Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προώθηση Καινοτομίας Συμβολή στην Αντιμετώπιση της Κρίσης
Advertisements

« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
RIS3 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Σύνοψη της Συνάντησης Εργασίας
1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χρυσοβαλάντου Μήλλιου
Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο & Επιχειρηματικότητα Αναγνωστόπουλος Χρήστος ( PhD cand ) Salford Business School.
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομιών για νέες μικρές επιχειρήσεις Γιάννης Μουρατίδης MSc, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Συνεργάτης Μονάδας Καινοτομίας.
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σύνδεση Έρευνας και Παραγωγής – Συνεργασία ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ερ. Φορέων με Παραγωγικές Μονάδες, Διοίκηση και Διαχείριση.
Η περίπτωση της SIEMENS
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Γιάννης Παπαδάκης Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Δ/νση Τεχνολογικής.
Επιμελητήριο Ηρακλείου Δήμος Καστελλίου Δήμος Καστελλίου Δυνατότητες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και δυνατότητες για νέα επαγγέλματα Επιμελητήριο.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 14η Διάλεξη.
Οι Πολυεθνικές Επιχειρήσεις στην Παγκόσμια Οικονομία
Η εισφορά του δικαίου του ανταγωνισμού στην ανάπτυξη ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Χαράλαμπος Κιουρτσίδης Προϊστάμενος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
«Αν δεν φυτέψουμε το δέντρο γνώσης όταν είμαστε νέοι, δεν θα μας δώσει τον ίσκιο του όταν θα έχουμε γεράσει.»
Παρουσίαση Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
Ελληινκή Βιομηχανία: προς την οικονομία της γνώσης, ΤΕΕ,Αθήνα 3-5 Ιουλίου 2006 ΘΕΜΑ: Η Βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην.
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μακροοικονομική Ενότητα : Οικονομική μεγέθυνση Καραμάνης Κωνσταντίνος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Οικονομική Μεγέθυνση (συνέχεια): τεχνολογία όχι σταθερή Περίπτωση 3η: κεφάλαιο, εργασία, τεχνολογία ↑↓ Υπόθεση: πληθυσμός και εργατικό δυναμικό αυξάνονται.
Διάλεξη 9 η ( ) Καινοτομία στον τουρισμό: Από την θεωρία στην πράξη Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης
Aθήνα,16 Νοεμβριου Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Συνδέει: την έρευνα και καινοτομία με την οικονομική ανάπτυξη με νέους τρόπους όπως είναι.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 12: Η Εποχή μετά το 1973 Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Κεφάλαιο 10 Εμπορική πολιτική στις αναπτυσσόμενες χώρες.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Χαράλαμπος Κιουρτσίδης ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΑ/ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜAKEΔΟΝΙΑΣ 4 η Προγραμματική Περίοδος Κοινωνία της Πληροφορίας.
Συνοπτική Παρουσίαση Ε.Π. «ΚτΠ» Παναγιώτης Γεωργιάδης Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2004.
Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 4 η (2015 – 16) Εξυπηρέτηση Πελατών Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΕΣΠΑ) Υπεύθυνος Πρακτικής.
Επιχειρηματικότητα και Οικονομικό Περιβάλλον Διάλεξη 4 η (2013 – 14) Ορισμός και Μέτρηση των Νεοσύστατων Επιχειρήσεων Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης
Οι θέσεις του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και του Βιοτεχνικού Πάρκου Ρεθύμνης Α.Ε για το Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας Κρήτης Αποτελέσματα ανοικτής διαβούλευσης.
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Regional Operational.
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 11 Ιουνίου 2016 Ηλίας Τσουτσοπλίδης Σύμβουλος.
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
Οικονομική Μεγέθυνση-Αποδοτικότητα- Παραγωγικότητα-Ανταγωνιστικότητα.
Εταιρική Διακυβέρνηση
Αγορά Εργασίας - Καινοτομία στην Οικονομία της Γνώσης
Ενοτητα 1. διεθνη επιχειρηματικη δραστηριοτητα
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
Διάλεξη 10η: Διανομή του Προϊόντος (Κανάλια Διανομής)
Απασχόληση & μισθοί σε μη πλήρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας
ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020“
Επιχειρηματικότητα και Οικονομικό Περιβάλλον
Ελληνική Επιχειρηματικότητα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία
Mathew Shane & David Kelch
Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:
PROJECT Β! ΛΥΚΕΙΟΥ
ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
ΠΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς
Επαναληπτική Διάλεξη Διοίκηση ΜΜΕ και Επιχειρηματικότητα (2017 – 18)
Μεθοδολογία Έρευνας Επαναληπτική Διάλεξη
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 2η (2017 – 18) Τα Συστήματα Ταξινόμησης των Υπηρεσιών Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης
Είδη επιχειρήσεων.
Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 3η ( ) Ποιότητα Υπηρεσιών
Κίνδυνος Χώρας.
Αναλυση χρηματοοικονομικων καταστασεων
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διοίκηση ΜΜΕ και Επιχειρηματικότητα Διάλεξη 3η (2017-18) Η σπουδαιότητα των μικρών επιχειρήσεων Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379621 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/DSΗ150/index.php

Η Σπουδαιότητα των Μικρών Επιχειρήσεων Η επιχειρηματικότητα είναι ένα φλέγον ζήτημα στις μέρες μας. Εμφανίζεται συχνά σε συζητήσεις μεταξύ των φορέων χάραξης της πολιτικής, των ακαδημαϊκών ερευνητών, ακόμα και σε πιο εκλαϊκευμένες τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η επιχειρηματικότητα είναι κάτι καλό και πρέπει να ενθαρρύνεται. Επίσης, τεκμηριώνεται επιστημονικά όλο και περισσότερο ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παίζουν σημαντικό ρόλο για την απασχόληση, την παραγωγικότητα και, τελικά, την οικονομική ανάπτυξη"

Μικρές Επιχειρήσεις στην Ευρώπη

Μικρές Επιχειρήσεις - Οικονομική Ανάπτυξη

Μικρές Επιχειρήσεις - Οικονομική Ανάπτυξη

Μικρές Επιχειρήσεις - Οικονομική Ανάπτυξη Μια σχέση με καμπύλη μορφής U ανάμεσα στο στάδιο ανάπτυξης μιας χώρας (που αντιπροσωπεύεται με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ) και το επίπεδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μια “βέλτιστη δομή του κλάδου”, έτσι ώστε μία χώρα να μπορεί να έχει “είτε πολύ ελάχιστες, είτε πάρα πολλές μME”, με δεδομένο το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξής της. Το GEM 2003 καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά ΤΕΑ για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ουγκάντα, της Βενεζουέλας, της Αργεντινής και της Χιλής, αντίστοιχα. Αντίθετα η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Ολλανδία έχουν τα έξι χαμηλότερα καταγεγραμμένα ποσοστά ΤΕΑ (μαζί με το Χονγκ Κονγκ και την Κροατία).

Μικρές Επιχειρήσεις - Οικονομική Ανάπτυξη Αν αποδεχθούμε ότι υπάρχει ένα επίπεδο ισορροπίας για την ιδιοκτησία επιχειρήσεων, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συνέπειες για τις αποκλίσεις από αυτή την ισορροπία: Εάν το επίπεδο της επιχειρηματικότητας είναι πολύ υψηλό, η αύξηση του ποσοστού ιδιοκτησίας επιχειρήσεων θα μείωνε την οικονομική ανάπτυξη. Εάν το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό, τότε η αύξηση του αριθμού των καινοτόμων επιχειρήσεων θα ανταμειβόταν με μερίσματα ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.

Ο Μεταβαλλόμενος Ρόλος των ΜμΕ Αιτίες της διαρθρωτικής μεταβολής: Η γενική στροφή από τη μεταποίηση προς τις υπηρεσίες. Η εμφάνιση νέων προηγμένων τεχνολογιών παραγωγής. Η ευέλικτη εξειδίκευση. Οι πολιτικές που εφάρμοσαν οι τοπικοί παράγοντες και οι τοπικοί φορείς.

Η Επιχ/τητα στις Αναδυόμενες Οικονομίες “Υπάρχουν δύο εντυπωσιακές συνέπειες που προκύπτουν από τις μελέτες που αφορούν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Πρώτον, ο ρόλος των μικρών επιχειρήσεων σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι αξιοσημείωτα μικρός, ειδικότερα όταν συγκριθεί με τον αντίστοιχο των χωρών της Δύσης… Δεύτερον, ενώ όλες οι ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες γνώρισαν μια στροφή της οικονομικής δραστηριότητας της μεταποίησης από τις μεγάλες επιχειρήσεις προς τις μικρές, η τάση ήταν ακριβώς η αντίθετη στην Ανατολική Ευρώπη.”

Η Επιχ/τητα στις Αναδυόμενες Οικονομίες H διαδικασία της μετάβασης δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλες τις οικονομίες σε μετάβαση. Tα υψηλά ποσοστά επιχειρηματικής δραστηριότητας συνδέονταν με τη διαθεσιμότητα δανείων, την τήρηση των συμβολαίων, τη διαφθορά στα χαμηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, τις πολλές άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), την αποτελεσματική νομισματική πολιτική, και ‘πολιτικές (όπως λίγοι κανονισμοί και χαμηλή φορολόγηση) που είναι συνεπείς με το να δίνουν στους πολίτες υψηλό βαθμό οικονομικής ελευθερίας’. Από αυτές, η διαθεσιμότητα δανείων και η διαφθορά στα χαμηλά κλιμάκια της κυβέρνησης έτειναν να είναι τα πιο σημαντικά για την ενθάρρυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

Η Επιχ/τητα στις Αναδυόμενες Οικονομίες οι πολιτικές που βοηθούν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων δεν προωθούν υποχρεωτικά και τον υψηλότερο ρυθμό τεχνολογικών καινοτομιών που θεωρείται ότι έχουν κεντρικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη: “Για να επιτύχουν οι χώρες αυτές, όχι μόνο πρέπει να καθιερώσουν πολιτικές συνεπείς με τη στήριξη της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, αλλά πρέπει να έχουν καθιερώσει και πολιτικές που να βοηθούν τις καινοτομίες υψηλής τεχνολογίας. Ένας από τους σημαντικότερους από αυτούς τους παράγοντες είναι η ύπαρξη οικονομικής ελευθερίας, δηλαδή χαμηλή φορολογία, λίγοι ρυθμιστικοί κανόνες και ασφαλή δικαιώματα ιδιοκτησίας.”