Έλλειψη νερού στην Αφρική - Μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα από πολυεθνικές

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Advertisements

Αφαλάτωση νερού στη Μεσόγειο
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ Όλοι μαζί για το νερό!.
Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ
Η ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΡΚΗ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΕΣΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Η Ασία ακόμη «διψάει» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Γιαννησ Φ.
ΤΟ ΝΕΡΟ Κύκλος του νερού και Λειψυδρία.
Μαρί-Ελένη Περαντινού ΒΔ’3 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Καφέ αρκούδα                                                     Για κάποιους πολιτισμούς η αρκούδα είναι σύμβολο αναγέννησης και παρθενογένεσης, γιατί.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Της μαθήτριας: Αρμπούζη Γεωργίας Τάξη Α1 του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Δ2
Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΟΙ ΒΡΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΙ ΩΚΕΑΝΟΙ!
Ε.Ε. Τα ρούχα μας αυτοί οι άγνωστοι!!!
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Ανομβρία είναι η έλλειψη βροχής.
LOGO ΠΟΙΕΣ ΑΞΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δανάη Φωτίου γ5 ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ.
1.4 Οι υδρογονάνθρακες ως καύσιμα
Τα τελευταία χρόνια η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις η αιτία είναι οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Άννα Μίχου 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο Ρόλος του μηχανικού από την κρίση στην ανάπτυξη Άννα Μίχου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Δ.Ε.Υ.Α
Με θέμα την έλλειψη νερού στην Αφρική
Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η συμβουλή της ημέρας.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η εκκλησία και το οικολογικό πρόβλημα
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η Ρύπανση Του Νερού Στα Βριλήσσια
Πεδιάδες, βοσκοτόπια, έρημοι του πλανήτη
Εργασία των μαθητών Βασίλη Παπαγεωργιου Ηλία Μαζιανίτη
Από τον Γιάννο Παπαιωάννου
ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
O πληθυσμός της Ευρώπης
Γιάννης Αυγουστάκης Β1  Συχνό φαινόμενο των πόλεων, αλλά όχι μόνο. Η ρύπανση χωρίζεται σε φυσική και τεχνητή. Η φυσική προέρχεται από διάφορα φυσικά.
Εικόνα άστεγου στις μέρες μας.  Το αίσθημα που σηματοδοτεί την ανάγκη του οργανισμού να τραφεί.
Ε.Κ.Μπάση 4 ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Τετράδιο Εργασιών: Β 3.1 Το νερό στη φύση.
ΙΩΑΝΝΑ ΓΕΩΡΓΑΝΕ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΦΛΩΡΟΥ
Ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα του οποίου το πράσινο ανέρχεται σε 400 τουλάχιστον στρέμματα.
Σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ…
1 Όψεις του Μέλλοντος Οι φυσικοί πόροι αναπόσπαστη εισροή στην οικονομική δραστηριότητα Το περιβάλλον – η ζωή Το περιβάλλον – ο σκουπιδοτενεκές Υπάρχουν.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ.  ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 7ΕΚ. ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΘΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΠΟ 7 ΔΙΣ. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ  ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟ 40 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΘΕΙ.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αρχικές ιδέες ΑΙΤΙΕΣ Λιώσιμο των πάγων Όξινη βροχή Τρύπα του όζοντος Σκουπίδια Καταστροφή του περιβάλλοντος Φαινόμενο θερμοκηπίου Εργοστάσια.
Οι μεγαλουπόλεις του πλανήτη. Όλο και μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο ζει σε τεράστιες πόλεις Πόλεις άνω των 10 εκατ. κατοίκων τις ονομάζουμε.
Κλιματική αλλαγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Δ.Ε.Υ.Α
ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Διερευνώντας το οικολογικό μας αποτύπωμα
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Εργασία Γεωγραφίας Κοτσοβού Γρηγόρη Μαθητή της τάξης Β4
Μελετη Περιβαλλοντοσ Κόμη Νίκη Ο κύκλος του νερού.
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΠΑΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ
Μελλοντική ύπαρξη νερού-Λειψυδρία
Η επιρροη του φαινομενου του θερμοκηπιου στην καθημερινη Μασ ΖΩΗ
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΦΛΙΓΓΟΥ ΙΩANNA
Χιροσιμα.
Η εξάντληση του Νερού.
Εργασία Γ΄ τριμήνου Γεωγραφίας
7. Η κατανομη των ηπειρων και των ωκεανων
Η κατανομή του πληθυσμού της Γης
O πληθυσμός της Ευρώπης
ΜΑΘΗΜΑ: Διαχείριση Υδατικών Πόρων ΘΕΜΑ: “Διαχείριση της ζήτησης νερού”
Επικρατεί εύκρατο κλίμα: βρέχει κυρίως το χειμώνα, η θερμοκρασία παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές ανάλογα με τις εποχές και η ημέρα είναι μικρότερη το χειμώνα.
ΘΕΜΑ: «Το νερό, πηγή ζωής». Ο αγώνας για το νερό και την φύση είναι αγώνας για τη ζωή και η ζωή θα νικήσει πάντα! Μην ξοδεύετε άσκοπα το νερό, μια σταγόνα.
«Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα και Διασπαρμένη Παραγωγή –
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Έλλειψη νερού στην Αφρική - Μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα από πολυεθνικές Νικολέτα Μιχαλάκη 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Τμήμα Α3 Υπεύθυνος Καθηγητής κ. Αυγουστίδης Παναγιώτης

O Πλανήτης θα μπορούσε να ονομάζεται γαλάζιος πλανήτης, αφού τα 2/3 της επιφάνειάς του καλύπτονται από νερά. Παρόλα αυτά, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι η έλλειψη νερού. Στις μέρες μας περίπου 300.000 εκατομμύρια άνθρωποι σε 25 χώρες στερούνται πόσιμου νερού τους περισσότερους μήνες το χρόνο. Οι χώρες που ταλαιπωρούνται από την λειψυδρία πιο πολύ είναι η Ινδονησία, κάποιες χώρες τις Αφρικής και η Αυστραλία. Γεωγραφία_Έλλειψη νερού στην Αφρική_Μόλυνση νερού_Νικολέτα Μιχαλάκη_Τμήμα Α3

Η έλλειψη νερού στην Αφρική είναι πολύ μεγάλη Η έλλειψη νερού στην Αφρική είναι πολύ μεγάλη. Υπολογίζεται ότι τα 3/4 και πλέον στην περιοχή στα Νότια της Σαχάρας παρουσιάζουν έλλειψη νερού. Γεωγραφία_Έλλειψη νερού στην Αφρική_Μόλυνση νερού_Νικολέτα Μιχαλάκη_Τμήμα Α3

Πάνω από 200 εκ. άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις και από το συνολικό πληθυσμό μόνο το 60% έχει τρεχούμενο νερό αν και η ποιότητα του είναι αμφιλεγόμενη. Γεωγραφία_Έλλειψη νερού στην Αφρική_Μόλυνση νερού_Νικολέτα Μιχαλάκη_Τμήμα Α3

Ή δημόσια ύδρευση και αποχέτευση στις αφρικανικές χώρες είναι από τις πιο αναποτελεσματικές παγκοσμίως. Ένας από τους λόγους είναι η έλλειψη υποδομών, καθώς το δίκτυο που είχαν δημιουργήσει οι Ευρωπαίοι έποικοι, κάλυπτε μόνο συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού αφήνοντας εκτός δικτύου την πλειοψηφία των κατοίκων. Γεωγραφία_Έλλειψη νερού στην Αφρική_Μόλυνση νερού_Νικολέτα Μιχαλάκη_Τμήμα Α3

Ανάμεσα στις πιο επείγουσες ανάγκες της Αφρικής είναι οι εγκαταστάσεις, για την αποθήκευση νερού, για τα ζώα και τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των μηνών της ξηρής εποχής, καθώς και η εφαρμογή μεθόδων για τον περιορισμό των καταστροφικών αποτελεσμάτων που προκαλούν οι καταρρακτώδες τροπικές βροχές, αλλά για την αντιμετώπιση των αναγκών αυτών απαιτούνται πολλά χρήματα. Γεωγραφία_Έλλειψη νερού στην Αφρική_Μόλυνση νερού_Νικολέτα Μιχαλάκη_Τμήμα Α3

Η έλλειψη καθαρού νερού και υγειονομικών εγκαταστάσεων αποτελεί τροχοπέδη και για την εξέλιξη άλλων σημαντικών ανθρωπιστικών προβλημάτων όπως η εξάλειψη ασθενειών (διάρροια, χολέρα, δυσεντερία, τύφος, κλπ.) τις οποίες μπορεί στις ανεπτυγμένες χώρες να θεωρούμε εύκολα θεραπεύσιμες, αλλά σε πολλές αναπτυσσόμενες κάνουν ακόμα θραύση… Γεωγραφία_Έλλειψη νερού στην Αφρική_Μόλυνση νερού_Νικολέτα Μιχαλάκη_Τμήμα Α3

Τέσσερις χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν ημερησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες εξαιτίας της έλλειψης επαρκών εγκαταστάσεων νερού, ενώ τα μισά νοσοκομειακά κρεβάτια στις χώρες αυτές φιλοξενούν ανθρώπους που υποφέρουν από ασθένειες που το ασφαλές νερό θα είχε αποτρέψει. Γεωγραφία_Έλλειψη νερού στην Αφρική_Μόλυνση νερού_Νικολέτα Μιχαλάκη_Τμήμα Α3

Ο ρόλος των πολυεθνικών Ο Μαχάτμα Γκάντι έλεγε πως η γη μας είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου αλλά όχι την απληστία του. Οι παγκόσμιες βιομηχανίες ορυκτών, πετρελαίου και αερίου έχουν επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό στον πλανήτη που οι δραστηριότητες τους πλέον ισοδυναμούν με μεγάλης έκτασης αρπαγή γης, κατασπατάληση των αποθεμάτων νερού, καταστροφή της παραδοσιακής γεωργίας και θάνατο των μικρών κοινοτήτων που έχουν την ατυχία να βρεθούν στο δρόμο τους.

Τις τελευταίες δεκαετίες το νερό, από ένα φυσικό και ευρέως διαθέσιμο αγαθό, έχει μετατραπεί σε ένα εμπορεύσιμο και συχνά ιδιαίτερα ακριβό προϊόν. Σήμερα στον πλανήτη 1.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές καθαρού νερού και η υπερκατανάλωση του δυτικού κόσμου οξύνει το πρόβλημα ακόμα περισσότερο. Η κρίση του νερού κι η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι και ένας από τους λόγους που οι …..καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στο εμφιαλωμένο νερό, οι πωλήσεις του οποίου έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία εικοσαετία.

Υπολογίζεται πως 200 δισεκατομμύρια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού το χρόνο πωλούνται παγκοσμίως ενώ μόνο στις ΗΠΑ οι πωλήσει αυτές φτάνουν τα 50 δισεκατομμύρια μπουκάλια ετησίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού είναι 109 λίτρα ανά άτομο ενώ σε παγκόσμια κλίμακα καταναλώνονται 115.000.000 κυβικά μέτρα νερού

Το ντοκιμαντέρ “Flow Love for Water”, βραβευμένο σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, περιγράφει τις καταστροφικές πρακτικές των πολυεθνικών στον τομέα του νερού. Είναι προϊόν συστηματικής έρευνας πάνω στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού σε πολλά μέρη του πλανήτη και τις επιπτώσεις της, όσον αφορά την περιβαλλοντική μόλυνση, την κοινωνική ανισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δείτε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ: ¨Flow Love for Water¨ «Πώς οι πολυεθνικές μολύνουν το νερό». Tο βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Irena Salina ερευνά αυτό που οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ως το πιο σημαντικό πολιτικό και περιβαλλοντικό θέμα του 21ου αιώνα. Την παγκόσμια κρίση νερού. Η έρευνα της Irena Salina εστιάζει στην πολιτική, την ρύπανση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην εμφάνιση διαφόρων εταιριών για έλεγχο του νερού.

Η Λειψυδρία το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σε όλο τον κόσμο Η Λειψυδρία το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σε όλο τον κόσμο .Τι θα κάνουμε; Ο κόσμος μας είναι σε μια κρίσιμη κατάσταση. Ινδονησία, Αφρική και Αυστραλία λίγες από τις περιοχές που βρίσκονται στο έλεος της λειψυδρία, άνθρωποι πεθαίνουν και, εμείς τι κάνουμε; Συνεχίζουμε να σπαταλάμε χωρίς να καταλαβαίνουμε τίποτα. Αυτό πρέπει να σταματήσει και να λάβουμε κάποια δραστικά μέτρα. Το νερό είναι πολύτιμο!!!

ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ - ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΘΕΜΑ: «Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ – Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ». 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - ΤΜΗΜΑ Α3 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ