίες Ε200-Ε299 συντηρητικές ουσίες Ε300-Ε399 αντιοξειδωτικές ουσίες Ε400-Ε499.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μέθοδος απομόνωσης και παραλαβής μιας ή περισσότερων ενώσεων από ένα μίγμα με βάση τις διαφορές στη διαλυτότητα.
Η υγεία μας Στάθης Αντωνάκης Θοδωρής Kιοσελάκης Τατιάνα Μακαρίδου
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
6-13. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΙΩΔΙΚΟ ΚΑΛΙΟ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Δείκτες Επιμέλεια : Αλεξόπουλος Παναγιώτης, Χημικός, Συνεργάτης ΕΚΦΕ Ηλιούπολης.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΤΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ … ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β1

Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων Ε Ε100-Ε199 (χρωστικές) ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργία E100ΚουρκουμίνηΠορτοκαλί-κίτρινο χρώμαΚουρκουμίνη E100(ii)ΤουρμερικόΠορτοκαλί-κίτρινο χρώμα E101ΡιβοφλαβίνηΚίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2Ριβοφλαβίνη E101(ii)5-Φωσφορική ριβοφλαβίνηΚίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2 E102ΤαρτραζίνηΚίτρινο χρώμα, αζώχρωμαΤαρτραζίνη E104Κίτρινη ΚινολίνηΠράσινο-κίτρινο χρώμα,συνθετική E106 *ΡιβοφλαβίνηΚίτρινο χρώμα, βιταμίνη B2 E107 *Κίτρινο 2GΚίτρινο χρώμα, αζώχρωμα E110Kιτρινοπορτοκαλί FCFΚίτρινο χρώμα E120Καρμίνη, κοχενίληΚόκκινο χρώμα, φυσικόΚαρμίνηκοχενίλη E122Αζορουμπίνη (καρμοϊζίνη)Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμαΑζορουμπίνη (καρμοϊζίνη) E123ΑμαράνθηΚόκκινο χρώμα, αζώχρωμαΑμαράνθη E124Ερυθρό κοχενίλης Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμαΕρυθρό κοχενίλης E127EρυθροσίνηΚόκκινο χρώμα, συνθετικόEρυθροσίνη E128Κόκκινο 2GΚόκκινο χρώμα, συνθετικόΚόκκινο 2G E129Κόκκινο τροφίμων 17Κόκκινο χρώμα, αζώχρωμαΚόκκινο τροφίμων 17 E131Μπλε VΜπλε χρώμα, συνθετικόΜπλε V E132IνδικοτίνηΜπλε χρώμα, συνθετικόIνδικοτίνη E133Λαμπρό κυανούν FCFΜπλε χρώμα, συνθετικόΛαμπρό κυανούν FCF E140ΧλωροφύλληΠράσινο χρώμα, φυσικόΧλωροφύλλη E141Συμπλέγματα χλωροφύλλης με χαλκόΠράσινο χρώμα, συνθετικό E142Πράσινο SΠράσινο χρώμα, συνθετικόΠράσινο S E150a-dΚαραμελόχρωμαΚαφέ χρώμαΚαραμελόχρωμα E151Λαμπρό μαύρο BNΜαύρο χρώμα, αζώχρωμαΛαμπρό μαύρο BN E153ΆνθρακαςΦυσικό μαύρο χρώμαΆνθρακας E154Καφέ FKΚαφέ χρώμα, αζώχρωμαΚαφέ FK E155Καφέ HTΚαφέ χρώμα, αζώχρωμαΚαφέ HT E160aΆλφα-, βήτα- και γάμα- καροτένιοΦυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμαβήτα- E160bΑνάτο, Μπιξίνη, ΝορπιξίνηΦυσικό κίτρινο χρώμαΑνάτοΜπιξίνηΝορπιξίνη E160cΕκχύλισμα πιπεριάςΦυσικό πορτοκαλί χρώμα E160dΛυκοπένιοΦυσικό κόκκινο χρώμαΛυκοπένιο E160eΒήτα-απο-8-καροτενάληΦυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα E160fΑιθυλεστέρας του8-καροτενικου οξέοςΦυσικό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα E161aΦλαβοξανθίνηΦυσικό, κίτρινο χρώμαΦλαβοξανθίνη E161bΛουτεΐνηΦυσικό, κίτρινο χρώμαΛουτεΐνη E161cΚρυπτοξανθίνηΦυσικό, κίτρινο χρώμαΚρυπτοξανθίνη E161dΡουβιξανθίνηΦυσικό, κίτρινο χρώμαΡουβιξανθίνη E161eΒιολοξανθίνηΦυσικό, κίτρινο χρώμαΒιολοξανθίνη E161fΡοδοξανθίνηΦυσικό, κίτρινο χρώμαΡοδοξανθίνη E161gΚανθαξανθίνηΦυσικό, πορτοκαλί χρώμαΚανθαξανθίνη E161hΚιτρονοξανθίνηΦυσικό, κίτρινο χρώμαΚιτρονοξανθίνη E162Εκχύλισμα παντζαριούΦυσικό κόκκινο χρώμαπαντζαριού E163ΑνθοκυάνεςΦυσικό κόκκινο-μοβ χρώμαΑνθοκυάνες E170Ανθρακικό ασβέστιοΆσπρο χρώμα E171Διοξείδιο του τιτανίουΆσπρο χρώμαΔιοξείδιο του τιτανίου E172Οξείδια του σιδήρουΦυσικό κόκκινο-καφέ χρώμα E173ΑλουμίνιοΜεταλλικό (χρώμα)Αλουμίνιο E174ΆργυροςΜεταλλικό (χρώμα)Άργυρος E175ΧρυσόςΜεταλλικό (χρώμα)Χρυσός E180Λιθορουμπίνη BKΚόκκινο χρώμα, αζώχρωμαΛιθορουμπίνη BK Ε181 *ΤααννίνεςΚίτρινο-άσπρο χρώμα και γεύση

Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων Ε Ε200-Ε297 (συντηρητικά) ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργία E200Σορβικό οξύΦυσικό συντηρητικόΣορβικό οξύ E201 *Σορβικό νάτριοΣυνθετικό συντηρητικόΣορβικό νάτριο E202Σορβικό κάλιοΣυνθετικό συντηρητικόΣορβικό κάλιο E203Σορβικό ασβέστιοΣυνθετικό συντηρητικόΣορβικό ασβέστιο E210Βενζοϊκό οξύΦυσικό συντηρητικόΒενζοϊκό οξύ E211Βενζοϊκό νάτριοΣυνθετικό συντηρητικόΒενζοϊκό νάτριο E212Βενζοϊκό κάλιοΣυνθετικό συντηρητικόΒενζοϊκό κάλιο E213Βενζοϊκό ασβέστιοΣυνθετικό συντηρητικόΒενζοϊκό ασβέστιο E214Αιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξύΣυνθετικό συντηρητικόΑιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξύ E215Αιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριοΣυνθετικό συντηρητικόΑιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριο E216Προπυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξύΣυνθετικό συντηρητικόΠροπυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξύ E217Προπυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριοΣυνθετικό συντηρητικόΠροπυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριο E218Μεθυλ-4-υδροξυβενζoϊκό οξύΣυνθετικό συντηρητικόΜεθυλ-4-υδροξυβενζoϊκό οξύ E219Μεθυλ-4-υδροξυβενζoϊκό νάτριοΣυνθετικό συντηρητικόΜεθυλ-4-υδροξυβενζoϊκό νάτριο E220Διοξείδιο του θείουΦυσικό συντηρητικόΔιοξείδιο του θείου E221Θειώδες νάτριοΣυνθετικό συντηρητικόΘειώδες νάτριο E222Όξινο θειώδες νάτριοΣυνθετικό συντηρητικό, λευκαντικό μέσοΌξινο θειώδες νάτριο E223Μεταθειώδες νάτριοΣυνθετικό συντηρητικό, αντιοξειδωτικόΜεταθειώδες νάτριο E224Μεταθειώδες κάλιοΣυνθετικό συντηρητικόΜεταθειώδες κάλιο E225Θειώδες κάλιοΣυνθετικό συντηρητικόΘειώδες κάλιο E226Θειώδες ασβέστιοΣυνθετικό συντηρητικόΘειώδες ασβέστιο E227Όξινο θειώδες ασβέστιοΣυνθετικό συντηρητικόΌξινο θειώδες ασβέστιο E228Όξινο θειώδες κάλιοΣυνθετικό συντηρητικόΌξινο θειώδες κάλιο E230 *ΔιφαινύλιοΣυνθετικό συντηρητικόΔιφαινύλιο E231 *2-υδρoξυδιφαινύλιοΣυνθετικό συντηρητικό2-υδρoξυδιφαινύλιο E232 *Διφαινολικό οξείδιο του νατρίουΣυνθετικό συντηρητικόΔιφαινολικό οξείδιο του νατρίου E233ΘειαβενταζόληΣυνθετικό συντηρητικόΘειαβενταζόλη E234NιοσίνηΦυσικό αντιβιοτικόNιοσίνη E235ιμαρακίνηΦυσικό αντιβιοτικόιμαρακίνη E236 *Μυρμηκικό οξύΦυσικό οξύ, συντηρητικόΜυρμηκικό οξύ E237 *Μυρμηκικό νάτριοΦυσικό άλας, συντηρητικόΜυρμηκικό νάτριο E238 *Μυρμηκικό ασβέστιοΦυσικό άλας, συντηρητικόΜυρμηκικό ασβέστιο E239ΕξαμεθυλενοτετραμίνηΣυνθετικό συντηρητικόΕξαμεθυλενοτετραμίνη E240 *ΦορμαλδεΰδηΣυντηρητικόΦορμαλδεΰδη E242Καρβονικό διμεθύλιοΣυνθετικό συντηρητικόΚαρβονικό διμεθύλιο E249Νιτρώδες κάλιοΦυσικό άλας, συντηρητικόΝιτρώδες κάλιο E250Νιτρώδες νάτριοΦυσικό άλας, συντηρητικόΝιτρώδες νάτριο E251Νιτρικό νάτριοΦυσικό άλας, συντηρητικόΝιτρικό νάτριο E252Νιτρικό κάλιοΦυσικό άλας, συντηρητικόΝιτρικό κάλιο E260Οξικό οξύΦυσικό οξύ, συντηρητικόΟξικό οξύ E261Οξικό κάλιοΣυντηρητικό, φυσικό άλαςΟξικό κάλιο E262Οξικό νάτριοΦυσικό προσθετικό, φυσικό άλαςΟξικό νάτριο E263Οξικό ασβέστιοΣυντηρητικό, φυσικό άλαςΟξικό ασβέστιο E270Γαλακτικό οξύΦυσικό οξύΓαλακτικό οξύ E280Προπιονικό οξύΦυσικό οξύΠροπιονικό οξύ E281Προπιονικό νάτριοΦυσικό άλαςΠροπιονικό νάτριο E282Προπιονικό ασβέστιοΦυσικό άλαςΠροπιονικό ασβέστιο E283Προπιονικό κάλιοΦυσικό άλαςΠροπιονικό κάλιο E284Βορικό οξύΦυσικό οξύΒορικό οξύ E285Τετραβορικό νάτριοΦυσικό οξύΤετραβορικό νάτριο E290Διοξείδιο του άνθρακαΦυσικό αέριοΔιοξείδιο του άνθρακα E296Μηλικό οξύΟξύΜηλικό οξύ E297Φουμαρικό οξύΦυσικό οξύΦουμαρικό οξύ

Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων Ε Ε300-Ε399 (αντιοξειδωτικά, ρυθμιστές οξύτητας) ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργία E300L- Ασκορβικό οξύΦυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη CL- Ασκορβικό οξύ E301L- Ασκορβικό νάτριοΦυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C E302L- Ασκορβικό ασβέστιοΦυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη C E παλμιτικο - L- Ασκορβικό οξύΣυνθετικό αντιοξειδωτικό E306Εκχυλίσματα τοκοφερολώνΦυσικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E E307άλφα – ΤοκοφερόληΣυνθετικό αντιοξειδωτικό E308γάμμα – ΤοκοφερόληΣυνθετικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη Eβιταμίνη E E309δέλτα – ΤοκοφερόληΣυνθετικό αντιοξειδωτικό, βιταμίνη E E310Γαλλικός προπυλεστέραςΣυνθετικό αντιοξειδωτικό E311Γαλλικός οκτυλεστέραςΣυνθετικό αντιοξειδωτικό E312Γαλλικός δωδεκυλεστέραςΣυνθετικό αντιοξειδωτικό E313Θειο-δι-προπιονικό οξύΣυνθετικό αντιοξειδωτικό E314Γουαϊκό κόμμιΦυσικό αντιοξειδωτικό E315Ερυθορβικό οξύΣυνθετικό αντιοξειδωτικό E316Ερυθορβικό νάτριοΣυνθετικό αντιοξειδωτικό E319 ΥδροξυβουτύλιοΣυνθετικό αντιοξειδωτικό E320ΒουτυροϋδροξυανισόληΣυνθετικό αντιοξειδωτικό E321Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιοΣυνθετικό αντιοξειδωτικό E322ΛεκιθίνηΦυσικός γαλακτωματοποιητήςΛεκιθίνη E325Γαλακτικό νάτριοΆλας νατρίου του γαλακτικού οξέος E326Γαλακτικό κάλιοΆλας καλίου του γαλακτικού οξέος E327Γαλακτικό ασβέστιοΆλας ασβεστίου του γαλακτικού οξέος E330Κιτρικό οξύΡυθμιστές οξύτηταςΚιτρικό οξύ E331Κιτρικό νάτριοΡυθμιστές οξύτητας E332Κιτρικό κάλιοΡυθμιστές οξύτητας E333Μόνο-, δι- και τρι- κιτρικό ασβέστιοΡυθμιστές οξύτητας E334L-(+)- Τρυγικό οξύΦυσικό οξύΤρυγικό οξύ E335Μονο/δι L -(+)- τρυγικό οξύΆλας του τρυγικού οξέος E336L -(+)- τρυγικό μονοκάλιοΆλας του τρυγικού οξέος E337L-(+)- τρυγικό καλιονάτριοΆλας του τρυγικού οξέοςτρυγικό καλιονάτριο E338Φωσφορικό οξύΡυθμιστικά διαλύματαΦωσφορικό οξύ E339Ορθοφωσφορικό νάτριοΡυθμιστικά διαλύματα E340Ορθοφωσφορικό κάλιοΡυθμιστικά διαλύματα E341Ορθοφωσφορικό ασβέστιοΡυθμιστικά διαλύματα E343Ορθοφωσφορικό μαγνήσιοΡυθμιστικά διαλύματα E350Μηλικό νάτριοΆλας νατρίου του μηλικού οξέος E351Μηλικό κάλλιοΆλας καλλίου του μηλικού οξέος E352Μηλικό ασβέστιοΆλας ασβεστίου του μηλικού οξέος E353Μετα τρυγικό οξύΦυσικό οξύ E354Τρυγικό ασβέστιοΦυσικό συντηρητικό E355Αδιπικό οξύΦυσικό οξύΑδιπικό οξύ E356Αδιπικό νάτριοΡυθμιστής οξύτητας E357Αδιπικό κάλλιοΡυθμιστής οξύτητας E363Ηλεκτρικό οξύΦυσικό οξύΗλεκτρικό οξύ E365 Φουμαρικό νάτριοΡυθμιστής οξύτητας E370 1,4- Λακτονο-επτανοϊκό οξύΣυνθετικό οξύ E375 Νικοτινικό οξύΒιταμίνη Β, προστατεύει το χρώμαΝικοτινικό οξύ E380Κιτρικό τριαμμώνιοΣυνθετικό άλας του κιτρικού οξέος E381 Κιτρικός αμμωνιούχος σίδηροςΣυνθετικό άλας του κιτρικού οξέος E385Άλας του EDTA με ασβεστιονάτριοΧηλικό αντιδραστήριο E386 ΕDTA- αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύΣυνθετικός σταθεροποιητήςαιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ E387 OξυστεατίνηΣταθεροποιητής E388 Θειο-δι προπιονικό οξύΣυνθετικό αντιοξειδωτικό

Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων Ε Ε400-Ε499 (γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικοί παράγοντες) ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργία E400Αλγινικό οξύΦυσικός πηκτικός παράγοντας E401Αλγινικό νάτριοΦυσικός πηκτικός παράγοντας E402Αλγινικό κάλιοΦυσικός πηκτικός παράγοντας E403Αλγινικό αμμώνιοΦυσικός πηκτικός παράγοντας E404Αλγινικό ασβέστιοΦυσικός πηκτικός παράγοντας E405Αλγινική προπανο-1,2-διόληΠροϊόν του αλγινικού οξέος E406ΆγαρΦυσικός πηκτικός παράγοντας E407ΚαραγενάνηΦυσικός πηκτικός παράγοντας E408 Τροποποιημένα φύκη του γένους Furcelleran Φυσικός πηκτικός παράγοντας E410Κόμμι χαρουπιώνΦυσικός πηκτικός παράγοντας E411 "Oat Gum“Φυσικός πηκτικός παράγοντας E412Κόμμι γκουάρΦυσικός πηκτικός παράγοντας E413Τραγακάνθινο κόμμιΦυσικός πηκτικός παράγοντας E414Αραβικό κόμμιΦυσικός πηκτικός παράγοντας E415Κόμμι ξανθάνηςΦυσικός πηκτικός παράγοντας E416Κόμμι καράγιαΦυσικός πηκτικός παράγοντας E418Κόμμι τζελάνΦυσικός πηκτικός παράγοντας E420ΣορβιτόληΦυσική σακχαρο-αλκοόλη E421ΜανιτόληΦυσική σακχαρο-αλκοόλη E422ΓλυκερόληΦυσική αλκοόλη E430 Πολυοξυαιθυλενικός εστέρας του στεατικού οξέος E431Πολυοξυαιθυλενικός εστέρας του στεατικού οξέος Συνθετικός γαλακτωματοποιητής E432 Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονολαουρικό οξύ E433 Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοελαϊκό οξύ E434 Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοπαλμιτικό οξύ E435 Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το μονοστεατικό οξύ E436 Πολυοξυαιθυλενικός-20 εστέρας της σορβιτόλης με το τριστεατικό οξύ E440ΠηκτίνηΦυσικός πηκτικός παράγονταςΠηκτίνη E441 Ζελατίνη ή κολλαγόνοΦυσικός πηκτικός παράγοντας E442Αμμωνιούχα φωσφατίδιαΣυνθετικός γαλακτωματοποιητής E450Δι- και πολυφωσφορικά άλαταΆλατα του φωσφορικού οξέος E451Τριφωσφορικά άλαταΆλατα του φωσφορικού οξέος E452Πολυφωσφορικά άλαταΆλατα του φωσφορικού οξέος E460Κυτταρίνη ή κελλουλόζηΦυσικός πηκτικός παράγοντας E461ΜεθυλοκυτταρίνηΗμισυνθετικός πηκτικός παράγοντας E462ΑιθυλοκυτταρίνηΗμισυνθετικός πηκτικός παράγοντας E463Υδροξυπροπυλική κυτταρίνηΗμισυνθετικός πηκτικός παράγοντας E464 Υδροξυ-προπυλο-μεθυλική κυτταρίνηΗμισυνθετικός πηκτικός παράγοντας E465Μέθυλο-αιθυλική κυτταρίνηΗμισυνθετικός πηκτικός παράγοντας E466Καρβοξυ-μεθυλική κυτταρίνηΗμισυνθετικός πηκτικός παράγοντας E470Άλατα των λιπαρών οξέωνΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές E471 Μονο- και δι- γλυκερίδια των λιπαρών οξέων Γαλακτωματοποιητές E472 Εστέρες των μονο- και διγλυκεριδίων Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές E473 Εστέρες σακχαρόζης με λιπαρά οξέα Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές E474Γλυκερίδια της σακχαρόζηςΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές E475 Πολυγλυκερολικοί εστέρες των λιπαρών οξέων Γαλακτωματοποιητές E476 Πολυγλυκερολικοί εστέρες πολυρικινελαϊκού οξέος Γαλακτωματοποιητές E477 Προπυλενογλυκολικοί εστέρες των λιπαρών οξέων Γαλακτωματοποιητές E478 Μείγμα γλυκερολικών και προπυλενογλυκολικών εστέρων του γαλακτικού οξέος με λιπαρά οξέα Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές E479Εστεροποιημένο σογιέλαιοΗμισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές Ε480 Νατριούχος διοκτυλεστέρας του θειοηλεκτρικού οξέος Γαλακτωματοποιητής E481 Νατριούχος στεατικός εστέρας του γαλακτικού οξέος Γαλακτωματοποιητές E482 Ασβεστούχος στεατικός εστέρας του γαλακτικού οξέος Γαλακτωματοποιητές E483 Στεατικός εστέρας του τρυγικού οξέος Γαλακτωματοποιητές E484 Στεατικός εστέρας του κιτρικού οξέος Ημισυνθετικοί γαλακτωματοποιητές E485 *Μετονομάστηκε σε 441 E490 Προπυλενική γλυκόληΔιαλύτης E491 Σορβικός εστέρας του μονοστεατικού οξέος Γαλακτωματοποιητές E492 Σορβικός εστέρας του τριστεατικού οξέος Γαλακτωματοποιητές E493 Σορβικός εστέρας του λαουρικού οξέος Γαλακτωματοποιητές E494 Σορβικός εστέρας του μονοελαϊκού οξέος Γαλακτωματοποιητές E495 Σορβικός εστέρας του μονοπαλμιτικού οξέος Γαλακτωματοποιητές

Σύμφωνα με μία άποψη, είμαστε ότι τρώμε. Αν ευσταθή αυτή η άποψη, τότε είμαστε βενζοϊκό νάτριο, Ε110, Ε220, Ε580 και πολλά άλλα πρόσθετα που δεν γνωρίζουμε. Είμαστε δηλαδή διάφορες χημικές ενώσεις, με περίεργα ονόματα, τις οποίες καταναλώνουμε με την τροφή μας. Για πολλούς το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας είναι τα διατροφικά σκάνδαλα αλλά αυτό που μάλλον ισχύει, είναι πως το μεγάλο σκάνδαλο είναι η διατροφή μας. Στη σύγχρονη κοινωνία ο άνθρωπος έπαψε να διαθέτει χρόνο. Άρχισε να καταναλώνει έτοιμες επεξεργασμένες τροφές. Το κέρδος είναι η μαγική λέξη και στο βωμό της μεγιστοποίησής του, η υγεία του καταναλωτή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί να ακούγεται τραγικό, αλλά κάθε χρόνο καταναλώνουμε γύρω στα 5-7 κιλά συντηρητικών ή άλλων χημικών ουσιών, πρόσθετων των τροφίμων. Χαριτολογώντας θα μπορούσαμε να πούμε πως ο σύγχρονος άνθρωπος αποτελείτε από 75% νερό και άλλο 25% διάφορα Ε. Οι περισσότερες από τις ουσίες αυτές προκαλούν από αλλεργίες μέχρι και καρκίνους. Ο λόγος που προστίθενται στα τρόφιμα δεν είναι κατ’ ανάγκη για την συντήρησή τους ή τη βελτίωση της ποιότητάς τους, αλλά για λόγους μάρκετινγκ, ώστε να κάνουν τις τροφές πιο θελκτικές, με ωραία εμφάνιση, υφή και χρώμα.

Μάρκετινγκ Τροφίμων

Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων Ε Ε100-Ε199 (χρωστικές) Ε200-Ε297 (συντηρητικά) Ε300-Ε399 (αντιοξειδωτικά, ρυθμιστές οξύτητας) Ε400-Ε499 (γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικοί παράγοντες) Ε500-Ε599 (ρυθμιστές οξύτητας, αντισυσσωματικοί παράγοντες) Ε600-Ε699 (βελτιωτικά γεύσης) Ε700-Ε799 (αντιβιοτικά) Ε900-Ε999 (διάφορα) Ε1000-Ε1399 (διάφορα) Ε1400-Ε1499 (πηκτικοί παράγοντες) Ε1500-Ε1525 (συνθετικές γεύσεις και γευστικοί διαλύτες)

Βενζοϊκό νάτριο

Χρυσή τομή

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Β1, ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΑΡΖΑΝΑΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΓΚΟΝΕΛΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΓΚΡΙΤΣΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ, ΓΟΥΖΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΓΟΥΛΑΡΑ ΠΑΝΤΕΛΙΝΑ, ΓΟΥΛΑΡΑΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ, ΓΡΕΒΕΝΙΤΗ ΑΘΗΝΑ, ΓΡΕΒΕΝΙΤΗ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΖΗΣΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ, ΖΙΑΚΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ, ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΚΑΚΟΣΟΥΛΗ ΧΡΥΣΑ, ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΚΑΠΕΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΚΑΡΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΑΡΑΛΙΑ ΕΛΕΝΗ