Ηφαιστεια αγγελικη & χριστιανα Στ΄2.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Β 4.2 Δυνάμεις στο εσωτερικό της Γης (ενδογενείς)
Advertisements

ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
 για το ηπειρωτικό και το υποθαλάσσιο ανάγλυφο της Γης
Σύγκλιση λιθοσφαιρικών πλακών (Ωκεάνιος με ωκεάνιο φλοιό) 1. Σύγκλιση λιθοσφαιρικών πλακών (Ωκεάνιος με ωκεάνιο.
ΣΕΙΣΜΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Βασίλειος Πάσχος ΠΕ19.
«Σεισμοί και ηφαίστεια»
ΥΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή έξοδος από το εσωτερικό της Γης ή άλλου ουράνιου σώματος που επιτρέπει την έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από.
ΚΟΡΥΦΕΣ!!!! ΟΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ Είναι ΟΙ ΕΞΗΣ: ΕΒΕΡΕΣΤ
ΣεισμΟΙ..ενα φαινομενο εντυπωσιακο!
Ηφαίστεια Η δομή ενός ηφαιστείου.
ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τα ηφαίστεια του Αιγαίου
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων.
Εκρήξεις ηφαιστείων.
ΠΕΡΙ ΣΕΙΣΜΩΝ Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο
Ορυκτά πετρώματα Εκμετάλλευση και προστασία υπεδάφιου πλούτου
ΣΕΙΣΜΟΣ.
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΛΦΑΔΗΣ ΓΚΡΑΝΤΟΥΝΗΣ.
Β 4.3 Οι δυνάμεις που διαμορφώνουν το ανάγλυφο της γης
Β 4.2 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΗΣ Στην πραγματικότητα, ούτε στις μέρες μας μπορούμε να περιγράψουμε με βεβαιότητα το εσωτερικό της Γης. Αυτό είναι λογικό, αν.
Της μαθήτριας του Α4 Χάλια Μαρίας του 1ου Γυμνάσιου Άργους.
Β4.2: Το εσωτερικό της γης.
ΣΕΙΣΜΟΙ - ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων.
Γνωριμία με τους σεισμούς…!
ΣΕΙΣΜΙΚΗ & ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ στην ΕΥΡΩΠΗ
Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα
ΣΕΙΣΜΟΙ.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ
ΚΙΝΗΣΗ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων.
Ακραία Φυσικά Φαινόμενα
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων.
ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ.
Καλώς ορίσατε στον μαγικό κόσμο των ηφαιστείων!
ΣΕΙΣΜΟΙ ΝΑΣΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ.
Θανάσης Παναγιώτης Καρατζιά Βασιλική Κλιμ Αλέξανδρος Τσέρβοβα Αναστασία Κατσαφούρος Γιάννης Καθηγητές: Δημητροπούλου Νάνσυ (ΠΕ04) Σταθογιαννόπουλος Ντίνος(ΠΕ19)
Η μέτρηση της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική & της καυτής λάβας των ηφαιστείων.
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Θάνος-Χάρης Στ' Ηφαίστεια και Σεισμοί !!
Χρήστος Ανθή Στ ’2.  Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης ( ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος ) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη.
ΕΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ1. ΜΑΘΗΜΑ 9: Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα Στόχοι μαθήματος 2ΕΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ:
ΛΙΟΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α 4 Σχ. Έτος ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ.
ΚΙΝΗΣΗ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ - ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Δυνάμεις που διαμορφώνουν
Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει 6ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου
Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΕΙ ΑΜΘ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΕ
Η ΓΗ ΜΑΣ Θοδωρής & Μιχάλης, Ε2.
Το εσωτερικό της Γης.
Θερμότητα.
Καταστροφές.
ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.
Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα
Γεωλογική ιστορία της Ευρώπης
Θέμα: Ηφαίστειο Κιλιμάντζαρο
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΑ ΤΟΞΑ
Κεφάλαιο 12 Το ανάγλυφο της Γης.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ (PROJECT)
ΜΑΘΗΜΑΤΑ 9, 10 Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη
Που ειμαστε... Ο γαλαξίας μας, milky way...
ΗΦΑΊΣΤΕΙΑ Το σιδηρουργείο του Ηφαίστου. ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ Ηφαίστειο είναι η δίοδος του εσωτερικού της γης από την οποία εκρέει μάγμα. Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί.
Η κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών
Εργασία στην Γεωγραφία
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ «ΝΤΙΝΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ» ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ
25. Αλλαγές στην επιφάνεια της Γης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ηφαιστεια αγγελικη & χριστιανα Στ΄2

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Τι ονομάζουμε ηφαίστειο; Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας των ηφαιστείων; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της έκρηξης ενός ηφαιστείου για τις περιοχές που είναι γύρω απ' αυτό; Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται τα ηφαίστεια; Ποιο είναι το σχήμα ενός ηφαιστείου; Τι είναι σεισμός- πώς δημιουργείται και ποιες επιπτώσεις έχει στη φύση

Τι ονομάζουμε ηφαίστειο; τα ηφαίστεια είναι γεωλογικά φαινόμενα που έχουν κοινά αίτια δημιουργίας και αποτελούν διεργασίες που δρουν στο εσωτερικό της γης

Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας των ηφαιστείων; Η αιτία δημιουργία των ηφαιστείων οφείλεται στην κίνηση και τη σύγκρουση των τεκτονικών πλακών της Γης. Ο φλοιός της Γης βρίσκεται πάνω από δώδεκα περίπου μεγάλες και αρκετές μικρότερες λιθοσφαιρικές πλάκες, που μετακινούνται περίπου 10 εκ. κάθε χρόνο. Το μάγμα, που βρίσκεται στο στο μανδύα και τον πυρήνα της της Γης, έχει την τάση να ανεβαίνει αργά-αργά προς τα ανώτερα στρώματα του φλοιού. Στη περίπτωση μετακίνησης ή σύγκρουσης δύο ή τριών τεκτονικών πλακών, το μάγμα διαπερνά το φλοιό και βρίσκει διέξοδο προς την επιφάνεια της Γης. 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της έκρηξης ενός ηφαιστείου για τις περιοχές που είναι γύρω απ' αυτό η γη γύρω από τα ηφαίστεια είναι ιδιαίτερα εύφορη) και η εξόρυξη ηφαιστειογενών ορυκτών και μεταλλευμάτων είναι οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Σε άλλες περιπτώσεις τα ηφαίστεια είναι δυνατή πηγή τουρισμού, όπως για παράδειγμα το ηφαίστειο της Σαντορίνης το οποίο δέχεται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Σπανίως, η ηφαιστειακή δράστηριότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας

Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται τα ηφαίστεια Soufriere Hills, Μοντσερράτ Krakatoa, Ινδονησία Yellowstone Caldera, Ηνωμένες Πολιτείες

Ποιο είναι τα σχηματα των ηφαιστιων ΤΥΠΟΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥΣΧΗΜΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΥΠΟΣ ΕΚΡΗΞΗΣΚώνος σκωριώνΒασαλτική τέφρα. Ενίοτε ανδεσιτική.Στρόμπολι Ευθείες και απότομες πλευρές. Μεγάλος κρατήρας κορυφήςΑσπιδόμορφο ηφαίστειοΒασαλτικές ροές λάβας.Χαβάης Πολύ ομαλές πλευρές. Κυρτό σχήμα.  Στρωματοηφαίστειο Ποικίλει πολύ. Εναλλαγές από βασαλτικές έως ρυολιθικές λάβες και τέφρα. Μέση σύσταση ανδεσιτική. ΠλινιακήΟμαλές πλευρές στα χαμηλά, απότομες πλευρές στα ψηλά. Μικρός κρατήρας κορυφής.   

Τι είναι σεισμός- πώς δημιουργείται και ποιες επιπτώσεις έχει στη φύση Οι σεισμοί μας υπενθυμίζουν ότι ο φλοιός της γης είναι πολύ λεπτός σε σχέση με το μέγεθος του πλανήτη. Κάτω από το στερεό φλοιό υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα τηγμένα πετρώματα και μέταλλα, που βρίσκονται σε συνθήκες πολύ υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Ο φλοιός είναι διαιρεμένος σε μεγάλα τεμάχη, τις τεκτονικές ή λιθοσφαιρικές πλάκες, που κινούνται στην επιφάνεια της γης με εξαιρετικά αργό ρυθμό. Τα περιθώρια αυτών των πλακών αποτελούν ζώνες όπου ο φλοιός δεν είναι ανθεκτικός. Κατά μήκος των ζωνών αυτών μπορούμε να δούμε τις επιπτώσεις από τη δραστηριότητα στην επιφάνεια της γης  

τελος