Ενεργειακές Κοινότητες

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Advertisements

Ενίσχυση της Πράσινης Επιχειρηματικότητας
Γιώργος Μπάλτας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
« Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ » Νοέμβριος 2013 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ.
Οι στόχοι της χώρας μας, ως το 2020, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας:  Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 4%.
4 ο Συνέδριο InfoCOM Green ICT 2012 Αθήνα, 17 Μαΐου 2012 «Οι Τεχνολογίες IC και η Καθαρή Ενέργεια» Δρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Γενικός Διευθυντής.
Νικόλαος Πετρόπουλος Ημερίδα REPUBLIC MED Πειραιάς 20/03/ REMIDA Σύντομη παρουσίαση.
«Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με υψηλό κόστος ενέργειας ;» Investing in Energy 2014 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ.
ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑ.
Η ενεργειακή φτώχεια και η στροφή των καταναλωτών στη στερεά βιομάζα ως καύσιμο για την παραγωγή θερμότητας Γιάννης Βουρδουμπάς ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Φυσικών.
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας
Αγορά Ενέργειας στην Ελλάδα Π. Κάπρου Προέδρου της ΡΑΕ Καθηγητή ΕΜΠ.
«Το νέο τοπίο για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και οι νέες ευκαιρίες για τους εναλλακτικούς προμηθευτές» Ένας απολογισμός της μέχρι τώρα απελευθέρωσης.
Στόχος της Κυβέρνησης και του ΥΠΑΝ είναι η ενίσχυση, με έργα και όχι με λόγια, της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή.
Παραδοτέο Ομάδας Εργασίας Ιδ3 Ebusiness Forum Κώστας Τρούλος Καβάλα, 26/11/2008.
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
1 European Union Regional Policy – Employment, Social Affairs and Inclusion ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Εισηγητής:
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ MOBILISATION WORKSHOP CLEARSUPPORT PROJECT CHANIA – CRETE
ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (BEng. , MEng.)
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ
Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Σχεδιασμός.
Ημερίδα:H νεοφιλελεύθερη επίθεση στο Δημόσιο Τομέα,τη Δημόσια Περιουσία και τους Εργαζομένους:η απάντηση της αριστεράς Ενότητα 2 η :Oι επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης.
Συνάντηση Στελεχών Δυτικής Μακεδονίας Τάκης Αθανασόπουλος Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Πτολεμαϊδα, 2 Ιουνίου 2008.
CRIMINAL MINDS. 4 Ο ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ PROJECT (α’ τετράμηνο) ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α’3.
Άννα Μίχου 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο Ρόλος του μηχανικού από την κρίση στην ανάπτυξη Άννα Μίχου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.
Κοινωνικό κράτος και κρίση Με έμφαση στις ανισότητες ανάμεσα στα φύλα Χρήστος Κουτσαμπέλας Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Αξία Ενυπόθηκου Ακινήτου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ειδικό Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά σε Κτίρια Ν. 3734/2009 Άρθρο 27 Α παρ.8 Ψηφίσαμε ειδική.
Σ ΧΕΔΙΟ Ο ΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ Α ΣΤΙΚΗΣ Π ΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ «60 δράσεις για τη Δυτική Αθήνα» Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
“Νέες Εναλλακτικές Καλλιέργειες: Προοπτικές - Νέες Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία” 16 Μαΐου 2013 Κιλκίς.
ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ –ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
«Αν δεν φυτέψουμε το δέντρο γνώσης όταν είμαστε νέοι, δεν θα μας δώσει τον ίσκιο του όταν θα έχουμε γεράσει.»
Καθ. Γκρίτζαλης Στέφανος Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Η κοινωνική εργασία και οι εξαρτήσεις Χαράλαμπος Πουλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ευρωπαικές Πολιτικές Ολοκλήρωσης Συνοχής.
Συνέντευξη Τύπου Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011.
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Οι σύγχρονες οικιακές συσκευές έχουν σκοπό να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χρήση τους.
Τρίπολη, 18 Μαρτίου 2016 Ημερίδα: Αγροτική Ανάπτυξη και Επένδυση στους νέους Αγρότες Προοπτικές και κατευθύνσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Τα Βασικά Στοιχεία του ΕΠ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΕΚΚΕ «Στρατηγικές καταπολέμησης της αστεγίας και κοινωνικής στέγασης σε περιόδους ύφεσης» Αθήνα, «Το καθεστώς.
Ιανουάριος 2016 Ευκαιρίες απασχόλησης στην Ποντοπόρο Ναυτιλία ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 12: Η Εποχή μετά το 1973 Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Η ουσία πίσω από τις λέξεις
Φόρος δαπάνης.. Φόρος επί της δαπάνης. Το ποσό του εισοδήματος που μεταβιβάζεται από την φορολογούμενη μονάδα στο δημόσιο εξαρτάται από το μέγεθος της.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) τη νέα Προγραμματική Περίοδο,
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΩΝ
Εισαγωγή στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς
Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την νέα Προγραμματική Περίοδο
ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΚΕΑ) 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Προϋποθέσεις Ανάπτυξης των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ»
Τοπικό Σχέδιο Επενδύσεων Δ. Τρικκαίων
Λειτουργία Συστημάτων Ενέργειας
Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού με έμφαση: στις κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες…
ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (K.E.A)
ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων
Christos Iordanidis Mechanical Engineer N.T.U.A.
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Τοπικό Σχέδιο Επενδύσεων Δ. Τρικκαίων
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
«Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα και Διασπαρμένη Παραγωγή –
ΤΟ Ε.Π. «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ενεργειακές Κοινότητες Οι Ε.ΚΟΙΝ. ως καταλύτης της κοινωνικά δίκαιης ενεργειακής μετάβασης Ε.Κ.Π.Α.Α. «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ» The Hub Event, Αθήνα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 Τάκης Γρηγορίου

Ο εκδημοκρατισμός του τομέα ενέργειας συμβαίνει ήδη “Μία γρήγορη ματιά στο τι συμβαίνει με οικιακά φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη, η ενεργειακή μετάβαση και ο εκδημοκρατισμός του ενεργειακού τομέα συμβαίνουν ήδη και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Είναι, επίσης φανερό ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω” Το νέο, ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο της για τις ΑΠΕ ‘χτίζεται’ γύρω από τους Ευρωπαίους ενεργειακούς πολίτες και τις ενεργειακές κοινότητες Πηγή: CE Delft Prosumers Research 2015

Η προοπτική, όχι μόνο για ηλιακή ενέργειας αλλά για όλες τις ΑΠΕ, είναι τεράστια. Μέχρι το 2050 264 εκατ. πολίτες θα μπορούν να είναι prosumers, παράγοντας το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας, με τις ενεργειακές κοινότητες να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη. Πηγή: CE Delft Prosumers Research, 2015

Η προοπτική, όχι μόνο για ηλιακή ενέργειας αλλά για όλες τις ΑΠΕ, είναι τεράστια. Μέχρι το 2050 264 εκατ. πολίτες θα μπορούν να είναι prosumers, παράγοντας το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας, με τις ενεργειακές κοινότητες να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη. Πηγή: CE Delft Prosumers Research, 2015

Κρίσιμο ερώτημα Πώς η ενεργειακή μετάβαση θα πραγματοποιηθεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης Με άλλα λόγια, πώς θα διασφαλιστεί ότι ‘κανείς δεν θα μείνει πίσω’

Δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας 4 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν οικονομική αδυναμία για να αποπληρώσουν λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΛ.ΣΤΑΤ. Έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών έτους 2016, Ιούνιος 2017) ΔΕΗ: >2 δις € αρρύθμιστες οφειλές προς τη ΔΕΗ στη Χαμηλή Τάση ΔΕΗ: 340.000 δικαιούχοι ΚΟΤ αδυνατούν να πληρώσου τους λογαριασμούς Οι καταναλωτές συμβάλλουν ετησίως με 80 εκατ. € για ΚΟΤ και πολύτεκνους Τα τελευταία χρόνια, η ετήσια δαπάνη για ΥΚΩ και επίδομα θέρμανσης άγγιξε ακόμα και το 1 δις €. “Η ενεργειακή φτώχεια μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Οικονομική κρίση, ανεργία, αλλά και ακριβή ενέργεια και ενεργοβόρα κτίρια αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες. Παρά τα σημαντικά ποσά που διατίθενται κάθε χρόνο για κοινωνική πολιτική από καταναλωτές ενέργειας και φορολογούμενους, η ενεργειακή φτώχεια παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα”.

Καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας: Μία νέα προσέγγιση Επιδοτήσεις κατανάλωσης Στηρίζουν το σημερινό ενεργειακό μοντέλο Εγκλωβίζουν τα νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια Κοινωνική ανισότητα Βοηθώντας ευάλωτα νοικοκυριά να γίνουν μέρος της ενεργειακής μετάβασης Ενίσχυση του εκδημοκρατισμού του ενεργειακού τομέα Ουσιαστική καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Η τοπική αυτοδιοίκηση το πρώτο βήμα Θεσσαλονίκη και Λάρισα ήδη αξιοποιούν το θεσμικό πλαίσιο της εικονικής αυτοπαραγωγής για κοινωνική πολιτική Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηλιούπολη, Αθήνα, Δάφνη-Υμηττός κα. επεξεργάζονται σχέδιο για ενεργειακές κοινότητες, με στόχο την ηλιακή κοινωνική πολιτική προς ευάλωτα νοικοκυριά. Κάποιοι δήμοι δράττουν την ευκαιρία και πρωτοπορούν.

Ηλιακή Κοινωνική Πολιτική Βοηθώντας τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής μετάβασης

Πρόταση Greenpeace προς κυβέρνηση Δωρεάν ηλιακή ενέργεια σε 300.000 νοικοκυριά Δεκαετές πρόγραμμα από ΔΕΗ 2kWp ανά νοικοκυριό Συνδυασμός single-family και community solar Κόστος υλοποίησης ≈ 40-45 εκατ.€ ετησίως Οφέλη Κάλυψη 70-80% αναγκών ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών Αποπληρωμή οφειλών προς ΔΕΗ Συνεισφορά ΔΕΗ στον εκδημοκρατισμό τομέα ενέργειας Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

Single Family (San Francisco) Συμβαίνει ήδη σε προοδευτικές πολιτείες των ΗΠΑ, είτε αφορά μεμονωμένα συστήματα (single family) είτε multi-housing και community solar έργα. Single Family (San Francisco) Source: Low-Income Solar Policy Guide

Multi-Housing (Columbia) Συμβαίνει ήδη σε προοδευτικές πολιτείες των ΗΠΑ, είτε αφορά μεμονωμένα συστήματα (single family) είτε multi-housing και community solar έργα. Multi-Housing (Columbia) Source: Low-Income Solar Policy Guide

Multi-Housing (California) Συμβαίνει ήδη σε προοδευτικές πολιτείες των ΗΠΑ, είτε αφορά μεμονωμένα συστήματα (single family) είτε multi-housing και community solar έργα. Multi-Housing (California) Source: Low-Income Solar Policy Guide

Community Solar (Colorado) Συμβαίνει ήδη σε προοδευτικές πολιτείες των ΗΠΑ, είτε αφορά μεμονωμένα συστήματα (single family) είτε multi-housing και community solar έργα. Community Solar (Colorado) Source: Low-Income Solar Policy Guide

Πιλοτική εφαρμογή από Greenpeace σε 8 νοικοκυριά στη Ρόδο ήδη από το 2014

Συμπεράσματα Εκδημοκρατισμός ενεργειακού τομέα Πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια για όλους Ενεργειακές κοινότητες: κρίσιμο ρόλος Κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση Ηλιακή Κοινωνική Πολιτική Ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης Ενίσχυση ρόλου ΔΕΗ στην ενεργειακή μετάβαση και στον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού τομέα (?) Ανάγκη ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!